Hyppää sisältöön

Maailman katolla Tiibetissä

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 14.12.2010
Tiibetin parasta antia ovat hengelliset nähtävyydet ja vuoriston upeat maalaismaisemat.

Maa on puhututtanut politiikan saralla paljon, ja kauniin alueen matkailumahdollisuudet ovat jääneet taustalle. Tiibet on kuitenkin elämys, joka kannattaa kokea. Lumihuippuiset vuoret ja kirkkaat vuoristojärvet vievät sydämen, ja yllättäen vuoren rinteillä kohoavat upeat palatsit salpaavat hengen.

Lhasa on kuuluisa palatseistaan

Lhasan kaupungin ylpeys on upea Potalan palatsi, jonka punavalkoiset seinät aivan kuin kasvavat vuorenrinteeltä. Tutustumisen arvoinen on myös Jokhangin temppeli, jonka sadat jakinrasvalamput ja rukousmyllyt tuovat temppeliin aivan oman tunnelmansa. Temppeliä ympäröivällä kadulla on myytävänä kaikenlaista käyttötavaraa sekä uskonnollista esineistöä. Lhasan läheisyydessä sijaitsee myös Norbulinka, dalai-lamojen kesäpalatsialue, sekä Seran luostari, jossa aikanaan asui yli 5000 munkkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taivaallinen temppeli Tsedangissa

Lhasasta luoteeseen sijaitsee Tsedangin kaupunki, jossa tiibetiläiset legendan mukaan saivat alkunsa taruolennon ja pyhän apinan kohdatessa. Kaupungin ja samalla koko Tiibetin vanhin palatsi, Yumbu Lakangi, on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Palatsi on rakennettu Tiibetin ensimmäiselle kuninkaalle 2. vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Kuninkaan sanottiin laskeutuneen taivaasta, joten toki palatsin tuli olla hänen arvonsa mukainen. Historiansa aikana Yumbu Lakangi on ehtinyt toimia paitsi palatsina ja kuninkaiden kesäasuntona, myös kappelina ja luostarina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiibet

Junamatka Tiibetiin – kiskot vievät maailman katolle