Hyppää sisältöön

Koe Thaimaan maailmanperintökohteet – viisi paikkaa, jotka vievät keskelle thai-kulttuuria

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.02.2018
Thaimaan historialliset maailmanperintökohteet tuovat vaihtelua rantalomailijan matkaan.

Historialliset kaupungit Sukhothai ja Ayutthaya

Thaimaan pääkaupungista Bangkokista 430 kilometriä pohjoiseen sijaitsee Siamin kuningaskunnan ensimmäinen pääkaupunki Sukhothai. Rakennetun kulttuuriympäristön raunioilla on lukuisia hyvin säilyneitä temppeleitä ja monumentteja. Ne kertovat thai-arkkitehtuurin alkuajoista.

Sukhothai tarkoittaa ”onnen sarastusta”. Kuningas Ramkhamhaeng hallitsi Sukhothaita kaupungin loistoaikana 1200–1300-luvuilla. Hän loi thai-aakkoset ja edisti alueen kulttuurista ja uskonnollista kehitystä. Kaupunki oli klassisen uskonnollisen taiteen keskus. Rauhaa ja seesteisyyttä huokuvat Buddha-patsaat ovat todellisia perintökalleuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sukhothain jälkeen pääkaupungiksi tuli Ayutthaya, joka perustettiin noin vuonna 1350. Ayutthaya sijaitsee vain 80 kilometrin päässä Bangkokista ja on siksi hyvin suosittu päivämatkakohde. Polkupyörä on kaupungissa hyvä kulkuväline, koska maasto on tasaista ja liikenne rauhallista. Vanhan kaupungin rauniot levittäytyvät hyvin laajalle alueelle.

Ayutthaya oli tärkeä kaupan keskus. Nykyäänkin siellä tuotetaan vanhojen perinteiden mukaisesti keramiikkaa, vaatetusta ja koruja. Ayutthayan historiallisessa puistossa on kymmenittäin palatsien ja temppelien raunioita, joista osa on lähes ennallaan. Tunnetuin nähtävyys on valtava pronssipatsas Lepäävä Buddha.

Burmalaiset tuhosivat Ayutthayan 1700-luvulla. Sukhothain ja Ayutthayan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kaupungit ja niiden lähialueet liitettiin maailmaperintöluetteloon vuonna 1991.

Arkeologinen muinaisjäännös Bang Chiang

Ban Chiangin arkeologista kaivausta pidetään Kaakkois-Aasian merkittävämpänä esihistoriallisena löydöksenä. Pronssikauden asutus- ja hauta-alue antaa varhaisimpia todisteita maanviljelystä sekä metalliesineiden valmistuksesta ja käytöstä.

Thaimaan koillisosassa sijaitsevan kylän kaivauksissa tärkeitä löydöksiä ovat olleet punaiseksi maalatut ruukut. Myös löydetyt pronssiesineet, korut, keihäänkärjet, kirveet, koukut, veitset ja pienet kellot kertovat aikakauden kehittyneestä yhteiskunnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylä löydettiin vuonna 1966 ja se liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1992.

Trooppinen metsäalue Dong Phaya Yen-Khao Yai

Dong Phaya Yen-Khao Yain vuoristoinen metsäalue ulottuu 230 kilometrin pituiselle alueelle Kambodžan rajalta länteen. Metsässä asuu yli 800 eläinlajia, joista osa on erittäin harvinaisia ja uhanalaisia. Alueen trooppinen metsä on ainutlaatuinen ekosysteemi, jonka suojeleminen on luonnon rikkauden kannalta elintärkeää.

Metsässä asustaa uhanalaisia gibboni-apinoita. Gibbonit ovat tuttu näky myös kaupungeissa, koska niitä pyydystetään ja kesytetään viihdyttämään turisteja. Dong Phaya Yen-Khao Yain metsäalue liitettiin maailmanperintölistaan vuonna 2005 ja tarkoituksena on suojella myös näitä pieniä ihmisapinoita metsästykseltä.

Thungyai-Huai Kha Khaengin luonnonsuojelualue

Thungyai-Huai Kha Khaengin yli 600 000 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue kattaa lähes kaikki Kaakkois-Aasiassa esiintyvät metsätyypit. Vuorten rinteillä ja jokien varsilla esiintyy ikivihreää metsää ja alavammilla mailla kesävihreää ja bambumetsää sekä osin myös kuivaa aroa ja savannia. Alueella asuu paljon suurnisäkkäitä, erityisesti norsuja ja tiikereitä.

Tämän luonnonperintökohteen maaperä on hyvin mineraalipitoista. Se mahdollistaa erityisen monimuotoisen kasviston ja eläimistön säilymisen. Alue sijaitsee noin 300 kilometriä Bangkokista koilliseen ja se liitettiin Unescon maailmaperintölistalle vuonna 1991.
>> Lue lisää vinkkejä Thaimaahan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Hanna Voutilainen
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja