Hyppää sisältöön

Joko tunnet Kroatian Šibenik-Kninin? Paina tämä mieleesi – matkailualue on uusi suosikki

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.06.2019
Välimeren sydämessä sijaitseva alue tarjoaa rikasta kulttuuriperintöä, kuvankauniin kaupungin, herkullista ruokaa ja upeaa luontoa. Lue vinkit seuraavalle matkallesi!

ILMOITUS

1. Rutkasti kulttuuriperintöä ja upeita luontokohteita

Kroatiassa sijaitseva Šibenik-Kninin alue hemmottelee kävijöitä kulttuuri- ja luontokohteilla. Alueella on 600 arkeologista kohdetta, 11 keskiaikaista linnaketta ja 230 kulttuurista muistomerkkiä. Alueen tunnetuin Unesco-kohde on Šibenikin kaupungin keskustassa sijaitseva Pyhän Jaakobin katedraali. Šibenikissä on rutkasti muuta kiinnostavaa nähtävää, kuten vaikkapa 24 kirkkoa ja neljä muinaista linnaketta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kroatian matkailutoimistoKroatia
Šibenikin alueen matkailunähtävyyksien joukkoon lukeutuu monia kulttuurillisesti merkittäviä paikkoja.

Kulttuurinähtävyyksien lisäksi alueella on myös monia kiinnostavia luontokohteita. Kroatiassa on kahdeksan kansallispuistoa, joista Šibenikin alueella sijaitsee kaksi: Krkan ja Kornatin kansallispuistot.

2. Maistele kylien perinneherkkuja

Šibenikin kylät ja alueen ruokakohteet, Drniš, Knin ja Skradin, toivottavat vierailijat tervetulleiksi herkkuja notkuvin pöydin. Maistele ainakin Drnišin prosciutto-kinkkuja ja kotitekoista perinnejuustoa sir iz mišineä, äläkä unohda juomia: paikallista rakijaa, kansainvälisesti tunnettua Babićin viiniä sekä perinneresepteillä valmistettuja jälkiruokaviini prošekia ja maraštino-viiniä.

Kinkun, juuston ja viinin lisäksi alueella kannattaa herkutella kuivatuilla viikunoilla. Maistele myös maukasta soparnik-piirakkaa, joka on parhaimmillaan viikunoiden, oliiviöljyn ja oliivien kanssa. Jälkiruokana toimivat mainiosti Skradinin kaupungin mukaan nimetty kakku sekä paikallinen mantelikakku.

Vaikka kaikki mainitut herkut ovat kokeilemisen arvoisia, alueen keittiön todellinen ylpeys löytyy kuitenkin höyryävien patojen sisältä, sillä liharuokien valmistuksen pitkät perinteet saavat myös matkailijan vatsan kurnimaan. Herkuttele loman aikana ainakin makoisalla lampaalla tai pitkään kypsytetyllä porsaanpaistilla.

3. Tee päiväretki ja nauti luonnosta

Šibenik-Kninin-lomalla on helppo nauttia luontokohteista, ja suosittuja paikkoja ovat esimerkiksi alueen kansallispuistot, Krka ja Kornati. Ne tarjoavat kävijöille yhteensä 2 450 kilometrin verran vaellusreittejä ja hyvin huolletun reittiverkoston.

Luontomaisemien lisäksi Krka-joen läheisyydessä pääsee näkemään historiallisia linnakkeita sekä monet arkeologiset rauniot: alueen helmiä ovat Burnumin, Bribirska Glavican ja Danilon rauniot.

Kroatian matkailutoimistoKroatia
Krkan kansallispuiston vaikuttavat vesiputoukset ovat vierailun arvoiset. Kansallispuisto on niin suosittu, että kävijämäärää on jouduttu jo rajoittamaan.

Krkan kansallispuistossa voi myös nähdä koskematonta luontoa, mutta jos kaipaat sinisiä merimaisemia, suuntaa Kornatin saarille. Myös ikoninen Kninin linnake tarjoaa upeat maisemat, minkä lisäksi nähtävää riittää myös sen sisäpuolella, sillä linnake on remontoitu museoksi.

Alue hemmottelee aktiivilomailijoita, sillä se tarjoaa erinomaiset pyöräilymahdollisuudet: pyöräreittiverkostoon kuuluu 400 kilometrin edestä hyvin hoidettuja pyöräteitä. Pyöräreitit kulkevat Šibenikin, Zatonin, Žirjen saaren, Vodicen, Pirovacin, Tribunjin, Krkan kansallispuiston, Kornatin kansallispuiston, Skradinin, Tisnon, Grebaštican ja Primošten alueilla.

4. Tutustu paikallisiin taitoihin ja perinteisiin

Šibenikin saaristo on erinomainen kohde tutustua vanhoihin perinteisiin, sillä sukupolvelta toiselle siirtynyt perimätaito on säilynyt alueella hyvin. Alueen maaperä on hyvin niukkaravinteista, mikä tuo omat ongelmansa maanviljelyyn, mutta siitä huolimatta alueella on viljelty muun muassa merisieniä. Erityisesti Krapanjin saari on tunnettu merisieniviljelmistään, joita on ollut saarella keskiajasta lähtien.

Kroatian matkailutoimistoKroatia
Krapanjin saariston kulttuuriperintö ulottuu jo keskiajalle.

Myös Zlarinin saari on tunnettu viljelystä, kun taas Prvićin saarella on historian ensimmäisen toimivan laskuvarjon suunnitelleen kroatialaisen keksijän Fausto Veranzion keksintöihin pohjautuva 50 kopion näyttely.

Vierailun arvoisia ovat myös Žirjen ja Kaprijen saaret, joissa pääset nauttimaan koskemattomien rantojen rauhasta ja hiljaisuudesta.

5. Näe Šibenik ja Pyhän Jaakobin katedraali

Šibenikin sydän on Pyhän Jaakobin katedraali, joka on eurooppalaisen sakraaliarkkitehtuurin ainutlaatuinen muistomerkki ja Unescon maailmanperintökohde. Katedraalia rakennettiin yli sata vuotta, ja koska rakentaminen aloitettiin goottilaisella ajalla ja se päättyi vasta renessanssin aikana, on katedraalin arkkitehtuuri varsin mieleenpainuvaa.

Kroatian matkailutoimistoKroatia
Pyhän Jaakobin katedraali on näyttävä Unesco-kohde.

Kaupungissa on katedraalin lisäksi paljon muutakin koettavaa, sillä Šibenikissä järjestetään muun muassa useita festivaaleja. Kaupungissa on myös 24 kirkkoa, joista jokaisella on oma tarinansa.

Kaupungin vaakuna on ylistys arkkienkeli Mikaelille, ja arkkienkelin arvostus kaupungissa näkyy muuallakin. Šibenikissä on palvottu arkkienkeli Mikaelia läpi kaupungin pitkän ja myrskyisän historian, sillä kaupunkilaiset valitsivat hänet suojelupyhimyksekseen oltuaan varmoja arkkienkelin lähettämästä avusta.

6. Katsele maisemia Šibenikin linnakkeilta

Šibenikin kaupungin ympärillä on lukuisia linnakkeita, jotka muistuttavat historiasta.

Tunnetuin vierailukohde on Pyhän Mikaelin linnake, joka sijaitsee 60 metrin korkeudessa tarjoten hulppean näkymän saaristoon. Hiljattain restauroitu Bernonen linnake sijaitsee niin ikään kukkulalla kaupungin yläpuolella, ja rakennettiin aikoinaan sotatoimia varten puolustukseksi ottomaanien imperiumin hyökkäyksiä vastaan.

Kroatian matkailutoimistoKroatia
Korkealla sijaitsevilta linnakkeilta avautuu vaikuttava näkymä.

Myös Pyhän Nikolauksen linnake on vierailun arvoinen kohde, ja kulttuurista kiinnostuneen matkailijan kannalta erittäin tärkeä vierailupaikka, sillä linnake on osa 1500- ja 1600-lukujen taiteen suojeluun keskittyvää projektia.

7. Koe Vodicen postikorttimaisemat

Kuvankaunis Vodice on tunnettu upeista maisemista, kauniista hiekkarannoista ja kristallinkirkkaasta merestä. Välimeren rannalla sijaitsevassa kaupungissa voi kokea monia elämyksiä eläväisistä klubeista rikkaaseen kulttuuriperintöön, valloittaviin arkeologisiin kaivauksiin, erinomaisiin paikallisiin gastronomisiin helmiin ja laajaan valikoimaan hauskoja ulkoilma-aktiviteetteja.

Vodicen kaupunki sijaitsee Šibenikin, Krkan kansallispuiston ja Krka-joen lähellä. Alueella pääsee nauttimaan Välimeren parhaista maisemista ja se onkin täydellinen paikka ottaa ilo irti nykyaikaisen ja historiallisen perinnön parhaista puolista.

8. Tee vierailu Tribunjiin

Välimeren charmia uhkuva Tribunjin pikkukaupunki perustettiin 1400-luvulla täydelliselle paikalle, aivan Šibenik-Kninin läänin keskelle. Monipuolisen kaupungin mahdollisuuksista on helppo nauttia, ja päivä kuluu nopeasti kaupungin kapeilla kaduilla seikkaillessa, vieri vieressä sijaitsevia taloja katsellessa ja viinitarhojen sekä oliivilehtojen rauhaan uppoutuessa.

Monien muiden alueen kaupunkien tavoin myös Tribunjissa tarjoutuu mahdollisuus uppoutua rikkaisiin perinteisiin. Vaikka kaupungista onkin tullut suosittu matkakohde, arvostus paikallisia käsitöitä, kalastusta sekä oliivien viljelyn perinnettä ei ole unohdettu.

9. Lähde saaristoon ja koe vesistön kauneus

Murterin alueella sijaitseva Kornatin saaristo ja sen 170 saarta sekä kaunis merimaisema ovat houkuttaneet matkailijoita kaikkialta Euroopasta jo vuosikymmenten ajan. Rauhallinen saaristo tarjoaa erinomaiset puitteet rentoutumiseen, mutta alue tarjoaa myös seikkailuja piilotettujen lahtien muodossa.

Kroatian matkailutoimistoKroatia
Kornatin saaristo tarjoaa paljon nähtävää. Helpoin tapa tutustua saariin on oman veneen avulla.

Alue sopii myös muunlaista luontoa rakastaville, sillä lähistöllä sijaitsee kolme kansallispuistoa ja kaksi luonnonpuistoa: Kornatin, Paklenican ja Krkan kansallispuistot sekä Telašćican ja Vrana-järven luonnonpuistot.

Saaristoon on helppo tutustua myös omalla veneellä, sillä Šibenik-Knin-lääni panostaa kovasti meriturismiin ja tarjoaa hyvät puitteet veneilijöille. Saaristossa on yhteensä 249 saarta, luotoa, rantakalliota ja riuttaa, joita on helppo tutkia, sillä alueella on myös 12 venesatamaa, seitsemän ankkurointipaikkaa, 348 kiinnityspaikkaa ja 1 320 laituripaikkaa.

10. Vieraile tunnelmallisessa Tisnossa

Murterin ja Vodicen välissä sijaitseva Tisno on Dalmatian alueella sijaitseva pieni kaupunki, jossa voi viettää aikaa monella tavalla. Muun muassa uiminen, kalastaminen, pyöräily, pitkät kävelyt ja sukellusmahdollisuudet saavat erityisesti aktiivimatkailijat viihtymään Tisnossa.

Kroatian matkailutoimistoKroatia
Erinomainen pyöräreittiverkosto hemmottelee aktiivilomailijaa. Kroatiassa ilmasto on pyöräilyyn sopiva lähes vuoden ympäri.

Aika kuluu myös herkutellessa, sillä paikalliset maut tarjoavat rutkasti maisteltavaa. Tisnossa järjestetään myös monia tapahtumia.

Tisnon kiinnostavimpia kohteita on ehdottomasti kaupungin moderni laskusilta, joka on massiivisuudessaan hyvin näyttävä. Kaupungin tuntumassa sijaitsee myös useita luksusmukavuuksia tarjoavia lomakeskuksia, luontokohteita ja kirkasvetisiä rantoja unohtamatta. Rantaravintolat hemmottelevat kävijöitä mainioilla tavernoilla ja tunnelmallisilla ravintoloilla.

Lähde ja kuvat: Kroatian matkailutoimisto

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja