Hyppää sisältöön

Viisi erikoista tapaa Kroatiassa – onnistuitko bongaamaan nämä lomalla?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.08.2019
Millaisia paikallisia perinteitä Kroatiasta löytyy? Lue lisää ja kokeile, onnistutko bongaamaan nämä seuraavallasi lomallasi.

1. Sydänkeksi osoittaa rakkautta

Jos haluat osoittaa Kroatiassa rakkautta matkakumppanillesi, tee kuten paikalliset ja osta tälle sydämen muotoinen licitar-keksi. Piparkakkua muistuttavat keksit ovat tyypillisiä erityisesti pääkaupunki Zagrebissa, mutta niihin voi törmätä myös muualla Kroatiassa.

Licitar-keksejä käytetään Kroatiassa usein koristeluun esimerkiksi ystävänpäivänä ja jouluna. Häissä punaiset sydänkoristeet ovat niin ikään suosittuja, ja niihin lisätään pariskunnan nimet ja juhlan päivämäärä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Licitar-keksit ovat Kroatiassa niin perinteisiä, että piparkakkujen valmistus on listattu Unescon toimesta jopa maan aineettoman kulttuuriperinnön joukkoon. Sydämiä myydään piparkakkujen lisäksi myös matkamuistoversioina, jotka on koristeltu pienillä kuvioilla ja peileillä.

2. Rakija auttaa kaikkiin vaivoihin

Jos olet joskus lomaillut Kroatiassa, sinulle on takuulla tarjottu paikallista ykköslikööriä rakijaa. Voimakas hedelmäbrandy on kroatialaisten suosikkijuoma, joka näkyy niin arjessa kuin juhlassakin. Ei ole olemassa sellaista vaivaa, johon rakijan ei uskota auttavan. Kärsi potilas sitten vatsakivuista, flunssasta tai vaikka sormeen osuneesta haavasta, tarjoaa kroatialainen tälle välittömästi rakijaa, ja mieluiten tietysti itse tehtyä.

Lue myös: Mitä Kroatiassa juodaan? 5 perinteistä vinkkiä janoiselle matkailijalle

3. Lamppujen sytytys on näyttävä perinne

Kroatian pääkaupunki Zagreb on maailman ainoa kaupunki, jossa kaasulyhtyjä sytytetään ja sammutetaan edelleen manuaalisesti. Yläkaupungin katuja kiertää illan hämärtyessä lyhtyjä sytyttävä henkilö, joka myös sammuttaa ne aamun sarastaessa. Näky on kuin suoraan historiankirjoista – ei siis olekaan ihme, että lyhtyjen sytytyksestä on tullut Zagrebissa turistinähtävyys.

ShutterstockZagrebin hauskat perinteet
Suuntaa Zagrebissa yläkaupunkiin, josta löytyy edelleen käsin sytytettäviä kaasulyhtyjä.

Yläkaupungin ensimmäiset lyhdyt ovat peräisin jo 1860-luvulta. Aikoinaan lamppujen sytytykseen tarvittiin tikapuita, mutta nykyään toimenpide onnistuu pitkän kepin avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Koe erilainen Kroatia – 5 syytä matkustaa Zagrebiin

4. “Tiiliskivi” kahvia lahjaksi

Kroatiassa rakastetaan kahvia yhtä paljon kuin Suomessakin. Tyypillisin kahvintuottaja maassa on Franck, jonka valikoimaan kuuluvasta Jubilarna-kahvista käytetään tuttavallisesti nimeä cigla tai ciglica eli tiiliskivi. Tämä viittaa kahvin pakkaukseen, jonka sanotaan muistuttavan tiiliä. Kyseessä on eräänlainen paikallinen Juhla Mokka, jota on valmistettu Kroatiassa vuodesta 1892 saakka.

Jos et keksi Kroatiassa viemisiä paikallisille ystäville tai tuliaisia kotiväelle, on tiiliskivi kahvia aina varma valinta. Kahvipaketin viemistä kyläpaikkaan pidetään hyvien tapojen mukaisena.

5. Kroatialaiset hääperinteet

Kroatiassa lomaillessasi saatat törmätä paikalliseen hääseurueeseen – maan kauneimmat paikat ja tunnetuimmat kohteet ovat suosittuja myös häiden järjestämistä varten. Tai ehkä sinua lykästää ja pääset osallistumaan paikallisten ystävien tai tuttavien häihin.

Kroatiassa on monia omia perinteitä, jotka näkyvät hääpäivän aikana. Yksi näistä on niin kutsuttu lipunkantajan rooli. Hääpari valitsee luottohenkilön, jonka tehtävänä on kantaa Kroatian lippua pitkin päivää.

Hääseurueeseen kuuluu Kroatiassa yleensä paljon väkeä. Maassa on tyypillistä, että iso seurue kulkee koko kylän halki noutamaan morsianta kotoaan. Vanhanaikaisen perinteen mukaan sulhasen on ensin neuvoteltava morsiamen isän kanssa ennen kuin tämä voidaan “luovuttaa” tulevalle aviomiehelleen.

Lue myös: Muista nämä, kun lomailet Kroatiassa – 10 huomiota maan tapakulttuurista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja