Hyppää sisältöön

Viisi uskomatonta asiaa, jotka ovat tapahtuneet Kanarialla – kuinka monesta olet kuullut?

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 19.12.2019
Muutama erikoinen tapaus on jäänyt historiankirjoihin Kanariansaarilla.

1. Fuerteventuralle huuhtoutunut hylky

Vuonna 1940 valmistuneen höyrylaiva SS American historia on mielenkiintoinen. Alus liikennöi monilla eri nimillä muun muassa Yhdysvaltojen laivaston käytössä sekä matkustaja-aluksena ennen kuin sen tarina päättyi Kanariansaarille 90-luvun alkupuolella.

Viimeisinä vuosinaan Euroopassa toimettomana seissyt, American Star -nimeä tässä vaiheessa käyttänyt alus oli tarkoitus siirtää Thaimaahan. Art deco -tyyliin sisustettu alus oli harvinaisuus, josta oli määrä tehdä kelluva hotelli Phuketin lomakohteeseen. Siirto ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

American Star ajoi karille myrskysäässä Fuerteventuran edustalla tammikuussa 1994. Miehistö saatiin pelastettua, mutta pian kävi selväksi, että alus oli menetetty lopullisesti. Rajut aallot halkaisivat hiekkaan juuttuneen aluksen vain parissa vuorokaudessa.

Monen vuoden ajan American Starin 220-metrinen hylky oli nähtävyys, jota saavuttiin katsomaan Fuerteventuran Playa Garceyn rannalle. Viimeisetkin jäänteet huuhtoutuivat kuitenkin pois vuoteen 2008 mennessä.

2. Kolumbuksen Amerikan-valloituksen etappi

Ennen kuin Kristoffer Kolumbus teki historiaa purjehtimalla Amerikkaan, pysähtyi tutkimusmatkailija Kanariansaarilla. Maantieteellisesti saaret olivat Euroopan viimeinen paikka, jossa laivue saattoi täyttää varastoja pitkää matkaa varten.

Sekä Gran Canarialla että La Gomeralla on Kolumbuksen mukaan nimetty talo, jossa merenkävijä asui saarilla viettämiensä viikkojen aikana. Lisäksi La Gomeralta löytyy historiallinen torni, jossa Kolumbuksen huhuttiin tavanneen naista, jonka kanssa tällä oli suhde.

ShutterstockKolumbus pysähtyi Kanarialla ennen Amerikan-valloitusta
La Gomeralla voi kulkea Kolumbuksen jalanjäljillä.

La Gomeralla matkailijat voivat myös nähdä talon, jonka kaivosta Kolumbuksen kerrotaan nostaneen vettä ensimmäistä matkaansa varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Maailman tuhoisin lentoturma

Kun Gran Canarian lentokentällä räjähti pommi 27. maaliskuuta vuonna 1977, ei voitu arvata, että siitä lähtisi liikkeelle karmea tapahtumasarja. Kukaan ei menettänyt henkeään, mutta liikennettä päätettiin ohjata Teneriffan lentokentälle.

Samana päivänä Pohjois-Teneriffan Los Rodeosin kentällä tapahtui kaikkien aikojen tuhoisin lentoturma. KLM:n ja Pan Amin koneet törmäsivät toisiinsa vaatien 583 ihmisen hengen.

Järkyttävä onnettomuus oli monen sattuman ja virheen summa. Kentällä oli tavallista enemmän koneita ja sää oli sumuinen. Lisäksi tapaukseen liittyi lentäjien virheitä ja lennonjohdon ja lentäjien välisiä väärinkäsityksiä.

Teneriffalle on rakennettu taivasta kohti nousevien portaiden monumentti, joka on omistettu onnettomuuden uhreille. Turmasta selvisi 61 henkilöä.

4. Agatha Christien toipumispaikka

Maailman luetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Agatha Christie vieraili Kanarialla 20-luvun lopulla erikoisen tapahtumasarjan jälkeen. Christie oli kokenut hermoromahduksen monien vastoinkäymisten jälkeen: taustalla oli muun muassa äidin kuolema sekä yllättävä ero puolisosta, jolla oli suhde toiseen naiseen.

Christien masennus kärjistyi joulukuussa 1926, kun kirjailija katosi 11 päivän ajaksi. Tuhannet poliisit ja vapaaehtoiset etsivät Christietä, kunnes tämä löydettiin Ison-Britannian Harrogatessa sijaitsevasta hotellista salanimellä. Christie selitti tapauksen muistinmenetyksellä.

Hermolomaa kaivannut dekkarikirjailija saapui Teneriffalle helmikuussa 1927 yhdessä 12-vuotiaan tyttärensä sekä sihteerinsä kanssa. Seurue majoittui saaren pohjoisosassa, joka tunnettiin tuohon aikaan nimenomaan terveysvaikutuksistaan. Myöhemmin kolmikko siirtyi vielä Gran Canarialle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAgatha Christie lomaili Kanarialla
Teneriffan Puerto de la Cruzissa järjestetään joka toinen vuosi Agatha Christie -festivaali.

Christie kirjoitti Kanariansaarilla muun muassa romaaniaan Sininen juna sekä Herra Quin esittäytyy -kokoelmasta löytyvää novellia.

5. Murha, joka kuohutti Eurooppaa

Ehkä Kanarian kaikkien aikojen kylmäverisin murha tapahtui Teneriffalla toukokuussa 2011. Rauhallisilla saarilla leviävä uutinen tuntui lähes absurdilta: 60-vuotiaalta brittinaiselta oli katkaistu kaula keskellä kauppaa kirkkaassa päivänvalossa.

Surma tapahtui Los Cristianosin lomakohteessa vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella sijaitsevassa ostoskeskuksessa. Uhri oli asioimassa niin kutsutussa kiinalaiskaupassa – Espanjassa tyypillisessä kiinalaisten pyörittämässä sekatavarakaupassa, jossa myydään matkamuistoja, rihkamaa ja päivittäistavaraa.

Brutaali teko päättyi siihen, että murhaaja käveli ulos kaupasta uhrin pää mukanaan. Tekijäksi selvisi myöhemmin Teneriffalla kodittomana elänyt bulgarialaismies, joka kärsi pahoista mielenterveysongelmista. Uhrinsa sattumanvaraisesti valinnut mies sairasti muun muassa skitsofreniaa.

Lue myös: Arvaatko, miten Kanariansaaret sai nimensä? Yleinen uskomus ei pidä paikkaansa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muokattu 19.12.2019: Jutusta korjattu vuosiluku 2017 vuodeksi 1927.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja