Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin aavemaisia jälkiä olympialaiset jättävät isäntäkaupunkeihin – hylättyjä kisapaikkoja ja tyhjiä rakennuksia

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Monissa kaupungeissa olympialaisia varten valmistuneille rakennuksille ei myöhemmin ole käyttöä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 25.03.2020
facebook   whatsapp

Ovatko olympialaiset kulujen arvoiset?

Oletko joskus miettinyt, mitä massiivisille kisapaikoille ja olympiakylille tapahtuu olympialaisten jälkeen? Amerikkalaismedia CNN pohtii laajassa artikkelissa sitä, millaisia vaikutuksia olympialaisilla on isäntäkaupunkeihin.

Olympialaisten isännöimisestä on perinteisesti käyty tiukkaa kamppailua. Aina kisaisännyyden tuomat hyödyt eivät kuitenkaan ole tapahtuman tuomien kulujen arvoisia. Esimerkiksi Rio de Janeiron isännöimät vuoden 2016 olympialaiset maksoivat lähes 12 miljardia euroa.

CNN:n haastatteleman amerikkalaisekonomin mukaan olympialaisia varten tarvitaan ainakin 35–40 kisapaikkaa. Lisäksi on rakennettava olympiakylä noin 18 000 henkilölle sekä omat tilat tuhansille median edustajille.

Osa kaupungeista on luopunut hakemuksistaan, koska asukkaat eivät ole tukeneet projektia. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi Yhdysvaltojen Boston sekä Saksan Hampuri. Taloudellista valmiutta selvitä urakasta mietitään yhä enemmän.

Olympialaisten isäntäkaupungiksi haetaan eri syistä. Motiivit voivat olla poliittisia. Osa kaupungeista haluaa rakentaa brändiään tai haikailee ulkomaisia investoijia. Tietysti rooli olympialaisten näyttämönä kasvattaa tunnettuutta ympäri maailmaa.

Turismi ei läheskään aina ole pääsyy. Esimerkiksi Lontoon kaltaisen kaupungin turismille olympialaisilla ei ollut suurta merkitystä kisojen jälkeen: kaikki tunsivat sen jo.

Millaiset ovat tulevaisuuden olympialaiset?

Hylätyt olympiakylät ja kisapaikat ovat luoneet myös uudenlaista, paljon pienemmän luokan turismia. Valokuvaajat kiertävät ottamassa kuvia olympialaisten jättämistä jäljistä. Sosiaalinen media tuo paikkoja ihmisten tietoisuuteen.

Sinäkin olet saattanut nähdä entisessä olympiakaupungissa suljettuja areenoja, autioita olympiakyliä ja tyhjiä rakennuksia. Kokonaiset kerrostalokompleksit saattavat seistä tyhjillään. Kaikki lajien kisapaikoille ei ole tapahtuman jälkeen tarvetta.

Vanhoista virheistä on yritetty ottaa opiksi. Nykypäivän olympialaisissa pyritään jo etukäteen suunnittelemaan, miten olympialaisten rakennuskantaa ja eri lajeja varten rakennettuja puitteita voidaan hyödyntää kisojen jälkeen.

Uuden rakentamisen sijaan isäntäkaupunkeja kannustetaan käyttämään jo olemassa olevia kisapaikkoja. Yksi vaihtoehto on käyttää väliaikaisia rakennelmia, jotka puretaan tapahtuman jälkeen. Useamman eri kaupungin tai kokonaisen maan jakama vastuu helpottaisi taloudellisia paineita.

Esiin on nostettu myös idea pysyvistä puitteista, joissa kaupungit vuorottelisivat järjestelyjen kanssa. Toistaiseksi pysytellään kuitenkin vanhassa mallissa.

Seuraavia olympialaisia on määrä viettää Tokiossa vuonna 2021.

Katso alta kuvia olympialaisten jäljiltä jääneistä rakennuksista!

Berliini (1936)

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Sarajevo (1984)

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Ateena (2004)

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Rio de Janeiro (2016)

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Lontoon olympiakylään rakennettiin maailman pisin ja korkein tunneliliukumäki

Lähde: CNN
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.