Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kokemuksia liikkumisesta Pariisissa: Metrojen turvallisuus

Huhheijaa. Voitte uskoa, että minua hieman pelotti, kun kuulin muutamalta ihmiseltä kauhistelua Pariisin metroista. Ihmisten puheista sai sellaisen käsityksen, ettei normaalit ihmiset käyttäisi metroa ollenkaan. Likaisia vaunuja epämääräisten ihmisten kansoittamana ja omaisuudestaankin pääsisi melko varmasti eroon.

Ulkoasiainministeriön julkaisema Ranskan matkustustiedote ei paljoa positiivisemmin kertonut:

Pariisiin Charles de Gaullen lentokentältä tullessa kannattaa valita juna, joka pysähtyy seuraavan kerran vasta Gare du Nord -asemalla. Monet väliasemista sijaitsevat melko huonomaineisilla alueilla, ja junissa on tapahtunut varkauksia.

Passi, rahat, luottokortit kannattaa pitää erillään toisistaan. Jätä osa rahoista esimerkiksi hotellin tallelokeroon.

Kun liikut autolla, pidä ovet lukittuina ja käsimatkatavarat auton lattiatilassa. Liikennevaloissa varkaat saattavat pysähtyä auton rinnalle ja varastaa näkyvissä olevat tavarat – jopa rikkomalla ikkunalasin. Pysäköityyn autoon ei kannata jättää mitään arvotavaroita, ei edes tavaratilaan. Asuntoautolla tai asuntovaunun kanssa matkustavia kehotetaan välttämään yöpymistä vartioimattomilla tienvarsi- tai levähdyspaikoilla.

Että nuin. Lentokentän ja hotellin väliset privaattikuljetukset tilasimme hotellista, mutta muutoin pitäydyimme päätöksessä käyttää julkisia Pariisin visiittimme aikana. Ulkoasiainministeriön  matkustustiedote kannattaa ottaa vakavasti tuon metron suhteen, sillä me näimme matkallamme hotellille autosta niitä alueita, joista varoitettiin. Sanotaanko vaan, että itse olin tyytyväinen istuessani mukavassa autossa matkalla kohti hotelliamme.

Meliã Paris La Défensen Level Loungen henkilökunnalta tiedustelin metrojen turvallisuudesta ja he rauhoittelivat minua, ettei mitään hätää olisi. Normaali varovaisuus riittäisi. Mikäs on sitten omakohtainen kokemukseni?

Torstai: Ilta-ajelu metrolla jazzia kuuntelemaan, La Défense – Porte Maillot

Valitsimme metron ihan siitä syystä, että se oli helppo ja nopea tapa päästä kuuntelemaan jazzia. Me marssimme La Défensen metroasemalle illalla vähän ennen yhdeksää ja kaikkialla oli rauhallista. Metro oli siisti ja kyydissä oli ihan normaaleja, siististi pukeutuneita ihmisiä, osa jopa töistä lähteviä ihmisiä. Kertalipun hinta oli 1,90 euroa. Palasimme hotellille taksilla, sillä metrolinja oli suljettu loppuillasta korjaustöiden takia.

Lippu Le Méridien-hotellin Jazz Club Etoileen kustansi noin 28 euroa palvelumaksuineen. Lipun hinta sisälsi yhden drinkin, jonka lisäksi lipun ostaneet saivat juomien listahinnoista oman alennuksensa.

Perjantai: Palloilua ja sekoilua välillä La Défense – Versailles’n palatsi, tosin Montparnassen kautta.

La Defénsen juna-asemalta pääsi Versaillesiin kolmella eri metrolla/junalla, hinta 11,80 euroa /hlö/meno ja about 6 euroa/hlö/paluu (?). Matkustimme La Défensestä Versailles-Chantiersin asemalle U-linjalla, Versailles-Chantiersilta N-linjalla Viroflay-Rive Gauchen asemalle ja sieltä RER C-junaan, joka vei pääteasemalle nimeltä Versailles Chateau. Hieman kiireessä me hyppäsimme kuitenkin Viroflayn asemalla väärään junaan, joka veikin meidät suoraan Gare Montparnassen asemalle pysähtymättä väliasemilla.

La Défensen asemalla näkyi yksi paikallinen (?) kerjäläinen lapsensa kanssa, jonka lisäksi yksi epämääräisen näköinen ihminen kävi ostamassa lipun ja katosi jonnekin. Siinä kaikki paha La Défensen asemalla. U-linja: Metro oli kyllä nähnyt elämää, sellainen normaali suurkaupungin metro, mutta siisti se silti oli. Yksi siisti kerjäläinen vilahti metrossa. Hän käveli nopeasti ohi, jätti anomuslapun tyhjälle penkille ja kävi kohta hakemassa lapun huomaamattomasti pois.

Vaihto Viroflayn asemalla meni tosiaan surkeasti. Päädyimme hyvin siistillä junalla Montparnassen asemalle, joka oli ihan normaali asema. Siistillä, mutta elämää nähneellä junalla taasen Viroflaylle ja sieltä RER-junalla Versailles Chateaun päättärille. Ainoa huomion arvoinen oli haitaria junaan soittamaan tullut kerjäläinen. Ei häirinnyt sen koommin.

Versailles’n palatsi. Olihan se mahtipontinen. Mielettömän mahtipontinen ja meni kaiken ymmärryksen yli. Mutta… Täytyy kyllä sanoa, että Madridin kuninkaanlinna vei voiton meikäläisen ja miehen mielestä.

Versailles’n palatsin puutarhasta me tykkäsimme ja olisimme viettäneet mielellämme enemmän aikaa siellä, ellei miehen polvi olisi ruvennut kenkkuilemaan.

Paluussa sekoilimme jälleen pysäkkien kanssa, joten hyppäsimme jossain välissä raitiovaunuun, joka vei suoraan La Défenseen. 12 pysäkkiä ja ihan siisti raitiovaunu normaalein matkalaisin.

Lauantai: liikkumista ristiin rastiin Pariisissa

Ostimme päivälipun käyttöömme ja huristelimme nähtävyydestä toiseen; Moulin Rouge, Sacre Coeur, Notre Dame, Eiffel-torni, Champs-Elysees ja Riemukaari. Matkallamme oli siistejä asemia, joista ainoastaan yhdellä asemalla näimme kahdessa eri nurkassa asunnottomia/laitapuolen kulkijoita nukkumassa. Yksi haisematon laitapuolen kulkija (?) nukkui yhdessä junassa.

Olisipa ollut ihana ottaa enemmän kuvia Pariisin Eiffel-tornista ja viettää aikaa alueella. No, vettä tuli taivaalta ja afrikkalaiset kaupustelijat parveilivat heti ympärillä, jos pysähtyi ottamaan pidemmäksi aikaa kuvia. Ymmärtämättömät turistit intoutuivat lyömään vetoa ”minkä kipon alla pallo on” -arvuuttelupelissä.

Moulin Rouge. Tuota, nyt on käyty ottamassa kuva siitä, mutta mikä tässä paikassa oikein vetoaa? Ehkä olisi pitänyt käydä katsastamassa paikka illalla?

Sacre Coeur ja sitä populaa oli paljon! Afrikkalaiset kaupustelijat vetivät nopeaan tahtiin miestä hihasta ja olivat pistämässä ystävyysranneketta käden ympärille. Minä huusin kuin hyeena ja taistelin mieheni kädestä kaupustelijan kanssa. Voitte uskoa, että pieni oppitunti turistihuijauksista miehelleni tuon jälkeen oli paikallaan.

Notre Dame ja jösses, mitkä jonot siellä oli. Onneksi olimme käyneet aiemmalla kerralla Notre Damen sisällä, joten jatkoimme matkaamme tyytyväisin mielin muualle.

No, kannattaako Pariisin metroa välttää?

Sen minä vaan sanon, että paljon melua tyhjästä. Pariisin metro on normaali suurkaupungin metro, jossa normaali varovaisuus on suotavaa. Ei avonaisia, helposti napattavia/avattavia laukkuja eikä lompakkoja takataskussa roikkumassa. Googlettamallakin selviää, mille alueille ei kannata mennä, joten omasta mielestäni Pariisin metroa ei kannata karsastaa. Ihan samanlaista menoa, ehkä äänekkäämpiä örisijöitä, löytyy meidän omista julkisista oleskelemasta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että me liikuimme metrolla päiväsaikaan, joten iltamenosta Pariisin metrossa en osaa sanoa mitään ensimmäisen illan reissua lukuunottamatta.

Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia metrolla matkustamisesta Pariisissa? Kenties samanlaisia tai pahempia? Paas kertoen, sillä niistä on hyötyä Pariisin metroista tietoa hakeville lukijoille.

 

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Pilvi maanantai, 2 joulukuun, 2019 at 11:46

  Sain olla todistamassa Pariisin metrossa, kun nuorelta naiselta vietiin käsilaukku juuri kun hän oli astumassa junaan. Onneksi kaksi nuorta miestä juoksi voron perään ja saivat kaadettua tämän lattialle, ja nainen sai laukkunsa takaisin. Metroasemilla varoitetaan jatkuvasti taskuvarkaista, mutta ihan hysteeriseksi ei Pariisissakaan kannata alkaa.

  • Reply Kthetraveller maanantai, 2 joulukuun, 2019 at 18:12

   Huh, onneksi voro saatiin kiinni ja nainen sai laukkunsa takaisin. Se olisi ollut iso projekti, jos olisi täytynyt kuolettaa kortit, sulkea puhelin ja selvittää asia poliisin kanssa. Normaali varovaisuus on todellakin hyvästä ja itse liikun tuolla maailmalla sellaisen laukun kanssa, joka on litteä olan yli laukku. Tuon laukun asettelen vatsaani vasten vyälaukun tapaan ja pidän siitä vielä kiinni aina ajoittain. Eipähän ole ihan helpommasta päästä tartuttavissa se laukku. Kiitti kommentista Pilvi!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta maanantai, 29 toukokuun, 2017 at 18:11

  Ihan totta :). Rahaa saa aina lisää, joten tärkeämpää on pitää itsestään huolta. Kiitos paljon!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 10:34

  Erityisen kiva lukea tällaisia tuoreita omakohtaisia kokemuksia, kun lähdemme tuonne viikon päästä :). Kiitos siis tästä. Hyvä kuulla, että enimmäkseen varoittelut olivat ”turhia”, mutta voin sanoa melko varmasti, ettei paljon tule metrolla kuljettua siitä huolimatta, koska mieluummin kävellään aina kun voidaan. Lisäksi privaattiautot taitavat voittaa niillä väleillä, kun on pakko kulkea kulkuvälineillä :P. Mutta nuo aggressiiviset turistihuijaukset mietityttävät jo etukäteen. Toivotaan, että saadaan ne vältettyä.

  • Reply Kthetraveller perjantai, 26 toukokuun, 2017 at 14:55

   Toivon todellakin, että vältytte noista turistihuijauksista. Erityisesti tuo ystävyysranneke-juttu oli semmoinen, että meikä joutu tosiaan pistämään möykän pystyyn. Mies ei oikein edes ymmärtänyt, mikä kumma mulle tuli, kun afrikkalainen mies pysäytti mun miehen, otti kädestä kiinni narupötkön kanssa, halus keskustella mun miehen kanssa ja oli jo kiepsauttamassa lankaa ranteen ympärille. Todella nopea huijari. Jösses, että mä olin vihanen sille (ja miehelleni 😉 )!

   • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 09:36

    Ymmärrän, että suututti, mutta toisaalta, jos miehesi ei ollut tietoinen kyseisestä huijauksesta, ei mikään ihme, ettei tajunnut reagoida noin :). Itse tiedän tuon huijauksen varsin hyvin siitä syystä, että veli joutui nuoruusvuosinaan sen uhriksi varmaankin kymmenen vuotta sitten. Silloin oli pakko maksaa, ettei saanut turpaan isolta afrikkalaisten joukolta. Eli varovaisuutta noudatetaan 🙂

    • Reply Kthetraveller sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 11:13

     Huhhuh. Toivottavasti ei ihan hirveästi tarvinnut veljesi maksaa. Hyvä kun olette itse tietoisia noista huijauksista. Oli aika tylsää katsella, kuinka moni turisti tuntui pyörivän siinä ”arvaa minkä kannen alla pallo on”-pelin ympärillä.

     • Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 22:25

      En muista paljon se oli, mutta olisikohan ollut jotain 20 euron luokkaa. Sillä kuulemma pääsi kulkemaan helposti eteenpäin, kun näytti seuraaville pyrkyreille, että meillä on jo tämä ”ystävyysranneke” :P. Mutta joo, ei noita olisi, jos ihmiset eivät menisi halpaan.

     • Kthetraveller maanantai, 29 toukokuun, 2017 at 12:12

      20 euroa on melko pieni raha siitä, ettei silmää isketä mustaksi, mutta kyllä sillä muutaman viinilasillisen tai jonkun tuliaisen olisi ostanut 😉 Hyvää ja turvallista matkaa teille!

  Leave a Reply