Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maistelussa Viking Linen uusi pohjoismainen Buffet-menu

Tassu ylös, jos ruotsinlaivan seisova pöytä on tuttu vuosien takaa tai vaikkapa viime viikolta. Tassu uudelleen ylös, jos olet kävellyt laivan buffetista ulos ähkyn valtaamana ja manannut sitä, että tuli syötyä liikaa. Kenties rahdannut itsesi hyttiin päivällisen jälkeen pötköttämään ja herännyt sängystä muutaman tunnin päästä. Kaikki vain yhden buffetin takia.

Et ole yksin. Vuosittain Viking Line myy 1,6 miljoonaa buffet-päivällistä, joten kohtalotovereita ultimaattisen ähkyn ja venyneiden ruokapäikkäreiden omistajille löytyy. Paljon on kuitenkin tapahtunut sitten entisaikojen, jolloin seisovat pöydät notkuivat ruokaa pursuavine tarjottimineen ja juomat tilattiin eri maksusta tarjoilijalta pöytään. Se on loppujen lopuksi aina itsestä kiinni, kuinka paljon sitä ruokaa vatsaansa ahtaa.

Nykyään seisovassa pöydässä olevat tuotteet on laitettu esille pienempinä ”maisteluannoksina”, joten jokainen voi ottaa sen pienen maistiaisen ensin ja käydä hakemassa hyväksi havaittua ruokalajiketta vaikka uudestaan. Hävikki pienenee ja luonto kiittää. Vatsasta en ole edelleenkään varma, sillä useamman maisteluannoksen nauttimisen jälkeen tuloksena voi olla jälleen se aiemmin manaamani ähky.

Ruotsinlaivojen buffettiin kuuluu ruokia, joita ei passaa uudistusten myötä jättää missään nimessä pois. Kuorelliset katkaravut, tietyt kalat ja lihapullat lienee niitä vakituisia, mutta muutoin on enemmän kuin kiva, että buffettia uudistetaan väliajoin. Kasvissyöjänä täytyy kehua, että meidät kasvissyöjät ja vegaanit on otettu huomattavasti enemmän nykypäivänä huomioon ja niin nytkin, kun Viking Line esitteli uuden pohjoismaisen buffet-menunsa.

Ruotsalaisia kokkeja, muttei Muppet Showsta

Minä olen aina pitänyt pohjoismaista ruokaa hyvänä ja nimenomaan arvostanut aitoja, oikeita ja puhtaita makuja. Onkin hienoa, että Viking Line on lyönyt hynttyyt yhteen Ruotsin kokkimaajoukkueen kanssa ja kehitellyt buffettiin uuden menukokonaisuuden, jossa maut on kokonaan pohjoismaisia aina yrttejä ja mausteita myöten. Esimerkiksi sitruuna- ja limemehu on korvattu etikalla ja uuden menun tärpeiksi voisi vaikkapa sanoa pohjoismaisen peston, kanttarelli-herkkusienipiiraan ja akvaviittisilakan etikkamajoneesin, paistetun rukiin ja ruohosipulin kera. Ensi kesänä puolestaan lapset pääsevät noukkimaan buffetin lastenpöydästä Ruotsin juniorikokkimaajoukkueen kehittelemiä ruokia. Paljon muutakin mukavaa meidän matkustajien iloksi on kuulemma suunnitteilla, mutta niistä Viking Line ei enempää paljastanut pressitilaisuudessaan.

No, miltäs se buffet-pöytä näytti?
Oma mielipide, hitti vai huti?

Esillepanolle (ennen ahnaita ruokailijoita) annan täyden kympin. Erityisesti kalatiski näytti suorastaan herkulliselta, vaikkakin kasvissyöjänä jätin kaikki liha- ja kalatuotteet ottamatta. Kasvisyöjien kylmät ruoat saivat minulta sataprosenttisen hyväksynnän, mutta lämpimien ruokien punajuurihampurilaiset olivat pieni harmistus, sillä hampurilaissämpylä oli muuttunut kovaksi lämpölamppujen alla. Paljon jäi jälleen lämpimistä ruuista testaamatta, joten täyttä arviota en pysty antamaan. Ehdottomaksi suosikiksi itsellä nousi seuraavat:

Paahdettuja hunajajuureksia, Dalsspiran vuohenjuustoa sekä karamellisoituja auringonkukansiemeniä. Vuohenjuusto ja siemenet toimii aina!

Omena-  ja kanelisorbetti, porkkanakakku sekä juustot.

Ruotsinlaivojen buffetit oli se matkan juhlajuttu, kun olin pieni ja nuori. Iän karttuessa olemme siirtyneet miehen kanssa enemmänkin aterioimaan laivojen erikoisruokaravintoloihin, sillä poissa ovat ryysikset ja jonot, ruoka on erinomaista ja henkilökohtaista palveluakin löytyy. Buffet on kuitenkin muuttunut parempaan suuntaan menujen vaihtelun ja tuotekehittelyn myötä, joten buffetin ruuhkat pystyy ajoittain kestämään ihan maittavan ruuan takia.

P.S.: Iskikö nälkä kuvia kattellessa? Maukasta menua pääset katselemaan tätä kautta ja samalta Viikkarin alasivulta pääset luotsaamaan itsesi matkavarauspuolelle.

 

Yhteistyössä Viking Line. Mielipiteet ruoasta ja hyvästä pössiksestä huolimatta ihka omia.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Loveboat lauantai, 14 maaliskuun, 2020 at 22:09

  Hyviä oli ruuat. Helmikuun lopulla 2020 risteilimme Gabriellalla.

  • Reply Kthetraveller sunnuntai, 15 maaliskuun, 2020 at 12:04

   Kiva kuulla, että tykkäsit. Buffetissa saa tosiaan mukavasti maksetuille rahoille vastinetta.

 • Reply Jasse torstai, 21 syyskuun, 2017 at 17:07

  No joo!
  Kiva kun ne on laittaneet ruuat siistimpiin satseihin. Joskus ennen oli karmeeta, kun kaikki oli söhlätty pitkinpoikin, sapuskamäärät ja asettelut oli ku venkkuruokalasta (siis itse asiakkaat sotkeneet). Pitäis mennä testailemaan, vaikka vieläkin on se ähkypelko … kerran nuorempana söin seitsemän lautasellista – kaikki kaikki yhteensä – mutta se jäi mieleen.
  Ja ne jonot! Oltiin myyntikokousristeilyllä miljoona vuotta sitten. Kaikki jonotti järjestyksessä, meitä oli abt 100 henkilöä meidän firmasta. Yks myyntipäällikkö oli luova ja poikkeuksellinen yksilö. Se aloitti jälkiruokapöydästä ja eteni alkuruokiin. Ei tarvinnu jonotella. Sanoi että sekaisinhan ne vatsassa kuitenkin menee. Olin nuori, en kehdannut itse samaan …

  • Reply Kthetraveller torstai, 21 syyskuun, 2017 at 19:07

   Juu, noiden ”annospalojen” / kippojen myötä buffa näyttää siistimmälle. Muistan itsekin sen ajan, kun kaikki oli yhtä mättöä siellä tiskissä. Nyt on hyvä.

   Suosittelen testaamaan tuon uuden buffan mutta pitämään jonkinlaisen kurin itsellään, ettei lipsahda ähkyn puolelle. Ota myös vaikka lämpimiä ruokia ensin, jolloin vältyt pahimmilta ruuhkilta.

   Kiitti kommentista Jasse!

 • Reply alex torstai, 21 syyskuun, 2017 at 08:14

  Hyvältä näyttää!
  Kävin viime viikolla laivalla työmatkalla ja uudistetun buffan ensi-ilta jäi harmittavaisesti yhdestä päivästä kiinni….noh, next time!
  Söin kuitenkin pitkästä aikaa buffetissa (mekin yleensä syömme melkein vallan muissa ravintoloissa, jossa saa istua pöydässä rauhassa nauttimassa hyvästä palvelusta ja ruoasta), ja kehityshän on jo ennen uudistuksia mennyt oikeaan suuntaan: mättölautaset ovat saaneet väistyä anospalojen tieltä (vaikuttaa positiivisesti sekä hävikin määrään että pöydän ulkonäköön) ja muutenkin valikoima ja makuyhdistelmät on päivitetty tähän päivään.
  Itse keskityn buffassa miltei kokonaan lämpimään pöytään, mutta tällä kertaa maistelin myös valikoiden lämpimän pöydän antimia. Iso plussa Gabriellalla harvinaisen maukkaista eväistä myös sillä puolella!

  PS. Olen muuten täysin samaa mieltä siitä, että kohtuullisuuden muistamisessa on välillä buffassa omat haasteensa. Tosinhan se lienee enemmän itsestä kiinni kuin buffan syytä.
  Nimim. ”Buffapöydän katkerat jälkimainingit kokenut”

  • Reply Kthetraveller torstai, 21 syyskuun, 2017 at 08:24

   Voi ei, minäkin olen välillä missannut nuo menumuutokset päivällä. Tai sitten ollut lempimenuni suhteen niin myöhään liikkeellä, että tarjolla on ollut vain ”rääppiäisiä”. Eli Food Gardenissa ei ollut enää haluamaani annosta pian muuttuvan menun takia.

   Onneksi laivoille pääsee helposti. Pääset varmasti vielä maistamaan tuon uuden pohjoismaisen menunkin.

   Kiitti kommentista, Alex!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 20:28

  Kylläpäs näyttää hyvältä. En ole vuosiin (en itse asiassa enää muista milloin) syönyt laivojen buffet-pöydissä, mutta kyllä on taso muuttunut entisistä mättöbuffeista melkoisesti. Näkönälkä tuli näistä kuvista 🙂

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 22:24

   Juu, mättöbuffa alkaa olla osaltaan historiaa. Kyllähän osa tietty sitä mättöä on edelleen, mutta melkoisia helmiä buffasta nykyään löytää. Erityisesti jaksan kehua kylmäruokapöytää.

  • Reply Loveboat lauantai, 14 maaliskuun, 2020 at 22:08

   Hyviä oli ruuat. Helmikuun lopulla 2020 risteilimme Gabriellalla.

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 20:06

  Tuttu tunne! Meillä oli ähkylle ihan oma nimensä, ”buffetin hyvä olo”, mistä tiesi että nyt ei ole kyse ihan perus täydestä olosta. 🙂

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 20:27

   Hahhah, tuohan on hyvä nimi! Meillä sitä ähkyä kutsutaan välillä never ever again -oloksi, mutta niinhän siinä aina käy, että seuraavan buffetin jälkeen päätyy taas manaamaan oloaan. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis 😀

 • Reply Ananas2go / Popot pogoillen keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 19:33

  Maistelin Flame Jazz-risteilyllä! Oli juuri vaihtunut. Minun kikkani on herkutella salaatilla ja kalalla ja jättää lämpimät vähiin. Juusto ja jälkkäri ehdotonta.

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, 20 syyskuun, 2017 at 20:06

   Minä kuules ihastuin myös niin paljon niihin kylmiin alkuruokiin ja salaatteihin, että olisin melkein jättänyt lämpimät välistä, ellei olis ollut vähän niinkuin velvollisuus testata. Jälkkäreistäkin jäi paljon testaamatta, kun massu huusi juustoja. On ne vaan niin hyviä!

  Leave a Reply