hero taustakuva

Valkoinen talo on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista – tiesitkö, miten se sai nimensä?

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Kaikki ovat joskus nähneet Valkoisen talon uutisissa. Miten rakennus nimettiin?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 01.10.2019
facebook   whatsapp

Valkoinen talo sai värinsä suojan takia

Washington D.C.:ssä sijaitseva Yhdysvaltojen presidentin virka-asunto Valkoinen talo on yksi koko maan kuuluisimmista rakennuksista. Nimen voi luonnollisesti olettaa tulevan talon väristä, mutta se ei aina ole ollut valkoinen – eikä sitä aina ole tunnettu samalla nimellä.

Valmistuessaan hiekkakivestä tehty rakennus oli harmaa. Kahdeksan vuoden rakennustöiden jälkeen ensimmäinen presidentti pääsi muuttamaan rakennukseen vuonna 1800. Tuolloin vallassa oli John Adams, ja virka-asunnosta käytettiin nimiä Executive Mansion tai President’s House.

The White House Historical Association kertoo, että valkoiseen väriin päädyttiin käytännön syistä. Rakennus maalattiin valkoisella kalkkimaalilla, jonka oli tarkoitus suojata kivipintaa kosteudelta ja halkeamilta talvipakkasilla.

Aluksi nimeä Valkoinen talo käytettiin epävirallisesti viitaten sen väriin. Ensimmäisen kerran termi esiintyi tiedotusvälineissä jo ennen vuoden 1812 sotaa. Myytti sodan aikana syntyneiden palojälkien peittämisestä valkoisella maalilla ei siis pidä paikkaansa.

Vuonna 1901 presidentti Theodore Roosevelt asetti Valkoisen talon nimen viralliseen käyttöön. Tarkoituksena oli tehdä selkeä ero presidentin virka-asuntoon, sillä myös osavaltioiden kuvernöörien virka-asunnoista käytettiin termiä Executive Mansion.

Valkoisessa talossa on virallisten verkkosivujen mukaan 132 huonetta, 35 kylpyhuonetta, kuusi kerrosta, 28 takkaa, 412 ovea ja 147 ikkunaa. Hissejä talossa on puolestaan kolme.

Valkoinen talo on avoinna myös turisteille. Rakennuksessa järjestetään maksuttomia kierroksia, joiden aikana kävijät voivat tutustua omatoimisesti sen tiettyihin osiin.

Yhdysvaltojen kansalaiset ja maassa vakituisesti asuvat voivat anoa vierailua kongressiedustajien kautta, mutta ulkomaalaisille turisteille käynnit ovat hankalampia. Valkoisen talon mukaan vierailuja voi tiedustella oman maan suurlähetystöstä.

Lue myös: Tunnetko amerikkalaiset juhlapäivät ja perinteet? 5 esimerkkiä – katso, mikä osuu lomallesi

Lähde: The White House, The White House Historical Association
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.