Hyppää sisältöön

Meren sylissä majakkasaarella

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.07.2012
Feisteinin majakka Norjan rannikolla on juuri sellainen, kuin majakan kuuluukin olla: punaraitainen ja valurautainen, omalla pienellä saarellaan ilman ainoatakaan naapuria.

Automatiikkaa ja aurinkovoimaa

Feisteinin majakkasaaren kävelee päästä päähän parissa minuutissa. Se uhmaa Pohjanmeren tuulia Norjan rannikolla Kleppin kylän edustalla hieman Stavangerista etelään.

Viimeiset asukkaat muuttivat Feisteinin majakalta mantereelle 20 vuotta sitten. Nykyisin majakka toimii aurinkovoimalla ja se on täysin automatisoitu. Ympärivuotisia majakanhoitajia ei enää tarvita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Feisteinin majakka Norjassa

Nyt Feisteinistä pitää huolta Rosemarie Grøssfjeld, jonka tehtäviin ei edeltäjiensä tavoin kuulu merenkulkijoiden opastus, vaan idyllisestä ympäristöstä ja paikalle saapuvista matkailijoista huolehtiminen.

– Me paikalliset kutsumme Feisteiniä Kleppin helmeksi. Nimitys tulee paitsi saaren runsaista valkeina hohtavista kvartsiesiintymistä, myös Feisteinin erikoisesta luonteesta. Tällä saarella on lämmin henki ja sen tuntee jokainen kävijä, kertoo Rosemarie.

Majakkasaarella olo onkin levollinen. Saarella on majakkarakennuksen lisäksi vain entinen majakanhoitajan talo ulkorakennuksineen, laituri, saksalaisten saarelle rakentama bunkkeri ja helikopterin laskeutumispaikka. Jälkimmäisin tosin on vain niin pieni betonilaatta, että sitä ei helikopterille tarkoitetuksi heti edes tunnistaisi.

Mantereen puolella maisemassa häämöttää Kleppin satama. Se näkyy saarelle, mutta tuntuu kaukaiselta kuin toinen maailma. Avomeren puolella merimaisema jatkuu levollisena kunnes meren tumma sini vaihtuu horisontissa vaaleampaan taivaansiniseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majakkasaaren ikioma vuono

Feistein on osa koko Norjan rannikon kattavaa majakkaketjua. Sota-aikaan saksalaiset käyttivät saarta valvonta- ja tiedustelutarkoituksiinsa.

Nyt, kun Feisteinin saarella ei asu kokoaikaisesti kukaan, on paikasta tullut lintujen paratiisi. Lokkien lisäksi monet muut lajit pesivät ja hoitelevat poikasiaan täällä.

Pieni vuono majakkasaarella Norjassa

Kivisen saaren luonto on karu. Ruohoa, villiruohosipulia, ei ainoatakaan puuta. Kalliossa näkyvät uurteet näyttävät, minne jääkausi on saaren ylitse pyyhkäissyt.

Feisteinin erikoisuus on saaren oma pieni vuono, joka halkaisee sen kahtia. Vuonon ylitse pääsee kipuamaan sopivan paikan etsimällä. Mittasuhteet ovat saaren muiden mittasuhteiden mukaisesti vaatimattomat. Mutta vuono se silti on ja vuonoksi sitä kutsutaan.

Sään armoilla

Merenkäynti Norjan rannikolla on arvaamatonta. Pohjanmeren tuulet puhaltavat armottomasti kesälläkin. Feisteinin saaren kahdesta rantautumispaikasta valitaan sään mukaan sopivin. Aina maihin ei pääse kummaltakaan niistä.

Vuoroliikennettä ei ole, vaan saarelle kulkeminen hoituu ottamalla yhteyttä Rosemarieen, joka järjestää kuljetuksen paikallisten kalastajien kanssa. He päättävät, onko sää riittävän suotuisa merelle lähtöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rosemariella on mukanaan ainakin kolminkertainen määrä ruokaa saarella olomme pituuteen nähden.

– Koskaan ei tiedä, kuinka käy. Sää voi muuttua todella nopeasti, hän kertoo.

Majakkasaarella järjestetään vuosittain suosittu konsertti Kleppin kulttuuriviikon yhteydessä. Tuona iltana pieni Feistein täyttyy äärimmilleen mantereelta tulevasta yleisöstä.

– Muutama vuosi sitten konsertti-iltana alkoi myrskytä kesken esitysten. Yhteysvene ei ehtinyt viedä kaikkia mantereelle. Kippari yritti parhaansa, mutta lopulta hänen oli turvallisuuden nimissä annettava periksi, eikä hän päässyt hakemaan viimeisiä odottajia, muistelee Rosemarie.

– Montakymmentä ihmistä jäi myrskyn saartamiksi saarelle. Yövyimme kaikki majakanvartijan talossa sulassa sovussa myrskyä katsellen.

Ei-kaupallisesti kaupallistettua majoitusta

Feisteinin saarella on majoitusmahdollisuus 15 hengelle. Vanhasta majakanvartijan talosta löytyy kaikki tarvittava: kodikas keittiö, pesutila ja makuuhuoneet. Hotellista ei ole kyse, eikä sellaista saarelle tule.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkalla majakalle

– Haluamme tarjota matkailijoille mahdollisuuden tutustua paikkaan. Majakat ovat tärkeä osa Norjan kulttuurihistoriaa ja kävijät ovat enemmän kuin tervetulleita. He myös mahdollistavat paikan ylläpidon, sanoo Rosemarie.

Matkamuistomyymälöitä Feisteinin saarella tuskin tullaan näkemään.

– Meidän saaremme sopii taiteilijoille tai muille rauhan ja inspiraation etsijöille. Tai yhtä hyvin aivan tavallisille ihmisille, jotka haluavat hetken aikaa itselleen. Feisteinissä on järjestetty myös häitä ja paikka sopii erinomaisesti kahdenkeskisiä hetkiä etsiville pariskunnille. Meillä on käynyt myös koululaisryhmiä opettelemassa ryhmässä toimimista arjesta poikkeavissa olosuhteissa. Saari rauhoittaa riitapukaritkin.

Lisätietoja ja majoitusvaraukset

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Luulitko tätä kuvankäsittelyksi? Norjan vuonot ovat kesäisin trooppisen turkooseja – katso kuvat ja ylläty

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja