Hyppää sisältöön

12 matkavinkkiä vihreään Pohjois-Espanjaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.01.2016
Espanja näyttää vihreät kasvonsa maan pohjoisosan kumpuilevissa maisemissa, joita on helppo kiertää autoillen tai junalla liikkuen.

Galicia – Espanjan parhaiten säilynyt salaisuus

Herkuleen torni Espanjan Galiciassa

1. Yllättävä rantakohde pohjoisessa

Portugalin rajalla sijaitseva Galician itsehallintoalue tunnetaan sateisesta ja espanjalaisittain koleasta ilmastostaan, joka takaa vihreät maisemat. Galician lisäksi España Verdeen eli vihreään Espanjaan kuuluvat myös Asturia, Cantabria ja pohjoinen Baskimaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galicia ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen rantalomakohdetta valitessa, mutta pohjoisesta löytyvien salaisten rantojen voi luvata yllättävän skeptisimmänkin matkailijan. Galician komeimpia rantoja kannattaa matkustaa etsimään Illas Cies -saarilta.

2. Galicia hurmaa kulinaristin

Galician alue jää ruoasta puhuttaessa usein Baskimaan San Sebastianin varjoon, mutta espanjalaiset sen tietävät: Galiciasta saa erinomaista ruokaa. Erityisesti tuoreen kalan ja äyriäisten sanotaan olevan Galiciassa parempia kuin missään muualla Espanjassa.

Tutustumisen Galician paikallisiin erikoisuuksiin voi aloittaa vaikka tunnetuimmasta annoksesta pulpo gallegosta, joka on tuttu kaikkien tapasbaarien ruokalistalta ympäri Espanjaa.

3. Santiago de Compostela tunnetaan vaellusreitistään

Santiago de Compostela on Galician itsehallintoalueen pääkaupunki ja vilkas yliopistokaupunki. Parhaiten Santiago de Compostela tunnetaan kuitenkin sinne päättyvästä pyhiinvaellusreitistä Camino de Santiagosta eli suomalaisittain Pyhän Jaakobin tiestä.

Ranskan rajalta alkava lähes 800 kilometrin mittainen vaellusreitti kerää sekä patikoijia, pyöräilijöitä että ratsastajia. Reitin varrelta voi taittaa myös lyhyempiä etappeja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Santiago de Compostelassa riittää nähtävää myös tavalliselle kaupunkilomailijalle. Santiago de Compostelan vanhakaupunki katedraaleineen kuuluu niin ikään Unescon maailmanperintökohteisiin.

Lue lisää: Santiago de Compostela – Espanjan upein vaelluskohde

Asturia – luontomatkailijan vihreä unelma

Picos de Europa

4. Kaupunkiin tai rannalle Asturiassa

Kuten muuallakin Pohjois-Espanjassa, Asturiassa on helpointa tutustua alueeseen vuokraamalla auto. Välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä, ja samalla tutuiksi tulevat niin kaupungit kuin rannat ja kansallispuistotkin.

Asturian pääkaupunki Oviedo on komea historiallinen kaupunki, joka vilahtaa muun muassa Woody Allenin elokuvassa Vicky Cristina Barcelona. Toinen vaihtoehto kaupunkikohteelle on modernimpi Gijon.

Rantalomailijan kannattaa kokeilla esimerkiksi Cuevas del Marin tai Camarasin rantaa Llanesissa. Surffaaajat puolestaan tuntevat esimerkiksi Tapian, Salinasin tai Rodilesin, josta löytyvä La Barra tarjoaa kokeneemmille harrastajille maailmanluokan aaltoja.

Lue lisää: Gijon – siiderikaupunki pohjoisessa Espanjassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Tutustu siiderinvalmistukseen Asturiassa

Siideri eli espanjalaisittain sidra on tyypillinen asturialainen juoma, jonka valmistuksella on alueella pitkät perinteet. Lasilliselle voi poiketa varta vasten siiderille omistettuihin sidrerioihin, joissa juoman kaatokin oma taitolajinsa.

Suomessa juotaviin siidereihin verrattuna asturialainen siideri on varsin erilainen: makusiiderit voi unohtaa – täällä juodaan tuhtia perinteistä omenasiideriä, joka voi näyttää lasissa samealta.

Asturiassa kannattaa tehdä visiitti siideritiloille, joiden opastetut kierrokset näyttävät miten juomaa valmistetaan ja miten se tarjoillaan ja juodaan oikeaoppisesti. Korkealta ilmasta kaadettu siideri ja yhdellä kulauksella tyhjennettävät pienet lasilliset ovat hauska ohjelmanumero.

6. Asturian luonto houkuttelee patikoimaan

Patikoinnista kiinnostuneille matkailijoille Asturia on täydellinen valinta: lähes 40 prosenttia alueen pinta-alasta on luonnonsuojelualuetta. Pakkaa mukaan reppu ja tukevat jalkineet ja lähde seikkailemaan Asturian vihreille vuorille.

Asturiassa ohi vilisevät maisemat tarjoavat vaihtelua rannoista metsäpolkuihin, historiallisiin kyliin ja vuoristoon. Erilaisia vaellusreittejä on lähes 5 000 kilometrin verran, ja niistä tunnetuimmat sijaitsevat Picos de Europan kansallispuistossa.

Asturian alueelta löytyy myös tärkeitä osuuksia Pyhän Jaakobin tien vaellusreitistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Cantabria – aktiiviloma vihreässä Espanjassa

Vihreä Cantabria on Espanjan vähemmän tunnettuja alueita

7. Kaupunkeja ja kulttuuria

Cantabrian suurin kaupunki on alueen vihreälle rannikolle levittäytyvä satamakaupunki Santander. Moderni ilme selittyy kaupungissa vuonna 1941 roihunneella tulipalolla, joka vei mukanaan monia historiallisia rakennuksia. Kesäkuukausina lomailijoita ilahduttavat myös Magdalenan ja El Sardineron kaupunkirannat.

Autolla liikkuvan matkailijan kannattaa ehdottomasti tutustua myös pienempiin kaupunkeihin. Viehättävimpänä pidetystä Santillana del Marista löytyy useampia historiallisia nähtävyyksiä vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Santanderista. Rantalomakohteista suosituimpia ovat Comillas, San Vicente de la Barquera ja Castro Urdiales.

Yksi Cantabrian kuuluisimmista nähtävyyksistä on Antoni Gaudín suunnittelema rakennus El Capricho, joka sijaitsee Comillasissa. Vuonna 1885 valmistunut värikäs rakennus suunniteltiin aikoinaan yksityisasunnoksi, mutta on nykyään avoinna kävijöille.

8. Patikointia ja surffausta Cantabriassa

Cantabria sopii luontomatkailijoille ja vaeltajille. Alueen ykköskohde patikkaretkiä varten on Picos de Europan kansallispuisto, joka levittäytyy myös Asturian ja Leónin provinsseihin. Puistosta löytyy sopivia reittejä kaikentasoisille patikoijille nopeista pyrähdyksistä useamman päivän vaelluksiin.

Naapuriensa Asturian ja Baskimaan tavoin myös Cantabriassa harrastetaan paljon surffausta. Suosittuja surffispotteja Cantabrian rannikolla ovat muun muassa Santa Marina, El Brusco ja Liencres, jotka eivät myöskään ruuhkaudu yhtä helposti kuin esimerkiksi Baskimaan suosituimmat kohteet.

Kesäkuukausina rantalomailijoiden kannattaa testata esimerkiksi Comillasin, Langren ja Berrian rantoja Cantabriassa. Vaikka sää ei pohjoisrannikolla nousekaan etelän lukemiin, ovat puitteet kohdallaan myös Cantabriassa.

9. Luolaseikkailu Cantabriassa

Cantabriasta löytyy yli 6 500 luolaa, joista osassa on jäljellä esihistoriallisia seinämaalauksia. Matkailijoiden on helppo vierailla esimerkiksi El Soplaon luolassa noin 20 kilometrin päässä San Vicente de la Barquerasta – luoliin kulkee kaivosjuna.

Lisää luolia löytyy esimerkiksi Asón-Agüerasta, jonka maanalainen verkosto on yksi Euroopan laajimmista. Luolamaalauksista kiinnostuneiden kannattaa piipahtaa vaikkapa Puente Viesgon Castillossa tai Rionansan El Chufinissa.

Kuuluisat Altamiran luolat Santillana del Marissa ovat peräisin paleoliittiselta kaudelta. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluviin luoliin ei enää päästetä kävijöitä, mutta matkailijat voivat vierailla alkuperäisluolien pohjalta rakennetuissa jäljennöksissä.

Baskimaa – kulttuuria ja kulinaarilöytöjä

Guggenheim-museo on Bilbaon maamerkki

10. Bilbao, uudelleensyntynyt

Baskimaan suurin kaupunki Bilbao on lähes synonyymi Guggenheim-museolle, eikä se ole sattumaa: museo on ollut menestystarina unohdetulle teollisuuskaupungille, joka muuttui vireäksi kulttuurikohteeksi. Bilbao on jälleen kiinnostava matkailukohde, joka toimii samalla porttina muuhun Baskimaahan.

Vuonna 1997 valmistunut Guggenheim-museo on ehdoton käyntikohde jo pelkästään komean julkisivunsa takia. Frank Gehryn suunnittelema persoonallinen museorakennus kätkee sisäänsä huipputaiteilijoiden töitä, joita tutkiessa vierähtää helposti monta tuntia.

Bilbaosta löytyy kuitenkin muutakin tekemistä. Kaupungissa voi herkutella taattuun baskityyliin leivänpalan päälle kootuilla pintxos-tapaksilla, nauttia vanhankaupungin tunnelmasta ja tehdä ostoksia. Risteily Nervión-joella antaa katsauksen kaupunkiin vesiltä.

Lue lisää: Viisi vinkkiä Bilbaoon

11. San Sebastian on herkuttelijan rantakaupunki

Noin tunnin ajomatkan päässä Bilbaosta sijaitseva San Sebastian tunnetaan Espanjan kulinaaripääkaupunkina, jossa on väkilukuun nähden enemmän Michelin-ravintoloita kuin missään muualla maailmassa. San Sebastianissa ei kuitenkaan tarvitse suunnata huippuravintoloihin – erinomaista ruokaa saa jokaisesta kadunkulmasta huokeaan hintaan.

Aterioiden välissä San Sebastianissa kannattaa suunnata rannalle. Sympaattinen rantakaupunki täyttyy vilkkaimpina kesäkuukausina turisteista, mutta eteläisen Espanjan massat eivät ole yltäneet pohjoiseen asti.

San Sebastian sopii hyvin myös surffaajille. Zurriola-rannan lisäksi kaupungin lähellä sijaitsee useita muita erinomaisia surffispotteja kuten Zarautz ja Mundaka.

Lue lisää: Ruokamatka San Sebastianiin – Espanjan kulinaarikaupunki hurmaa herkuttelijan

12. Guernica muistetaan historiankirjoista

Noin 35 kilometrin päässä Bilbaosta sijaitsevalla Guernicalla – tai paikallisittain Gernikalla – on tärkeä rooli Baskimaan historiassa. Kaupungissa tapahtui Espanjan sisällissodan aikana ilmapommitus, joka tuhosi sen rakennuskannan lähes kokonaan.

Kuolleiksi raportoitiin reilut 1 600 ihmistä, mutta joidenkin arvioiden mukaan todellisuudessa kyse oli suuremmista uhrimääristä. Guernican kohtalo antoi inspiraation esimerkiksi Pablo Picasson klassikkomaalaukselle Guernica, josta on tullut rauhan ja sodanvastaisuuden symboli.

Nykyisin Guernica on rauhanomainen pikkukaupunki, jonne on helppo tehdä päiväretki Bilbaosta. Historiasta kiinnostuneet voivat poiketa esimerkiksi Museo de la paz de Gernika -nimisessä museossa.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Espanjan matkailutoimisto, Flickr / tunante80, Flickr / N. Feans, Flickr / neil cummings, Flickr / Asier Sarasua, Flickr / Tchacky

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Teneriffan parhaat kylät

Unohda turistirysän maine – Teneriffan 5 kauneinta pikkukylää, joihin sinäkin ihastut

Teneriffan parhaat rannat

Teneriffan parhaat rannat – 10 vinkkiä auringonpalvojalle

Fuerteventuran popcorn-ranta

Oletko nähnyt Kanarian oudoimman rannan? Täällä loikoilet popcornilta näyttävien korallien päällä

Playa de las Teresitasin ranta Teneriffalla

Teneriffalla on yksi ranta, jonka hiekka on muita vaaleampaa – taustalla yllättävä syy

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja