Hyppää sisältöön

Miksi Thaimaan kansallinen symboli on elefantti? Näet eläimen kaikkialla olutpullosta temppeleihin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.08.2019
Tämän takia törmäät elefanttisymboleihin kaikkialla Thaimaassa.

Elefantti on Thaimaan kansallinen symboli

Ei ole sattumaa, että Thaimaassa lomaillessasi törmäät jatkuvasti elefanttikuviin, -koristeisiin ja -logoihin. Elefantti on nimittäin Thaimaan kansallinen symboli.

Elefantti kuuluu tiiviisti Thaimaan historiaan ja kansanperinteeseen. Suuren kokonsa takia elefantteja pidettiin mukana taisteluissa ja käytettiin maaseudulla työeläiminä. Vielä 1800-luvulla Thaimaassa sanotaan olleen jopa 100 000 elefanttia. Nykyään luku on vain muutamia tuhansia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaassa elefantti symboloi voimaa ja kestävyyttä. Harvinaisempi valkoinen elefantti puolestaan on lojaaliuden symboli. Legendan mukaan Buddhan syntymän aattona tämän äiti näki unen, jossa valkoinen elefantti ojensi tälle lootuksen kukan.

Kuva valkoisesta elefantista oli jopa Thaimaan lipussa aikana, jolloin maa tunnettiin vielä nimellä Siam.

Tänäkin päivänä elefanttisymbolit näkyvät Thaimaassa kaikkialla tekstiileistä koriste-esineisiin ja rakennuksiin. Kukapa ei olisi nähnyt jokaisessa katukojussa myytäviä väljiä elefanttihousuja, jotka moni reissaaja päätyy ostamaan?

Temppeleissä ja muissa näyttävissä rakennuksissa saattaa olla elefanttipatsaita – yksi hienoimmista esimerkeistä on Bangkokin vaaleanpunainen Erawan-temppeli, johon kuuluu 29 metriä korkea kolmipäinen elefantti.

Moni matkailija on maistanut suosittua thaimaalaista olutta Changia, jonka etiketissä on norsun kuva. Chang tarkoittaakin thain kielellä elefanttia. Yksi Thaimaan saarista – Koh Chang – on myös nimetty elefanttien mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Thaimaassa tulee huomioida, että joskus rahanahneus saa paikalliset kohtelemaan elefantteja epäkunnioittavasti. Turisteille tarjotaan elefanttiratsastusta ja erilaisia esityksiä, joissa elefantit tekevät temppuja. Näitä ei koskaan kannata tukea, sillä toiminta ei lopu niin kauan kuin kysyntää riittää.

Jos haluat nähdä elefantteja lähietäisyydeltä Thaimaassa, voi sen tehdä myös eettisesti. Esimerkiksi Chiang Maissa toimiva Elephant Nature Park tarjoaa matkailijoille tilaisuuden tehdä vapaaehtoistyötä kaltoinkohdeltujen elefanttien kanssa.

Lue myös: Tämä hauska symboli tulee vastaan aasialaisissa ravintoloissa ja lomakohteissa – tiesitkö, mihin se viittaa?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisumivapaa loma Thaimaassa

Thaimaa teki muutoksia viisumivapauteen – suomalaiset voivat nyt oleskella maassa pidempään

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja