Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Erilaista eksotiikkaa Euroopassa – tällaista on Färsaarilla

artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Färsaarilla matkailija pääsee kokemaan koskemattoman luonnon eksotiikka kaukaisessa maailmankolkassa, jonne harva ilman erityistä syytä eksyy.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 11.11.2013
facebook   whatsapp

Satoja kilometrejä lähimpiin naapureihin

Färsaaret kuuluvat Tanskalle ja muodostuvat 18 pienestä saaresta, joilla vallitsee villi ja koskematon luonto.

Färsaarilla voit nauttia raikkaasta ilmasta keuhkojen täydeltä, sillä saaret sijaitsevat keskellä merta ja lähimmät naapurit löytyvät monien merimailien päästä: Islantiin on matkaa 450 kilometriä, Norjaan noin 670 kilometriä ja Skotlantiin puolestaan 580 kilometriä. Färsaarien jylhät rannikkomaisemat, karu luonto ja pienten kylien ruohokattoiset talot lumoavat kokeneenkin matkailijan.

Lammassaaret ja lintujen paratiisi

Färsaaret sijaitsevat Skotlannin, Norjan ja Islannin välissä keskellä kesytöntä merta. On kerrottu, että irlantilainen Pyhä Brendan näki saaret jo 500-luvulla Pohjois-Atlantin matkoillaan, ja hän kutsui niitä Lammassaariksi ja Lintujen paratiisiksi.

Saaret ovat historiansa aikana kuuluneet niin Norjalle kuin Tanskallekin, ja nykyisin Färsaaret ovat autonominen osa Tanskaa. Färsaaret eivät kuitenkaan esimerkiksi liittyneet Tanskan mukana Euroopan unioniin, mikä tuntuu osaltaan jatkavan saarten perinteikästä eristyneisyyttä.

Färsaarilla on pitkään eletty eristyksissä muusta Euroopasta, ja saarille on kehittynyt melko omanlaisensa versio skandinaavisesta kulttuurista.

Ilmasto on aina viileä

Färsaaret ovat tuliperäisiä ja niiden korkein kohta on 882 metrin korkeuteen kohoava Slættaratindur. Pinta-alaltaan noin 1 400 neliökilometrin suuruisilla saarilla on rantaviivaa huimat 1 120 kilometriä ja merta riittää silmänkantamattomiin.

Karun merelliset näköalat ovatkin saarille tunnusomainen maisema. Färsaarten kahdeksastatoista saaresta seitsemäntoista on asuttuja ja Färsaarten pääkaupunki Tórshavn sijaitsee Streymoyn saarella. Ainoa asumaton saari on Lítla Dímun.

Liiallisesta kuumuudesta saarella ei tarvitse koskaan kärsiä, sillä saarten keskilämpötila on talvisin noin 5 astetta ja kesäisinkin vain reilut 10 astetta. Toisaalta saarilla ei myöskään koeta kovia paukkupakkasia.

Satoja lintulajeja

Färsaarilla ei ole metsää ja tuulisten saarten kasvillisuus on enimmäkseen kanervanummea ja ruohikkoa, jotka tekevät maisemasta karun kauniin.

Luonnostaan Färsaarilla elää noin 300 eri lintulajia ja saarilla arvellaan laiduntavan noin 70 000 lammasta, joka onkin alueen yleisin kotieläin. Retkiä voi Färsaarilla tehdä monenlaisiin luontokohteisiin, joista esimerkiksi Vestmannan lintuluodot ovat erittäin suosittuja.

Koe kalastusmatka Färsaarilla

Suurin osa saarelaisista saa elantonsa kalastuksesta, joten kalastusta suositellaan myös matkailijoille. Yleisimpiä kalalajeja saarilla on esimerkiksi turska. Kalaherkut ovat monen färsaarelaisen ravintolan bravuuri, ja niitä kannattaakin ennakkoluulottomasti maistella.

Jos haluaa ravintolatankkauksen jälkeen shoppailukierrokselle, kannattaa Färsaarten kruunut tuhlata Tórshavnin trendikkäisiin vaateliikkeisiin.

Suosittuja aktiviteetteja ovat kalastuksen ohella myös muut merelliset harrastukset, kuten purjehtiminen. Kannelle voi astua esimerkiksi Norðlýsið-nimiselle alukselle, joka on restauroitu purjelaiva. Risteilyllä Färsaarten maisemat avautuvat eteen upeana panoraamana.

Saarten maisemia voi ihailla myös hyppelemällä saarelta toiselle. Vierailla voi esimerkiksi Sumban kylässä Suðuroyn saarella. Sumban 250 asukkaan kylä on Färsaarten eteläisin paikka.

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Täytyy olla itse melkoinen urvelo saadakseen ihanista fääreistä tympeitä. Harvoin tapaa niin sydämellisiä ihmisiä. Olen käynyt neljä kertaa ja jäänyt kyllä aukko sivistykseen kun valaiden veren värjäämä meri jäänyt näkemättä. Valaita pyydetään, mutta syötäväksi ja tarkoin säännöin, lihaa esim. ei saa myydä. Maailmassa on paljon isompiakin epäkohtia kuin pienen kansan perinteinen valaanpyynti, jossa eläimiä ei edes kiduteta.


  2. Kalat ja kalastus ovat ennestään tuttuja Pirkan mainoksista.


  3. Aika lailla samanlainen kokemus kuin nimimerkillä “ALE”. Ihmiset olivat umpinaisen ja aika tympeän tuntuisia. Opas tuputti uskontoaan (luterilaisuus?) ainoana elämän totuutena. Suuret historian tapahtumat tuntuivat olevan luokkaa “kerran tästä käveli mies”, “kerran yksi lammas sai turistilta omenan”. Asiakaspalvelutaidot olivat hukassa yhdessä jos toisessakin paikassa. Maisemat olivat upeat ja paikallinen bussikuski oli sekä mukava, että kertoi kiinnostavampia asioita, kuin opas. Lentokenttä oli mielenkiintoinen kokemus; kiitorata oli pelkkä asfalttisuora keskellä vuoria. Lentoasemarakennukseen oli onnistuttu ahtamaan omakotitalon kokoiseen tilaan tulohalli laukunkuljetushihnoineen, tulli, lähtöhalli ja jopa pystykioskimallinen tax free -myymälä!


  4. Färsaarilla voi myös päästä ihailemaan “grindadráp”:ksi kutsuttua hyvin perinteistä pallopäävalaiden teurastusta.


  5. Tulin eilen Färsaarilta. Upea luonto, sade vihmoo vaakasuorana, horisontti on harmaa ja turska haisee. Saaret ovat autiot (asuinkelvottomat), talot hyljättyjä, veneet rannoilla lahonneita ja ruostuneita. Koko maassa yksi viinikauppa, ihmiset eivät puhu mitään, muistuttavat pallopäävalaita, jotka eivät ole osanneet osanneet ostaa lippua pois saarilta. Ruoka kallista ja pahaa (paitsi lohi on hyvää). Smyril line myöhästyy joka suuntaan keskimäärin 6 tuntia, onneksi autossa on lämmintä, tyhjäkäynnillä. Jollekulle tämä sopii!


  6. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.