Ensikertalaisen Albania – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa
Matkoja kohteeseen Albania
1. Albania on turvallinen matkailumaa
Koska Albania oli kommunistidiktatuurin aikaan pitkään suljettu, on se monille vieras. Tuntematon kohde voi tuntua pelottavalta, mutta Albaniassa on tänä päivänä turvallista matkustaa muun Balkanin tapaan. Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan noudattamaan Albaniassa tavanomaista varovaisuutta.
Suomesta Albanian rantakohteisiin on tehty pakettimatkoja parin vuoden ajan, ja siitä on tullut varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi Kreikalle, Turkille tai Kroatialle.
2. Käytä paikallista valuuttaa
Albanian hintataso on suomalaismatkailijalle hyvin edullinen. Albanian valuutta on nimeltään lek. Monissa paikoissa hyväksytään myös eurot, mutta ellei kyseessä ole lyhyt päiväretki, kannattaa eurot vaihtaa paikalliseen valuuttaan.
3. Suosituimmat kohteet
Albaniasta löytyy kohteita lähes kaikenlaisille matkailijoille. Rantalomalle suunnataan yleensä Sarandëen, Durrësiin, Dhermiin ja Ksamiliin. Jos haluat mieluummin kaupunkiin, kokeile rouheaa pääkaupunkia Tiranaa. Luontoon pääsee esimerkiksi Skutarijärvellä, äläkä unohda myöskään Albanian Unesco-kohteita.
Albaniaan voi saapua lentojen lisäksi myös esimerkiksi lautalla Italiasta tai Kreikan Korfulta sekä tietenkin maateitse ympäröivistä matkailumaista.
4. Mielenkiintoinen ja haastava omatoimikohde
Albanian Rivieran lomakohteissa palvelut on suunniteltu matkailijoita varten, mutta monin paikoin maata infrastruktuuri ei ole kovin kehittynyt. Joukkoliikenne voi auheuttaa Albaniassa päänvaivaa. Esimerkiksi oikean kaukobussin löytäminen pääkaupunki Tiranassa voi olla vaikeaa, sillä virallista bussiasemaa ei ole. Bussilippuja myyvistä matkatoimistoista voi selvittää, miltä kadulta oma bussi lähtee.
5. Albanialaiset ovat ystävällisiä
Turismi on Albaniassa varsin nuorta ja siihen on ladattu paljon odotuksia. Albanialaiset ovat ystävällisiä ja ottavat matkailijat vastaan innokkaasti. Nuorempi sukupolvi puhuu sujuvaa englantia.
6. Vältä hanavettä
Albaniassa vesijohtoveden laatu vaihtelee alueittain. Yleisesti matkailijoita suositellaan juomaan pullotettua vettä, ja erityisesti herkkävatsaisten kannattaa välttää hanavettä.
7. Albania on kevytversio muslimimaasta
Kommunistidiktatuurin aikaan uskonnon harjoittaminen oli Albaniassa kielletty. Tänä päivänä enemmistö albanialaisista on muslimeja, mutta pitkän uskontokiellon jäljiltä Albania ei ole jyrkkä muslimimaa. Albanialainen saattaa esimerkiksi olla muslimi, mutta syödä sianlihaa ja juoda alkoholia.
8. Tiet voivat olla huonossa kunnossa
Jos suunnittelet Balkanin road tripiä tai autonvuokrausta Albaniassa, varaudu huonokuntoisiin teihin. Erityisesti isompien kaupunkien ulkopuolella autoilu voi olla Albaniassa paikoin haastavaa. Älä unohda matkavakuutusta sekä täyttä vakuutusta autovuokraamolta.
9. Pitääkö Albaniassa jättää tippiä?
Albaniassa asiakaspalvelijat eivät automaattisesti odota tippiä, mutta esimerkiksi ravintolassa loppusumma on kohteliasta pyöristää ylöspäin ja jättää juomarahaa. Jos saat erityisen hyvää palvelua, huomioi asiakaspalvelija. Hintataso on suomalaiselle jo valmiiksi halpa, ja pienituloiset albanialaiset arvostavat tippiä.
10. Konservatiiviset arvot
Albania ei ole paras mahdollinen matkakohde seksuaalivähemmistöille. Homoseksuaalisuus poistettiin rikosluokituksesta vuonna 1995, mutta käytännössä maassa suhtaudutaan seksuaalivähemmistöihin edelleen varsin konservatiivisesti. Vuoden 2010 laki suojaa homoseksuaaleja syrjinnältä.
Lue myös: Euroopan salaisimmat rannat – 10 syytä matkustaa Albaniaan
Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock, Istockphoto
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää