Oletko huomannut, miten omituisia aikaeroja maailmalta löytyy? On paikkoja, joissa kelloa siirretään 45 minuutin tarkkuudella
Maailman erikoisimmat aikavyöhykkeet
Maiden väliset aikaerot ovat asia, joihin kokeneet matkailijat ovat tottuneet. Monet tietävät esimerkiksi Ruotsin ja Espanjan olevan tunnin Suomea jäljessä. Thaimaassa aikaero on kesällä neljä tuntia ja talvella viisi tuntia. Yhdysvaltojen Havaijilla loikataan jopa 13 tuntia taakse päin.
Oletko huomannut, että aina aikaerot eivät kuitenkaan ole tasatuntisia? Tietoisuus asiasta riippuu pitkälti siitä, missä olet sattunut matkustamaan. Suurin osa maailmasta on asettanut aikavyöhykkeensä siten, että niiden erot voidaan laskea tunneissa.
Maailmalta löytyy kuitenkin useampia erikoisia aikavyöhykkeitä, joissa aikaeroja koordinoituun yleisaikaan (UTC) on 30 tai 45 minuutin tarkkuudella.
Matkailijoiden suosimista maista tällaisia ovat esimerkiksi Intia ja Sri Lanka. Jos olet matkustanut näissä maissa, olet varmasti yllättynyt huomatessasi molempien olevan 2,5 tuntia Suomen aikaa edellä.
Nepalissa aikaero koordinoituun yleisaikaan on viisi tuntia ja 45 minuuttia ja Myanmarissa puolestaan kuusi tuntia ja 30 minuuttia. Vastaavanlaisia puolen tunnin tarkkuudella määriteltyjä aikavyöhykkeitä löytyy myös esimerkiksi Uuden-Seelannin ja Kanadan tietyistä osista.
Yksi aikavyöhykekummajaisista on jättikokoinen Australia, jossa on useita eri aikavyöhykkeitä. Näistä osa on asetettu 30 tai 45 minuutin tarkkuudella.
Pohjois-Korea ja Venezuela kuuluvat maihin, joilla on ollut ennen käytössä niin kutsuttu puolen tunnin aikavyöhyke. Venezuela muutti aikavyöhykettään tasatunniksi vuonna 2016 ja Pohjois-Korea puolestaan siirtyi samaan aikaan Etelä-Korean kanssa vuonna 2018.
Aikaerojen mutkikkuutta lisää se, ettei kaikissa paikoissa ole käytössä kesä- ja talviaikaa. Myös EU-maissa on tarkoitus luopua kesäaikajärjestelystä lähivuosien aikana.
Erilaisilla aikavyöhykkeillä voi olla yllättäviä vaikutuksia. Kuka olisi arvannut, että espanjalaisten myöhäiset ruokailuajatkin liittyvät aikavyöhykkeisiin?
Lue myös: Älä anna aikaerorasituksen pilata lomaa – tunnista jet lag ja vältä oireet helppojen vinkkien avulla
Lähteet: BBC, Time and Date