Kuva: Shutterstock
Asiat, jotka haluat tietää Albaniasta ennen ensimmäistä matkaa

Ensikertalaisen Albania – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Suunnitteletko ensimmäistä lomaasi Albaniassa? Monille tuntematon matkailumaa saattaa herättää kysymyksiä.

1. Albania on turvallinen matkailumaa

Koska Albania oli kommunistidiktatuurin aikaan pitkään suljettu, on se monille vieras. Tuntematon kohde voi tuntua pelottavalta, mutta Albaniassa on tänä päivänä turvallista matkustaa muun Balkanin tapaan. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan noudattamaan Albaniassa tavanomaista varovaisuutta.

Suomesta Albanian rantakohteisiin on tehty pakettimatkoja parin vuoden ajan, ja siitä on tullut varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi Kreikalle, Turkille tai Kroatialle.

2. Käytä paikallista valuuttaa

Albanian hintataso on suomalaismatkailijalle hyvin edullinen. Albanian valuutta on nimeltään lek. Monissa paikoissa hyväksytään myös eurot, mutta ellei kyseessä ole lyhyt päiväretki, kannattaa eurot vaihtaa paikalliseen valuuttaan.

3. Suosituimmat kohteet

Albaniasta löytyy kohteita lähes kaikenlaisille matkailijoille. Rantalomalle suunnataan yleensä Sarandëen, Durrësiin, Dhermiin ja Ksamiliin. Jos haluat mieluummin kaupunkiin, kokeile rouheaa pääkaupunkia Tiranaa. Luontoon pääsee esimerkiksi Skutarijärvellä, äläkä unohda myöskään Albanian Unesco-kohteita.

Albaniaan voi saapua lentojen lisäksi myös esimerkiksi lautalla Italiasta tai Kreikan Korfulta sekä tietenkin maateitse ympäröivistä matkailumaista.

4. Mielenkiintoinen ja haastava omatoimikohde

Albanian Rivieran lomakohteissa palvelut on suunniteltu matkailijoita varten, mutta monin paikoin maata infrastruktuuri ei ole kovin kehittynyt. Joukkoliikenne voi auheuttaa Albaniassa päänvaivaa. Esimerkiksi oikean kaukobussin löytäminen pääkaupunki Tiranassa voi olla vaikeaa, sillä virallista bussiasemaa ei ole. Bussilippuja myyvistä matkatoimistoista voi selvittää, miltä kadulta oma bussi lähtee.

5. Albanialaiset ovat ystävällisiä

Turismi on Albaniassa varsin nuorta ja siihen on ladattu paljon odotuksia. Albanialaiset ovat ystävällisiä ja ottavat matkailijat vastaan innokkaasti. Nuorempi sukupolvi puhuu sujuvaa englantia.

Kuva: IstockphotoGjirokastran vanhakaupunki Albaniassa
Gjirokastra on yksi Albanian Unescon maailmanperintökohteista.

6. Vältä hanavettä

Albaniassa vesijohtoveden laatu vaihtelee alueittain. Yleisesti matkailijoita suositellaan juomaan pullotettua vettä, ja erityisesti herkkävatsaisten kannattaa välttää hanavettä.

7. Albania on kevytversio muslimimaasta

Kommunistidiktatuurin aikaan uskonnon harjoittaminen oli Albaniassa kielletty. Tänä päivänä enemmistö albanialaisista on muslimeja, mutta pitkän uskontokiellon jäljiltä Albania ei ole jyrkkä muslimimaa. Albanialainen saattaa esimerkiksi olla muslimi, mutta syödä sianlihaa ja juoda alkoholia.

8. Tiet voivat olla huonossa kunnossa

Jos suunnittelet Balkanin road tripiä tai autonvuokrausta Albaniassa, varaudu huonokuntoisiin teihin. Erityisesti isompien kaupunkien ulkopuolella autoilu voi olla Albaniassa paikoin haastavaa. Älä unohda matkavakuutusta sekä täyttä vakuutusta autovuokraamolta.

9. Pitääkö Albaniassa jättää tippiä?

Albaniassa asiakaspalvelijat eivät automaattisesti odota tippiä, mutta esimerkiksi ravintolassa loppusumma on kohteliasta pyöristää ylöspäin ja jättää juomarahaa. Jos saat erityisen hyvää palvelua, huomioi asiakaspalvelija. Hintataso on suomalaiselle jo valmiiksi halpa, ja pienituloiset albanialaiset arvostavat tippiä.

10. Konservatiiviset arvot

Albania ei ole paras mahdollinen matkakohde seksuaalivähemmistöille. Homoseksuaalisuus poistettiin rikosluokituksesta vuonna 1995, mutta käytännössä maassa suhtaudutaan seksuaalivähemmistöihin edelleen varsin konservatiivisesti. Vuoden 2010 laki suojaa homoseksuaaleja syrjinnältä.

Lue myös: Euroopan salaisimmat rannat – 10 syytä matkustaa Albaniaan

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock, Istockphoto

Päivitetty: 9.5.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 2,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia