Kuva: Copyright NYC & Company / Marley White
Tiesitkö tämän Times Squaresta?

Seksiä, huumeita ja rikoksia – miten New Yorkin syntisestä Times Squaresta tuli koko kansan nähtävyys? 10 faktaa

New Yorkin Times Square on onnistunut karistamaan nuhruisen maineensa ja muuttumaan koko perheen nähtävyydeksi.

1. Neonmainosten Times Square

Times Square on New Yorkin Manhattanilla sijaitseva kolmion muotoinen alue juuri ennen kuin Broadway ja Seventh Avenue kohtaavat. Aukio jää West 47th Streetin ja West 45th Streetin väliin. Matkailijoille Times Square tarkoittaa ympäröivää viihde-elämää sekä jättimäisiä valomainoksia, joita pidetään New Yorkin maamerkkeinä.

2. Nimi sanomalehden mukaan

Kauan ennen kuin koko maailma tunsi Times Squaren, oli paikan nimi Longacre Square. Uuden nimensä se sai vasta vuonna 1904, kun kaupungin ykköslehti The New York Times muutti toimituksensa aukiolle. Lehti piti päämajaansa silloisessa Times Buildingissa alle kymmenen vuotta.

3. Ensimmäinen kulta-aika 1900-luvun alussa

Times Squaren ensimmäinen kulta-aika alkoi metroaseman avaamisen jälkeen vuonna 1904. Samaan aikaan alueelle ilmestyivät ensimmäiset valomainokset. Tulevina vuosina Times Squaresta tuli New Yorkin viihde-elämän keskus teattereineen, konserttisaleineen ja hotelleineen.

Kuva: Copyright NYC & Company / Joe BuglewiczKymmenen faktaa Times Squaresta
Times Square on muuttunut vuosien varrella monta kertaa.

4. Lama toi rappion vuodet

Times Squaren alamäki alkoi vuoden 1929 pörssiromahduksesta ja sitä seuranneesta taloudellisesta taantumasta. Laman myötä monet yritykset lopettivat toimintansa Times Squarella. 60-lukuun mennessä Times Square tunnettiin jo yleisesti go go -baareista, rehottavasta huumekaupasta ja kasvavasta rikollisuudesta. 80-luvulla turvallisuustilanne oli pahimmillaan.

Times Square oli kaukana nykypäivän koko perheen nähtävyydestä: rappion vuosina aluetta pidettiin vaarallisena, eikä kunniallisilla kansalaisilla ollut sinne asiaa.

5. Times Square pesi kasvonsa 90-luvulla

Tänä päivänä tuntuu lähes uskomattomalta, että Times Squaren järjestelmällinen siistiminen aloitettiin vasta 1990-luvulla. Hanketta ajoi New Yorkin silloinen pormestari Rudy Giuliani, johon muutos on pitkälti profiloitunut.

Seksibisnestä kitkettiin, pornokauppoja suljettiin ja teattereita ostettiin kunnostusta varten. Tiukka puuttuminen rikollisuuteen on niin ikään kannattanut, sillä 90-luvulla alkanut rikollisuuden ja murhalukujen lasku on jatkunut New Yorkissa tasaista tahtia. Vuonna 2017 kaupungissa kirjattiin matalin rikosaste 50-luvun jälkeen.

6. New Yorkin kuuluisimpia maisemia

Nykypäivänä Times Square on New Yorkin tunnetuimpia nähtävyyksiä, jonka näkee kaupunkia markkinoivan NYC & Companyn mukaan vuosittain noin 50 miljoonaa turistia. Suosiota lisää tietysti se, että nähtävyys on ilmainen ja sijaitsee keskeisellä paikalla Manhattanilla. Musikaali- ja teatterikävijöitä houkutteleva Broadway eli Theater District pitää sisällään myös Times Squaren.

Samaan aikaan Times Square on myös New Yorkin virallinen turistirysä, jonka monet paikalliset kiertävät kaukaa.

7. Ball Drop on vuodenvaihteen perinne

Uudenvuodenaattona yli miljoona ihmistä kokoontuu vuosittain Times Squarelle ottamaan vastaan uutta vuotta, ja hotellien ja ravintoloiden hinnat nousevat räjähdysmäisesti. Kun kello lyö kaksitoista, saa yleisö todistaa legendaarista Ball Drop -seremoniaa, jossa aikapallon pudottaminen symboloi vuoden vaihtumista. Perinne aloitettiin jo vuonna 1907.

Kuva: Copyright NYC & Company / Julienne SchaerUudenvuodenaatto New Yorkin Times Squarella
Vuoden vaihtumista juhlitaan Times Squarella näyttävästi.

8. Times Square on tuttu elokuvista

Times Squarella on kuvattu lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja, ja se onkin yksi koko maailman useimmin käytetyistä kuvauspaikoista. Times Squaren voi bongata muun muassa elokuvista The New Year’s Eve ja Vanilla Sky, jossa Tom Cruisen esittämä hahmo kokee täysin mahdottoman tilanteen: tyhjän Times Squaren.

9. Tyhjä pilvenpiirtäjä One Times Square

Aikoinaan Times Building -nimellä tunnettu The New York Timesin toimituksen rakennus on nykyään lähes tyhjä pilvenpiirtäjä One Times Square. Katutason liiketiloja lukuun ottamatta tornissa ei juuri ole toimintaa, vaan se toimii lähinnä mainostilana jättimäisille mainostauluille.

10. Taidetta Times Squaren metroasemalla

Jos saavut Times Squarelle tai lähdet sieltä 42nd Street Times Squaren metroaseman kautta, kiinnitä huomiota seinämaalauksiin. Asemalla on pop-taiteen tekijän Roy Lichtensteinin julkinen seinämaalaus. Lichtensteinin töitä on esillä muun muassa modernin taiteen museossa MoMa:ssa sekä The Metropolitan Museum of Art -museossa.

Lue myös: Tiesitkö tämän Vapaudenpatsaasta? 10 hauskaa faktaa New Yorkin maamerkistä

Lähde: The Telegraph, NYC & Company, Travel + Leisure
Kuvat: © NYC & Company / Marley White, Joe Buglewicz, Julianne Schaer

Päivitetty: 2.7.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia