Kuva: Istockphoto
Italialaisia jouluherkkuja

Yhdessäoloa ja herkuilla katettu pöytä – tällainen on joulu Italiassa!

Italialaisessa joulussa pääosassa ovat perhe ja juhla-ateriat. Lapset saavat lahjoja useampaan otteeseen, kun joulupukin lisäksi kodeissa vierailee myös Befana-noita.

Pöytä koreaksi italialaisittain

Italiassa koko perheen kesken nautitut ateriat kuuluvat asiaan joka päivä, eivät ainoastaan juhlapyhinä. Joulu on kuitenkin erityisen hieno ja suuri tapahtuma italialaisille, jotka rakastavat ruokaa ja perhettä. Jouluna nautitaan pitkistä aterioista ja saman joulupöydän ääreen kokoonnutaan normaaliakin suuremmalla joukolla sukulaisia.

Jokaisella italialaisperheellä on omat joulutraditionsa. Osassa Italiaa jouluaattona syödään suuri illallinen ja joulupäivänä kokoonnutaan lounaalle. Erityisesti maan eteläosissa aattoillan aterialla on suuri merkitys.

Ruokapöydässä viihdytään tunteja

Italialaiset viihtyvät ruokapöydän ääressä. Aika kuluu syömisen ohella jutellen ja pelejä pelaten. Jouluna ei tarjoiluissa säästetä, joten joulupäivän lounas saattaa helposti venyä muutaman tunnin mittaiseksi. Erillistä illallista ei edes tarvita, jos lounaspöydästä noustaan vasta iltakuudelta.

Italialaisen joulupöydän antimilla ei ole tiettyä kaavaa, vaan herkut vaihtelevat maanosan ja perheiden omien perinteiden mukaan. Italialaisen jouluaterian alkuruokana saattaa olla esimerkiksi kinkkua, mortadellaa ja salamia, tortellineja ja ravioleja. Alkuruokaa seuraa toinen ja kolmaskin ruokalaji, jotka koostuvat esimerkiksi keitoista tai liharuuista sekä salaateista. Seuraavana on vuorossa juustolautanen, jonka jälkeen tulevat hedelmät ja kakut. Tyypillisimpiä joulunajan kakkuja ovat panettone ja pandoro.

Liharuoat ovat tyypillisiä Italian pohjoisosien joulunvietolle, mutta maan eteläosassa suositaan kalaa. Napoli on erityisen kuuluisa jouluillallisistaan ja -lounaistaan.

Joulun juhlintaa saatetaan jatkaa vielä tapaninpäivänä, jolloin nautitaan toinen pitkä ja perusteellinen lounas.

Pukkeja, noitia ja pyhimyksiä

Joulupukki eli Babbo Natale kyläilee italialaisissa kodeissa jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä. Suomalaislapsille tuntematon jouluvieras, Befana-noita, puolestaan vierailee 6. tammikuuta. Lapset jättävät molemmille vierailijoille pienen välipalan paikaan, josta he toivovat pian löytävänsä kasan lahjoja.

Veronan alueella Joulupukkia ei näy jouluna lainkaan, vaan joululahjat toimittaa Pyhä Lucia joulukuun 12. päivänä. Joulupukki on muutenkin verrattain uusi hahmo italialaisessa joulussa.

Italialaisille perinteisempi jouluvieras Befana on kiltti vanha noita, joka lentelee luudallaan jakamassa lahjoja. Befanan saapumispäivää tammikuussa on perinteisesti pidetty päivänä, jolloin itämaan tietäjät saapuivat tervehtimään Jeesus-lasta.

Vanhoina hyvinä aikoina Befana toi lahjojen sijasta sukan täynnä makeisia. Tuhmien lasten sukista tosin löytyi makeisten sijaan hiilenpalasia.

Seimiasetelmia ja jouluyön messu

Italialaiseen joulupuuhun kuuluu erottamattomana osana presepe eli pieni patsas, joka esittää seimen äärelle kokoontuneita Raamatun hahmoja. Patsas voi olla myös todella suuri ja yksityiskohtainen, jolloin kuvassa on mukana esimerkiksi pieni joki, paimenia, kyläläisiä ja lampaita.

Seimiasetelmia löytyy myös kirkoista ja julkisilta paikoilta, joissa niiden yksityiskohtaisuutta voi ihailla. Melkein jokaisessa kirkossa on jouluyönä messu, johon osallistuminen on edelleen vankkumaton perinne. Kotiin jäävät voivat seurata paavin puhetta television välityksellä.

Teksti:Jenna Lehkonen
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 21.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (14 votes, average: 3,86 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia