Hyppää sisältöön

Arvaatko, miten ranskalainen suudelma on saanut nimensä? Näin termi syntyi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.12.2018
Miksi kielisuudelma on nimetty ranskalaisten mukaan?

Ranskalaisten lemmekäs maine loi termin suudelmalle

“Ranskalainen suudelma” on termi, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Suomessakin tiedetään, että ranskalaisesta suudelmasta puhuttaessa on kyse intohimoisesta kielisuudelmasta, eikä mistään pikkupususta.

Harvemmin tullaan miettineeksi, mistä käsite on lähtöisin. Mitä kielisuudelmalla on tekemistä Ranskan kanssa? Totuus on, että termi on ehkä saanut alkunsa pelkästä mielikuvasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse kielisuudelmaa ei ole keksitty Ranskassa. Muinaisista sanskriittiteksteistä löytyy viitteitä kielisuudelmiin jo 1 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Lisäksi aiemmin on ehditty puhua myös “firenzeläisestä suudelmasta”.

Yleisimmän teorian mukaan termi on saanut alkunsa ranskalaisten lemmekkäästä maineesta. Ranskalaisia pidettiin 1900-luvun alussa seksuaalisesti vapautuneempina kuin monia muita kansallisuuksia.

Ranskalaiset eivät peitelleet intohimoisiakaan hellyydenosoituksia, ja termin epäillään syntyneen kielisuudelmia Ranskassa todistaneiden amerikkalaisten ja brittiläisten sotilaiden toimesta ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Ranskalaisesta suudelmasta alettiin puhua yleisesti 1920-luvulla, ja nimi on edelleen käytössä.

Poskipusut voivat aiheuttaa päänvaivaa

Pusuttelu on muutenkin asia, jota voi joutua miettimään Ranskassa useammassa eri tilanteessa. Jos sinulla on ranskalaisia ystäviä tai tutustut lomalla paikallisiin, et voi välttyä poskisuudelmien testaamista käytännössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskieurooppalaiseen tapaan Ranskassa tervehditään ja hyvästellään ystävät ja tuttavat poskisuudelmin. Tapa ei rajoitu vain läheisiin ystäviin, sillä uudetkin tuttavuudet pusuttelevat yleensä esittelytilanteessa.

Poskisuudelmiin tottumattomalla saattaa kestää hieman sisäistää käytäntö. Varsinaisesta suudelmastahan ei ole kyse: posket hädin tuskin hipaisevat toisiaan ja pusu moiskautetaan ilmaan. Törmäyksiltä ja kiusallisilta tilanteilta ei aina vältytä.

Poskipusujen oikeaoppista jakelemista hankaloittaa lisäksi se, että niiden määrä vaihtelee alueittain Ranskan sisällä. Kahden sijaan tietyillä alueilla annetaan kolme tai jopa neljä puskisuudelmaa.

Roomalaisten aikoinaan aloittama tapa on pitänyt Ranskassa pintansa, ja sen katsotaan symboloivan kiintymystä, vieraanvaraisuutta ja ihmiskontaktia.

Lue myös: Matkailijan selviytymisopas Ranskaan – lue tämä ennen matkaa

Lähde: Traveller.com.au, The Guardian, The Local
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja