Suomen suurin matkablogiyhteisö

Nyt se on täällä: Laajasti uudistettu Silja Europa!

Wihii! Eipä tuntunut alkava nuha paljoa haittaavan meikäläistä, kun hilpaisin katsastamaan Silja Europalle tehdyn 16 miljoonan euron arvoisen remontin lopputuloksia maanantai-iltana. Melkoisen pikaisesta keikasta oli kyse, sillä olimme Silja Europalla vain menomatkan Tallinnaan, jonka jälkeen hyppäsimme pikaisesti ulos laivasta ja kävelimme putkea pitkin satamassa olevaan Tallink Stariin. Eipä siinä Starin ovella seisoneella miehellä pitkään nokka tuhissut, kun hän jo laittoi oven kiinni selkämme takana. Pikavaihto, indeed, mutta hyvin me osasimme kiltisti vaihdon hoitaa, vaikka me kaikki taisimme olla melkoisen hyvin syötettyjä ihmisiä.

Pikkuisen kiirettähän Silja Europaa kierrellessä piti ja paljoa ei ollut aikaa kuvata kohteita, mutta nälkää emme sentään nähneet matkan aikana. Matka alkoi uusitusta Corner Barista, jossa kilistelimme kuohuvalla ja kuulimme lisää uudistuksista. Corner Barista siirryimme ryhmän kanssa katsastamaan aluksen hyttejä ja täytyypi kyllä sanoa, että hyvältähän uudistuneet hytit näytti.

Silja Europa DeLuxe hytti

Saanen esitellä DeLuxe-hytin. Pirteitä, mutta sopivia värejä ja ah, puolipäiväpeitto. Alkuperäisten kaavailuiden mukaan ikkunan alla olevalle sohvalle olisi mahdollisuus pedata peti yhdelle lapselle, mutta saas nähdä, tuleeko siitä mitään. Talvipakkasella ison ikkunan ääressä nukkuminen saattaa olla pikkuisen kylmää puuhaa.

Silja Europa DeLuxe toisesta suunnasta

Pikkuisena yllätyksenä/vahinkona huomasimme samalla ahkerasti hyttiä tutkiessa, että sohvan vieressä oleva pöytätaso onkin käytettävissä tavaroiden säilytykseen. Ei pöllömpi keksintö, mutta itse taidan jättää tulevilla reissuilla tavaratilan käyttämättä tämän oman unohtelevaisen haperopään takia.

Silja Europa DeLuxe hytti säilytys

Enemmän tilaa tai luksusta kaipaavalle Silja Europalta löytyy Executive Suiteja, jotka sijaitsevat aluksen keulassa. Olohuoneessa sijaitseva sohva on vuodesohva ja siihen mahtuu nukkumaan kaksi lasta, joten Executive Suite on oiva valinta myös perheille.

Silja Europa Executive Suite 1Silja Europa Executive Suite 2Silja Europa Executive Suite 3

Sviittien uudistuksen myötä valitettavasti monien tykkäämät poreammeet on poistettu, joten nykyään sviittimatkustajat joutuvat tyytymään saunomiseen ja suihkutteluun.

A- ja B-luokan hytit ovat myöskin saaneet uudistuksessa freesimmät ilmeet, ja vaihtelua värityksissäkin löytyy. Yksi pikku haukku täytyy kuitenkin antaa sisustuksen kanssa jotenkin eri paria oleville uusille verhoille, jotka muistuttavat jotenkin keikasta Australiaan. C-luokan hyttien uudistamisvuoro tulee tammikuun puolella aluksen olleessa liikenteessä.

Silja Europa A-hyttits_ship_europa_cabin (12)Kuva: Tallink Silja

Mites sitten ne muut yleiset tilat? Hyttikäytävät ovat saaneet uuden, pirteän ilmeen. Mm. ovet ja seinät on päällystetty ja matto vaihdettu, mutta ovien karmit on vain maalattu.

Silja Europa hyttikäytävä

Hyttien ovien värit vaihtelevat kerroksittain/alueittain. Helpottanee hiukan vaeltelevan juhlakansan navigoimista.

Kannen 12 kokoustiloja on uusittu mm. tekstiileiltään ja samalla vanha baaritiskikin on saanut väistyä uudemman tieltä.

Silja Europa Kokoustilat 1

Kröhöm. Minua ei passaa pistää noiden ikkunoiden ääreen kokoustamaan. Ei siitä kokouksen seuraamisesta tulisi yhtikäs mitään, kun katseeni harhailisi ikkunan suuntaan koko ajan.

Silja Europa kokoustilat 2

Baarin lähettyvillä oleva sohvaryhmä.

Samalla kannella, aluksen perässä sijaitseva Sauna Beach on kalusteellisesti sama kuin ennenkin, mutta mm. laatoituksia uusittu.

Silja Europa Sauna Beach

Tuo uima-allas tuntuu olevan melkoinen harvinaisuus näillä vesillä, sillä yleensähän matkustajille on tarjolla vain muutama poreallas. 

Kannen 7 perässä sijainnut myymäläalue uudistettiin kevään uudistuksessa mittavasti ja keulaankin rakennettiin pikaruokaa tarjoava Fast Lane, mutta infoaula ja sen lähialue jätettiin tuolloin rauhaan. Nyt  tehdyssä uudistuksessa infon aluekin pääsi tuunattavien listalle ja erinomaiselle näytti. Nykyään infotiskillä on selkeät asioimispisteet, aulasta löytyy miellyttävän näköisiä moderneja penkkejä ja Coffee & Co on rakennettu infon ja Fast Lanen väliin.

ts_ship_europa_lobby (4)Kuva: Tallink Silja

ts_ship_europa_coffee & co (2)Kuva: Tallink Silja

Coffee & Co on tuttu Silja Serenadelta ja täälläkin tarjoillaan tuoreen laatukahvin ohella kaikenlaisia herkkuja ja virkistäviä juomia.

Silja Europa katkarapuvoileipä

Ei ihan minun juttuni tuo katkarapuvoileipä, mutta kasvissyöjänä kiinnitin huomiota siihen, että muut lisukkeet leivässä näyttivät ihanan tuoreille. Pakkohan siitä oli ottaa kuva.

Silja Europa Coffee & Co Smoothie

Oi nam nam!

Mites sitten kerrosta ylempänä, varsinaisella ravintolakannella?

Silja Europa Corner Bar snacks

Lisää herkkuja, kun Corner Barin myyntitiskiltä saa ostaa pikkumakeaa tai -suolaista lempijuoman oheen. Eipä tuo Corner Bar mikään pöllömpi paikka istuakaan ollut.

ts_ship_europa_restaurant (10)Kuva: Tallink Silja

ts_ship_europa_restaurant (13)Kuva: Tallink Silja

Corner Barin lähettyvillä sijaitseva pub on saanut uuden, pirteän värityksen.

ts_ship_europa_restaurant (2)Kuva: Tallink Silja

Pubin ja Corner Barin välissä/niiden takana sijainnut Maxim on saanut väistyä Grill Housen tieltä ja ravintolan listalla on mm. hampurilaisia ja pihvejä. Alku- ja jälkiruokapöytä löytyy tästäkin ravintolasta edeltäjänsä tapaan ja erikoisaamiainen tarjoillaan myös Grill Housessa.

Silja Europa Grill House

Grill Housen sisustus on mielestäni onnistunut, mutta menullisesti jään kyllä kaipaamaan Maximia.

Hiukkasen nopeampaan ruokailuun tottuneet arvostavat varmasti keväällä uudistuksen myötä tullutta Fast Lanea ja tottahan toki laivalta löytyy myös monen suosima Grande Buffet. Kyseinen ravintola tuunattiin tässä viimeisimmässä uudistuksessa saman tyyliseksi kuin mitä Silja Symphonyn ja Silja Serenaden Grande Buffetit ovat, mutta yksi asia tuo voittopojot Silja Europan Grande Buffetille. Ne on kuulkaattes ne isot keulaikkunat!

Silja Europa Grande Buffet

Niin juu, mites se meidän ”neitsytmatkan” ruokaohjelma? Kolme annosta kolmessa ravintolassa (yksi jokaisessa), tervetulotilaisuuden ja kiertokäynnin jälkeen.

Silja Europa Tavolata

Alkuruoka italialaisravintola Tavolàtassa. Tämä kasvissyöjä kiitti herkullisen näköistä annosta…

Silja Europa Tavolata alkuruoka

.. Ja sitä, että nenäni eteen tuotiin oma annos tomaattia ja mozzarellaa.

Pääruoka nautittiin Maximin tilalle tulleessa Grill House -ravintolassa.

Silja Europa Grill House pääruoka

Minen ole grilliruoan ylimpiä ystäviä, edes grillattujen kasvisten, mutta kaiken pistin poskeeni. Ei tuo huono ollut, mutta jotenkin vaan grillijutut ei ole se meikkiksen ykkösjuttu.

Jälkiruoka mentiin hakemaan Grande Buffetin jälkkäripöydästä. Eihän siellä mahassa tilaa oikeastaan ollut, mutta buffet on aina buffet. Ei siellä voi olla syömättä.

Silja Europa Buffet jälkkäri

Jälkkäreiden kyytipojaksi saatiin jotain sellaista, josta en ollut ennen kuullutkaan…

Tallink Silja Kylmäuutettu kahvi

Kylmäuutettua kahvia! Oli kyllä täysin tuntematon juoma meikäläiselle, mutta kuuleman mukaan kovin suosittu Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Tallink Silja kylmäuutettu musta kahvi

Kylmäuutettu (cold brew) kahvi on tullut Silja Linen Helsingin ja Tukholman välisille laivoille tämän kuun alussa, ja nyt myös Silja Europalle sekä myöhemmin Megastarille. Kyseinen kahvi valmistetaan uuttamalla kahvijauhetta kylmässä vedessä n. 12 – 16 tuntia ja suodattamalla se sen jälkeen. Valmistusmenetelmällä kahvista tulee matalahappoista ja luonnostaan normaalia makeampaa, joten sitä kannattaa testata myös sellaisten ihmisten, jotka eivät ole normaalisti kahvin ystäviä. Maistoin jälkiruoan kanssa kylmäuutettua mustaa kahvia ja täytyy kyllä myöntää, ettei kyseinen kahvi aivan kolahtanut meikäläiseen. On se vaan jännä, miten aivokoppa on vahvasti sitä mieltä, että kuuma musta kahvi on se ainoa oikea kahvi.

Ja sitten tähän lopuksi tuttuun tapaan laivatytön tuomio ja risteilyn, kröhöm, eräänlainen silmänruokapalkinto:

Uudistukset ovat mielestäni onnistuneita. Silja Europa on tuotu nykypäivään ja muutokset ovat niin valtavia, että laiva tuntuu sisustuksellisesti kuin uudelta. Väritys miellyttää ja on raikas, ja sopii varmasti ikkunoista aukeaviin merimaisemiin kunhan päivät pitenee. Yökerhohan uudistettiin keväällä ja on nätti, mutta varmastikin edelleen auttamattoman pieni kunnon bilekautena. Muutoksia siis peräosastossa ei ole tapahtunut, muttei se haittaa minua. Erityisesti DeLuxe-hytit ja Executive Suitet saavat tämän naisen nassulle ison hymyn. Harmi vaan, että kaikista sviiteistä on poistettu poreammeet, sillä omasta mielestäni muutamaan sviittiin olisi voinut jättää ne tallelle ja merkitä kyseiset sviitit erikseen varausjärjestelmään. Ehkä kymppi tai kaksi enemmän hintaa poreammesviitille, taikka sviitin varanneille kultatason kantiksille kiva pikku upgrade poreammesviitin ollessa vapaana, ja saattaisi olla suosio taattu.

Laiva on siis nätti, pohjaratkaisu omasta mielestäni toimiva ja ah, ne ikkunat. Nyt on vihdoin saatu Helsinki-Tallinna-reitille kunnon laiva, jonka hyteistä ja tiloista pystyy nauttimaan isoissa määrin. Ns. tavallisen asiakkaan palvelua emme päässeet testaamaan, joten se on meikäläiselle kysymysmerkki. Se on enää Tallinkista kiinni, miten homma lähtee luistamaan pysyvästi linjalle tulleella laivalla. Bilekansallakin on oma vastuunsa kohdella asiakaspalvelijoita asiallisesti ja pitää tiloista huolta. Hiukkasenhan minä pelkään, että tämä kaunis laiva öristään taas jossain vaiheessa sellaiseen kuntoon, että nätti sisustus on vain historiaa.

Niin juu, ja olen joskus tupannut kehumaan silmää miellyttäviä asioita, oli ne sitten tavaroita, maisemia taikka ihmisiä, sukupuoleen tai ikään katsomatta. Tämänkertainen palkinto menee jälleen jo aiemmin palkinnon saaneelle henkilölle. Onnittelut vaan risteilyisäntä Ari ja hänen valloittava silmiin saakka nouseva hymynsä. Tuollaista iloa sen pitää elämässä ollakin.

Silja Europa risteilypäällikkö Ari

Ari asettui ryhmämme eteen kuvattavaksi ja kyllähän siellä moni kamera tuntui räpsyvän. Ainakin naisilla.

P.S. Tiesitkös muuten, että illan myöhäisellä pikalaivalla palaava voi ottaa maksusta itselleen hytin ja astua Helsingissä yöpyvästä laivasta ulos vasta aamulla? Käytin itse tuollaisen mahdollisuuden maanantai-iltana kun tiesin, että myöhäisen kotiinpaluun takia yöunet olisivat jääneet muutamiin tunteihin tiistaisen työpäivän takia. Ei taksijonoja tai harvakseltaan liikkuvia julkisia kulkuneuvoja, vaan muutamaa kantta ylempänä lämpöisä peti erittäin siistissä hytissä ja oma suihku. Parhautta.

Tallink Star A-luokan hytti

m/s Starin A-hytti.

Olisihan se yö ollut unentäyteisempi, ellei nuhani olisi pamahtanut räkäisäksi nuhaflunssaksi juuri yöllä. Huulessa hervoton yskänrokko ja pää täynnä limaa, nenä täysin tukossa ja poskiontelot sekä nenän iho niistämisestä hätää kärsimässä. Musiikki käytävällä häiritsi ja ikkunaverhojen kautta paistoi sataman kirkkaat valot. Tuskinpa olisin noihinkaan kiinnittänyt huomiota, jos olisin ollut terve ja nukkunut normaalisti.  Niin sitä pitää. Työpäivän sijaan hilpaisin korvat luimussa kotiin ja pistin miehen apteekkiin, kun se sitten vihdoin ja viimein meidänkin seudulla aukesi.

No, mitäs mieltä? Onko uudistukset onnistuneita ja heräsikö kiinnostus pikkuiseen irtiottoon tylsästä arjesta? Huvinpuutostilaan löytyy helpotusta Tallink Siljan omilta sivuilta, linkki tässä.

Yhteistyössä Tallink Silja Oy. Tarjotusta matkasta, eväksistä ja juomista huolimatta ihka oikeita mielipiteitä.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee. Niin juu, ja aivan tavismenoa löytyy Snapchatistä nimimerkillä Kthetraveller. Omalla vastuulla sitten. 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Tallink Silja Megastar Silja Europa - 3 päivän matka Tallinnaan keskiviikko, elokuu 30, 2017 at 15:29

  […] Samaisesta Passionate Traveller -blogista löydät myös halutessasi kattavan kuvauksen SIlja Europasta ylhäältä alas ja keulasta perään. […]

 • Reply alex torstai, joulukuu 15, 2016 at 23:01

  Nyt täytyy kyllä sanoa, että aika hyvännäköinen uudistus – jopa niinkin, että saa jo harkitsemaan 22h-risteilyä Tallinnaan (vaikkei tämä Tallinnan matkatyyppi tähän saakka olekaan kovin korkealle noussut prioriteettilistalle). Kuvien perusteella laiva näyttää todellakin freessiltä, modernilta ja tälle vuosituhannelle päivitetylle. Nyt tosiaankin täytyy pitää peukkuja, että matkustajat arvostavat uudistuksia jotta pysyvätkin hyvännäköisinä. Ehdottomasti jatkoon…

  • Reply Kthetraveller torstai, joulukuu 15, 2016 at 23:05

   Niin samaa mieltä kanssasi, ehdottomasti jatkoon. Minä aion pistää kyllä risteilyn varaukseen, kunhan kevään viihdekalenteri alkaa näyttää pidemmälle ja ensi vuoden kuviot selviää muutenkin. Kiva kun tykkäsit sisustuksesta, Alex. Onkos muita risteilyjä varauksessa?

  Leave a Reply