Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hei! olen K, pahemman luokan ilmastorikollinen, maapallon tappaja

Nyt seuraa varoitus. Tämä artikkeli on kirjoitettu kieli poskella ja pilke silmäkulmassa, joten kannattaa lukea se huumorilla. Jos sitä huumoria ei löydy ja herne, luomu taikka ei, sujahtaa helposti nenuliin kun puhutaan lentämisen ympäristövaikutuksista hieman vähättelevään sävyyn, kannattaa tämä sivu sulkea nyt, klik.

 

Että nuin. Ensinnäkin pyydän anteeksi sitä, että pyydän anteeksi. Minua jonkin verran tuntevat tietävät, että minä se viljelen anteeksi sanaa välillä ehkä liikaakin. Semmonen mää vaan oon.

Sitten minä pyydän anteeksi montaa asiaa. Sitä, että avaan suuni asiasta, joka on monen ihmisen huulilla tällä hetkellä, kuuma puheenaihe, isojen syytösten alla. On muotia kertoa, kuinka monta hiilidioksipampulaa taivaalle pörähtää lentäessä paikasta A pisteeseen B ja luvata sitten siihen päälle vähentää lentojaan. Ei, suuta ei saa avata, jos huonoa omaatuntoa omista lennoista ei tulekaan ja on siten asiassa toista mieltä. Paha, superpaha lentokone, sen päästöt ja matkustaminen.

Juu, minä tiedän. Minä tiedän sen, että lentokoneet pistävät taivaalle epätoivottua tavaraa, mutta lennän silti ajoittain ja se on paha juttu. Minä pyydän anteeksi sitä, että siellä koneessa minä istun hymyssä suin lipittelemässä samppanjaa ihka oikeasta lasista, joka painaa enemmän kuin pahvimuki. Painava samppanjapullo ja painava lasi = tuleehan siitä nyt enemmän päästöjä, kun koneessa on painoa hiukkasen enemmän.

Minä pyydän anteeksi sitä, että lennän pitkälle tai lyhemmän matkan päähän ja saatan viipyä kohteessa vain muutamia päiviä, kun sitä lomaa ei ole. Esimerkiksi muutamia vuosia sitten lensimme kolmeksi yöksi Dubaihin, koska olimme kaikin puolin henkisesti hajalla perhettämme ja lähisukuamme kohdanneiden epämieluisin tapahtumien takia. Me emme kestäneet kylmää, talvista Suomea ja kotimme ympyröitä, joten ilmastorikollisina lensimme lämpimään paikkaan ja otimme ilon irti Conrad Dubain Executive -tason all inclusive palveluista. Me emme pahoina ihmisinä käyttäneet paikallisia ravintoloita, kiitos Executive Loungen, ja ei auta muuta kuin pyytää anteeksi sitä.

Paljoa paremmin emme toimineet viime keväänäkään, kun lensimme Bangkokiin samppanjaa lipittäen ja vietimme vaivaiset neljä yötä huoneistohotellissa. Teimme itse ruokamme, mutta ostimme ne kaupasta, jossa muovipusseja laiteltiin muovin ympäröimille tuotteille hyvin avokätisesti. Hyi meitä, kun emme kieltäytyneet tarjotuista muovipusseista tarpeeksi hanakasti ja hyi meitä, kuin ne muovipussit kotiimme toimme muovinkierrätykseen. Kyllähän niistä nyt muutamat grammat lisää tuli matkalaukun painoon, ja ai että sitä ekstrahiilidioksidipampulaa taivaalla. Minun syy. Anteeksi maapallo. Ja anteeksi, kun sen teille paljastin. Paha paha Kirsi.

Minä pyydän anteeksi sitä, että talvella saatamme paeta alle viikoksi jonnekin kauemmas lämpimään, kun lomapäivät ovat jokseenkin kortilla tai miehen työt ei aina anna myöten pitkiä lomia. Minä pyydän anteeksi sitä, ettemme jää kotiin oleilemaan noiksi muutamaksi päiväksi ja liiku lähimaastossa kävellen, ettei vaan auto tupruttaisi ilmaan niitä pahoja pampuloita. Pahat me, kun emme käy talviaikaan (tai koskaan) kävellen kaupassa, jonne tarpoisi vajaassa puolessa tunnissa suuntaansa. Pahat pahat me, kun lomailemme harvakseeltaan Suomessa, jossa kuitenkin on paljon upeita paikkoja. Kait se vaan on pikkuinen prokkis rahdata luunsa ympäri Suomea, kun julkista liikennettä tupataan karsimaan ja auto alkaa olla välttämättömyys useampaankin paikkaan. Eikä sitä aurinkoa, lämpöä ja palmupuuta vaan löydy talvella näiltä leveysasteilta.

Anteeksi aivan maan kauhiasti siitä, että mieheni ajelee töihin autolla, vaikka julkisillakin pääsisi. Aivan hirveäähän se on, että syynä on elämän helppous, kun töihin ajelee 10-15 minuutissa 45-50 minuutin julkisella köröttelyn sijaan. Vielä kun tuolla autolla joutuu ajelemaan ajoittain ympäri pääkaupunkiseutua töiden takia, niin kyllähän se nyt on paha rikos. Kaiken kukkuraksi muutama eläin on nahkansa automme penkkeihin luovuttanut ja sekin nahka on jollain ilveellä vaaleaksi värjätty. Ja minä nautin penkistäni, joissa pelaa peffanlämmitin ja muutoinkin peffatuntuma on unelma. Anteeksi, kun nautin matkastani autossamme ja ei ne alhaiset päästögrammat tosiaankaan merkkaa mitään, koska hirveät maailmantappajalentomme kumoaa niin kaiken.

Minä pyydän anteeksi sitä, että olen tähän maailmaan kaksi lasta väsännyt maailmaa olemisellaan rasittamaan ja tuhoamaan. Ihan omaa itsekkyyttäni lapset hankin, saadakseni osoittaa rakkautta ihmisen aluille, olla oikeasti onnellinen heidän olemassaolostaan. Mitäpä sillä on mitään väliä, että tarkoituksenani on kasvattaa tähän minä-minä -maailmaan sellaiset lapset, jotka jakavat hyvää ympärilleen ja toivon mukaan tasapainottavat tätä aina vaan kylmemmäksi muuttuvaa yhteiskuntaa. Minä kun olen hölmö uskoessani hyvän vielä voittavan pahan. Mitäpä sillä on väliä, että noista kahdesta lapsestani voi tulla hyviä veronmaksajia, kenties tehdä jotain suurta ja hyvää, mullistavaakin, ja opettaa jälkipolvilleen samaa. Haittaa heistä vaan on näköjään ja vaikka ei olisikaan, niin ei se merkkaa mitään, koska edelleen ne hirveät maailmantappajalentomme kumoaa kaiken.

Ja ai että, se meidän kesämökki. Sitä on pyydettävä anteeksi myös. Menimme sitten rakentamaan niin ison, että sinne mahtuu toistakymmentä ihmistä majoittumaan samanaikaisesti, eikä tiukkaa tee. Minä pyydän anteeksi sitä, että istua tönötän mökkimme terassilla katselemassa luontoa tuntematta syyllisyyden pistoa sydämessä. Kun sytytän erillisen saunamökkimme puukiukaaseen tulen, tuprahtaa taivaalle taas jotain niin pahaa. Juu, että ihan kaksi mökkiä, paha paha minä, eikä sillä tietty ole mitään merkitystä, että jätteet kierrätetään ja vesikin tulee omasta kaivosta. Koska ne meidän lennot.

Juu ja voi pyhät hyssykät sitä ruokailua. Minä pyydän anteeksi sitä, että mieheni vetelee nassu muikeana Chateaubriand-pihviä ja itsekin kasvissyöjänä vetelen kananmunia ja juustoa. Lehmän tissimaidosta tehtyä juustoa, lehmän, joka on saastuttanut maapalloa minkä elämässään vaan on ehtinyt ja maatalouskin on niin paha juttu. Jälleen kerran minulla ei ole yhtään huonoa omaatuntoa, kun vetelen juustotarjottimen juustoja napaani hedelmien ja viinin kera, jotka on toiselta puolelta maapalloa rahdattu pahalla lentokoneella tai vielä pahemmalla rahtilaivalla.

Näin Tallinnan Vegan Restoran V:ssä toissakesänä. Kait minä saan tästä jonkin pluspisteen, saanhan?

Minä pyydän anteeksi sitä, että kahden viikon päästä lennän Miamiin ja lipittelen sitä pirskatin samppanjaa siellä koneessa. Voisihan sitä vaikka mennä ensin laivalla Suomesta jonnekin päin, jatkaa junalla ja kenties laivalla Southamptoniin ja sieltä sitten Atlantin yli New Yorkiin, josta vielä junalla Miamiin. Kyllähän tuo nyt pitäisi tehdä. Koska se lentokone. Mitäpä sillä väliä, että lomaa ei ole ikuisuuksia.

Mitäs muuta? Onhan sekin nyt niin väärin, että olen tavallisissa töissä ja liikun julkisilla tuon matkan. Vaikka puolet matka-ajasta menee junassa istuen ja se lienee vielä ihan ok, niin edelleen ne meidän lennot tuhoaa kaiken.

Sillä ei ole loppujen lopuksi mitään väliä näköjään, että kierrätämme kodin jätteet reippaasti ja minimoimme ruokahävikin. Sillä ei ole väliä, etten heittele roskia luontoon tai minnekään muualle kuin roskikseen ja opetan sen myös lapsilleni. Allakin on vähäpäästöinen auto, mutta mitäpä siitä. Ei sillä ole mitään väliä, että Intiassa on kunnon saastepilvet ja Ganges on yksi iso sontavirta. Mitäpä Venäjän saasteet ja Trumpin touhut, terroristit ja Pohjois-Korean diktaattorin pikku pommit. Nimby niille vaan. Mitäpä niistä, koska MINÄ olen se superpaha maapallon tappaja.

Koska ne lennot. Ja se samppanja.

Pstt. Vaihda vapaalle-blogin Elina kirjoitti hienon postauksen siitä, mitä tapahtuisi, jos lopettaisimme matkustelun. Kannattaa käydä lukaisemassa, jos sitä et ole jo tehnyt. Ko. postaukseen pääset suoraan tästä.

EDIT 25.4.2019: Tämä postaukseni tuntuu edelleen kuumentavan tunteita ja muutaman kommentin olenkin jättänyt hyväksymättä, sillä ne ovat olleet silkkaa aggressiota ja/tai sisältänyt asiattomuuksia. Pointtini tällä kirjoituksella on, että lentämisen tuomitseminen ja ”vähät välittäminen” muista ilmastoon kielteisesti vaikuttavista asioista on niin vanhanaikaista, että olisi jo aika ruveta kiinnittämään huomiota kokonaisuuteen. Mitäpä jos jokainen lentäviä ihmisiä haukkuva ja herjaava katsoisi hieman, millaisia meikkejä sieltä meikkilaukusta löytyy, millä tukkansa pesee tai vaikkapa mitä sipsejä suuhunsa laittaa. Siitä puhelimestansakin kannattaisi luopua, lentokoneella se kuitenkin on tänne tuotu. Päätän tämän edit-päivitykseni erittäin avaavaan Vaihda vapaalle -blogin Elinan kirjoitukseen Palmuöljy, ilmastonmuutos ja uhanalaiset eläimet – Borneon katoavia sademetsiä pelastamassa. Tuo kannattaa viimeistään kaikkien ilmastoahdistusta potevien lukea. Peace & Love.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa, Blogit.fi -sivustolla ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Kissa keskiviikko, huhtikuu 24, 2019 at 10:24

  Tulipas paha mieli tästä kirjoituksesta. Todella noloa oikein ylpeillä edes vitsin varjolla sillä, että enpä jaksa oikein välittää tekemisieni ympäristövaikutuksista, koska muutkaan eivät tee niin. Yhden Phuketin lennon päästöillä perhe autoilee yli 10 vuotta (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/artikkeli-1.220697). Aika lailla pieneksi jää vähäpäästöisen auton hyödyt, jos muut valinnat ovat tällaisia. Tutkimuksen mukaan myös lentävä kasvissyöjä kuormittaa ympäristöä yhtä paljon kuin Suomessa kahdeksan vuotta pysyvä naudanlihansyöjä (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/artikkeli-1.220580). Eiköhän se ole jokaikisen ihmisen vastuulla taistella ilmastonmuutosta vastaan, eikä vain esimerkiksi aasialaisten.

  • Reply Kthetraveller torstai, huhtikuu 25, 2019 at 13:11

   Hei Kissa, kyllä minä nyt olen taas hämilläni tästä, kun ei arvostelijat tunnu näkevän tätä koko hommaa. Puututaan yhteen asiaan, siihen lentämiseen, eikä vouhkata mistään muusta. Mitäpä jos arvostelijat katsoisivat oikeasti sitä omaakin ympäristökäyttäytymistään. Saattaisi sitä huomata, että pelkkä lentämättä jättäminen ja lentäviä mollaaminen ei riitä tätä maailmaa pelastamaan. Olen lisännyt nyt EDIT: -osion tuohon artikkelini perään. Kannattaa lukaista siinä oleva linkki ja ruveta tutkailemaan mitä kaikkia pahoja tuotteita kotoa löytyykään.

 • Reply Pirita | Matkailoja torstai, marraskuu 1, 2018 at 20:40

  Ja risteilytkin tuhoaa planeettaa, sekä sen lisäksi laivat tuhoaa kaikki meret. Ja kohta ei oo kivaa kellään. Ou nou.

  Voidaanko perustaa Pahojen Ihmisten Kerho?

  • Reply Kthetraveller torstai, marraskuu 1, 2018 at 20:45

   Minä en edes viitsinyt pistää risteilyjä tähän postaukseeni, sillä niistä olisi tullut tuplasti tekstiä. Kalatkin kuules säikähtää koneiden jylinää + muutama valaskin on reppana päässyt hengestään osuessaan törmäyskurssille risteilyaluksen kanssa. Perustetaan vaan Pahojen Ihmisten kerho. Siihen vaikka sellainen ekstrataso vielä : Superpaha Ihminen. 🙂

 • Reply Gus torstai, marraskuu 1, 2018 at 14:41

  Kerron heti suoraan, että herne ei ole mennyt nenään, vaan tarkoitukseni on ymmärtää.

  ”Ei, suuta ei saa avata, jos huonoa omaatuntoa omista lennoista ei tulekaan ja on siten asiassa toista mieltä. Paha, superpaha lentokone, sen päästöt ja matkustaminen.”

  Mitä mieltä tästä kaikesta sitten olet? Toki turismi tuo rahaa monille kehittyville maille ja yhteisöille, mutta siitä emme pääse mihinkään, että mainitsit postauksessasi kaikki ne asiat, jotka henkilökohtaisella tasolla tuottavat suuret määrät ylimääräisiä kasvihuonekaasuja: väljän asumisen, lihan ja maitotuotteet, yksityisautoilun ja sen ison pahan turismin. Tämän vuoden arvioiden mukaan turismi on vastuussa kymmenesosasta päästöjä, ja täten sillä on suuri vaikutus.

  Mitä mieltä todellisuudessa olet näiden tuottamista päästöistä? Eikö ilmastonmuutos mietytä sinua esimerkiksi lastesi tulevaisuuden kannalta? Etkö koe, että näillä on suuremmassa mittakaavassa väliä? En kannata syyttelyä, mutta en myöskään vastuunpakoilua, vähättelyä tai vastahyökkäyksiä.

  Olen jo pitkään pitänyt lapsellisena lähestymistapaa, jossa aiheesta keskusteltaessa vedetään mukaan isot valtiot, teollisuussektori, päättäjien selkärangattomuus tai omat pienet ekoteot. Olisi kätevää, jos kierrättämällä muovit tai kasvattamalla lapsista kunnon kansalaisia voisi kompensoida omat päästönsä, mutta näin ei valitettavasti ole. Niitä päästöjä pitää vähentää, vaikka tekisi jo kaiken muun hyvin – ei ainoastaan isojen valtioiden ja teollisuuden, vaan meidän kaikkien. Jos tämä ei ole tullut selväksi, kannattaa palata IPCC:n raportin pariin.

  Mitä jos syyllisyyden sijaan kohdattaisiin asia aikuismaisesti ja alettaisiin oikeasti tekemään asioiden eteen jotain? Päättäjiin voi vaikuttaa äänestämällä, teollisuuden sektoreihin kulutustottumuksia muuttamalla ja omiin päästöihin… no, sen taidat jo tietääkin.

  • Reply Kthetraveller torstai, marraskuu 1, 2018 at 19:29

   Hei Gus ja kiitti kommentista, sillä kirjoitukseni olikin tarkoitus herättää pienoista keskustelua tässä syyttävässä ilmapiirissä. Lentäminen ja turismi on pääsääntöisesti esitetty pahana juttuna ja hyi meitä matkabloggaajia. Vielä kun kehtaan myöntää kaikesta syyttelystä huolimatta silti lentäväni ne muutamat lennot maksimoidakseni lomakohteessa käytetyn ajan, niin pahan leima on otsassa.

   Kyllä, olen tietyissä määrin huolissani ilmastonmuutoksesta, mutta jaksan edelleen toitottaa kaikkien saastuttavien maiden ja tahojen vastuuta, enkä vain pienen yksilön. Jos menet kauppaan kassan juureen arvostelemaan ihmisille heidän ostoksiaan ja pyydät jättämään juustot ja lihat kauppaan + ryhtymään vegaaniksi, on melkeinpä satavarma, että hyvin harva ihminen tai tuskin kukaan jättää kritisoimia tuotteitasi kauppaan. Se kertoo oikeastaan kaiken oleellisen. Ihminen on ihminen, itsekäs ja mukavuudenhaluinen. Se määrä itsekkäitä ja mukavuudenhaluisia ihmisiä on niin iso (ja lisää tulee), että yhden ihmisen toisenlainen katsantokanta ja maailmanpelastus on yksi kärpäsenpumppa maailmassa.

   Sama koskee valitettavasti lentämistä. Menepä huutelemaan lentokentälle tai jonnekin kaupungille ja kerro, että sinulla on lentolippu ja et halua sitä itse käyttää päästöjen takia. Takuuvarmasti löytyy monta iloista lentolipun ottajaa ja se istuinpaikka, jonka luulet jäävän tyhjäksi täyttyy varmasti joko sinun lahjoittamallasi lipulla tai toisen ostamana.

   Valitettava fakta maailmanpelastajille on se, että lentokoneet lentävät ja aina löytyy matkustavia ihmisiä, varsinkin kun tietyissa maissa elintaso on noussut ja ihmiset innostuvat matkustamaan.
   Samalla tavalla sinne taivaalle ne hiilidioksipampulat pöllähtää monesta muustakin koneesta tällä hetkellä, vaikka minä täällä kotonani istunkin. Siksi minä ostan aina välillä istuinpaikan koneesta ilman suurempia tunnontuskia. Isommat tuskat saan todellakin muoveista.

   Kiitos sinulle Gus, jos ja kun olet osallistunut kiitettävästi ilmastotalkoisiin ja kuten sanoin jo postauksessa, anteeksi kun en itse niin täysillä tee. Minä olen yksi niistä harvoista, joka kehtaa sen julkisesti myöntää.

   • Reply Gus torstai, marraskuu 1, 2018 at 23:05

    Peräänkuulutat kaikkien tahojen vastuuta, mutta itse et sitä ota? Vastauksessasi keskityt vahvasti lentämiseen, vaikka omassa kommentissani toin esille myös asumisen, liikkumisen ja ruokapuolen. Onko niin, että mistään näistä et ole valmis vähentämään, koska ”ihminen on ihminen” ja ”jos minä en omistaisi isoa mökkiä, joku muu omistaisi sen”?

    Haluat myös eniten saastuttavien tahojen ottavan vastuun, mutta oletko itse vaikuttamassa näihin tahoihin – esimerkiksi äänestämällä vahvempia ilmastotoimia kannattavia poliitikkoja? Ilmastonmuutos ja sen tärkeimmät aiheuttajat ovat niin abstrakteja asioita, että on helppo kuvitella niiden olevan sitä. Todellisuudessa kaiken takana on kuitenkin yksilö.

    Tuot myös esille tuskan muoveista. 90 % merien muovista tulee 10 joesta, 8 näistä on Aasiassa. Miksi et siis visko muovia luontoon, kun suurin osa muovista heitetään luontoon kuitenkin Aasiassa? Samaa ajatusmallia näytät kuitenkin soveltavan kasvihuonekaasuihin.

    Ja mitä tulee syyttämiseen ja paheksumiseen, ovat ne tutkitusti yksiä tehokkaimpia yhteiskunnallisen muutoksen aiheuttavia voimia. Tätä on tutkittu esimerkiksi roskaamisen ja ympäristöjen pilaamisen suhteen: mitä yleisemmäksi paheksunta toimintaa kohtaan ympäröivässä yhteisössä tulee, sitä nopeammin kyseinen toiminta loppuu. Usein käy niin, että paheksutut siirtyvät itse paheksujiksi – samaan tapaan kuin koulukiusatuista tulee kiusaajia.

    Ei kuulosta kovin mukavalta, mutta tehokasta se on. Onko meillä toisaalta tässä vaiheessa edes varaa miettiä, mikä yksittäisestä ihmisestä tuntuu pahalta, jos metodi toimii? Kuten itsekin sanoit, ei yksittäisellä ihmisellä ole väliä. Olisi mukavampaa, jos ei tarvittaisi diktaattorimaisesti toimivia äärivihreitä, jotka lopettavat matkailun seinään ja pakottavat kaikki vegaaneiksi, vaan KAIKKI tekisivät jotain asian hyväksi vielä, kun tehtävissä on. Näin ei kuitenkaan taida käydä ja lopulta joudutaan turvautumaan pakotteisiin, joista kukaan ei pidä – vain koska emme olleet valmiita luopumaan hyvän sään aikana mistään.

    • Reply Kthetraveller perjantai, marraskuu 2, 2018 at 13:19

     ”jos minä en omistaisi isoa mökkiä, joku muu omistaisi sen”?

     Jos minulla/meillä ei olisi isoa mökkiä, emme voisi yhdessä tavata ja nauttia rakkaiden ihmisten seurasta samaan tapaan kuin nyt voimme. Sillä ei ole minulle ollut mitään väliä koskaan, mitä joku toinen omistaa.

     ”Tuot myös esille tuskan muoveista. 90 % merien muovista tulee 10 joesta, 8 näistä on Aasiassa. Miksi et siis visko muovia luontoon, kun suurin osa muovista heitetään luontoon kuitenkin Aasiassa? Samaa ajatusmallia näytät kuitenkin soveltavan kasvihuonekaasuihin.”

     Siinäpä se, muoviongelma on Aasiassa. Miksi siitä ei saisi puhua ja pistää syytöspainetta myös sinne. Ja ei, minä en visko muovia luontoon, sillä tämä maa olisi samassa jamassa kuin ne ”hälläväli” maatkin.

     Minun mielestäni on puolestaan hämmentävää, että ainoa vaihtoehto kannassasi on ns. totaalikieltäytyminen. Jos ei sitä, niin ei sitten kiitos mitään.

     Itse ajattelen asiaa puolestaan kuin rahan keräyksenä. Se muutama eurokin on hyvästä, jos ja kun usea henkilö sellaisen keräyslippaaseen tipauttaa. Jos keräyslippaan kantaja huutelee ja vaati ponnekkaasti koko palkkaa keräyslippaaseen laitettavaksi, niin aika moni kävelee varmasti ohi ja se muutama eurokin jää laittamatta lippaaseen.

     Muovijätettä syntyy todella iso määrä jokapäiväisessä elämässä ja jos tuon kaiken viskoisi luontoon, ei näky olisi nätti. Jos kaikista viskojista puoletkin kierrättäisi, olisi näky jo paljon parempi. Ehkä olen sinisilmäinen, mutta jo pienillä teoilla monen niin tehdessä voidaan saada edes jotain aikaiseksi. Ja mistä sitä tietää, että kun niihin pieniin tekoihin on tottunut, saattaa ihminen ottaa seuraavan ekoteon projektikseen.

     ”Olisi mukavampaa, jos ei tarvittaisi diktaattorimaisesti toimivia äärivihreitä, jotka lopettavat matkailun seinään ja pakottavat kaikki vegaaneiksi, vaan KAIKKI tekisivät jotain asian hyväksi vielä, kun tehtävissä on.”

     Se, että minun pienet ekotekoni (vähäpäästöinen auto, muovin ja jätteiden kierrätys, mm. käytettyjen tavaroiden jne. osto ja myynti, julkisilla liikkuminen jne.) on sinulle yhtä kuin ei mitään, sotii hieman vastaan kommenttisi kohtaan. Sinä pidit kivana sitä, että kaikki tekisivät jotain asian hyväksi. Minä kun miellän, että edellä mainitsemani teot on jo sentään jotain ja niilläkin on jotain merkitystä (kuten ne muovit).

     ” Näin ei kuitenkaan taida käydä ja lopulta joudutaan turvautumaan pakotteisiin, joista kukaan ei pidä – vain koska emme olleet valmiita luopumaan hyvän sään aikana mistään.”

     Niinpä. Onhan se jo huomattu huippuhallituksestamme. Turha oli pyydellä kansalaisia antamaan vapaaehtoisesti osan lomarahoistaan pois ”yhteisen hyvän takia”. Kuis kävi? Ne otettiin, mutta kansanedustajat itse eivät samoihin talkoihin ryhtyneet. Minä en nyt enempää puhu sisämaamme politiikasta, sillä se ei kuulu tähän aiheeseen. Niitä äärivihreiden pakotteita odotellessa, ja sitä ennen aion matkustella.

     Anyway, olisi mukavaa, jos näistä asioista ei räyhättäisi, syyteltäisi, hyökättäisi ja haukuttaisi. Se, että kerroin avoimesti lentäväni edelleen hyvällä omalla tunnolla ja pyytelin sitä anteeksi, tuli vastaan kommentoinnissasi mm. ” Olen jo pitkään pitänyt lapsellisena lähestymistapaa, jossa aiheesta keskusteltaessa vedetään mukaan isot valtiot, teollisuussektori, päättäjien selkärangattomuus tai omat pienet ekoteot.”. No, minä en kommenteista säikähdä ja kiva, kun keskustelua on.

     Valitettavasti minun on kuitenkin tuotettava sinulle nyt iso pettymys kaikesta kommenteistasi huolimatta.

     Vaikka kuinka vaatisit ja syyttelisit täällä, aiomme perheenä syödä huomenna juustofondueta ja tänään taitaa olla miehellä ja lapsilla lihaisa ruoka. Huomenna poksautan samppanjan ja meinaan viedä muoviroskat tänään roskikseen luontoon heittämisen sijaan. Parin viikon päästä astun harmiksesi lentokoneeseen, koska kyllä se vain lentää paikkaan B minustakin huolimatta.

   • Reply Sari /matkalla lähelle tai kauas perjantai, marraskuu 2, 2018 at 08:27

    Tulipa mieleeni, että jos me turistit ei oltais koneessa moni lentokone kuljettaisi vajaita koneita, koska business ihmisten kuitenkin vielä pitää päästä paikasta A paikkaan B. Olen myös pahoillani, että vasta 10 v sitten aloin matkustaa enemmän.

    • Reply Kthetraveller perjantai, marraskuu 2, 2018 at 10:29

     Siinäpä se. Ja ei ainoastaan turistit ja liikematkaajat lennä koneilla, vaan koneet kuljettavat myös rahtia ja postia jne.

    • Reply Miet torstai, huhtikuu 18, 2019 at 23:16

     Jos me turistit emme olisi koneissa, aika suuri osa niistä lennoista jäisi lentämättä. Se on nimittäin liiketoimintaa, ja sellaisen pitää olla tuottoisaa jatkuakseen. Liikematkustajat eivät millään riitä tekemään nykyisen laajuisesta lentotoiminnasta kannattavaa – heidän lentonsa hoidettaisiin harvemmilla vuoroilla ja pienemmillä koneilla.

     Turhimpien vänkäysten välttämiseksi selvennys: se kuukauden päähän suunniteltu lento, jolle jätät lipun ostamatta, toteutuu toki ilman sinuakin. Mutta jos moni muukin jättää lipun ostamatta ja lennosta tulee yhtiölle tappiollinen, niin ensi vuonna vastaavia lentoja on luultavasti jo karsittu. Jos taas täytämme koneen vakuutellen itsellemme, että ”lentäisi se ilman minuakin”, niin toiminta jatkuu ja jopa laajenee.

     • Kthetraveller sunnuntai, huhtikuu 21, 2019 at 17:43

      Hyviä pointteja sinulla juu, mutta valitettavasti harvassa ne ihmiset ovat, jotka noin päättävät. Minä kannattaisin edelleen puhtaampia polttoaineita (kyllä, koneessa tulee myös rahtia ja ne lentävät siellä taivaalla senkin takia) ja peräänkuulutan edelleen kaikenlaista huomioimista. Esim. muoviongelma on iso ongelma ja teollisuuden saasteet myös.

  Leave a Reply