hero taustakuva

Silmänlumoa ja -lumetta Hollywoodissa – vinkit elokuvafanin tärkeimpiin paikkoihin

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Harvoin paikan nimeen liittyy niin paljon sähinää ja säihkettä kuin Kaliforniassa sijaitsevaan Hollywoodiin.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 21.12.2018
facebook   whatsapp

Unelmien kaupunginosa

Hollywood sai alkunsa 1900-luvun alussa, kun elokuvateollisuus oli vielä uusi ala. Yhdysvalloissa tuotanto alkoi keskittyä Hollywood Boulevardin ympärille, jonne nousi studioita ja asuintaloja elokuva-alan toimijoille. Vaikka studiot ovat sittemmin muuttaneet läheisiin pikkukaupunkeihin, on Hollywoodissakin edelleen paljon nähtävää, onhan kaupunki merkittävä kaistale kuuluisaa amerikkalaista unelmaa.

Koska Hollywood on enimmäkseen juuri haavekuvia, voi todellista Hollywoodia olla vaikea löytää. Hollywood on kuuluisampi kuin maan pääkaupunki Washington, suuret elokuvastudiot Universal, Warner Brothers ja Paramount tunnetumpia kuin suurimmat puolueet ja tähtinäyttelijät nimekkäämpiä kuin yksikään poliitikko tai presidentti.

Unelmien kaupungilla on myös kääntöpuolensa: prostituutio, huumeet ja väkivalta pilkottavat aina kimaltavan pinnan alta. Väkivalta on Los Angelesissa arkipäivää, joten myös matkailijan kannattaa pitää huolta turvallisuudestaan.

Totta ja tarua elokuvakaupungissa

Kun ajatellaan 1930- ja 40-lukujen Hollywoodia, tulee mieleen ainakin yksi sana: glamour. Tuolloin Hollywood oli täynnä näyttelijöitä, joiden charmiin aika ei vaikuta: Cary Grant, Ingrid Bergman, James Stewart, Catherine Hepburn ja Marilyn Monroe ovat kiintotähtiä, joiden tasolle ei monikaan nykyisistä tähdenlennoista koskaan yllä.

Jos haluaa tutustua elokuvamaailman kulisseihin, kannattaa lähteä Universal Studiosin kiertoajelulle. Pari tuntia kestävällä studiokierroksella turistien päälle vyörytetään erikoistehosteita ja stunt-temppuja. Kiertoajelu paljastaa kaikki niksit ja keinot, joilla elokuvista tehdään niin vetovoimaisia. Totuus ei kuitenkaan ole tarua ilmeellisempää: lumivyöry ei synny lumesta eikä edes teräsmies osaa oikeasti lentää.

ShutterstockHollywood, Los Angeles
Los Angelesin shoppailukohteet ovat verrattomat, ja kalleimmat kadut ovat parhaita paikkoja bongata julkimoita.

Mikäli haluaa nähdä edes vilahduksen nykyajan suurista tähdistä, hyvä paikka julkkisbongaukselle on Beverly Hills, rikkaiden kaupunginosa keskellä Los Angelesia. Tarjolla on bussikierroksia, joilla kuski luettelee kuka missäkin kartanossa asustaa. Monista kirjakaupoissa on myytävänä myös opaskirjoja, jotka sisältävät tähtien osoitteita.

Yksityisyyttään varjelevat tähdet näyttäytyvät pihoillaan kuitenkin harvoin, joten pelkästään tällaisen toiveen varaan ei kannata pohjustaa koko lomaa. Edessä voi olla karvas pettymys. Julkkiskiertoajelua parempi keino huippunäyttelijöiden näkemiseen on illallinen kaupungin hienoimmissa ravintoloissa. Hollywoodin tähdet viihtyvät esimerkiksi La Domessa, Ivyssa ja Ma Maisonissa, jonka terassilla tunnetusti solmitaan tärkeimmät filmisopimukset.

Jos rakastaa New Yorkin ostoskatuja, viihtyy myös Hollywoodin kuuluisimmalla ja maailman kalleimmaksi kauppakaduksi mainitulla Rodeo Drivella. Tämän rikkaiden leikkikentän varrella näkee Rolls Royceja, Ferrareita, Chanelin jakkuja ja Hermesin laukkuja enemmän kuin missään muualla maailmassa. Pikkurahoilla ei täällä pelata: Rodeo Driven liikkeet ovat putiikinomaisia ja vaatteet uniikkikappaleita. Rodeo Drive muistuttaa New Yorkin Madison Avenueta myös siinä, että jokaisella kuuluisalla muodinluojalla kuten Chanelilla ja Versacella on omat putiikkinsa Rodeo Drivella.

Walk of Fame

Hollywood ei olisi Hollywood ilman kaupunginosan legendaarista symbolia: Hollywood-kylttiä. Se sijaitsee Mount Lee -kukkulalla, Hollywood-kukkuloiden korkeimmalla huipulla. Alun perin kiinteistöfirmaa mainostanut Hollywoodland-kyltti jäi vuosiksi rapistumaan, ennen kuin Hollywood Chamber of Commerce osti sen vuonna 1949. Neljä viimeistä kirjainta poistettiin, ja Hollywoodin symboli oli saanut muotonsa. Se julistettiin Los Angelesin kulttuurihistorialliseksi monumentiksi vuonna 1973.

Toinen maanmerkki ja Hollywoodin keskus on kuuluisa Hollywood Boulevard, jonka varrelta löytyvät esimerkiksi Grauman’s Chinese Theatre eli Kiinalainen teatteri ja Hollywood & Highland -ostoskeskus ravintoloineen ja kauppoineen. Grauman’s Chinese Theatre on 1920-luvulla rakennettu upea elokuvateatteri, joka on muistutus Hollywoodin kulta-ajoista. Samaan kortteliin mahtuu myös muita elokuva-alan merkkipaikkoja, kuten Oscar-gaalasta tutuksi tullut Kodak-teatteri ja Renaissance Hollywood Hotel. Hollywood Boulevardilta löytyy myös Hollywood Walk of Fame, jonka pintaan on jokainen merkittävä elokuvavaikuttaja saanut oman tähtensä.

ShutterstockHollywood, Los Angeles
Walk of Fame on paikallisille arkinen kohde, mutta matkailijoille unohtumaton elämys.

Hollywood Walk of Famen kävelykadulta, joka kulkee pitkin Hollywood Boulevardia ja Vine Streetiä, löytyy maahan upotettuna yli kaksi tuhatta viisisakaraista tähteä viihdeteollisuuden parissa ansioituneelle henkilölle ja kuvitteelliselle hahmolle omistettuina. Alkuperäisellä, vuonna 1958 rakennetulla Walk of Famella oli 2 500 tyhjää tähteä, joista 1 558 nimettiin ensimmäisen puolentoista vuoden aikana. Tahdin täytyi väistämättä hidastua, ja nykyisin Hollywoodin kauppakamari myöntää noin kaksi tähteä kuukaudessa.

Kadun varrella on kohtia, joilla jokainen elokuvafani haluaisi pistäytyä. Graumannin kiinalaisen teatterin edessä voi esimerkiksi katsella Marilynin käden- ja jalanjälkiä sementissä. Tähden voi saada saavutuksista joko elokuva- teatteri-, radio-, televisio tai musiikkialalla. Ainoa, joka on palkittu jokaisella viidellä alalla, on Gene Autry. Tähtiä on myönnetty myös kuvitteellisille hahmoille kuten Lassielle, Mikki Hiirelle, Väiski Vemmelsäärelle ja Simpsoneille.

>> Lue lisää vinkkejä Los Angelesiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Olin ensimmäistä kertaa Hollywoodissa viime kesänä, nyt lähden keväällä uudestaan. Auto kannattaa tosiaankin vuokrata, jos haluat nähdä muutakin Losia kuin pelkkää hollowoodia. Hollywoodin ulkopuolella sijaitsee mahtavia ostoskeskuksia ja ravtoja. mm. guessin vaatteet ja tavarat ovat siellä edullisempia kuin meillä täällä Suomessa. Itse en viimeksi käynyt Universal Studiosin kiertoajelulla, mutta täytyy nyt keväällä mennä. Jollekin kiertoajelulle kannattaa mennä ihan vain viihdyttäksesi itseäsi, vaikka ei niistä kovin paljon irti saa..Mukava loma oli.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.