Dallas-faneille: Southfork Ranch, hitti vai huti?

Monelle Dallas-fanille Southfork Ranch on se pakollinen vierailukohde Dallasissa käydessä ja minäkin kävin mieheni kanssa siellä. Millainen kokemus kierros Southfork Ranchilla oli ja voinko suositella?

Juu, siitä se ajatus sitten lähti. Atlantin risteilymme päätepysäkki Jenkkilässä oli Tampa ja koska Tampasta ei ollut suoria lentoja Suomeen, rupesi mies katsomaan vaihtoehtoista reittiä kotiinpaluulle. Parhaimmaksi vaihtoehdoksi muotoutuikin lento Tampasta Dallasiin, neljä päivää Dallasissa ja sieltä suora Finnairin lento Helsinkiin. Vuokrasimme auton Dallasin lomailun ajaksi ja tutustuimme paikallisiin nähtävyyksiin noiden päivien aikana. Tottahan toki Dallas-fanina oli pakko päästä visiteeraamaan kuuluisalla Southforkin tilalla, vaikka olinkin lukenut ennakkoon hieman negatiivisempia kokemuksia.

Southfork Ranch sijaitsee noin 43 kilometrin päässä Dallasin keskustasta ja 55 kilometrin päässä Dallasin kansainväliseltä lentokentältä. Jenkkilässähän nyt autoilu on se the juttu, joten autolla tilalle pääsee helpoimmin. Parkkipaikkoja on sopivasti ja kierros alkaa vierailukeskuksesta, jossa on myynnissä matkamuistoja. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös Dallas-museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kuuluisa Lucyn hääpuku.
Tämäkin kuja lienee vilahtanut muutaman kerran sarjassa ja mm. introssa.

Kilahduksesta Southforkin tarina alkoi

Tiesitkö muuten, että Dallasin viisi ensimmäistä jaksoa on kuvattu toisaalla ja että Dallas-sarjan nimeksi piti tulla ihan muuta? Sarjan piti olla ihan viiden jakson minisarja ilman jatkoa, mutta viiden ensimmäisen jakson aikana katsojaluvut kohosivat siihen malliin, että Lorimar Production ryhtyi suunnittelemaan jatkoa ja loppu onkin jo historiaa.

Viisi ensimmäistä jaksoa on todellakin filmattu The Cloyce Box Ranchilla (nyk. The Brinkman Ranch), joka sijaitsee noin 27 kilometrin päässä Southfork Ranchista. Karjatilan omistajan vaimo oli käyttänyt ison summan alueen maisemointiin ja kun Texasin talvinen sää yllätti, joutui Lorimarin filmiryhmä poistamaan alueelta lumet ulkokuvausten takia. Lumenpoistokoneiden takia maisemointi kärsi sen verran pahasti, että vaimo potkaisi koko filmiryhmän ulos ja ilmoitti, ettei tiluksille ollut enää asiaa.

Alkoi kuumeinen etsintä uudelle talolle. Talon piti olla valkoinen ja sisältää pylväitä, kuten alkuperäisessäkin talossa. Samanlaista karjatilaa ei tietystikään löytynyt, mutta helikopterista bongattiin Joe Duncanin omistama 200 hehtaarin kokoinen tila, jossa oli valkoinen talo neljällä pylväällä (The Cloyce Box Ranchilla oli kuusi pylvästä). Lorimarin porukka meni Duncanin tiluksille keskustelemaan filmausdiilistä, mutta se kerta ei päättynyt hyvin. Texasissa kun oltiin, Joe Duncan otti tiluksille tulleet vieraat aseen kanssa vastaan ja pisti melko nopeaan Lorimarin porukan takaisin sinne, mistä oli tullutkin.

Viikon päästä Lorimarin neuvottelijat palasivat takaisin Joe Duncanin luokse lihavan shekin kanssa ja siitä kaikki alkoi. Diilin mukaan kuvauksia sai tehdä vain kesä-elokuun välisenä aikana ja ulkona. Sisällä ei kuvauksia saanut tehdä, joten filmiryhmä kiersi talon sisällä, otti kuvia ja rakensi omanlaiset sisätilat isolle studiolle. Duncanin talon näköistä sisusta ei studiolle kuitenkaan rakennettu, mutta Miss Ellien keittiöstä sentään tuli samanlainen kun Duncanin talossa. Muutama ero sarjassa näkyvään keittiöön kuitenkin on. Kirkuvan punaisen värin sijaan Miss Ellien keittiö sarjassa on rauhallisen siniharmaa ja studion keittiöstäkin tehtiin kolme kertaa isompi kuin oikean talon keittiö. Dallas-sarjassa nähtävä talon sisustus onkin omanlaisensa studiosisustus ja sisältää myös elementtejä alkuperäisestä The Cloyce Box Ranchista (mm. kaareva portaikko).

Siinäpä se, alkuperäinen keittiö, jonka mukaan studiolle rakennettiin isompi keittiö rauhallisemmalla värityksellä.

Duncanin perhe asusti Southfork Ranchilla vuodesta 1970 aina vuoteen 1984 ja olisi ehkä asunut pidempäänkin, ellei CBS:n toimittaja Phyllis George olisi vuonna 1980 paljastanut sitä, että Southfork Ranch oli oikea tila, siellä asui oikea perhe ja meni vielä paljastamaan tilan osoitteen suorassa lähetyksessä. Pari viikkoa ennen paljastusta oli tullut Dallasin kohuttu J.R.:n ampumisjakso, joten seuraavana päivänä paljastuksesta Southfork Ranchille tuotiin paljon kukkatervehdyksiä ja paranemistoivotuksia J.R.:lle. Neljän paljastusta seuranneen vuoden aikana fanit tunkeutuivat tilalle mm. uimaan kuuluisassa uima-altaassa ja ottivat ikkunan läpi kuvia sisätiloista, joten Duncanin perhe kyllästyi menoon ja myi talon Terry Tripitille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terryllä oli suuret suunnitelmat ja hän mm. rakennutti tiluksille öljynporaustornin, koska luuli jotain löytyvänkin alueelta. Huonostihan siinä kävi ja lysti päättyi konkurssiin vuonna 1990. Pankki sai myytyä suurimman osan maista, mutta loput 40 hehtaaria rakennuksineen myytiin vihdoin vuonna 1992 Rex Maughanille, joka remontoi taloa puolella miljoonalla. Huoneita tuunattiin Dallas-sarjan hahmojen kunniaksi ja lopputulos onkin nähtävänä nykyään tilalla.

Lucyn kunniaksi rakennettu makuuhuone.
Bobbyn kunniaksi rakennettu makuuhuone.
Jockin olohuone.

Millainen kokemus vierailu Southfork Ranchilla oli?

Teinit olivat matkassa mukana ja koska he eivät edes Dallas-sarjaa tienneet, ei visiteeraus Southfork Ranchille kiinnostanut ja teinit päätyivät viettämään netissä aikaa vierailukeskuksen wifin turvin. Meillä vanhemmilla oli alun perin tarkoitus tehdä itsenäinen ja nopea kierros tiluksilla, mutta toisin kävi.

Vierailukeskuksen tiloissa on kiinnostava Dallas-museo. Se sisältää paljon nähtävää, kuten Dallas-sarjan aitoa rekvisiittaa ja Ewingin perheen sukupuun. Jännästi sitä pysähtyi sukupuun äärelle muistelemaan, keitä kaikkia sitä olikaan sarjassa vuosien aikana nähnyt ja mikä olikaan kytkös Knots Landing-sarjaan.

Vierailukeskuksesta on lyhyt kuljetus itse talolle ja kyllähän se tuntui pieninä perhosina vatsassa, kun kuljetus kaarsi talon eteen. Meitä oli vastassa tutut kelta-valkoiset markiisit ja sarjasta tuttu uima-allas. Kierros talolla alkoi kiinnostavalla, lyhyellä luennolla ja sen jälkeen oli mahdollista kierrellä itsenäisesti talossa tai oppaan perässä.

Siellä talolla se sitten iski. Katselimme hämillämme ympärille ja ihmettelimme, miksi mikään sisustuksesta ei kilkattanut kelloja päässä. Mikään ei tuntunut tutulle ja niinhän se sitten selvisi, että kaikki televisiossa ollut sisustus oli vain studiolavasteiden luomaa, vaikka oikean talon huoneet oli rakennettu mm. Lucyn ja nuoren Bobbyn muistoksi. Aitoa ulkotilojen lisäksi tosin oli taloon rakennettu hotelli Callonen huone 22, jossa J.R. murhattiin Dallasin jatkosarjassa.

J.R.:n tappelu- ja murhakohtaus filmattiin todellakin paikan päällä Southfork Ranchilla, jonka yhteen huoneeseen rakennettiin ”Hotel Callonen huone #22”. Erilaisilla kuvaustekniikoilla huone saatiin näyttämään suuremmalta televisiossa. Tämä huone on suojattu pleksilasilla, eikä sinne pääse kiertelemään.
Aijai, olisiko kiva kylpeä tämän sisutuksen keskellä? Lähestyvän joulun kunniaksi kylpyamme oli täytetty joulukuusen koristepalloilla.
J.R.n ja Sue Ellenin kunniaksi tehty makuuhuone oli talon komein makuuhuone pylvässänkyineen. Tästä makuuhuoneesta oli käynti kuuluisalle isolle parvekkeelle, joka näkyy monessa kohtauksessa.
Pakkohan siellä partsilla oli otattaa kuvakin. Alla The Uima-allas.
Uima-allas saatiin näyttämään suuremmalta kuvauksissa mm. peilien avulla. Bobbykin pääsi uimaan pitkia matkoja kuten olympiauimarit konsanaan, kun Bobbyn päälle laitettiin valjaat ja hän ui ajoittain paikoillaan.
Tässä varmasti monille tuttu ruokailuryhmä.
Tilan omistaja todellakin rakasti värejä. Pientä yritystä tuolien suhteen oli, sillä ne näyttävät melko samoilta kuin itse sarjassa.
Jock Ewingin kuuluisa, aito, oikea sarjassa käytetty vuoden 1978 Lincoln Continental.

Sitä luulisi, että talon sisustuksen oltua aivan omansa ilman yhtäläisyyttä itse sarjaan, ei visiitti Dallas-sarjan tiluksille olisi mitenkään ”visiitin väärti”. Minä ja mieheni Dallas-sarjaa ahkerasti 80-luvulla seuranneina olemme toista mieltä. Museossa pysähtyi lukemaan tekstejä, talolla ollut opas oli innostava, talon ulkoseutu toi lämpimät muistot ja olihan sitä mielenkiintoista kiertää taloa ihan muutoinkin. Hintakaan ei muuten kirpaissut, 20 USD + 7,25 % vero henkilöltä. Jos kerran tuon kierroksen jälkeen alkoi googlettamaan, olisiko vanhojen aikojen kunniaksi aito oikea Dallas-sarja jossain myytävänä CD:llä tai pyörisikö jossain, teki visiitti Southfork Ranchille tehtävänsä.

Yksipuolinen tuomio: Hitti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tiesitkö, että Southfork Ranchilla on mahdollisuus myös yöpyä ja tuolloin pääset privaatisti nauttimaan talosta sekä tiluksista, mukaan lukien aamupalasta uima-altaan äärellä? Southfork Ranchin kotisivuille pääset suoraan tästä.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, BloglovinissaBlogit.fi -sivustolla ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 12 maaliskuun, 2023 at 09:58

  Luulen, että itseänikään ei välttämättä liiemmin harmittaisi, vaikka sisustus olisikin jotain muuta. Olen kuitenkin hieman väärää ikäluokkaa tämän sarjan osalta. Muistan, että sarjaa joskus esitettiin, ja J. R. Ewing on myös nimenä tuttu. Luulen jopa tietäväni hahmon luonteesta jotain, mutta siihen oma tietämykseni sarjasta sitten jääkin. Sitä en esimerkiksi tiennyt, että hänet ammuttiin. Tuskin sarja ihan turhaan sellaisen suosion on saavuttanut, joten voisihan jaksoja olla kiinnostava katsoa näin jälkikäteenkin!

  • Reply Kthetraveller sunnuntai, 12 maaliskuun, 2023 at 10:21

   Tuo Dallas-sarja tosiaan on ihan klassikko ja kuulemma jossain päin maailmassa on vielä menossa ensimmäinen näytöskerta. Olisi kyllä kiva nähdä uudelleen tuo sarja. 80-luvulla tosiaan li kaikenlaisia kulttimaineeseen nousseita sarjoja ja eipä sitä ole se vanha filmaustyylikään haitannut, kun esimerkiksi on katsonut Lemmenlaivaa tai Ritari Ässää. Oi niitä aikoja.

   Kiitti kommentista Mikko!

  Leave a Reply