Hyppää sisältöön

Tällaista on elämä Tukholmassa – suomalaiset kertovat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.02.2012
Haaveiletko muutosta Tukholmaan? Kolme Ruotsiin kotiutunutta suomalaista kertoo elämästä lahden toisella puolella.

Muotibloggaajan Tukholma

Vuodesta 2000 saakka Tukholmassa asunut muotibloggaaja Minttu Paakkulainen kirjoittaa ruotsalaisesta elämänmenosta ja muotimaailmasta Go 4 it Vol.2 -blogissaan. Perheensä kanssa Tukholmaan muuttaneen Mintun alkuaikojen kulttuurishokki hävisi pikkuasioiden loksahdellessa kohdalleen.

– Yllätyin siitä, miten mukavaa arki voi Ruotsissa olla! Täällä on ehkä enemmän vallalla positiivinen asenne elämään – ja aina on aikaa mennä fikalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elämä Tukholmassa on osoittautunut hyvin paljon samanlaiseksi kuin Suomessakin: arki pyörii töiden, harrastusten ja perhe-elämän ympärillä. Vain pitkät työmatkat saavat Mintun välillä ärsyyntymään.

Muotibloggaajan Tukholma

Suurimmat erot Suomen ja Ruotsin välillä Minttu on havainnut työelämässä. Työntekijöiden hyvinvointiin, konfliktien hallintaan ja keskusteluun käytetään Ruotsissa paljon enemmän aikaa.

– Täällä myös lähes kaikki miehet organisaatiotasosta riippumatta pitävät usein vuoden verran vanhempainlomaa, kun perheeseen tulee vauva.

Minttu kehuu Tukholman kulttuuriantia ja harrastusmahdollisuuksia. Suurkaupungissa on myös aina tarjolla mielenkiintoisia tapahtumia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Rakastan kävellä Tukholman katuja ja vain ihailla ympäristöä – taloja, puistoja, ihmisiä. Täällä on iloinen ja suvaitsevainen ilmapiiri, eikä kansainvälisessä meiningissä kukaan ihmettele vaikkei puhuisikaan täydellistä ruotsia.

Mintun suosikkipaikat Tukholmassa

  • Fotografiska-valokuvamuseo Slussenilla.
  • Kungsträdgården, vanha kuninkaallinen puisto.
  • NK-tavaratalo upeine puitteineen ja luksusmerkkeineen.

Vaihtelua elämään Tukholmasta

Reilut kaksi vuotta Tukholmassa asunut Matti Lampi päätyi naapurimaahan töiden perässä. Vaihtelua elämäänsä etsinyt Matti työskentelee tällä hetkellä analyytikkona Walt Disneyllä.

– Sopeuduin Tukholmaan helposti, sillä meininki on täällä suhteellisen samanlaista kuin Suomessakin. Työelämässä tosin palaveerataan vähän enemmän ja työyhteisö on usein melko kansainvälinen.

Hyvin Tukholmassa viihtyneen Matin ovat pitäneet tyytyväisenä kaupungin monet mahdollisuudet. Tukholmassa riittää tekemistä ja näkemistä – ja tietysti kauniita naisia. Pysyvästi Lampi ei kuitenkaan näe asuvansa Ruotsissa.

Suomalaiset Tukholmassa

Matin hyvällä kouluruotsitasolla ollut kielitaito on paikan päällä hioutunut kuntoon. Muutamia yllätyksiäkin on naapurimaassa tullut vastaan.

– Vaikka Tukholmassa on paljon suomalaisia, niin ruotsalaisten Suomi-tietämys on usein yllättävän heikkoa. Välillä turha pinnallisuus ärsyttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tukholmaan muuttoa suunnittelevia Matti kehottaa aloittamaan asunnon metsästyksen hyvissä ajoin. Vaikka miehen oma vuokrakämppä järjestyikin kätevästi kaverin kautta, kannattaa Tukholmassa varautua hankalaan ja aikaavievään asunnonhakuprosessiin.

Matin vinkit Tukholman-turistille

  • Koe yöelämä Stureplanilla – tsekkaa esimerkiksi Berns tai Rose.
  • Katso Allsvenskanin futismatsi, mielellään AIK-Djurgården.
  • Käytä hyväksesi Tukholman hienot shoppailumahdollisuudet.

Rakkaus vei Tukholmaan

Tamperelainen Jenni Tuppurainen päätyi Tukholmaan rakkauden perässä. Ravintolapäällikkönä työskennelleelle Jennille työmatka Etelä-Afrikkaan koitui kohtalokkaaksi – reissusta löytyi paikallisten viinien lisäksi ruotsalainen mies. Puolitoista vuotta Tukholmassa viihtyneen neitosen häitä juhlitaan ensi kesänä.

– Kansainväliseen Tukholmaan on ollut helppo sopeutua, sillä eri kansallisuudet ja kulttuurit otetaan täällä hyvin vastaan. Työkavereita minulla on ollut Englannista, Venäjältä ja Australiasta saakka.

Monipuolinen Tukholma on hurmannut Jennin suurkaupungin tunnelmallaan, shoppailumahdollisuuksillaan ja merellisillä maisemillaan. Rajattomien mahdollisuuksien Tukholmasta löytää kaiken.

Töissä Tukholmassa

Hovimestarina työskentelevälle Jennille töitä löytyi helposti. Työn kautta myös kaveripiiri kasvoi ja ruostunut ruotsin kielen taito palautui kuin huomaamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Töiden aloitus oli paras tapa oppia kieltä – nyt puhun täällä vain ruotsia eikä minulla ole mitään ongelmia kielen kanssa. Työelämässä ruotsalaiset ovat yhtä ahkeria ja töihinsä uppoutuvia kuin me suomalaisetkin.

Jenni kannustaa epäröiviä muuttamaan Tukholmaan rohkein mielin.

– Tukholmaan on helppo muuttaa ja täällä on mukava asua. Kannattaa kysellä vinkkejä täällä asuvilta – esimerkiksi Facebookista löytyy Suomalaiset Tukholmassa -ryhmä.

Jennin ravintolavinkit Tukholmaan

  • Piren Restaurang & Bar, Kristinebergs Strand 2. Upea sijainti meren rannalla.
  • BonBon, Kungstensgatan 9. Valitse mieleisesi pienistä ruokaherkuista.
  • Grill, Drottninggatan 89. Herkullista grillattua ruokaa.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto ja haastateltavien omat kuvat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja