Kuva: Inka Khanji
Split, Kroatia

Oletko lähdössä Kroatian Splitiin? Katso Top 3 nähtävyydet

Adrianmeren rannalla sijaitseva Split sykkii elämää. Muinaiset roomalaisrakennukset, vilkas satama ja välimerellinen ilmasto tekevät siitä suositun lomakohteen. Vieraile ainakin näissä kolmessa paikassa Splitissä!

1. Riva-rantabulevardi

Riva-rantabulevardi on Splitin suosituimpia paikkoja ja eräänlainen kaupunkielämän sydän. Palmujen reunustamalle rantabulevardille kokoontuvat niin matkailijat kuin paikallisetkin viettämään aikaa, tapaamaan ystäviä, tutustumaan ihmisiin ja osallistumaan tapahtumiin. Tunnelma on parhaimmillaan kesällä kun laiturit ovat täynnä hienoja veneitä ja aurinko lämmittää lahtea saaden veden välkehtimään.

Split, Kroatia
Inka Khanji
Rantabulevardi on mainio tapaamispaikka, missä riittää nähtävää aamusta iltaan.

Elämää sykkivällä kadulla on paljon kahviloita ja ravintoloita, joten se on hyvä paikka nauttia aamukahvi tai syödä lounasta. Myös alueen iltaelämä on vilkasta, joten yökiitäjän kannattaa aloittaa iltansa Rivalta.

2. Diocletianuksen palatsi ja palatsialue

Diocletianuksen palatsi ja sitä ympäröivä alue sijaitsevat aivan Splitin keskustassa. Rooman valtakunnan keisarin Diocletianuksen itselleen 300-luvulla rakennuttama alue muodostaa Splitin vanhankaupungin.

Alue käsittää varsinaisen palatsin, mutta myös muita rakennuksia. Palatsi ja muurit ovat parhaiten säilyneitä antiikin ajan monumentteja Adrianmeren alueella. Alueen muut rakennukset ovat nousseet sinne myöhemmin. Aluetta pidetään tärkeänä historiallisena alueena ja se on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979.

Split, Kroatia
Inka Khanji
Näyttävä palatsialue on paikka, missä useimmat Splitin-kävijät vierailevat.

Tänä päivänä Diocletianuksen palatsi ja sen ympäristö on vilkasta turistialuetta, jossa voi vanhojen rakennusten ihastelemisen lisäksi käydä ostoksilla pienissä puodeissa tai istahtaa viehättävissä kahviloissa. Alueella on myös museo. Kellotornista voi katsella näkymiä korkeuksista.

3. Marjanin niemimaa

Marjanin niemimaa sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella. Noin 3,5 kilometriä pitkän ja 1,5 kilometriä leveän niemen sanotaan olevan kaupungin keuhkot. Se on myös eräänlainen kaupungin symboli.

Marjanin kukkulalta aukeaa upeat näkymät lahdelle.
Flickr / So Many Desks
Marjanin niemimaan ulkoilumaastot sijaitsevat lähellä Splitin kaupunkia.

Marjanin niemimaa on suosittua ulkoilu-, lenkkeily- ja patikointimaastoa. Pinjojen reunustamia polkuja pitkin pääsee kiipeämään Marjanin kukkulalle, josta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin ja sitä ympäröivälle lahdelle. Kukkula on myös suosittu paikka kesäisten auringonlaskujen katselemiseen. Mukaan kannattaakin pakata eväät ja viettää päivä luonnon helmassa mutta silti lähellä kaupunkia.

>> Lue myös: Tältä näyttää Adrianmeren Split – katso kuvat

Teksti: Anu Vaheristo
Kuva: Inka Khanji ja Flickr / So Many Desks

Päivitetty: 26.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (7 votes, average: 3,71 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Kroatia on kyllä ihana matkailumaa. Ainoa miinus, että muutkin ovat tainneet huomata ihan samana asian sillä varsinkin kesäisin ihmisiä alkaa olemaan TODELLA paljon.