Hyppää sisältöön

Millainen on Espanjan yöelämä? 8 käytännön vinkkiä ensikertalaiselle

Elina Venttola Päivitetty: 22.07.2019
Mitä matkailijan pitäisi tietää Espanjan yöelämästä? Valmistaudu lomaan näillä vinkeillä.

1. Espanjan parhaat bilekohteet

Espanjalla on maine maana, jossa osataan pitää hauskaa. Ei liene sattumaa, että monet suomalaiset oppivat espanjaksi ensimmäisenä sellaiset sanat kuten fiesta (juhlat) tai cerveza (olut). Lomaan kuuluu usein tutustuminen Espanjan yöelämään.

Espanjan suosituimpia bilekohteita ovat legendaarinen Ibiza, suurkaupungit kuten Barcelona ja Madrid sekä Kataloniassa sijaitseva Sitges, joka on erityisesti LGBTQIA-matkailijoiden suosiossa. Opiskelijakaupungeissa riittää puolestaan aina nuorille suunnattuja juhlia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Millaista on bilettää Ibizalla? 10 faktaa, jotka on hyvä tietää ennen matkaa

2. Ilta alkaa ravintolasta tai baarista

Espanjassa paikallisten elämä on iltapainotteisempaa kuin Suomessa. Jos illalliselle suunnataan usein vasta yhdeksältä tai kymmeneltä, on selvää, ettei baariinkaan päädytä kovin aikaisin. Ilta voi alkaa ravintolasta, jatkua baareihin tai pubeihin, joista siirrytään lopulta klubille yön kääntyessä jo kohti aamua. Espanjassa ikäraja anniskelulle ja yökerhojen sisäänpääsylle on 18 vuotta.

Lue myös: “Syntien katu” houkuttelee turisteja Espanjan suositussa lomakohteessa – muuttuu hämärän laskeuduttua

3. Botellón on espanjalaisten pussikaljoittelua

Espanjalainen versio etkoilusta on usein botellón eli ulkosalla nautitut kaupasta ostetut juomat. Erityisesti kesäkuukausina paikalliset suosivat helppoja pussikaljoja ennen kuin iltaa jatketaan jossain muualla. Virallisesti botellón on kielletty useimmissa kaupungeissa, mutta asiaan puututaan harvoin.

4. Klubeille siirrytään myöhään

Klubeille ja yökerhoihin siirrytään Espanjassa myöhään – usein vasta aamukahden aikoihin. Jos siis saavut paikalle keskiyöllä, saattaa paikka vielä ammottaa tyhjyyttään. Monet yökerhot pysyvät avoinna aamukuuteen saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockNäin selviät Espanjan yöelämässä
Espanjassa kannattaa välttää humalahakuista juomista.

Yökerhojen pääsymaksuissa on isoja eroja. Lippu Ibizan superklubeille voi maksaa helposti yli 50 euroa, kun taas pienemmissä kohteissa klubille voi päästä ilmaiseksi tai pientä pääsymaksua vastaan. Liput sisältävät usein yhden juoman.

5. Ei tiukkaa pukukoodia

Rennossa Espanjassa klubeilla ei yleensä noudateta tiukkoja pukukoodeja. Toki paikkojen välillä on eroa: Madridin hienostobaarissa pätevät eri säännöt kuin espanjalaisella lomasaarella. Älä kuitenkaan suuntaa klubille hiekkaisissa rantasandaaleissa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että pukeutumisesta ei tarvitse Espanjassa stressata. Jos vedät mielelläsi ykköset ylle, voit tehdä niin. Toisaalta tavalliset, siistit vaatteet riittävät hyvin. Ibizan ja Sitgesin kaltaisissa kohteissa näkyy enemmän kokeilevaa ja rohkeaakin pukeutumista.

6. Iltaunisen bilevinkit

Oletko enemmänkin aamuvirkku, joka vetäytyy nukkumaan hyvissä ajoin ennen puoltayötä? Espanjalaisklubien täyttymistä voi olla vaikea jaksaa odotella. Iltaunisillekin löytyy kuitenkin mahdollisuuksia bilettää. Kesäkuukausina kannattaa kokeilla ranta- ja allasklubeja, joissa juhlat alkavat jo iltapäivällä.

ShutterstockEspanjan allasklubit
Allas- ja rantaklubeilla voi halutessaan bilettää päivälläkin.

Tunnettuja Espanjassakin toimivia allasklubiketjuja ovat muun muassa Nikki Beach ja Purobeach. Ibizalla suosittuja päiväbileitä järjestetään esimerkiksi O Beach Ibiza -allasklubilla.

7. Juomat voivat olla vahvoja

Espanjassa ei kannata innostua liikaa edullisesta alkoholista. Tämä jo siksi, että vapaa kaato tarkoittaa usein todella vahvoja drinkkejä. Espanjassa juomissa käytetty alkoholin määrä voi olla erilainen kuin Suomessa, joten jo yhdellä drinkillä voi olla hyvin erilainen vaikutus kuin kotimaassa.

Lue myös: Kuusi tyypillistä juomaa, joihin törmäät Espanjassa – kuinka montaa olet maistanut?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Varo näitä Espanjan yössä

Espanjan yössä tulee olla varuillaan samojen asioiden kanssa kuin kaikkialla muuallakin. Älä jätä juomaa vartioimatta tai ota vastaan drinkkiä tuntemattomalta henkilöltä näkemättä, kun se kaadetaan. Älä kuljeta klubeilla mukana liikaa rahaa tai arvotavaroita. Älä humallu liikaa.

Espanjalaisilla klubeilla liikkuu suhteellisen paljon huumeita. Älä silti erehdy luulemaan, että ne olisivat laillisia. Huumeiden käytöstä ja hallussapidosta langetetaan asianmukaisia rangaistuksia.

Lue myös: Näin baari-ilta päättyy Espanjassa – tässä vaihtoehto nakkikioskille

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit Baleaarien saarihyppelylle

Miksi mennä vain Mallorcalle, jos voi käydä myös naapurisaarilla? Näin se onnistuu

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät?

Mitä ovat Espanjan valkoiset kylät? Löytyvät läheltä suomalaisten suosikkikohdetta – katso 5 kauneinta

Espanjan parhaat kohteet

Oletko samaa mieltä? Tuhannet suomalaiset vastasivat: nämä Espanjan kohteet kiinnostavat eniten

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja