Kuva: Shutterstock
Mitkä tunnetut nähtävyydet eivät ole aitoja?

Nämä 10 tunnettua nähtävyyttä eivät ole sitä, mitä ehkä luulit – kuinka monta epäaitoa paikkaa olet nähnyt?

Tiesitkö, etteivät nämä nähtävyydet olekaan täysin aitoja?

1. Julian parveke, Verona

Embed from Getty Images

William Shakespearen Romeo ja Julia teki Italian Veronasta rakkauden kaupungin. Matkailijat haluavat nähdä kuuluisan Julian parvekkeen, vaikka sillä ei olekaan juuri mitään tekemistä tarinan kanssa. Tiettävästi Shakespeare ei ikinä edes käynyt Italiassa, mutta Julian parvekkeen rakennus kuului perheelle, jolla oli aikoinaan riitaisat välit toisen veronalaisperheen kanssa.

2. Sri Lankan kalastajat

Embed from Getty Images

Puisten paalujen varassa kalastaminen oli Sri Lankassa aikoinaan yleinen käytäntö. Kalastajista levinneet valokuvat ovat tehneet perinteestä turisteja kiinnostavan näyn, jota halutaan päästä kuvaamaan. Vuoden 2004 tsunamin jälkeen kalastustavasta luovuttiin kuitenkin lähes kokonaan, ja nyt monet kalastajat istuvat paalujen päällä vain turisteja varten.

3. Kwai-joen silta, Thaimaa

Embed from Getty Images

Vuonna 1957 ilmestynyt elokuva Kwai-joen silta teki tunnetuksi niin kutsutun ”kuoleman rautatien” Thaimaassa ja nosti Kwai-joen nimen ihmisten tietoisuuteen. Rautatiesilta ei kuitenkaan tosielämässä koskaan ylittänyt Kwai-jokea, vaan läheisen Mae Klong -joen.

4. Popeye Village, Malta

Embed from Getty Images

Ensisilmäyksellä Maltalla sijaitsevaa Popeye Villagea eli Kippari-Kallen kylää voisi helposti erehtyä luulemaan paikalliseksi kalastajakyläksi. Todellisuudessa kyseessä on Robin Williamsin tähdittämää elokuvaa varten rakennetut lavasteet, joita ei koskaan purettu.

5. Checkpoint Charlie, Berliini

Embed from Getty Images

Checkpoint Charlie oli Berliinissä sijaitseva rajanylityspaikka, joka erotti Länsi- ja Itä-Berliinin. Nähtävyys on edelleen olemassa, mutta alkuperäinen Checkpoint Charlie poistettiin vuonna 1990. Nykyinen rakennelma on turisteja varten luotu jäljennös.

6. 221B Baker Street, Lontoo

Embed from Getty Images

Sherlock Holmes on kuvitteellinen hahmo, mutta turistit vierailevat silti Lontoon Marylebonessa sijaitsevassa museossa, joka on lavastettu Holmesin etsivätoimistoksi. Paikka löytyy Baker Streetiltä aivan kuten kirjoissakin. Rakennuksen todellinen numero on itse asiassa 239, mutta seinään on kiinnitetty Holmesin kuuluisa osoite 221B Baker Street.

7. Branin linna, Romania

Embed from Getty Images

Matkailijat rakastavat Romanian Transilvaniassa sijaitsevaa Branin linnaa, josta puhutaan usein Draculan linnana. Sitä pidetään usein inspiraationa Bram Stokerin kuuluisalle romaanille, mutta tosi asiassa kirjailija ei koskaan käynyt Romaniassa. Linnan verkkosivuilla esitetyn teorian mukaan Stoker olisi saattanut nähdä kuvan Branin linnasta ennen kuin alkoi kirjoittaa Draculaa.

8. Shangri-La, Kiina

Embed from Getty Images

Jos bongasit kartasta Shangri-Lan, ei kannata heti innostua. Myyttistä onnenmaata ei ollut olemassa ennen kuin se esiintyi James Hiltonin vuoden 1933 kirjassa Sininen kuu. Paikka on täysin kuvitteellinen, eikä Hilton koskaan vieraillut Tiibetissä. Kiinan Zhongdian nimettiin Shangri-La Cityksi vuonna 2001 markkinointisyistä.

9. Parthenon, Ateena

Embed from Getty Images

Useimmat matkailijat vierailevat Ateenassa Akropoliin kukkulalla ja näkevät Parthenonin temppelin. Kreikkalaiselle jumalattarelle Athenelle omistettu temppeli on toki historiallinen, mutta alkuperäisestä ei ole kyse. Jo yli 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua rakennettu temppeli tuhoutui vuonna 1687.

10. Sleepy Hollow, Yhdysvallat

Embed from Getty Images

Suomalaisille tuntemattomampi Sleepy Hollow on New Yorkin osavaltiossa sijaitseva kylä, joka on noussut turistien suosioon nimensä takia. Se viittaa Washington Irvingin tarinaan The Legend of Sleepy Hollow, josta on tehty Johnny Deppin tähdittämä elokuva Sleepy Hollow. Suomessa elokuva on julkaistu nimellä Päätön ratsumies.

Oikeasti newyorkilaisen Sleepy Hollow’n kylän nimi oli kuitenkin North Tarrytown, josta luovuttiin vasta vuonna 1996.

Lue myös: Tiesitkö? Näissä viidessä lomakohteessa voit nähdä Eiffel-tornin – ilman, että matkustat Pariisiin

Lähde: The Sun
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Päivitetty: 30.4.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 1,13 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Onhan se vähän yllättävä, jos ihmiset luulevat kirjailijoiden keksimiin hahmoihin liittyviä paikkoja jotenkin ”aidoiksi”.

Tuota, ottomaanien ruutivarasto kyllä räjähti 1687 Parthenonissa ja Akropoliilla on renovointi moderneihin materiaaleihin käynnissä ml. uuden marmorin lisäämistä missä se on rakenteen säilyttämisen vuoksi on tarpeen, mutta kyllä temppeli ”alkuperäinen” sinänsä on.