Hyppää sisältöön

Mardi Gras – karnevaali on samban ja naamioiden juhlaa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 12.02.2013
Karnevaalitunnelmaa löytyy muualtakin kuin Riosta! Värikkäät juhlat täyttävät kadut ja karnevaalitunnelma tarttuu myös matkailijaan.

Karnevaaliaika alkaa!

Mardi Gras -juhlaa vietetään vuodesta riippuen helmi-maaliskuussa. Monille juhlasta tulevat ensimmäisenä mieleen Brasilian Rio de Janeiron näyttävät karnevaalit sambatanssijoineen, mutta myös monissa muissa maissa järjestetään hienoja karnevaaleja paraateineen, konsertteineen ja muine tapahtumineen.

Karnevaalikausi edeltää paastoa

Mardi Gras on laskiaistiistain ranskalaisperäinen nimitys ja tarkoittaa suoraan käännettynä ”rasvatiistaita”. Mardi Gras ei kuitenkaan yleensä viittaa vain yhteen päivään, vaan koko karnevaalikauden tapahtumiin, jotka alkavat usein jo loppiaisena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noin kaksiviikkoiset juhlat huipentuvat Mardi Gras -päivään, jonka jälkeen on tuhkakeskiviikko ja kirkkovuoden paastonajan alkamispäivä. Rasvatiistai viittaa nimenomaan käytäntöön, jolloin ennen paaston alkamista syötiin runsaasti tuhteja ja rasvaisia ruokia.

Karnevaali-sana taas on lähtöisin latinasta, ”Carne Vale” tarkoittaa ”hyvästit lihalle” ja viittaa siis myös paaston alkamiseen.

Mardi Grasin ajankohta määräytyy pääsiäisen mukaan, joten juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain.

Rion sambakarnevaalit

Rio de Janeiron Mardi Gras -karnevaali on erityisen tunnettu sambaajistaan, tapahtumaa kutsutaankin yleisesti sambakarnevaaleiksi.

Karnevaalien aikana monien sambakoulujen tanssijat osallistuvat eri paraateihin näyttäviin asuihin pukeutuneina kaduilla sekä Sambadromella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ranskan suurimmat karnevaalit Nizzassa

Rion lisäksi myös monet muut paikat ovat kuuluisia Mardi Gras -karnevaaleistaan. Italiassa Carnevale edelsi Mardi Gras -juhlaa, mutta ranskalaiset omaksuivat idean ja tekivät siitä suositun.

Mardi Gras -karnevaalit ovatkin tärkeä tapahtuma ympäri juhlahumua huokuvaa Ranskaa, ja yhdet maan parhaimmista kesteistä järjestetään aurinkoisessa Nizzassa. Tällöin kaupunki on täynnä konsertteja, värikkään riehakkaita paraateja ja mitä mielikuvituksellisempiin asuihin pukeutuneita juhlijoita.

Eurooppalaisperinteitä New Orleansissa

Myös ranskalaisten aikanaan perustamassa New Orleansissa USA:ssa on vuosisataiset karnevaaliperinteet. Mardi Grasin aikaan kaupunkiin saapuu juhlijoita läheltä ja kaukaa osallistumaan erilaisiin paraateihin ja muihin tapahtumiin. Kaupungissa järjestetään esimerkiksi Rock´n´Roll Mardi Gras Marathon.

Venetsian karnevaaleja juhlitaan kaksi viikkoa

Italian luultavasti kuuluisimmat Carnevalet järjestetään Venetsiassa, jolloin jo valmiiksi turistien kansoittamaan kaupunkiin tulee sankoin joukoin lisää vierailijoita.

Karnevaalit kestävät noin kaksi viikkoa, ja niiden aikana Venetsiassa järjestetään värikkäitä paraateja ja tanssiaisia.

Olennainen osa karnevaaliperinnettä missä päin maailmaa tahansa ovat erilaiset asut ja naamiot, mutta Venetsia on hienoista, käsinkoristelluista naamioistaan erityisen kuuluisa.

Monta vuosisataa sitten naamioilla oli myös toinen tarkoitus – naamion avulla kantajan sosiaalinen asema pysyi salassa, mikä mahdollisti tasavertaiset juhlat kaikelle kansalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Juhlia ympäri maailmaa

Muita värikkäitä Mardi Gras -karnevaaleja järjestetään esimerkiksi Sydneyssä, Quebec Cityssä Kanadassa ja Mazatlanissa Meksikossa. Myös Saksassa monilla kaupungeilla on pitkät karnevaaliperinteet, näyttävät juhlat järjestetään esimerkiksi Kölnissä.

Anniina Simula

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuun tapahtumat

Kesän viimeiset festarit ja paljon muuta – katso lista elokuun tapahtumista

Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumat

Koko Suomi juhlii! Tässä 10 vinkkiä itsenäisyyspäivän viettoon kotimaassa

Jyväskylän Asuntomessut

Asuntomessut alkavat Jyväskylässä – uutuutena puutarhanäyttely

Kuopion kesä

Kuopiossa tapahtuu – katso kesän menovinkit!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja