Kuva: Flickr / Viking Visual
Ison-Britannian kuuluisa Stonehenge

Näetkö sinäkin tämän? Kaikkien tuntemasta nähtävyydestä löytyi härski salaisuus

Tämän luettuasi et enää katso tunnettua nähtävyyttä samalla tavalla.

Hedelmällisyyssymboleja Stonehengen kivikehässä

Yksi Ison-Britannian kuuluisimpia esihistoriallisia nähtävyyksiä on Salisburyssa sijaitseva kivikehä Stonehenge, jonne voi tehdä päiväretken vaikka Lontoosta käsin.

Matkailijoiden keskuudessa monumentti jakaa vahvasti mielipiteitä. Toisille kyse on merkittävästä muinaisnähtävyydestä, kun taas osa kävijöistä pettyy kohteeseen ja pitää sitä tylsänä kivikasana.

Mystisen Stonehengen rakentajista ja käyttötarkoituksesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta nähtävyydestä on olemassa lukemattomia teorioita. Tuoreen tutkimuksen mukaan Stonehenge rakennettiin hedelmällisyyskultin toimesta – ja kivitornit ovatkin eräänlaisia fallossymboleja.

Arkeologian professori Terence Meaden tutki vuosien ajan lähes kahtakymmentä kivikehää Britanniassa ja tarkkaili näiden langettamia varjoja auringonnousun aikaan. Meadenin mukaan yksi Stonehengen kivitorneista langettaa peniksenmuotoisen varjon, joka näyttää läpäisevän munanmuotoisen monumentin ennen kuin osuu niin kutsuttuun naiskiveen, joka symboloi hedelmällisyyttä.

Professori epäilee, että Stonehengen ja muiden kivikehien rakentajat loivat monumenteille piilotetun merkityksen. Ilmiön voi todistaa vain tiettyinä päivinä vuodesta, joita pidettiin tärkeinä erilaisten rituaalien kannalta. Yksi näistä on kesäpäivänseisaus.

Stonehengen onkin perinteisesti uskottu toimineen aikoinaan sekä eräänlaisena kalenterina että uskonnollisena paikkana.

Kaikki alan tutkijat eivät ole fallosteoriasta täysin samaa mieltä. Eräs tutkija ihmettelee, miksi kivirakennelmien päällä olisi vaakasuora yläosa, jos niiden olisi tarkoitus symboloida peniksiä.

>> Lue myös: Mystinen Stonehenge – tämä nähtävyys on koettava kerran elämässä

Lähde: The Telegraph
Kuva: Flickr / Viking Visual

Päivitetty: 15.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia