Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Suomalaisen kulttuurishokit Yhdysvalloissa – nämä 7 asiaa pistävät silmään ensimmäisenä

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Yhdysvalloissa moni asia voi hämmentää - hyvässä ja pahassa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.02.2020
facebook   whatsapp

1. Maahantulo ei päästä helpolla

Suomen passilla matkustava joutuu harvoin selittelemään menemisiään tai jännittämään maiden rajoilla. Yhdysvalloissa edessä voi kuitenkin olla kunnon kuulustelu. Maa tunnetaan ankarasta maahantulotarkastuksesta, jonka aikana matkustajilta saatetaan kysyä useita kysymyksiä tiukkaankin sävyyn.

Jos aiot lomailla Yhdysvalloissa paria viikkoa pidempään tai käyt maassa usein, varaudu kertomaan syistäsi tai jopa todistamaan varasi reissua varten. Jos virkailijan epäilykset matkan tarkoituksesta heräävät, on tällä myös oikeus tutkia matkapuhelimesi sisältöä.

Matkustuslupa ESTA sallii 90 päivän oleskelun Yhdysvalloissa. Työntekoa tai opiskelua varten tarvitaan asianmukainen viisumi.

2. Maan monet erot

Jättimäisessä Yhdysvalloissa maan alueelliset erot loksauttavat turistin leuan. Jos olet tottunut käymään vaikka New Yorkissa tai Los Angelesissa, on road trip keskilännessä tai etelässä kuin saapumineen vieraaseen maahan.

Osavaltiot eroavat toisistaan kaikessa: ilmasto, lait, hintataso, poliittiset mielipiteet sekä monimuotoisuus ovat vain muutamia esimerkkejä. Yhden tai muutaman osavaltion nähnyt matkailija ei vielä ole nähnyt Yhdysvaltoja.

3. Kodittomat kaduilla

Yhdysvalloissa kodittomuus on massiivinen ongelma. Selvimmin se näkyy leudon ilmaston osavaltioissa kuten Kaliforniassa, jossa on mahdollisuus nukkua kaduilla tai pystyttää telttaleirejä. Isoista kaupungeista löytyy alueita, joita ei uskoisi amerikkalaisiksi.

Jos haluat auttaa kodittomia, on ruoan ja muiden tarvikkeiden ostaminen tai kodittomia auttavan järjestön tukeminen usein käteisen antamista parempi tapa. Monilla kodittomilla on päihdeongelmia, mutta kodittomaksi voi Yhdysvalloissa päätyä lukuisista eri syistä. Jos turvaverkkoja ei ole ja kohdalle osuu huono onni, monet jäävät omilleen.

4. Kaikki on suurta

Vanhan kliseen mukaan Yhdysvalloissa kaikki on suurta. Se pitää paikkansa. Suuria ovat niin annoskoot, ostoskeskukset kuin maitopurkitkin – jo ruokakaupassa joutuu ihmettelemään monta kertaa. Virvoitusjuomia myydään jättipulloissa ja talot ovat keskimäärin isompia kuin Suomessa. Autoreissulla huristelet isoja teitä pitkin.

ShutterstockAsiat, jotka hämmentävät Yhdysvalloissa
New Yorkin lisäksi myös Chicago tunnetaan pilvenpiirtäjistään.

5. Yllättävät lait

Yhdysvalloissa jokainen osavaltio saa laatia itse lakinsa – joskin liittovaltion laki on aina alueellisia lakeja korkeammalla. Suomalaiselle kummallisimmalta voi tuntua monissa osavaltioissa laillistettu kannabis, jota myydään liikkeissä, toimitetaan kotiinkuljetuksella ja mainostetaan tienvarsilla.

Suomessa katsotaan olevan paljon aseita väkilukuun suhteutettuna, mutta amerikkalainen asekulttuuri on hyvin erilainen kuin kotimaassa. Yhdysvaltojen kiistellyt aselait ja aseiden helppo saatavuus pöyristyttävät turisteja. Monet amerikkalaiset pitävät aseita kotonaan turvallisuussyihin vedoten.

6. Ajassa taaksepäin konservatiivisissa osavaltioissa

Muutamissa osavaltioissa eletään niin konservatiivisten normien mukaan, että suomalainen voi tuntea loikanneensa ajassa taaksepäin. Uskonto ja vanhoilliset arvot vaikuttavat tiukkoihin lakeihin, joista osan koetaan rikkovan jo ihmisoikeuksia.

Viime vuosina keskustelua ovat herättäneet jyrkät aborttilait, jotka jakavat kansan kahtia. Esimerkiksi Alabamassa on läpäisty laki, joka sallii abortin vain muutamin ehdoin – esimerkiksi äidille aiheutuvan hengenvaaran takia. Edes raiskauksen uhrit eivät voisi lain mukaan saada raskaudenkeskeytystä. Ulkopuolinen vastustus on kuitenkin toistaiseksi lykännyt lain astumista voimaan.

Muutamissa konservatiivisissa osavaltioissa on myös alueita, joissa puhutaan “kuivista piirikunnista”. Tämä tarkoittaa erittäin tiukasti rajoitettua alkoholimyyntiä.

7. Avoimet ja itsevarmat amerikkalaiset

Suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluu tietynlainen vaatimattomuus, josta ei Yhdysvaltojen tapakulttuurissa ole tietoakaan. Keskiverto amerikkalainen on avoin ja sosiaalinen, eikä nöyristele saavutuksiaan. Varsinkin työelämässä itsevarmat amerikkalaiset osaavat myydä taitonsa.

Yhdysvalloissa paikallisille on myös luontevaa käydä kepeää keskustelua kenen tahansa kanssa. Amerikkalaisten kanssa asioiminen onkin lomalla yleensä miellyttävää, ja turisteihin suhtaudutaan ystävällisesti ja uteliaasti.

Lue myös: Amerikkalaisten erikoisimmat tavat ja käytännöt – oletko sinäkin ihmetellyt näitä?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.