Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä Thaimaan henkien talot oikein ovat? Tämän uskomuksen takia näet kaduille jätettyä ruokaa ja juomaa

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Thaimaassa henkimaailmaan suhtaudutaan vakavasti, eikä se jää turistiltakaan huomaamatta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 13.02.2020
facebook   whatsapp

Thaimaassa hengille jätetään ruokaa

Oletko joskus ihmetellyt Thaimaassa minipyhätöiltä näyttäviä rakennelmia, joihin on jätetty ruokaa ja palavia suitsukkeita? Kyseessä on henkien talo.

Yksityisten kotien lisäksi henkien taloja voi löytyä esimerkiksi kauppojen, ravintoloiden ja liikkeiden ulkopuolelta. Joskus niitä on kiinnitetty seinään kaduilla. Henkien talo on pylvään päälle asetettu nukkekodin kokoinen temppeli, jonka ympärillä saattaa olla pieniä ihmis- tai eläinhahmoja.

Henkien taloihin jätetään lahjoja, jotka voivat olla ruokaa, juomaa, hedelmiä, kynttilöitä, suitsukkeita ja kukkia. Tarkoituksena on pitää henget tyytyväisinä, jotta nämä puolestaan suojelisivat talon asukkaita tai yrittäjiä. Nämä voivat kokea olevansa henkien avulla turvassa esimerkiksi varkauksilta tai tulipaloilta.

Lahjojen kanssa ei kitsastella. Ei ole tavatonta, että hengille on jätetty esimerkiksi kokonainen kana. Myös juomat on aseteltu niin, että niihin varmasti pääsee käsiksi. Pullot ja tölkit on avattu ja niissä on pilli.

Tyyliltään ja kooltaan henkien talot voivat olla lähes millaisia tahansa. Tärkeintä paikallisille on ajatus niiden takana.

Henget tuovat paikallisille turvallisuuden tunteen

Nykyään Yhdysvalloissa asuva kirjailija Pitchaya Sudbanthad muistelee Newsweekille lapsuuttaan Thaimaassa.

– Opin, ettei henkien talojen lähelle saa mennä eikä niitä tule koskea, sillä henget asuvat siellä. Monet thaimaalaiset uskovat, että tyytyväisinä pidetyt henget pitävät pahantahtoiset kummitukset ja ihmiset loitolla, kertoo Sudbanthad.

Sudbanthadin mukaan tämän isoäidillä oli tapana pyytää henkiä pitämään huolta talosta silloin, kun perhe lähti lomalle. Hengiltä pyydettiin apua myös kadonneiden tavaroiden löytämisessä.

Länsimaisesta näkökulmasta lahjat voivat herättää ihmetystä ja tuntua jopa ruoan haaskaukselta. Thaimaalaisille henkimaailma on kuitenkin erittäin tärkeä. Bangkok Postin mukaan kansantarut ja animismi liittyvät Thaimaassa oleellisesti buddhismiin.

Kun paikalliset kävelevät henkien talon ohi, he saattavat painaa kätensä yhteen ja tehdä perinteisen wai-tervehdyksen kumartamalla kevyesti päätään. Tämä on kunnianosoitus henkiä kohtaan. Näin tehdään erityisesti isommilla henkien taloilla, jotka on asetettu yleiselle paikalle lähes pyhätöksi.

Moni turisti saattaa ihmetellä, mitä henkien taloon asetellulle ruoalle oikein tapahtuu ja kuinka kauan sen annetaan olla paikoillaan. Osa lahjuksista päätyy varmasti katukissojen ja -koirien suihin.

Katso alta, miltä henkien talot saattavat näyttää!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Vältä yleinen virhe Thaimaassa – tiesitkö, miksi kengät pitää riisua monissa paikoissa?

Lähde: Bangkok Post, Newsweek
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.