Kuva: Shutterstock
Moulin Rouge, Pariisi

Sinäkin olet kuullut Pariisin syntisimmästä paikasta – miksi Moulin Rougen symboli on punainen tuulimylly?

Miten tuulimylly liittyy Pariisin kuuluisaan kabareehen?

Näin Moulin Rouge sai tuulimyllysymbolin ja kuuluisan nimensä

Yksi Pariisin tunnetuimmista maamerkeistä ja suosituimmista nähtävyyksistä on Moulin Rougen kabaree. Montmartren kaupunginosassa sijaitsevan teatterin erottaa helposti sen katolla pyörivästä punaisesta tuulimyllystä.

Vaikka et olisi ikinä käynyt Pariisissa, olet todennäköisesti nähnyt Moulin Rougen kuvissa tai Baz Luhrmannin vuonna 2001 ilmestyneessä elokuvassa Moulin Rouge!, jonka pääosissa nähtiin Nicole Kidman ja Ewan McGregor. Fiktiivinen tarina sijoittui taiteilijoiden ja boheemien suosimaan kabareehen vuonna 1900.

Mutta oletko ikinä miettinyt, miten tuulimylly liittyy kabareehen? Aikoinaan pahamaineisena pidetty paikka sai nimensä tuulimyllyn mukaan – moulin rouge tarkoittaa nimittäin ranskaksi punaista tuulimyllyä.

Liikemiehet Joseph Oller ja Charles Zidler perustivat Moulin Rougen kabareen vuonna 1889. Paikka tuli pian tunnetuksi can-can-tanssin syntypaikkana sekä varsinaisena paheiden pesänä, jossa prostituutio rehotti ja alkoholi virtasi.

Paris Perfect -sivusto kertoo tuulimyllyn olevan ensinnäkin viittaus Montmartren historiaan aikana, jolloin se oli vain pieni tuulimyllyjen täplittämä kylä. Montmartressa oli aikoinaan yli kymmenen tuulimyllyä, joista on enää jäljellä vain kaksi.

Toisen legendan mukaan kabareen perustajat olisivat rakentaneet tuulimyllyn eräänlaisena kunnianosoituksena Debrayn kolmelle veljekselle, jotka menehtyivät puolustaessaan tuulimyllyjään. Debrayn perheen ainoa henkiin jäänyt poika muutti myöhemmin tuulimyllyt tanssiravintoloiksi, joista käytettiin nimeä guinguette.

Tuulimyllyn punaisesta väristä on olemassa monia teorioita. Väri saattaa viitata taistelussa vuodatettuun vereen tai vastaavasti kabareen hauskanpitoon ja Pigallen punaisten lyhtyjen alueeseen. Onhan punainen myös huomiota herättävä väri, joka erottuu hyvin kadulla.

Tiesitkö muuten, että nykyinen Moulin Rouge on kopio alkuperäisestä rakennuksesta? Kabaree tuhoutui suurilta osin tulipalossa vuonna 1915. Tanssi loppui peräti kuudeksi vuodeksi, kunnes kabaree avattiin uudelleen vuonna 1921.

Moulin Rougen suosio ei ole hiipunut Pariisissa. Samaa Féerie-nimistä show’ta on esitetty kaupungissa jo vuodesta 1999 saakka. Näyttävään show’hun on edelleen varattava liput hyvissä ajoin etukäteen.

Katso alta kuvia Moulin Rougesta!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Tiesitkö tätä Pariisista – 10 erikoista faktaa rakkauden kaupungista

Lähde: Paris Perfect
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Päivitetty: 15.8.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia