Hyppää sisältöön

Opas Sormusten herran jäljille Uuteen-Seelantiin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.11.2013
Näin löydät tiesi aitoihin Keskimaan maisemiin! Uudesta-Seelannista löytyy upeaa luontoa ja hittielokuvista tuttuja paikkoja.

Keskimaata ja Mordoria etsimässä

Taru sormusten herrasta -elokuvien ja kirjan faneille Uusi-Seelanti on yksi unelmien matkakohteista. Me lähdimme Sormusten herran jäljille etsimään elokuvien kuvauspaikkoja sekä niitä kuuluisia Keskimaan maisemia.

Taru sormusten herrasta -elokuvia kuvattiin sadoissa paikoissa ympäri Uutta-Seelantia. Koska lähes kaikki alkuperäiset lavasteet jouduttiin tuhoamaan kuvausten loppuessa, selkeästi tunnistettavia kuvauspaikkoja voi olla vaikea löytää ilman apua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pienellä mielikuvituksella maisemiin pystyy kuitenkin kuvittelemaan Frodon, Gandalfin ja Aragornin kulkemaan samoissa jalanjäljissä.

Matkaan opaskirjan turvin

Monissa Uuden-Seelannin matkamuistomyymälöissä myydään kirjaa, johon on listattu elokuvien kuvauspaikat. Ilman kirjaa paikkoja onkin käytännössä mahdoton löytää.

Tarjolla on myös opastettuja kiertokäyntejä kuvauspaikoille, jolloin saa myös tietoa itse elokuvien teosta.

Monet kuvauspaikat sijaitsevat vaikeakulkuisessa maastossa tai paikoissa, joihin pääsee vain omalla autolla. Helpointa ja kätevintä onkin ottaa alleen matkailuauto tai vastaava ja varata useampi viikko maan kiertämiseen.

Joihinkin paikkoihin pääsee vain helikopterilla, tai ne sijaitsevat yksityisellä maalla, jonne ei ole lupaa mennä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Taru sormusten herrasta -vuori Uudessa-Seelannissa
Mordorin Tuomiovuori eli Ngaurahoe-tulivuori Pohjoissaarella

Ensimmäisenä etappina Kontu

Me aloitimme matkamme Pohjoissaarelta tarkoituksena ajaa sen läpi Eteläsaarelle. Ensimmäinen kohteemme oli Kontu eli Hobbiton, Matamatassa lähellä Rotoruaa.

Hobbiton sijaitsee yksityisellä maatilalla, jonne on rakennettu koko Kontu kaikkine pienine yksityiskohtineen. Hobbitoniin pääsee vierailemaan vain opastetulla kiertokäynnillä, joka maksaa noin 40 euroa.

Tulivuori ja Mordor

Hobbitonin jälkeen suuntasimme Tongariron kansallispuistoon, josta löytyvät Mordorin maisemat. Puistossa sijaitseva tulivuori Ngaurahoe esitti Tuomiovuorta, mutta me emme päässeet vuorta näkemään sankan sumun ja jatkuvan sateen takia.

Sen sijaan Mordor herää henkiin kivisissä ja synkissä maisemissa sateen ja tuulen vihmoessa. Noin tunnin etsimisen jälkeen löysimme viimeinkin paikan, jossa Klonkku hyppäsi Frodon kimppuun.

Elijah Wood ja Peter Jackson
Frodo eli Elijah Wood ohjaaja Peter Jacksonin kanssa Wellingtonissa.

Wellington on LOTR-fanin unelmakaupunki

Wellington toimi elokuvien teon keskuksena, joten monet kuvauspaikoista löytyvät sen lähistöltä.

Kaitoken luonnonpuistoon rakennettiin Rivendell. Rautapiha löytyy Hartcourt Parkista Upper Huttista. Näistä molemmat ovat nykyään yleisiä puistoja, eikä jäljellä ole mitään elokuviin viittaavaa.

Victoria-vuoren rinteet

Victoria-vuorella Wellingtonissa kuvattiin useita elokuvien kohtauksia ja niinpä mekin kiipesimme vuorelle toiveenamme löytää muun muassa paikka, jossa hobitit piiloutuivat puunjuurien alle piiloon mustia ratsastajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Opaskirjan ohjeet osoittautuivat epämääräisiksi ja puhelimen navigaattorikaan ei suostunut ymmärtämään GPS-kooordinaatteja, joten harhailimme metsässä yli tunnin löytämättä oikeita kuvauspaikkoja.

Onneksi paikalle saapui ryhmä oppaansa kanssa, jota seuraamalla löysimme oikeat paikat. Kuvauspaikkoja ei yleensä ole merkitty maastoon mitenkään, joten GPS-koordinaatit tai opastettujen ryhmien seuraaminen ovat usein ainoa apu.

Klassiset Sormusten herran maisemat löytyvät eteläsaarelta

Eteläsaarella useimmat kuvauspaikat sijaitsevat vaikeakulkuisissa paikoissa tai vain helikopterin ulottuvissa.

Eteläiset Alpit esittivät Sumuvuoria ja niitä pääsee ihastelemaan ajamalla läpi länsirannikon, etenkin Franz Josefin jäätikön luota, tai sisämaasta Uuden-Seelannin korkeimman vuoren Mt Cookin lähistöltä.

Arwen ja mustat ratsastajat Skippers-kanjonissa

Queenstownin lähistöllä kuvattiin useita kohtauksia. Shotover-joella Arwen nostatti tulvan pysäyttäen mustat ratsastajat. Paikka sijaitsee upeissa maisemissa Skippers-kanjonissa, jonne ei kuitenkaan kannata lähteä omalla autolla erittäin kapean tien ja jyrkän pudotuksen vuoksi.

Kawarau-joelta, benji-hyppypaikan läheltä, löytyy kuninkaiden patsaiden kuvauspaikka ja läheisessä Arrowtownissa voi eläytyä Arwenin ja Frodon pakomatkaan mustien ratsastajien jahdatessa kaksikkoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Queenstownin ympäristö on muutenkin kuin suoraan elokuvista, joten vaikkei tarkkoja kuvauspaikkoja löytäisikään, voi Frodon, Aragornin ja kumppaneiden helposti kuvitella kulkevan näissä maisemissa.

Teksti: Suvi Huttunen

Lue myös: Hobitti-huuma leviää – näin megaelokuva houkuttelee turisteja Uuteen-Seelantiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Nämä suloiset pikkuasukkaat sulattavat sydämesi – katso video kaukaisilta saarilta

Cookinsaaret

Cookinsaaret – upeita laguuneja maailman laidalla

Kiivi-lintu Uudessa-Seelannissa

Unohtumaton autoloma pallon toisella puolella: yhdeksän vinkkiä autoiluun Uudessa-Seelannissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja