Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lentoyhtiökokemus: Turkish Airlines HEL-IST-HEL (Economy)

*Yhteistyössä Turkish Airlines ja Rantapallo*

Myönnän. Minä olen niitä naisia, jotka arvostavat maksuttomasti tarjottua ateriaa niin lyhyillä kuin pitkilläkin lennoilla silloin, kun matkustaa turistiluokassa. Niin ja ah, ne juomat. Se tieto, että viiniä, olutta tai virvokkeita on saatavissa maksuitta samaisella lyhyellä lennolla ja vaikka juomamahdollisuutta ei kovinkaan paljoa käyttäisi, ropisee tältä naiselta lisäpiste lentoyhtiölle sen siliän tien. Juu ja ystävällinen palvelu, sitä pitää olla ja laukkukin pitää saada ilmaiseksi matkaan ja mielellään siten, ettei kilojen kanssa tarvitse säädellä.

Liian hyvää ollakseen totta tänä päivänä, jolloin moni lentoyhtiö tuntuu karsivan tarjonnastaan?

Ei.

Melkoisen innoissanihan minä olin, kun meille tarjoutui tilaisuus lentää Turkish Airlinesin siivin Istanbulin kautta Seychelleille. Minulla tai miehellä ei ollut aikaisempia kokemuksia Turkish Airlines -lentoyhtiöstä, mutta monasti se oli pyörinyt meillä ehdolla juuri kuultujen kehujen takia. Joulukuun alussa me sitten suunnistimmekin lentokentälle odottavin tunnelmin ja annoin täyden hinnan lipustaan maksaneelle miehellenikin käskyn tutkailla palvelua tiukalla silmällä. Mitäs me tykkäsimme?

Jösses sitä kilomäärää matkalaukuille!

Vuosien saatossa sitä on oppinut katselemaan tiukalla silmällä, mitä matkalaukkuunsa on pakannut. Joskus sitä on astellut pelonsekaisin tuntein lähtöselvitystiskille laukkunsa kanssa ja huomannut, että muutama sata grammaa on jäänyt enää puuttumaan laukun maksimipainosta. Jopa tällainen kenkiä ja vaatekertoja rakastava tyttö ilahtuikin valtavasti, kun Turkish Airlines antoi mahdollisuuden pistää useammankin kilon edestä matkatavaraa ruumaan maksuitta. Helsinki-Istanbul-Seychellit välillä maksavien lipun hintaan kuului 2 x 23 kilon laukkua per matkustaja, joten siinä ei tarvinnut paljoa katsella, mitä laukkuunsa heitti.

Helsingin päässä online check-in oli kohtuullisen helppo ja pääsimme vielä vaihtamaan paikkojamme tsekkausta tehdessä. Kentällä pääsimme heti lähtöselvitysautomaatille tulostamaan matkalaukkutagit, jonka jälkeen suunnistimme baggage drop -tiskille. Palvelu oli ystävällistä, mutta aikaa jonossa tuhrautui ihan siitä syystä, että edellä olevilla asiakkailla tuntui kaikilla olevan jotain ongelmia omien matkatavaroiden tai lippujensa kanssa. Että ihan pikku vinkki tähän väliin. Jos se käsimatkatavaran raja on 8 kiloa ja laukkusi painaa keppoisasti sen yli, kannattaa tehdä asialle jotain ennen tiskille saapumista.

Koneemme, A321-200

Lentokoneen sisustus säväytti meitä molempia heti. Tummanharmaa ja punainen oli tyylikäs värikokonaisuus ja penkit olivat mukavat istua. Jokaisella matkustajalla oli oma näyttö ja viihdejärjestelmä toimi heti. Penkkiväli oli normaali, mutta vääntyvät niskatuet jokaisella oli plussaa lyhyelläkin välillä. Lentoemännät tarjosivat maksuitta lehtiä (mm. Helsingin Sanomat ja kotimaiset iltapäivälehdet) ja turvallisuusvideokin tuli katseltua kiinnostuneempana ihan siitä syystä, että nettivideotähti Zach King esiintyi siinä. On se vaan pikkuinen häpeä, kun tavalliset videot eivät vaan jaksa kiinnostaa enää ollenkaan ja nykyään sitä tarvitsee jonkinlaisia sirkushuveja turvallisuusvideoon. Liikaa lennelty?

Kyl vaan se oma telkku ja kiva määrä viihdettä lyhyilläkin lennoilla on ihan kiva juttu. Menossa meillä taisi olla hieman vanhempi konetyyppi tai sisustus, sillä penkeistä puuttui lataus-/USB-pistoke. Paluussa sekin löytyi. Kuulokepistoke oli ns. vanhaa mallia (kahden reiän pistoke), mutta mennessä siinä toimi myös omat kuulokkeet normaalipistokeella. Paluussa puolestaan ei.

Maksuttoman ateriat ja juomat. Parasta.

Sekä mies että minä olimme tilaneet ennakkoon maksuttomat erikoisateriat, minulle kasvissyöjän (lacto-ovo) ja miehelle diabeetikon. Monta kertaa olemme muilla yhtiöillä saaneet annoksemme eri aikaan kuin muut ja odottaneet närkästyneenä pidemmänkin aikaa ruokajuomia toisesta kärrystä, mutta tällä kertaa omat annoksemme annettiin samaan aikaan kuin muidenkin. Ruokajuomaakaan ei tarvinnut odotella ollenkaan, sillä ne tarjoiltiin samaan aikaan kuin ruoka-annoksetkin. Täysi kymppi tuostakin järkeilystä.

Lacto-ovo kasvissyöjän illallinen Helsinki-Istanbul -välillä.

Lacto-ovo kasvissyöjän aamupala Istanbul-Helsinki -välillä.

Mitäs tykkäsimme annoksistamme? Illalliseni oli kaikin puolin maittava, joskin innostuin ottamaan kuvia useammalla kameralla ja lämmin ateria tuntui jäähtyvän siinä kuvaillessa. Aamupalalla annoksen lämpötilassakaan ei ollut tuolloin huomautettavaa. Miehen kana-aterian kana illallisella oli valitettavasti valmiiksi hieman jäähtynyt ja kuiva Hel-Ist välillä (toisin kun sama annos jatkolennolla), mikä rokotti pisteitä pudottaen arvosanan kouluasteikolla 8+.  Siitä tuli kuitenkin kiitosta, että Turkish Airlines oli ottanut diabeetikon aterian tosissaan, eikä annoksesta tarvinnut karsia mitään pois. Diabeetikon aamupala oli puolestaan onnistunut annoskokonaisuus, mutta pieniä lämpötilaongelmia siinä oli kuulemma myös havaittavissa. Kiltti suomalainen pisti maittavan annoksen silti poskeensa mukisematta.

Mites palvelu? Palvelu Helsinki-Istanbul ja Istanbul-Helsinki -välillä oli toimivaa, ystävällistä ja lieviä hymyjäkin tuli, joskaan emme ehtineet lyhyellä lennolla kovinkaan paljoa vaivaamaan henkilökuntaa ihan jo siitäkin syystä, että viihdejärjestelmästä löytyi mukavasti kiinnostavaa kuunneltavaa ja katsottavaa. Kaikkinensa lento oli miellyttävä ja paikkammekin oikein oivat, sillä rivillä 19 ikkunapenkkien takana oli tyhjää tai lentoemännän jumpseat. Siitä johtuen ikkunapaikalla istunut mieheni pystyi surutta kallistamaan selkänojaansa, eikä kukaan luonnollisestikaan myöskään ollut potkiskelemassa selkänojaa.

Voimmeko miehen kanssa suositella Turkish Airlinesia? Kyllä. Arvostelu mannertenvälisestä lennosta Istanbul-Seychellit sekä tarinaa vaihtojen sujumisesta on nyt luettavissa täällä, mutta pakko tähän väliin kuitenkin kehua, että hinta-laatusuhde on Turkish Airlinesilla kohillaan. Lyömättömiä tarjouksia tulee sopivin väliajoin ja vielä kun Turkish Airlines lentää useampaan maahan kuin mikään muu lentoyhtiö, kannattaa tosiaan kurkata mihin hintaan pikkuinen pakomatka Suomen laatuluokan talvesta lähtisi. Turkish Airlinesin omille sivuille pääset suoraan tästä

P.S.: Tähän loppuun en voi olla heittämättä kysymystä siitä, kuinka tärkeää teille on lyhyelläkin lennolla ilmaiset ateriat ja juomat?

Oma matkani oli Turkish Airlinesin mahdollistama yhteistyössä lentojen osalta, mies maksoi täyden hinnan omasta lennostaan.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply zippy tiistai, marraskuu 13, 2018 at 09:03

  lova postaus, ekaa kertaa menossa ja vaihto Dubaihin menoon, onko kenttä selkeä?
  ja ajatattelitko koskaan liittyä turkish airlinen kantaasiakasohjelmaan tuon jälkeen? etuja?

  • Reply Kthetraveller tiistai, marraskuu 13, 2018 at 10:00

   Hei, kenttä oli mielestäni ihan helposti liikuttava, mutta nyt käsittääkseni Turkish Airlinesilla on uusi/tuunattu lentokenttä Istanbulissa. Sitä ei siis oman matkani aikana vielä ollut. Oma matkani oli tehty todellakin yhteistyössä, mies liittyi oman lentovarauksen yhteydessä kantisjärjestelmään ja minäkin heti, kun seuraava matka heidän kauttaan tulee.

   Hyvää matkaa Dubaihin!

 • Reply Matti perjantai, helmikuu 16, 2018 at 00:11

  En voi suositella Turkish Airlinesia, kun heillä lennon viivästyminen 14 minuutilla johti jatkolennolta myöhästymiseen (Tel Aviv – Istanbul – Helsinki). Lentoyhtiön vastaantulo oli säälittävä: matkustajat vietiin lähes tunnin ajomatkan päässä olevaan hotelliin, jossa tarjottiin yksi ateria. Samanlaisen tai jopa paremman saa Suomessa noin 12 eurolla. Aamulla herätys hotellissa vähän viiden jälkeen, ei mitään aamiaista, yli tunti bussissa. Taloudelliset menetykseni olivat yli 300-400 euroa (työjärjestelyt, puhelut), mutta lentoyhtiöltä ei mitään kohtuullista vastaantuloa. Turkkiin en kaipaa, enkä muutoinkaan mitään mikä muistuttaa Turkista ja kaikkein vähiten Turkish Airlines.

  Noista Turkish Airlinesin aterioista voi sanoa, että ovathan ne toki enemmän kuin Finnairilla muovimukillinen mustikkamehua, mutta ei anna aihetta kehumiseen, ellei sitten ole koskaan mitään parempaa lentoyhtiötä käyttänyt.

  • Reply Kthetraveller perjantai, helmikuu 16, 2018 at 09:26

   Hei Matti, harmi kuulla sattumuksistasi. Valitettavasti kun lukee noita tarinoita netistä ja muusta, niin ei nuo hotellisompailut ole yhtään sen parempia muillakaan lentoyhtiöillä vaan välillä paljon huonompia. Teillähän meni sentään hyvin, kun saitte hotellin (vaikkakin kaukaa, sitä ei koskaan tiedä miten täynnä lähihotellit olivat) ja ateriankin siihen päälle. Moni ihminen joutuu viettämään saman ajan lentokentällä ja ateriakin on kuiva sämpylä kahvilasta. Aamuherätys teillä näytti olevan sen verran aikaisin, että harva hotelli vielä siihen aikaan tarjoilee aamupalaa vierailleen. Ehkäpä siinä syy aamupalattomuuteen?

   Kyselitkö muuten työjärjestelyistä ja puhelimen käytöstä aiheutuneista kuluista vakuutusyhtiöltä? Anyway, harmi ettei ateriat kolahtanut Turkishilla. Itse tykkäsin ja ateriat ovat saaneet paljon kehuja muiltakin. Kyllä kelepaa, kun juomatkin ovat maksuttomia.

   Oikein hyvää viikonloppua ja mukavia matkoja!

 • Reply Budjettipostaus: Paljonko maksaa luksusloma Seychelleillä? sunnuntai, tammikuu 28, 2018 at 16:26

  […] Helsinki – Istanbul -välistä voit lukea täältä ja mannertenvälisestä lennosta Istanbul-Seychellit täältä. Samaisesta postauksesta selviää […]

 • Reply Masa tiistai, tammikuu 23, 2018 at 08:31

  Hei,
  Kiitos hienosta blogista! Mukava lukea täsmällistä selostusta, joka vielä keskittyy oleellisiin asioihin. Siis hintaan, matkatavaroihin, lähtöselvitykseen, matkustusmukavuuteen ja ruokaan ja miksei juomiinkin.
  Olen työni takia lentänyt aika paljon, noin 3 000 legiä. Joskus kauemmas, joskus lähemmäskin (esim Helsingistä Tallinnaan!).
  Kysyt: ”…kuinka tärkeää teille on lyhyelläkin lennolla ilmaiset ateriat ja juomat?”
  Minusta se on kätevää (no ei tietenkään HEL-TLL), sen takiakin, että esim. työmatkoilla aikataulujen takia on joskus kätevää syödä vasta lentokoneessa, voihan sen ruoan tietysti itsekin maksaa, mutta…
  Turkish Airlines on uudistanut konekantaansa todella hyvin. Kun siihen lisää edulliset hinnat, runsaat matkatavarat ja hyvän palvelun jne. niin OK!

  • Reply Kthetraveller tiistai, tammikuu 23, 2018 at 09:09

   Tuota samaa mekin arvostimme miehen kanssa, että saimme maksuttoman ateriat ja juomat lennolla, joka ei muutenkaan ollut mikään hintava. Me tosiaan lensimme työpäivän jälkeen, emmekä ehtineet oleskelemaan kentälläkään paljoa, joten lämmin ateria oli poikaa siinä seitsemän maissa illalla. Kiva kuulla, että olet tykännyt Turkish Airlinesistä ja varsinkin, kun sinulla on ilmiselvästi kokemusta muistakin lentoyhtiöistä. Kiitti kommentista Masa.

 • Reply Liisa sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 20:18

  Onko tosiaan näin, että matkatavarat kuuluvat kaikkiin lipputyyppeihin mukaan!? Varasin supersaverin kautta juuri lennot istanbuliin, eikä siellä ollut mahdollisuutta lisätä matkalaukkuja, muttei myöskään mainintaa matkalaukuista. Lennot ovat Sassin operoimia.

  • Reply Kthetraveller sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 20:28

   Hei Liisa. Noihin SAS:in lentolippuihin en valitettavasti osaa ottaa kantaa. Kannattaa lukea tarkkaan omasta lipusta, mitä se sisältää. Turkish Airlinesin lippuihin todellakin kuuluu matkalaukku/-laukut, mutta niidenkin osalta kannattaa katsella lipusta, kuinka painavan laukun saa maksuitta koneeseen. Hyvää matkaa!

 • Reply Lennot Turkish Airlinesilla - Istanbulin kautta maailmalle - Matkablogi Vaihda vapaalle tiistai, tammikuu 9, 2018 at 20:46

  […] Lue myös Passionate Traveller -blogista kokemukset Turkish Airlinesin lennosta. […]

 • Reply Ann-Mari sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 23:19

  Tämä postaus sattuikin sopivasti sillä ollaan juuri lähdössä Turkishairlinen lennoilla Malediiveille…tietääpä mitä odottaa. ?

  • Reply Kthetraveller maanantai, tammikuu 8, 2018 at 18:57

   Ai miten hienoa, että postaus sattui sopivasti. Oikein miellyttävää matkaa paratiisiin!

  Leave a Reply