Tallinkin asiakaspalvelu testissä Silja Europalla, kuis sujui?

”Ei ole!”

Tuo surullisen kuuluisa, melkeinpä Tallinkin tunnuslausahdukseksi muodostunut sana-asetelma. Nuo kaksi sanaa, jotka saivat aikoinaan miehen ja minutkin vetämään eräällä risteilyllä herneen nenän syövereihin niin pahasti, että päätimme olla käyttämättä kyseisen yhtiön aluksia hyvin pitkään aikaan.

Kyllähän me jatkoimme matkaamista Tallinkin aluksilla myöhemmin, mutta vasta nyt me saimme raivattua miehen kanssa kalentereistamme tilaa 22 -tunnin risteilylle laajasti uudistetulla Silja Europalla. Hyttinä meillä oli ihanan, ison ikkunan Deluxe minibaarilla ja erikoisaamiaisilla, mukavasti hintaan 35 euroa/perjantailähtö. Kyseisen lähdön me valitsimme juuri aluksen erinomaisen viihteen takia, sillä esiintyjänä oli Itämeren paras bilebändi Disco Inferno.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehän tiedätte, että minä olen tällainen asiakaspalvelua rakastava ja vaativa nainen. Olen ystävällinen asiakaspalvelijoille, arvostan heidän työtään ja kohtelen kaikin puolin asiallisesti, mutta samalla myöskin oletan, että asiakaspalvelija on ystävällinen ja tekee työnsä halulla. Voitte arvatakin, että astuin Länsiterminaaliin mielenkiinnolla ja asetin TallinkSiljan henkilökunnan salaiseen testiin koko matkan ajaksi aina terminaalista lähtien. Kuis kävi?

Lähtöselvitys

Mies oli vasta matkalla terminaaliin, joten yritin vältellä tiskillä asioimista tekemällä lähtöselvityksen automaatilla. Lähtöselvitysautomaatti ei suostunut yhteistyöhön kanssani, vaikka paikalla ollut virkailijakin yritti saada automaattia toimimaan. Virkailija pyyteli tapahtunutta anteeksi ja ohjasi minut Gold-asiakkaiden tiskille, jossa palvelu oli kaikin puolin yhtä hymyä ja ystävällistä. Oman, varausvaiheessa tehdyn virheen johdosta Gold-asiakkaiden juomakuponkeja tuli vain yhdelle henkilölle, joten jouduin palaamaan mieheni kanssa myöhemmin uudestaan lähtöselvitystiskille selvittämään asiaa. Jälleen kerran asiakaspalvelutilanne oli oikein positiivinen ja tulpahan samalla opittua myös se, että varausta tehdessä kannattaa laittaa kaikkien klubilaisten korttinumerot mukaan etujen saamiseksi.

Deluxe-hytti

Hyttimme oli kaunis ja asiallisesti siivottu, eikä matkustajien bilettäminen ollut saanut paikkoja vielä huonoon kuntoon. Tallinkin kuuluisat kovat patjat oli muutoksen myötä vaihtuneet pehmeämpiin, joskin tyynyt ja peitot olivat edelleen ohuita. Minibaarista löytyi kaksi piccoloskumppaa, kaksi olutta, kaksi cokista, kaksi Spriteä ja kaksi 0,5 litran vettä, toinen kuplilla ja toinen ilman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hytin kokovartalopeilistä plussaa.

Ja pisteet myös isosta, ihanasta erkkeri-ikkunasta. Tartteeko enempää selitellä kun ikkunoista avautuu upeat merimaisemat ja kätösessä on lasi skumppaa? Juu, pienet on pienen ihmisen ilot!

Grill House, päivällinen ja aamupala

Halusimme syödä nopeammalla kaavalla, mutta nauttia samalla rauhasta ja palvelusta, joten päädyimme aterioimaan Grill House -ravintolaan heti sen avauduttua. Paikkavarausta emme tarvinneet, joskin ravintola täyttyi nopeaan tahtiin saavuttuamme sinne. Kannattaakin kiltisti tehdä pöytävaraus ravintolaan ennen matkaa.

Saanen esitellä 16 euron hintaisen Veggie -annoksen: Grillattua kesä- ja myskikurpitsaa, kikhernepyrettä, herkkusieniä, pinaattia ja maalaisranskalaisia.

Annos oli maittava, joskin melko suolaisen makuinen. Ravintoloiden portobello-sienien ahkeran käytön takia herkkusienet ovat edelleen minulle kauhistus, mutta innostuin aivan valtavasti lautasellani olleista chili- ja valkosipuliöljyssä paistetuista herkkusienistä. Menusta olisi ollut mahdollista tilata myös alku- ja jälkiruoka, tai noutaa ne tuttuun tapaan erillisestä alku- ja jälkiruokapöydästä. Palvelu ravintolassa oli hyvää ja mikä parasta, suomen kielellä pärjäsi koko aterioinnin ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Deluxe-hytin hintaan kuuluva erikoisaamiainen skumppalasin kera nautittiin myös Grill Housessa. Kaikki tarvittava löytyi, joskaan marjoja en tuntunut löytävän tarjottavista. Palvelu aamupalalla oli ihan yhtä hyvää ja tyhjät lautaset hävisivät sopivaan tahtiin pöydästämme.

Erityiskiitos lese- ja siemenvalikoimasta!

Corner Bar, Ocean Club ja ihqu Disco Inferno

Bileilta alkoi maittavilla drinkeillä Corner Barissa. Miehellä oli negatiivinen muistikuva tiskillä olleesta asiakaspalvelijasta edelliseltä risteilyltä, mutta tällä kertaa ei niin asiakaspalvelijaksi syntyneellä asiakaspalvelijalla oli vahva yritys palvella vaikkei kielitaito ollut parhaimmasta päästä. Pisteet siitä.

Ocean Club oli jälleen iloista bileporukkaa täynnä. Löysimme miehen kanssa hieman rauhallisemman alueen läheltä casinoa, josta oli hyvä katsella muita ihmisiä ilman, että olisi ollut tarvetta pelätä niskaan kaatuvia juomia. Positiiviseksi yllätykseksi pöytiimme pelasi tarjoilu, joten saimme sinne juomamme ilman jonottelua palvelutiskillä. ”Kiitos ja ole hyvä” tulla tupsahti henkilökunnalta ihan luonnostaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jösses, kattokaas tuota. Tarjoilija toi ihka oikean juoman pöytään!

Disco Inferno pisti taas hyvän shown pystyyn puolen yön maissa soittaen yhteensä kolme settiä. Ensimmäisen osion me katselimme kiltisti paikoiltamme, mutta kaksi muuta tanssimme itsemme läkähdyksiin saakka. Ei mitään haukuttavaa pojista ja bändi sopi erinomaisesti niin miehistä tykkääville naisille kuin miehillekin, huumorista nauttiville ja 1970 – 2000 -luvun musiikista tykkääville bilehileille.

Siivous ja yleinen järjestys laivalla

Alus oli siisti, bilettäminen ei ollut aiheuttanut näkemäni mukaan vielä kovin näkyviä vaurioita, vessat toimivat ja ”Ei tööta” -lappuja ei näkynyt missään. Länsiterminaalissa osa porukasta oli juhlakunnossa jo ennen matkaa ja raakaa viinaa tunnuttiin vedettävän taskumatista jopa laivan ovesta sisään astuttuessa. Hyttikäytävällämme soi bilemusiikki alkuillasta kymmenisen minuuttia ja keskustelua kuului ajoittain alkuillasta/päiväsaikaan joko naapurihytistä tai käytävältä, mutta suuntaa en osannut sanoa. Yleisesti ottaen bilettäminen oli huomattavasti asiallisempaa/rauhallisempaa, ja järjestysmiehiä näkyi erityisesti yökerhossa ihan mukavasti. Yksi nainen näytti saavan puolen yön maissa passituksen hyttiinsä ja ryhtyi hankalaksi, mutta järjestysmiehet hoitivat tilanteen ammattilaisen rauhallisesti.

Isoin miinus risteilyltämme tuli siivouksen ajankohdalle. Siivooja ilmestyi koputtelemaan hytin ovelle jo 8.30 haluten siivota vessamme ja kysyi, voisiko hän laittaa sängyn kuntoon kello 14.00. Annoimme luvan, mutta siivooja yritti tulla hyttiimme jo 13.30. Me puolestamme olimme miehen kanssa nauttimassa sängystä viimeisen puolituntisen ajan, joten pikkuinen närkästys siivoojan omavaltaisesta aikataulun muutoksesta meille tuli. Ihan pikku vinkki Tallinkin suuntaan. Sovituista ajoista kannattaa pitää huolta, sillä mekin miehen kanssa tykkäämme vielä toisistamme lähes 20 vuoden yhdessäolon jälkeen. Se on vaan mukava päästä olemaan ilman lapsia keskenään keskellä kirkasta päivääkin, kun kotona siihen ei ole lasten takia samanlainen mahdollisuus.

Ja oliko muuten vessan siivouksesta aikaisin aamulla mitään hyötyä tuleville matkustajille? Ei. Me käytimme vessanpönttöä ja laitoimme roskia roskikseen ihan yhtä ahkerasti kuin ennenkin, sekä kärsimme siivoojan mukaan lähteneestä yhdestä isosta pyyhkeestä. Sen me opimme reissullamme, että pyyhkeet kannattaa jättää kylpyhuoneen telineeseen roikkumaan, sillä vaatekaapin ovessa roikkunut pyyhe päätyi pesusäkkiin. Siivoojan saldo oli siis yksi vaatekaapin ovesta korjattu kylpypyyhe ja kylpyhuoneen lattialla ollut käsipyyhe. Että nuin, tämä hyttimatkustaja voitti kisan siivoojaa vastaan.

Ostokset, Tax Free Superstore

Mitäpä merimatka olisi ilman täksärissä käyntiä? Ei mitään. Niinpä mekin suunnistimme miehen kanssa Tax Freehen kiertelemään ja ostimme yhtä sun toista kotiin ja hyttiin. Henkilökunnan palvelua emme tarvinneet visiittimme aikana, mutta nurkkasilmällä katselin kun eräs juomaa nauttinut herra kaatoi esittelypöydällä olleen muutaman punaviinipullon rikkinäiseksi lattialle. Olisihan siitä saattanut pikku närkästystä henkilökunnalta tulla, mutta mitään haloota tilanteesta ei syntynyt. Surullista, että noin yleensä käy. Minulta ei riittäisi huumorintaju palvella kännisiä asiakkaita kovinkaan pitkään.

No, mikä on laivatytön tuomio uudistetun Silja Europan 22-h bileristeilystä?

Tallink on todellakin ottanut vihdoin onkeensa matkustajien nurinat asiakaspalvelusta. Silja Europan viimeisin uudistus on nostanut laivan profiilia ja yhdessä parantuneen asiakaspalvelun kanssa laiva on ihan mukava paikka viettää 22-tuntinen merellä/satamassa. Vaikka asiakaspalvelu on vielä virolaisen varautuneen hymyistä/ajoittain hymytöntä, niin sanoja ”ei ole” ei kuulunut kertaakaan. Pieni mahdollisuus siitä olisi ollut Grill Housessa, kun kyselemäämme viiniä ei ollut enää tarjolla, mutta ”ei ole” sanojen sijaan tarjoilija pahoitteli tilannetta sanoilla ”se on valitettavasti nyt loppu”, ja jatkoi pohtimalla vaihtoehtoisija viinejä kanssamme.

Enää matkustaja ei ole Tallinkin laivalla se välttämätön paha, mikä on hienoa. Muistakaahamme me matkustajat myöskin kohdella asiakaspalvelijoita ystävällisesti, sillä silloin matkasta tulee mukava kaikille.

Tallinkilla on tosiaan alkanut puhaltaa uudet tuulet. Vihdoin. Erinomaista!

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Onsku lauantai, 11 heinäkuun, 2020 at 16:33

  Hyvä kirjoitus. Katselin tämän vasta nyt kun huomasin . Minullekin ensimäiset matkat Silja Europalla Tallinkin väreissä hieman järkyttivät ensiksi.

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, 22 heinäkuun, 2020 at 11:19

   Kiitos Onsku ja kiva kuulla, että parannusta on mielestäsikin tapahtunut!

 • Reply Maija Koskela sunnuntai, 29 heinäkuun, 2018 at 13:10

  Kyllä oli pettymys ja kauhistus kun avasin hytin oven lattia matto oli niin saastainen että hirvitti,ihan pelotti ajatella matossa olevaa bakteerien määrää ja ilmassa oli varmaan homeitiöitä kun itse olen allerginen. Miksi ihmeessä pidetään kokolattia mattoja hytissä joita ei puhdisteta kunnolla!repikää ne pois ja laittakaa muovimatot jotka on helppo pitää puhtaana,vaikka hytti oli toisessa kerroksessa niin kyllä pitää hytit olla puhtaat eikä saastaiset,toivottavasti terveystarkastajat käyvät tutkimassa asian!

  • Reply Kthetraveller sunnuntai, 29 heinäkuun, 2018 at 20:09

   Harmi, että Maija sinulle osui kohdalle tuommoinen hytti. Olen kanssasi samaa mieltä, että hyttien kokolattiamatot ovat melkoisia öklötyspesäkkeitä. Onneksi Siljan Helsinki-Tukholma- linjan uudistetuissa hyteissä tuntuu olevan sellainen vinyylimatto. Mielläni näkisin niitä useammallakin laivalla.

 • Reply Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 15:29

  Iso peukku Tallinkin parantuneelle asiakaspalvelulle, jossa on todellakin ollut parantamisen varaa, niin kuin meillä on joskus ollukint puhetta. Parivuoden takainen kokemus Baltic Queenista on saanut tehokkaasti välttelemään Tallinkin laivoja, paitsi Silja Serenaden ja Symphonyn risteilyjä, joissa on ollut vielä sitä Silja Linen aikaista hyvää asiakaspalvelua.

  De Luxe hytti näyttää oikein kivalta samoin kuin Grill Housen antimet joten nyt kun asiakaspalvelukin on menossa oikeaan suuntaan, niin täytyy ihan tosissaan laittaa risteily Europalla harkintaan!

  • Reply Kthetraveller lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 15:45

   Kiva kuulla, että harkintaan menee. Ja suosittelen todella vahvasti tuota Deluxe-hyttiä + ateriointia erikoisruokaravintolassa. Siljan laivoilta tuttu Tavolata on toinen hyvä vaihtoehto Silja Europalla.

 • Reply Emilia lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 12:21

  Tässähän tuli ihan fiilis, että pitäisikö itsekin buukata Tallinkilta bileristeily 😀 Voisi tehdä ihan hyvää tuollainen 22 tunnin irtiotto tässä kiireisessä syksyssä. Kiva, että palvelukokemus on parantunut!

  • Reply Kthetraveller lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 13:09

   Kyllä oli kuules kiva irtiotto arjesta! Mitkään mahtibileet ei kuitenkaan pelasta fiilistä, jos palvelu on syvältä. Siksi onkin hienoa, että Tallinkilla on terästäydytty palvelupuolella.

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 11:07

  Mekin olemme olleet vähän epäileväisiä Tallinkin tasoon monta vuotta, mutta kesällä tekemämme Tallinnan matka meni kyllä ihan kivasti, eli ehkä taso ON parantunut 🙂

  • Reply Kthetraveller lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 12:18

   Aina kiva kuulla näitä yhteneväisiä kommentteja. Vahvistaa vaan sitä omaa näkemystä, eli risteilyllä koettu parempi palvelu ei ollut pelkkä tilapäinen juttu.

  • Reply Helena keskiviikko, 31 lokakuun, 2018 at 09:45

   Elokuussa teimme risteilyn Tallink Mega Star aluksella. Koko matka oli kuin painajaisesta matkan tilauksesta lähtien. MIKÄÄN ei mennyt kuten pitäisi. Matkan varaaminen aloitettiin kaksi kuukautta ennen matkaa ja toimimme henkilökunnan ohjeistuksen mukaan. Tulos oli nolla joka selvisi vasta terminaalissa.Laivasta poistuttaessa selvisi ettei käytössä ole yleisöhissiä jota tarvitaan koska seuruessa oli pyörätuolihenkilö.
   Ohjattiin kulkemaan rullaportaisiin.Hissi on mutta se on tarkoitettu vain henkilökunnalle. Paluumatkalla laivasta poistuttaessa odotimme pyörätuolihenkilön avustajaa joka oli hakemassa hytistä laukkua .Laivan henkilökuntaan kuuluvat kaksi miestä tulivat ja päättivät kuskata pyörätuolihenkilön ulos laivasta vaikka ilmoitettiin että henkilökohtainen avustaja tulee juuri viemään hänet ulos.Pyynnöistä huolimatta ulos viedään. Onneksi tavoitimme avustajan matkalla. Voi sitä kauhistuksen määrää. Laiva oli juuri saapunut rantaan joten vitkastelusta ei ollut kyse.Miten voi nykyaikana ”asiakaspalvelu” olla tätä luokkaa??Tässä ei korvauksena saatu risteilylippu merkitse mitään. Asialle on tehtävä jotain ettei tälläinen toistu. Palautteen antaminen ei johda mihinkään.

   • Reply Kthetraveller keskiviikko, 31 lokakuun, 2018 at 09:57

    No voih, uskomattoman huono tuuri kyllä käynyt teillä. Sain jotenkin käsityksen tuosta kertomuksesta, että ongelmia (rullaportaisiin ohjaamista) olisi ollut myös terminaalin puolella? Jos näin on, onko terminaali muuta kuin Tallinkin hallinnoimaa?, Oletko antanut palautetta myös sinne? Esteettömyysasiat ja -ongelmat ovat nykypäivänä melko hyvin esillä, joten luulisi ja toivoisi asialle tapahtuvan jotain terminaalin/laivankin puolella.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 08:25

  Mahtavaa, että asiakaspalvelun taso nousee! Kyllä sitä saa maksavana asiakkaana vaatiakin. Noilla perus Tallinaan menevillä päiväristeilyillä palvelun taso vaihtelee kyllä kovasti, siis niillä laivoilla, joilla olen itse matkustanut. Hytti näyttää ihanalta ja tuo ikkuna tosiaan kruunaa kaiken.

  • Reply Kthetraveller lauantai, 30 syyskuun, 2017 at 12:16

   Pitkän matkaa tähän palvelun paranemiseen on tosiaan tultu. En ihan uskonut, että tämä päivä koittaisi, joten hämilläni hieman laivalla olin.

   Ja juu, tuo hytti ja sen ikkuna on IHANA! 🙂

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas torstai, 28 syyskuun, 2017 at 00:03

  En olekaan kuullut tällaisesta lausahduksesta Tallinkin asiakaspalveluun liittyen tai muutenkaan sen suurempia moitteita yhtiön suuntaan! Kiva kuitenkin tietää, että asiakaspalvelu on parantunut ja kiitos tarpeeksi yksityiskohtaisesta kertomuksesta, mielenkiintoista luettavaa 🙂 Toi siivoojien toiminta on kyllä itsessäkin aiheuttanut närkästystä risteilyillä, kyllä mä haluan olla hytissä niin kauan, kunnes ollaan satamassa, eikä sinne noin vain passaa siivoojan pamahtaa sisään..

  • Reply Kthetraveller torstai, 28 syyskuun, 2017 at 08:58

   Vau, sulla on käynyt tuuri, jos olet aikojen saatossa missannut ”Ei ole” lausahduksen! Onneksi siitä on tunnuttu pääsevän eroon. Kiitos kehuista ja opin juuri toisaalla, että siivoojaa voi pyytää jättämään hytin rauhaan. Taidankin kokeilla seuraavalla kerralla mutta se on eri asia sitten, meneekö pyyntö läpi jos laiva on täysi.

 • Reply Christian maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 18:42

  Kiitos kivasta postauksesta 🙂 Itse sain näppyjä tuosta ”Ei ole” -lauseesta vuosia sitten ja se on jäänyt kummittelemaan. Onneksi palvelu on myös meidän mielestämme parantunut hurjasti, pääasia että yritystä löytyy! Tosin meilläkin oli viimeksi ikävä kokemus hytin siivouksesta muuten niin onnistuneen matkan loppupuolella.

  • Reply Kthetraveller maanantai, 25 syyskuun, 2017 at 19:20

   Tiedätkö, minäkin olin monasti aivan raivon partaalla siitä ”Ei ole” lausahduksesta. Se oli jo suorastaan Tallinkin slogan. Vielä kun saadaan hyttisiivoojat johonkin ruotuun niin hyvä tulee 😉 Kiitti kommentista Christian!

 • Reply Sandra sunnuntai, 24 syyskuun, 2017 at 17:58

  Mielenkiintoisesti kerrottu ja varmasti yritykselle arvokasta materiaalia. Hyttinne näytti oikein kivalta, mutta en todellakaan olisi itse ollut mielissäni, että siivooja tulee aamulla siivoamaan vessan. Varmaan yrityksessä hankalaa järjestää tuo siivous sujuvasti tilanteessa, kun porukka saapuu ja lähtee tismalleen samoihin aikoihin.

  • Reply Kthetraveller sunnuntai, 24 syyskuun, 2017 at 18:11

   Me onneksi olimme lähdössä juuri aamupalalle, joten annoimme luvan vessan siivoamiselle siinä välissä. Mitäpä tuosta, tyhjä roskis ja siivottu allastaso ja vessanpönttö odotti, kun tultiin takaisin. Nukkuvalle ihmiselle tuo oveen koputus ja lähes heti sisälle pelmahtaminen olisi kyllä saattanut kiristää hieman ottalohkoa 😉

  Leave a Reply