Kuva: Inka Khanji
Cowboy-loma Teksasissa

Vietä cowboy-loma Teksasissa – 7 paikkaa, joissa pääset aitoon tunnelmaan

Cowboy-hatut, buutsit ja lehmipojan asenne hurmaavat matkailijan Teksasin Fort Worthissa. Lue vinkit onnistuneeseen cowboy-lomaan ja huuda: jiihaa!

1. Vieraile historiallisella Stockyards-alueella

Yhdysvaltain 15. suurin kaupunki, Teksasin osavaltiossa sijaitseva Fort Worth on täynnä cowboy-tunnelmaa. Lyhyen matkan päässä kaupungin keskustasta sijaitseva historiallinen Stockyards National Historic District -alue vie matkailijan hetkessä villin lännen tapahtumiin. Vanhoista ajoista muistuttava arkkitehtuuri, saluunat ja vahvasti läsnä oleva cowboy-meininki saavat Teksasin-loman vastaamaan mielikuvia.

Cowboy-loma Teksasissa
Kuva: Inka Khanji
Stockyardsin historiallinen alue on kuin suoraan villin lännen elokuvien lavasteista.

Stockyards on Fort Worthin cowboy-keskittymä. Siellä sijaitsee myös muinoin käytössä olleen karjahuutokaupan tilat, joita on kutsuttu myös lännen Wall Streetiksi. Jo lyhyt vierailu Stockyardsilla riittää virittämään cowboy-hatun ja buutsit oikeaan asentoon ja tuomaan lomaan aidontuntuisen Teksas-säväyksen.

2. Herkuttele lehmipoikien tapaan

Stockyardsin alueella sijaitsee lukuisia villin lännen henkisiä liharavintoloita, joissa pääsee herkuttelemaan kunnollisella, barbeque-kastikkeeseen upotetulla Teksas-tyylisellä pihvillä. Paikallisten suosiossa on esimerkiksi vuodesta 1953 lähtien toiminnassa ollut Cooper’s Old Time Pit Bar B Que, joka täyttyy teksasilaisista lihan ystävistä erityisesti lounasaikaan, mutta on myös sopiva illallisravintola.

Cowboy-loma Teksasissa
Kuva: Inka Khanji
Cooper’s Old Time Pit Bar B Que -ravintolassa lihan määrässä ei säästellä.

Liha on keskiössä Cooper’s Old Time Pit Bar B Que -ravintolassa, missä ruoka tilataan linjastolta. Liha nostetaan lautaselle suoraan grillistä, minkä jälkeen valitaan aterian muut komponentit, kuten juustomakaroni tai coleslaw-salaatti. Ruoka nautitaan suuressa salissa pitkän pöydän äärellä, joten aterioinnin yhteydessä on helppo rupatella myös muiden ruokailijoiden kanssa.

3. Näe kovimmat tekijät Texas Cowboy Hall of Fame -museossa

Fort Worthin lehmipoikatunnelman sydämessä, niin ikään Stockyardsilla sijaitseva Texas Cowboy Hall of Fame esittelee osavaltion kovimmat cowboyt.

Cowboy-loma Teksasissa
Kuva: Inka Khanji
Fort Worthissa sijaitseva Cowboy Hall of Fame antaa kunniaa kaikkein ansioituneimmille lehmipojille.

Museossa valokeilaan nostetaan esille lehmipojat, jotka ovat osoittaneet erinomaisuutta muun muassa kilpailuissa ja villin lännen elämäntyylin ylläpitämisessä. Viime vuosina Hall of Fameen on nostettu neljä cowboyta joka vuosi, mutta kaiken kaikkiaan mukana on kymmeniä lehmipoikia.

Hall of Fameen nostettujen cowboyiden lisäksi museossa voi tutustua cowboy-kulttuuriin ja lehmipoikien elämään.

4. Shoppaile asiaankuuluvat vaatteet

Mitä olisi cowboy-loma ilman kunnollista asua? Fort Worthissa lehmipoikakulttuuriin on helppo sulautua, sillä hattuja, vyönsolkia, buutseja ja muuta rekvisiittaa myyviä liikkeitä on useita, joten oman asun saa muutettua cowboy-tyylin mukaiseksi helposti.

Cowboy-loma Teksasissa
Kuva: Inka Khanji
M.L. Leddy’sin buutsivalikoima on hyvin monipuolinen.

Forth Worthin parhaita cowboy-tyyliin erikoistuneita liikkeitä ovat Stockyardsin alueella sijaitsevat Maverick Fine Western Wear ja M.L. Leddy’s. Molemmat liikkeet tarjoavat monipuolisen valikoiman laadukkaita ja erikoisiakin buutseja, huomiota herättäviä vyönsolkia sekä tietysti perinteisiä cowboy-hattuja. Hinnat eivät ole edullisimmasta päästä, mutta liikkeet ovat nähtävyys jo itsessään.

5. Virittäydy tunnelmaan karja-ajon avulla

Paras tapa päästä todelliseen cowboy-tunnelmaan on tietysti nähdä paikallinen karja-ajo. Fort Worthin Stockyardsin alueella järjestetään päivittäin karja-ajo, jossa parikymmentä valtavaa texas longhorn -lehmää vaeltaa pääkadun läpi. Lehmät ovat vaikuttava näky valtavine sarvineen, mistä syystä sekä eläinten että ihmisten turvallisuus otetaan vakavasti: tielle ei saa astua samaan aikaan lehmien kanssa.

Cowboy-loma Teksasissa
Kuva: Inka Khanji
Päivittäinen karja-ajo kunnioittaa 1800-luvun lopun tapahtumia.

Lehmät kulkevat rauhallisesti tien päästä toiseen katsojien ihastellessa eläimiä sivusta. Karja-ajo järjestetään joka päivä kello 11.30 ja 16.00. Tapa on jäänne 1800-luvun lopulta, jolloin lehmipojat toivat pitkäsarvisia nautoja Yhdysvaltoihin. Eläimistä saatiin lihaa, mutta samalla naudat myös toivat töitä sisällissodan köyhdyttämille alueille. Karja-ajolla muistutetaankin historiallisista tapahtumista, joilla oli suuri merkitys erityisesti Fort Worthissa, joka oli yksi reitin pysähdyspaikka.

Karja-ajoja on järjestetty matkailijoiden iloksi vuodesta 1999 lähtien.

6. Uppoudu kantrin säveliin

Kantrimusiikki on läsnä kaikkialla Teksasissa, ja erityisen vahvasti musiikkilaji voi Fort Worthissa. Paras paikka nauttia musiikista on Billy Bob’s Texas, joka on valtava baari ja esiintymisareena.

Rakennus on toiminut 1900-luvulla muun muassa palkintokarjan navettana ja toisen maailmansodan aikaisena lentokonetehtaana, mutta vuodesta 1981 lähtien rakennuksessa on soinut kantri. Rakennus on valtava, sillä se on kokonaisuudessaan 9 300 neliömetrin kokoinen 30 baaritiskin bilekeskus, missä esiintyvät kantrimusiikin kovimmat nimet.

Billy Bob’s on legendaarinen paikka, joka on avoinna joka ilta, joten se on helppo vierailukohde kaupungissa vain pistäytyvillekin matkailijoille. Kantrin ystäville se on ehdoton vierailukohde.

7. Vieraile lehmitytöille omistetussa museossa

Fort Worthissa huomio ei keskity ainoastaan lehmipoikiin, vaan naispuoliset cowgirlit saavat huomiosta myös osansa, ja syystä.

Cowboy-loma Teksasissa
Kuva: Inka Khanji
National Cowgirl Museum on kiinnostava museo lyhyen matkan päässä Fort Worthin keskustasta.

National Cowgirl Museum esittelee lehmityttöjen urotekoja, asuja ja historiaa, minkä lisäksi rakennuksessa nostetaan esille myös kovimmat lehmitytöt Cowgirl Hall of Famen avulla. Museon tavoite on nostaa esille villin lännen kulttuuria edustavia naisia.

Laadukas museo on kiinnostava vierailukohde, missä lehmityttöjen historiaan voi tutustua pysyvien ja vaihtuvien näyttelyjen lisäksi kahden teatterin avulla.

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 28.6.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia