Kuva: Shutterstock
Thaimaa

Koe Thaimaa pintaa syvemmältä – kiinnostavimmat kulttuurielämykset lomallesi

Thaimaa on paljon muutakin kuin pelkkää rantaa ja kaupunkeja. Tässä kolme elämystä, jotka on helppo kokea Thaimaan-matkalla!

1. Temppelivierailu avaa silmät

Thaimaan pääuskonto on buddhalaisuus, mikä näkyy katukuvassa selvästi myös matkailijalle: temppeleitä tulee vastaan vähän väliä. Temppelit ovat avoinna myös matkailijoille, suurin osa maksutta, jolloin mahdollisuudesta kannattaa ottaa elämys irti, riisua kengät ja astua sisään. Kenkien riisumisen lisäksi temppeleissä vierailevien tulee peittää olkapäät ja polvet.

Temppelivierailu on jo itsessään elämys, sillä temppelit ovat pääsääntöisesti näyttäviä rakennuksia, joissa riittää kiehtovia yksityiskohtia värikkäistä, buddhaa suojelevista terävähampaisista koirista suuriin gongeihin ja norsupatsaisiin. Temppelit ovat tavallisesti täynnä onnea tuovia asioita ja lahjoituksia buddhalle. Muista käyttäytyä temppeleissä kunnioittavasti!

Kuva: Inka KhanjiThaimaa
Khanomissa sijaitseva Phra Mahathat Woramahawihan -temppeli on näyttävä kohde.

Temppeleissä on tyypillisesti metallisia lahjoitusrasioita, joihin kävijät voivat halutessaan pudottaa muutaman kolikon.

Tunnetuimpia temppeleitä Thaimaassa ovat muun muassa Bangkokissa sijaitseva Wat Phra Kaew, Khanomissa oleva Phra Mahathat Woramahawihan sekä Chiang Raissa sijaitseva kuuluisa Wat Rong Khun.

2. Varjoteatteri vie thaikulttuurin ytimeen

Erityisesti Etelä-Thaimaassa voimissaan oleva varjoteatteriperinne on alun perin lähtöisin Intiasta, mutta se on vahva myös Thaimaassa. Esityksiä on mahdollista nähdä erityisesti kansallisten juhlapyhien aikaan, mutta yksittäiset ravintolat ja varjoteatterit tarjoavat esityksiä myös muulloin.

Kuva: Inka KhanjiThaimaa
Varjoteatteri on perinteinen thaimaalainen kulttuurimuoto.

Esimerkiksi Khanomissa sijaitseva varjoteatteriin erikoistunut museo Ban Nang Thalung Suchart Subsin tarjoaa mahdollisuuden nähdä esityksiä ja perehtyä varjoteatteritaiteeseen. Esillä on useita erilaisia varjonukkeja niin Thaimaasta kuin muualtakin Aasiasta. Nukkeperinne vaihtelee maittain, ja myös thaimaalaisilla nukeilla on omat erikoispiirteensä.

Esitykset toteutetaan taitavien näyttelijöiden voimin, ja yhteen varjoteatterishow’hun kuuluu tyypillisesti paitsi varjonukkejen liikettä myös musiikkia, laulua sekä puhetta. Suomalaismatkailijalle varjoteatteri on todellinen kulttuurielämys.

3. Thainyrkkeily on unohtumaton kokemus

Thaimaan kansallisurheilulaji thainyrkkeily eli muay thai on suosittua kaikkialla Thaimaassa. Matkailija voi kokea lajin joko kokeilemalla sitä itse aloittelijoille suunnatulla thainyrkkeilytunnilla tai seuraamalla vauhdikasta ottelua katsomosta.

Otteluja järjestetään lähes jokaisessa kylässä. Suosituissa kohteissa otteluja voidaan järjestää miltei joka ilta, joten katsomoon pääseminen on melko helppoa. Varaudu kuitenkin siihen, että ulkomaalaisilta saatetaan periä paikallisia suurempi sisäänpääsymaksu, minkä lisäksi ottelua seuraamaan tullut matkailija saatetaan napata kehään jakamaan palkintoja.

Otteluilta on varmasti elämys, sillä taitavien thainyrkkeilijöiden välistä kamppailua on jännittävää seurata.

Kuva: Inka KhanjiThaimaa
Kokeilutunti thainyrkkeilysalilla kruunaa aktiivisen matkailijan Thaimaan-loman.

Jos haluat päästä kokeilemaan Thaimaan kansallislajin itse, onnistuu se helposti matkakohteen thainyrkkeilysalilla. Lajin suosio pitää huolen siitä, että saleja on lähes kaikkialla Thaimaassa, mutta matkailijan kannattaa selvittää oman lomakohteen saleista ne, jotka tarjoavat opetusta englanniksi.

Ennen kokeilutuntia kannattaa huomioida, että kuumassa ja kosteassa ilmastossa treenaaminen on huomattavasti rankempaa kuin kotioloissa harjoittelu, joten edessä on varmasti hikinen tunti. Monet salit tarjoavat matkailijoille niin yhden kerran kokeiluja kuin useammankin tunnin tutustumisia.

>> Lue myös: Kokeile jotain uutta Thaimaassa: näin matkailijakin pääsee testaamaan kansallisurheilua

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 5.11.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 2,33 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia