Hyppää sisältöön

Kurkistus Moskovan Kremlin muurien sisään

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.07.2012
Moskovan Kremliä kiertävä paksu muuri kätkee sisäänsä taideaarteita ja historian havinaa satojen vuosien varrelta.

Linnoitus keskellä Moskovaa

Kreml on kuin linnoitus keskellä Venäjän pääkaupunkia Moskovaa. Sen kultakupolit ja kiviseinät kohoavat Moskvajoen yläpuolella hienona arkkitehtonisena kokonaisuutena.

Kremliä kiertävään muuriin lukeutuu 20 tornia, joista kuuluisin on Spasskaja-torni. Spasskaja-tornin kautta tsaarit ja ulkomaiset lähettiläät aikoinaan kulkivat Kremliin, mutta nykymatkailijoiden on tyytyminen sisääntuloon Troitskaja-tornin puolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kurkista muurien sisään

Kun pääsee Kremlin muurien sisäpuolelle, nähtävyyksistä ei tule puutetta. Kremlissä voi ihailla niin asehuoneen aarteita, Iivana Suuren kellotornia, Patriarkan palatsin näyttelyitä, kuin tutustua lukuisiin katedraaleihin.

Suurin osa Kremlin alueen rakennuksista on turisteille avoimia museoita, mutta osa on presidentin käytössä olevia valtiollisia rakennuksia, joihin pääsystä ei kannata edes haaveilla.

Asehuone täynnä aarteita

Kremlin Asehuone on maailmankuulu korvaamattomista aarteistaan, ja nimestään huolimatta Asehuoneesta löytyy muutakin kuin aseita ja haarniskoita, vaikka myös niitä voi näyttelyissä toki ihailla. Asehuoneen aarteiden joukkoon lukeutuu vanhoja venäläisiä arvomerkkejä, tsaarien seremonia-asuja, venäläisten, eurooppalaisten ja itämaisten kulta- ja hopeaseppien kädenjälkiä sekä monia muita tsaarien Venäjän loistonpäivien muistomerkkejä.

Museon näyttelyt ovat erityisen kiehtovia, koska niissä yhdistyvät upeat materiaalit, taiteellisuus sekä kulttuurihistoriallinen arvo.

Iivana Suuren kellotorni

Kremlin kenties tunnetuin nähtävyys, Iivana Suuren kellotorni, muotoutui parin vuosisadan aikana ja lopulta se kohosi 81 metrin korkeuteen. Kellotornin näyttelyt on omistettu Kremlin arkkitehtuurin historialle ja kellotornissa voi tutustua Kremlin toteutumattomiin rekonstruktioihin ja uniikkeihin arkkitehtonisiin monumentteihin multimedian keinoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seinille heijastetut kuvat ja 45 minuuttia kestävät audio-kierrokset tuovat perinteisiin näyttelyihin uutta eloa. Kierroksen voi päättää ylägallerian upeisiin maisemiin, sillä edessä avautuu upea näkymä alapuolella levittäytyvään Kremliin.

Arkitavaroita Patriarkanpalatsissa

Mielenkiintoinen kulttuurihistoriallinen kohde on myös Patriarkanpalatsi, jonka venäläiset käsityöläiset rakensivat vuosina 1653-1655 patriarkka Nikonille. Palatsissa on vietetty niin kirkollisia kokouksia kuin suurlähettiläiden kunniaksi järjestettyjä juhlia, mutta nykyisin Patriarkanpalatsista löytyy Venäjän historiaa ja tarkemmin 1600-lukua valaiseva näyttely. Näyttely esittelee ajan taloustavaroita, koruja, metsästysvälineitä, huonekaluja ja kirkollisin koristeluin kirjailtuja esineitä.

Patriarkanpalatsin yhteydessä sijaitsevassa Kahdentoista apostolin kirkossa kannattaa vierailla ihastelemassa 1600- ja 1700-luvuilta peräisin olevaa kullattua ikonostaasia, joka on upea esimerkki ajan puusepäntaidosta. Kirkossa voi ihailla myös 1600-luvun ikonitaidetta ja sen kehitystä.

Kremlin kultakupoliset kirkot

Kremlin alueelta löytyy palatsien ja museoiden lisäksi useita kultakupolisia kirkkoja, joista kenties upeimmat kartoittavat tsaarien ja tsaariperheen elämää ja arkea kruunajaisista kuolemaan: Marian taivaaseen astumisen kirkossa tsaarit kruunattiin, Neitsyt Marian ilmestymisen kirkossa he harjoittivat uskontoaan ja Arkkienkeleiden kirkkoon prinssit ja tsaarit lopulta haudattiin.

Uspenskin tuomiokirkko eli Marian taivaaseen astumiseen kirkko oli vuosisatojen ajan vanhan Venäjän pääkirkko, ja siellä maan tsaarit ja keisarit saivat kruununsa. Nykyisin Marian taivaaseen astumiseen kirkossa voi ihastella upeaa ikonostaasia, monumentaalisten maalausten kokoelmaa ja Venäjän suurinta ikonikokoelmaa. Vanhimmat kirkon ikoneista ovat peräisin jo 1000- ja 1100-luvuilta.

Kun tsaari oli saanut Marian taivaaseen astumiseen kirkossa kruununsa, oli Moskvajoen puoleisella aukiolla sijaitseva Neitsyt Marian ilmestymisen kirkko heidän kotikirkkonsa. Nykypäivänä Neitsyt Marian ilmestymisen kirkossa voi ihailla 1300-luvulta peräisin olevaa ikonostaasia sekä upeita freskoja.

Venäjän tsaarien maallinen vaellus päättyi usein Arkkienkeleiden kirkkoon, jonne on haudattu monia maan tunnetuimmista hallitsijoista, kuten Iivana Julma ja Romanov-suvun tsaareja. Kirkon pilarit ja seinät on peitetty muotokuvilla Moskovan johtajista ja heidän esi-isistään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liput Kremliin paikan päältä

Lippuja eri museoihin ja näyttelyihin voi ostaa Kremlin lipputoimistoista. Hinnat vaihtelevat museoittain ja näyttelyittään. Lippu Katedraaliaukion rakennuksiin, joihin muun muassa Patriarkanpalatsi ja kirkot lukeutuvat, maksaa 350 ruplaa ja lippu oikeuttaa vierailuun viidessä eri rakennuksessa. Iivana Suuren kellotorniin lippu maksaa 500 ruplaa, ja on syytä huomioida, ettei alle 14-vuotiaita lapsia päästetä kellotorniin lainkaan. Lippu Asehuoneeseen maksaa 700 ruplaa.

Lisätietoa

Kreml.ru

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: Flickr/ Berndt Rostad

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Pietariin voi matkustaa nyt ilmaisella sähköisellä viisumilla – ei käy vielä junissa

Tutustu Pietarin ravintoloihin ja löydä maukkaat paikallisherkut – kuusi vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja