Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kymmenen idyllistä lomakohdetta Saksassa – arvaatko mikä näitä pikkukaupunkeja yhdistää?

Istockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Saksasta saa eniten irti pikkukaupunkeja ja kauniita maalaiskyliä kiertelemällä. Tässä kymmenen historiallisen merkittävää ja samalla upean idyllistä kohdetta seuraavan kesälomasi iloksi.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 27.04.2017
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Saksan historialliset kohteet

Näitä kymmentä kohdetta yhdistää yllättävä tekijä: niistä jokainen liittyy tavalla tai toisella reformaatioon tai Martti Lutherin elämään. Saksan, Euroopan ja koko maailman historiaan merkittävästi vaikuttaneesta uskonpuhdistuksesta tulee kuluneeksi täydet 500 vuotta. Luther on Saksassa erittäin arvostettu merkkihenkilö ja koko vuosi 2017 on nimetty suureksi Luther-vuodeksi.

Saksassa tunnetaan erityinen käsite Lutherstadt eli Luther-kaupunki, jolla tarkoitetaan kaikkia niitä paikkakuntia, joissa Martti Luther elinaikanaan vaikutti. Poimimme Luther-kaupunkien joukosta kymmenen kiinnostavaa pikkukaupunkia, jotka sopivat erinomaisesti tulevan kesän lomamatkan etapeiksi. Lutherin juhlavuotta juhlitaan ympäri Saksaa näyttävästi ja nämä kymmenen kohdetta tarjoilevat matkailijalle paljon mielenkiintoista nähtävää.

1. Lutherstadt Eisleben

Martti Luther syntyi pienessä Eislebenin kaupungissa vuonna 1483 ja siellä hän myös kuoli 63 vuotta myöhemmin vuonna 1546. Sekä Lutherin synnyintalo että kuolintalo toimivat nykyään museoina ja ne ovat avoinna kävijöille ympäri vuoden. Molemmat näistä kuuluvat myös Unescon maailmanperintölistalle.

Luther on tämän vain 25 000 asukkaan kaupungin ehdottomasti tunnetuin merkkihenkilö, jonka halutaan näkyvän kaikin tavoin. Hänet on haluttu mukaan myös kaupungin nimeen, josta käytetään nykyisin virallisissa yhteyksissä pitkää muotoa Lutherstadt Eisleben.

2. Eisenach

Eisenach on yksi matkailijan kulmasta kiinnostavimmista Luther-kohteista.

Eisenachin kaupunki liittyy Lutherin vaiheisiin kahtena eri ajanjaksona: kouluvuosina 1498–1501 ja myöhemmin, kun hän komeassa Wartburgin linnassa vatakunnankirousta piileskellessään käänsi Raamatun saksan kielelle. Tämä käännöstyö on yksi uskonpuhdistuksen tärkeimmistä elementeistä. Wartburgin komea linna on kuulunut Unescon maailmanperintölistalle vuodesta 1999 lähtien. Linna on avoinna kävijöille ympäri vuoden ja sen tiloissa toimii myös kaksi ravintolaa sekä viiden tähden hotelli. Martti Lutherin työhuone on jätetty alkuperäiseen asuunsa.

Eisenach voi olla tuttu myös aivan toisenlaisesta yhteydestä: DDR:n tunnettuja Wartburg-autoja valmistettiin Eisenachissa ja ne saivat nimensä Wartburgin linnan mukaan. Nykyisin vanhassa tehdasrakennuksessa toimii automuseo. Muita Eisenachin matkailukohteita ovat esimerkiksi Wagner- ja Bach-museot.

Wartburg StiftungEisenach, Wartburgin linna
Warburgin linnassa yhdistyvät monien vuosisatojen rakennustyylit.

3. Magdeburg

Martti Luther vietti nuoruudessaan kaksi vuotta magdeburgilaisessa sisäoppilaitoksessa. Jo tuolloin kaupunkia koristanut tuomiokirkko on edelleen yksi Magdeburgin tärkeimmistä maamerkeistä. Täällä vieraillessa kannattaa tutustua myös historialliseen kaupungintaloon ja ehdottomasti myös erikoiseen Grüne Zitadelle -rakennukseen, joka edustaa täysin perinteistä poikkeavaa arkkitehtuuria. Sen on suunnitellut persoonallinen arkkitehti Friedensreich Hundertwasser, jonka erikoisuuksiin kuuluvat esimerkiksi suorien kulmien vastustaminen ja poikkeuksellisen räikeiden väriyhdistelmien suosiminen.

4. Erfurt

Luther opiskeli Erfurtin yliopistossa ensin oikeustieteitä, mutta jätti myöhemmin lakiuran ja ryhtyi munkiksi täkäläiseen augustinolaisluostariin. Luostarissa on nykyisin esillä jatkuva Luther-aiheinen näyttely ja myös sen kaunis kirkko on näkemisen arvoinen.

Thüringenin osavaltion pääkaupunki Erfurt on vilkas noin 200 000 asukkaan kaupunki, joka kuitenkin on säilyttänyt viehättävän historiallisen ilmeen ja pikkukaupungin hengen. Parhaita esimerkkejä entisajan Erfurtista ovat kaunis kaupungintalo ja Gera-joen ylittävä värikäs Krämerbrücke. Muita kaupungin nähtävyyksiä ovat esimerkiksi vanha synagoga ja Egapark-puisto.

IstockphotoKramerbrücke, Erfurt
Erfurtin Kramerbrücke on värikäs näky.

5. Lutherstadt Wittenberg

Luther-kaupungeista Wittenberg lienee se, joka suurimmalle osalle suomalaisistakin on jäänyt historiantunneilta parhaiten mieleen. Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin tuomiokirkon oveen vuonna 1517. Tästä lähtivät käyntiin reformaation monipolviset tapahtumat, joiden lopputuloksena kristillinen kirkko jakaantui ja joiden johdosta Suomenkin luterilainen kirkko syntyi.

Myös Wittenberg kantaa Eislebenin tapaan virallisessa nimessään Lutherstadt-liitettä. Kaupunkia voi hyvin kutsua tärkeimmäksi kaikista Luther-kaupungeista, sillä Martti Luther todella vietti suurimman osan elämästään Wittenbergissä. Hänen asuintalonsa Lutherhaus on nykyisin osa Unescon maailmanperintölistaa ja avoinna kävijöille – esillä on laaja uskonpuhdistukseen ja Lutheriin liittyvä näyttely. Munkkiuran jätettyään Luther asui täällä vaimonsa Katharina von Boran kanssa. Luther on haudattu Wittenbergin linnankirkkoon.

Muita Wittenbergin merkkihenkilöitä ovat muun muassa Phillipp Melanchtron ja Lucas Cranach vanhempi, joilla molemmilla on myös omat museonsa Wittenbergissä.

6. Weimar

Noin 60 000 asukkaan Weimarin vaatimaton väkimäärä ei kerro mitään tämän kaupungin merkityksestä – kyseessä on nimittäin yksi Saksan tärkeimmistä kulttuurikaupungeista kautta aikojen. Cranach, Bach, Goethe, Schiller, Nietzsche ja Liszt ovat vain muutamia tunnetuista taiteen, musiikin ja kirjallisuuden nimistä, jotka ovat vaikuttaneet Weimarissa vuosisatojen mittaan.

Kaupungin nähtävyyksiin tutustumiseen kannattaa varata ainakin muutama päivä. Keskusta on kompakti ja helposti jalkaisin kuljettavissa, joten majoitus kannattaa valita aivan kaupungin ytimestä. Reformaatiohistoriaan liittyvä Lutherhof sijaitsee Johannes-Falk-Museumin yhteydessä.

Weimarissa on kaikkiaan 16 Unesco-kohdetta – luku, johon harva kaupunki voi koskaan yltää. Weimar oli myös arkkitehtuuria mullistaneen Bauhaus-liikkeen keskus ja kaupungin yliopisto on nimetty tämän mukaan Bauhaus-yliopistoksi.

Weimarin läheltä löytyy myös Saksan synkempään historiaan liittyvä käyntikohde: Buchenwald, joka on yksi toisen maailmansodan aikaisista natsien keskitysleireistä. Nykyisin Buchenwaldissa vierailee joka vuosi noin puoli miljoonaa kävijää.

DZT/Joachim LindnerWeimar, Saksa
Weimar on tunnelmallinen kulttuurikaupunki.

7. Heidelberg

Weimarin tapaan myös Heidelberg kuuluu merkittävien kulttuurikaupunkien joukkoon. Heidelberg oli Lutherin ensimmäinen vierailukohde sen jälkeen kun teesit oli julkaistu Wittenbergissä.

Heidelberg on hyvin suosittu matkailukaupunki – viehättävä keskusta ja aivan sen vieressä kohoava komea linna tuovat tänne kävijöitä kaikkialta maailmasta.

8. Worms

Luther kutsuttiin vuonna 1521 Wormsin valtiopäiville selittämään katolista kirkkoa hämmentäneitä näkemyksiään. Kun hän kieltäytyi perumasta sanojaan, Luther julistetiin valtakunnankiroukseen ja hänen kirjansa määrättiin poltettaviksi.

Worms on viehättävä pikkukaupunki vain noin 60 kilometrin päässä Frankfurtista. Täällä on helppo pistäytyä päiväretkellä tai osana autoloman reittiä. Kaupungin yli tuhatvuotias historia ulottuu kauas roomalaisten aikaan.

9. Speyer

Speyerin kytkös Martti Lutherin elämään poikkeaa listan muista kaupungeista, sillä Luther itse ei koskaan edes käynyt täällä. Historiaan perehtyneet tietävät kuitenkin Speyerin merkityksen – täällä vuonna 1529 järjestetyillä valtiopäivillä puitiin tiukasti Lutherin kohtaloa, kun hänet oli julistettu valtakunnankiroukseen. Tämän kytköksen kautta myös Speyer kuuluu viralliselle Luther-kaupunkien listalle. Speyerin näyttävä tuomiokirkko kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.

Speyer on viehättävä pikkukaupunki, jota ympäröivät historialliset viinialueet. Paikkakunnalla vierailevan kannattaa ehdottomasti tutustua Speyerin tekniikkamuseoon, jossa on nähtävillä muun muassa kokonainen jumbojetti ja lukuisia muita lentokoneita, sukellusveneitä, laivoja, autoja ja muita kulkuvälineitä. Näyttelyyn kuuluu myös kokonainen avaruusmatkailua esittelevä halli.

Riikka KrennAugsburg, Saksa
Augsburgin vehreät puistot ovat kauneimmillaan keväisin.

10. Augsburg

Baijerin osavaltion kolmanneksi suurin kaupunki Augsburg liittyy vain väljästi Lutheriin itseensä, mutta sitäkin merkittävämmin uskonpuhdistuksen tapahtumiin. Täällä julistettiin vuonna 1555 uskonrauha, joka paikkasi katolisten ja protestanttien välirikkoa. Augsburgissa laadittiin Augsburgin tunnustus, jossa määriteltiin luterilaisen uskon keskeiset opit.

Augsburg sijaitsee vain noin tunnin matkan päässä Münchenistä ja kaupunkiin on helppo tehdä vaikkapa päiväretki Münchenistä käsin. Nähtävää riittää toki pidemmäksikin aikaa, mutta kiinnostavimmat kohteet ehtii kiertää yhdenkin päivän aikana.

Augsburgin ylpeyksiä ovat erityisesti sen lukuisat kirkot. Suurin ja komein on tietenkin tuomiokirkko, mutta myös St. Annan, St. Moritzin ja St. Ulrichin kirkkoihin kannattaa kurkistaa. Näistä St. Annan kirkon yhteydessä toimii Lutherstiege-museo, joka esittelee Martti Lutherin vaiheita ja uskonpuhdistuksen tapahtumia havainnollisesti ja selkeästi.

Muita Augsburgin nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Fuggerein erikoiset asuinkorttelit, kasvitieteellinen puutarha sekä baijerilaisittain tietenkin myös paikallinen Riegelen panimo ja panimoravintola.

ILMOITUS

Lähde: Saksan valtion matkailu

Lue kommentit (7) Jätä kommentti

 1. Hieno matka oli Munchenissä..rentoa kaupunki elämäätä vilkkaassa kaupungissa. Lyhyt matka oli pyörähtää vuokra-autolla myös alpeilla!


 2. Mielenkiintoisia kohteita, jotka historiasta tuttuja
  Kauniita rakennuksia


 3. Etelä-Saksassa Autobahn A7:n varrella liikkuessa kannattaa ehdottomasti tutustua Rothenburg ob der Tauberiin, jonka muurien ympäröimä Altstadt on Saksan parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki. Altstadt on autovapaa ja kerrassaan hurmaava.

  Nimimerkki Frühling


 4. Pidin moselin laakson ja dusseldorfin alueen jokilaakson pikkukylistä ja gastshauseista, upeampaa maisemaa ja palvelua ei löydä muualta euroopasta. Etenkin lorelei noitakukkula oli aivan uskomaton näky poppeli teineen ja haukkapeltoineen. Suosittelen kaikille luonnon ja huikeiden paikkojen ystäville ja lisäksi voit nukkua viinitynnissä ja ostaa käsin maalattuja sekä kullattuja posliinikuppeja tuliaisiksi.Matjes silli perunoilla ja oluella kruunaa päivän.


 5. Speyerin osalta ei tule unohtaa tuomiokirkkoa, joka on moneen muuhun saksalaiskatedraaliin nähden erikoinen romaanisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Se on lisäksi Unescon maailmanperintökohde.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.