Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän Puolasta? 10 mielenkiintoista faktaa viime vuosien suosituimmasta budjettikohteesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.03.2020
Testaa tietosi Puolasta - kuinka moni asia tulee yllätyksenä?

1. Miten Puola sai nimensä?

Oletko sinäkin matkustanut viime vuosina Puolassa edullisten lentolippujen innoittamana? Suomesta on ollut tarjolla lukuisia yhteyksiä Gdanskin, Krakovan ja Varsovan kaltaisiin kohteisiin.

Tiettävästi nimi on lähtöisin polaanien heimolta, joka puolestaan sai oman nimensä sanasta pole eli pelto. Polaanit olivat siis kirjaimellisesti peltojen asukkaita. Puolan kielellä maan nimi on Polska tai Rzeczpospolita Polska.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Paikallisten sukunimet

Paikallisten sukunimet saavat Puolassa usein eri muodon sukupuolen mukaan. Esimerkiksi yleinen sukunimi Kowalski on käytössä miehillä, kun taas naisilla se muuttuu muotoon Kowalska.

3. Hajaantunut kansa

Puola on yksi Euroopan hajaantuneimmista kansoista. Viimeistään maan liityttyä EU:hun 2000-luvun alussa monet suuntasivat muualle Eurooppaan paremman tulotason perässä. Isossa-Britanniassa ja erityisesti Lontoossa asuu valtavasti puolalaisia. Myös Yhdysvallassa on paljon puolalaissyntyisiä asukkaita.

Sanotaan, että Puolan ulkopuolella asuu jopa 20 miljoonaa ihmistä, joilla on puolalaiset sukujuuret. Puolan väkiluku on noin 38 miljoonaa.

ShutterstockPuolalaisia asuu paljon Puolan ulkopuolella
Wroclaw on yksi Puolan suurimmista kaupungeista.

4. Puutarhatonttujen kaupunki

Wroclawin kaupungissa on hauska erikoisuus. Vuodesta 2001 lähtien kaupungin kaduille on asetettu pieniä puutarhatontun näköisiä pronssipatsaita, joita on yhteensä yli 160 kappaletta.

Olennot istuvat kadulla kippistämässä, tekevät pihatöitä tai kiirehtivät sammuttamaan tulipaloa. Nykyaika näkyy hyvin muun muassa patsaassa, jossa tonttu kököttää kannettavan tietokoneen ääressä. Kaikki patsaat ovat kommunismin vastaisia symboleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Haikara on Puolan symboli

Valkoinen haikara on yksi Puolan tärkeimmistä symboleista. Keväällä haikarat muuttavat eteläisestä Afrikasta Puolaan pesimään. Eläimiä pidetään Puolassa hyvän onnen tuojina sekä merkkinä varmasta keväästä pitkän talven jälkeen. Jos haikara laskeutuu oman talon katolle, katsotaan se hyväksi enteeksi.

6. Maailman toiseksi korkein rakennus

Todennäköisesti tiedät, että maailman korkein rakennus on nykyään Dubaissa sijaitseva Burj Khalifa, jolla on mittaa 828 metriä. Olisitko arvannut, että toiseksi korkein ikinä valmistunut rakennus sijaitsi aikoinaan Puolassa? Vuonna 1974 valmistunut Varsovan radiomasto oli 646 metriä korkea ja maailman korkein rakennus aina siihen saakka, kunnes se romahti vuonna 1991.

7. Unesco-kohteet ja kansallispuistot

Puolassa on yhteensä 16 Unescon maailmanperintökohdetta, joiden joukkoon kuuluvat muun muassa Krakovan ja Varsovan historialliset keskustat sekä Auschwitzin entinen keskitysleirialue. Kansallispuistoja Puolassa taas on 23 kappaletta. Niissä pääsee näkemään Puolan monipuolista luontoa järvineen ja vuorineen.

ShutterstockPuolan kansallispuistot
Tatran kansallispuisto on Puolan suosituimpia luontokohteita.

8. Biisonien maa

Puolan luonnossa elää harvinainen eläin: Euroopan suurin nisäkäs visentti eli euroopanbiisoni. Sukupuuttoon kuolemisen rajalla käynyttä lajia tavataan esimerkiksi Białowieżan metsässä, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintölistalle. Tiettävästi alueella elää vapaana noin 500 biisonia, mikä tekee siitä koko lajin suurimman keskittymän. Visenttiuros voi painaa jopa yli tuhat kiloa.

9. Maailman suurin linna

Puolassa sijaitsee maailman suurin linna – ainakin yhden laskutavan mukaan. Jo 1200-luvulla rakennettu Malborkin linna on pinta-alaltaan maailman suurin. Lisäksi se on myös maailman suurin tiilirakennus. Esimerkiksi luostarina ja sotilastukikohtana toimineeseen linnaan tehtiin mittava laajennus vuonna 1309. Malborkin linnaan voi tehdä helpon päiväretken Gdanskista, joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä.

10. Puolalaiset aakkoset

Puolan kieli ei todellakaan näytä helpolta. Jo paikannimet tuottavat matkailijalle päänvaivaa: Szczecin, Pszczyna, Czechowice-Dziedzice. Usein kieli näyttää siltä, kuin konsonantteja olisi laitettu peräkkäin ilman vokaaleja.

Englannin kielen aakkosissa on 26 kirjainta ja suomen kielessä 29 kirjainta. Puola panee kuitenkin vielä paremmaksi, sillä kirjaimia on 32 kappaletta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiedätkö, mitä ovat rasvatorstait ja maitobaarit? Näin Puolassa syödään – ja näitä herkkuja siellä kannattaa maistaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Wroclaw, Puola

Finnair avaa uuden lentoreitin Puolaan: lennot Wroclawiin alkavat kesällä 2024

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja