Hyppää sisältöön

Valkoinen talo on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista – tiesitkö, miten se sai nimensä?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.10.2019
Kaikki ovat joskus nähneet Valkoisen talon uutisissa. Miten rakennus nimettiin?

Valkoinen talo sai värinsä suojan takia

Washington D.C.:ssä sijaitseva Yhdysvaltojen presidentin virka-asunto Valkoinen talo on yksi koko maan kuuluisimmista rakennuksista. Nimen voi luonnollisesti olettaa tulevan talon väristä, mutta se ei aina ole ollut valkoinen – eikä sitä aina ole tunnettu samalla nimellä.

Valmistuessaan hiekkakivestä tehty rakennus oli harmaa. Kahdeksan vuoden rakennustöiden jälkeen ensimmäinen presidentti pääsi muuttamaan rakennukseen vuonna 1800. Tuolloin vallassa oli John Adams, ja virka-asunnosta käytettiin nimiä Executive Mansion tai President’s House.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

The White House Historical Association kertoo, että valkoiseen väriin päädyttiin käytännön syistä. Rakennus maalattiin valkoisella kalkkimaalilla, jonka oli tarkoitus suojata kivipintaa kosteudelta ja halkeamilta talvipakkasilla.

Aluksi nimeä Valkoinen talo käytettiin epävirallisesti viitaten sen väriin. Ensimmäisen kerran termi esiintyi tiedotusvälineissä jo ennen vuoden 1812 sotaa. Myytti sodan aikana syntyneiden palojälkien peittämisestä valkoisella maalilla ei siis pidä paikkaansa.

Vuonna 1901 presidentti Theodore Roosevelt asetti Valkoisen talon nimen viralliseen käyttöön. Tarkoituksena oli tehdä selkeä ero presidentin virka-asuntoon, sillä myös osavaltioiden kuvernöörien virka-asunnoista käytettiin termiä Executive Mansion.

Valkoisessa talossa on virallisten verkkosivujen mukaan 132 huonetta, 35 kylpyhuonetta, kuusi kerrosta, 28 takkaa, 412 ovea ja 147 ikkunaa. Hissejä talossa on puolestaan kolme.

Valkoinen talo on avoinna myös turisteille. Rakennuksessa järjestetään maksuttomia kierroksia, joiden aikana kävijät voivat tutustua omatoimisesti sen tiettyihin osiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltojen kansalaiset ja maassa vakituisesti asuvat voivat anoa vierailua kongressiedustajien kautta, mutta ulkomaalaisille turisteille käynnit ovat hankalampia. Valkoisen talon mukaan vierailuja voi tiedustella oman maan suurlähetystöstä.

Lue myös: Tunnetko amerikkalaiset juhlapäivät ja perinteet? 5 esimerkkiä – katso, mikä osuu lomallesi

Lähde: The White House, The White House Historical Association
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja