Suomen suurin matkablogiyhteisö

Erinomainen kaupunkilomakohde Berliini

Hyi minua. Niin taas olin lokeroinut Berliinin sellaiseen matkakohdelokeroon, ettei se vaan sattunut komeilemaan ensimmäisten joukossa ”tahtoo mennä” -listallani. Syy siihen oli niinkin hölmö, kuin 14-15 vuoden takainen päiväreissu kyseiseen kaupunkiin, jolloin tutustuimme kaupunkiin pintapuolisesti. Kävimme miehen kanssa televisiotornissa ja sen lähettyvillä olevassa kauppakeskuksessa, otimme muutaman kuvan Checkpoint Charliesta ja pitihän sitä myös ostaa  pienoinen pala muuria turistikrääsäkaupasta. Siinä se oli, meidän Berliini ja sen nähtävyydet. Been there, done that, niinkuin meidän perheessä tupataan sanomaan, eikä takaisin tarvitse mennä. Vai?

Anyway, Berliini sai ajatuksissani uuden mahdollisuuden, kun airberlin kutsui matkatoimiston edustajia ja yhden bloggaajan tutustumaan Berliinin tarjontaan. Marriott-ketjun hotellit hoiti meidän majoituksen, joten tämä hotelleita rakastava nainen oli onnensa kukkuloilla päästessään tutustumaan Berliinin tasokkaampaan hotellitarjontaan. Luvassa oli ohjelmaa täynnä olevat kiireiset kaksi päivää, mutta eipä tuo tuntunut ketään meistä haittaavan.

AirberlinAirberlin A321 Wingview

Airberlin

Paljon olen lentänyt, mutta airberlinistä minulla ei ollut aiempia kokemuksia. Minulla oli käsitys halpalentoyhtiöstä, jossa matkalaukustakin saa maksaa, mutta toisinpa olikin. Yleisimmin AB:n lipun hintaan kuuluu matkalaukku (max. 23 kiloa) ja tietysti käsimatkatavarat, mikä on airberlinin edullisimpiin hintoihin nähden todellinen plussa. Esim. tuttuun kotimaiseen verrattuna edes kahvia, teetä tai vettäkään ei tullut turistiluokassa Euroopan sisäisellä ilmaiseksi, mutta juomien hinnat olivat halvempia kuin Finnairilla. Piccolo-koon samppanja maksoi 10 euroa, skumppa 4 euroa ja viinit 5 euroa. 0,5 litran limut irtosi puolestaan 3 eurolla, joten ei voi kun todeta Jorma Uotisen sanoin: Ei huono.

Berliinin visiittimme aluksi pääsimme tutustumaan airberlinin showroomiin, jossa kuulimme hieman lisää matkustamisesta yhtiöllä. Airberlin on tuonut parannuksia matkustamiseen ja mm. turistiluokan uusissa istuimissa (uudet tulossa siis kaikkiin koneisiin) on USB-latauspistokkeet penkkien alla. Euroopan sisäisillä lennoilla on myös businessluokka ja vaikka istuinjärjestely on samanlainen kuin kotimaisella yhtiöllämme, niin ruoka ja juoma on samaa kuin turistiluokassa olevat Airbistro -menussa esitellyt tuotteet. Erotuksena on vain se, että menun tuotteet ovat maksuttomia businessluokassa.

Mites airberlinin pitkät lennot? Busineksestä löytyy flat seatit ja ne tavalliset jutut kuten paremmat kuulokkeet ja virkistyspaketti, mutta aivan Finnairin tasolle (Finskin kaukobusinessluokka on tuttu) en airberlinin businessluokkaa osannut siltä istumalta showroomissa laittaa. Vaikea kuitenkaan sanoa siitä enempää, sillä kokemusta minulla ei airberlinin busineksestä taikka niiden aterioista ole. Airberlinin uusissa A330 koneissa on mahdollisuus yksityisyyteen eri tavalla kuin Finnairin vastaavissa koneissa, mutta ehkä minä olen vain näitä pikkuviimeistelyjä kaipaava ihminen, jolle mm. pussilakanat peitoissa merkitsee paljon. Mielelläni kuulisinkin kokemuksia airberlinin businessluokasta, sillä kaikki tieto on tervetullutta ja auttaa minua, sekä muita kyseisen lentoyhtiön businessluokan lentoja pohtivia. 

Mutta palataanpas airberlinin turistiluokkaan ja sen etuihin. Pitkillä lennoilla saa lämmintä ruokaa ja juomat maksuitta, ne alkoholillisetkin. Jos taas normaalit lentokonepöperöt ei kiinnosta, niin peräosastossakin on mahdollisuus nauttia astetta paremmasta aterioinnista Berliinistä lähtiessä, sillä tietyistä Berliinin ravintoloista on tilattavissa lennoille maukas illallinen iFleat-sovelluksen kautta. Minulla on pikkuinen veikkaus, että ko. idea on tulossa pikkuhiljaa muillekin lentoyhtiöille ja ihmiset ovat myöskin valmiita maksamaan siitä.

Berliini on hotellilomailijan unelmakaupunki

Ensimmäinen ilta meni tutustuessa kolmeen eri Marriott-ketjun viiden tähden hotelliin, Hotel am Steinplatziin, Ritz-Carlton Berliniin ja Berlin Marriottiin, jossa myöskin yövyimme. Täytyy kyllä kehua, että meille kierroksille valitut hotellit olivat onnistuneita ja antoivat hyvän kuvan Marriott-ketjun tarjonnasta. Löysinpä joukosta muutaman ”pakko päästä”-hotellinkin, mutta esittelen kiertämämme hotellit ja ne lempparini myöhemmin erillisessä postauksessa.

Berlin Hotel am Steinplatz

Kattokaa nyt tuota kutsuvaa sänkyä Hotel am Steinplatzissa! Palailen tuohonkin hotelliin kunnon kuvien kera erillisessä postauksessa.

Hotellitutustumisen yhteydessä pääsimme myös nauttimaan Ritz-Carlton Berliinin Fragrances-baarin erikoisista drinkeistä. Se on nimittäin niin, että drinkit valittiin menun sijaan nenän avulla. Fragrances -baarissa oli nuuhkuteltavana erilaisia hajuvesiä ja niistä tuoksuista sitten piti valita se itseä miellyttävä. Tuoksun alla oli nähtävissä eksoottinen drinkin nimi, joka oli tarkoitus tilata tiskiltä, mutta luovutin ja otin vain kuvan lempihajuvedestäni. Riittipä tärähtänyt kännykuva tilaukseen baarimestarille ja jösses niitä juomia, joita eteemme kannettiin. Drinkkien ulkonäötkin oli jo elämyksiä meille kaikille ja esimerkiksi muutama seurueemme jäsen sai juomansa kengässä. Tämä happamista drinksuista tykkäävä prinsessa sai puolestaan eteensä happaman juoman, jossa lillui oikeita kultahippuja. Juoma osui makumieltymykseni suhteen juuri oikeaan, mutta yksi vika siinä oli. Minä, joukon pienin, sain tietysti porukan isoimman juoman. Pikkuisenhan tuo isossa kipossa ollut drinksu kihahti päähän.

Vaara by Penhaligons_(c) The Ritz-Carlton, Berlin

Kuva saatu käyttöön Ritz-Carlton Berliniltä.

Yllä muuten kuva aiemmin mainitsemastani mökkidrinkistä. Voitte kuvitella, että ihmetys oli valtava kun kyseiset juomat tuotiin ensimmäisten joukossa pöytään. Juoma oli välkehtivän LED-tuikun kanssa mökin sisällä ja näkymän viimeisteli mökin ikkunoista tuleva savu. Drinkkien hinnat lähtevät Fragrances -baarissa 14 eurosta (inte paha), mutta yli 60 euron juomasekoituskin löytyy. Suosittelen vielä varmuudelta tarkistamaan tilatun drinkin hinnan baarimestarilta, jos yli 60 euron drinkkihinta ei ole se sinun juttusi. Baarista löytyy pyydettäessä normaali drinkkilista ja muitakin juomia myydään, joten paikassa kannattaa piipahtaa vaikkei kaikki seurueen jäset olisikaan drinkkien ystäviä. Suosittelen.

Berliinin nähtävyydet

Berliinin nähtävyyksiin pääsimme tutustumaan opintomatkamme toisena päivänä. Berlin Marriottista oli vain alle kilometrin kävelymatka Branderburgin portille ja siihen väliin osui myös mykistävä Holocaust-muistomerkki. 19.000 neliömetrin alueelle oli pystytetty 2.711 eri korkuista betonipilaria, joiden keskellä oli mahdollisuus kävellä. Muistomerkki veti kyllä minut hiljaiseksi ja olisin mielelläni kävellyt pilarien keskellä pidemmänkin tovin.

Berlin Holocaust Memorial

Muistomerkki vaikutti alkuunsa melkoisen mitättömältä. Mitä ihmeellistä nyt tuommoisessa betonipilarien täyttämässä aukiossa on? Idea selvisi minulle kuitenkin alueella kävellessä.

Berlin Holocaust-MemorialBerlin Holocaust-muistomerkki lintu

Branderburgin portin lähettyville on perustettu uusi museo The Gate, joka kertoo Saksan ja Berliinin historiasta filmin ja näyttelyn avulla. 20 minuutin pituinen filmi pyörii jatkuvasti, eikä ovia laiteta kiinni esityksen ajaksi, joten museovierailla on mahdollisuus aloittaa filmin katsominen mistä hetkestä tahansa ja jatkaa miten pitkään tahansa. Filmin ohessa iloisiin ja surullisiin vuosiin pystyy tutustumaan helposti näyttelyssä olleen aikajanan turvin, joten ainakin itse koin näyttelyn juuri sopivan kokoisena ja informatiivisena.

Berlin Branderburg

The Gatelta siirryimme bussiin, joka kierrätti meitä Berliinissä nähtävyyksiä näytellen ja ruokaan/juomaan tutustuttaen. Arvelin ensin bussissa näytettävien historiavideoiden olevan turhia, mutta ne olivatkin itse asiassa hyvä keksintö. Videolta näytettiin entisaikojen filmejä ja kuvia juuri niistä pakoista, jossa bussimme pysähtyi vähäksi aikaa, mikä lisäsi bussikierroksen kiinnostavuutta.

Berlin Wall mark

Berliini ei unohda historiaansa. Tämä punertavista katukivistä rakennettu viiva kertoo sen kohdan, missä Berliinin muuri meni aikoinaan. Kyseinen ”punainen viiva” kiemurtelee ympäri Berliiniä ja alkuperäistä muuria on vielä nähtävissä kolmessa eri kohdassa kaupunkia.

Berliini on ihana kasvissyöjille ja vegaaneille

Mites se ruoka ja juoma? Kasvissyöjä kiitti naama muikeana, sillä Berliini on kasvissyöjälle ja vegaanille ystävällinen! Arvelin aluksi olevani vaikeuksisssa, mutta jopa currywurstia (kääk!) oli kasvisversiona. Sen verran vähän syön ranskalaisia ja makkaroita en yhtään, että kyytipojaksi piti tilata olutta. Oluita puolestaan pääsimme maistelemaan vielä erikseen yhdessä Berliinin monista mikropanimoista.

Berlin currywurst vegetarian

Niin juu, ja on se Berliini ihana oluiden ystävillekin

Olihan se kuulkaattes jännää tälle tytölle astella junaradan alla sijaitsevaan Brauhaus Lemkeen, kun nämä tällaiset olutravintolavierailut on hyvin harvinaisia. Berliinin ensimmäinen, vuodesta 1999 toiminut mikropanimoravintola sijaitsee sopivasti muutaman minuutin kävelymatkan päässä Alexanderplatzilta ja tarjoilee omien panemiensa oluiden ohessa muita juomia ja ruokaa. Jälleen kerran täytyy kehua kasvissyöjänä Lemkenkin menua, sillä sieltä löytyy useampi vaihtoehto meille ”ruokarajoitteisille”. Harmi, ettemme ehtineet syömään paikassa.

Berlin Brauhaus Lemke

Nou hätä, en vetänyt juomalaseja (6 kpl) tyhjäksi. Sen verran vahvaa olutta oli tarjolla, että tämän naisen turistikierroskunto olisi loppunut melkoisen lyhyeen, jos kaikki juomat olisin juonut. Mutta hei, tänne on päästävä uudestaan tuon oman kullan kanssa joku kerta.

Eipäs unohdeta suklaan ystäviä

Suklaa, tuo kaiken hyvän ja pahan alku ja juuri. Suklaa on heikkouteni, mutta joka kerta päädyn voivottelemaan tuhtia oloa muutaman suklaan jälkeen. Liekö Berliiniläisten suklaainto johtunut lähestyvästä joulusta, tai sitten he vain rakastavat suklaata meitä suomalaisia enemmän. Berlin Marriottissa huoneessani odotti maittava, mutta tuhti suklaaleivos ja Courtyard Berlin City Centerissä huoneessani odotti suklaalevy. Molempina iltoina illallistemme jälkiruokina oli tuhti suklaajälkkäri, Airberlinin koneessa tarjottiin suklaata ja pääsimmepä maistelemaan suklaata muissakin paikoissa. Suklaan ystävien mekkakin tuli koettua, kun kävimme Rausch Scokoladenhausissa. Suklaiden lisäksi Rausch Scokoladenhausista löytyy ravintola, kahvila ja upeita suklaasta tehtyjä pienoismalleja, kuten televisiotorni ja Titanic, joten paikka on elämys lapsillekin.

Berlin Rausch Scokoladenhaus Titanic

Siinäpä se, suklaasta väsätty Titanic. Pituutta laivalla on 275 cm, painoa komeat 265 kiloa ja työtunteja moisen tekemiseen on mennyt 330. Kyllä ne jotkut jaksaa.

Berliinin tunnelmalliset joulumarkkinat 

Berliinissä avautui tänä vuonna yli 60 joulutoria, joskaan kaikki eivät ole auki jokaisena päivänä tai edes jokaisena viikonloppuna. Pääsimme tutustumaan sulkaapuodin jälkeen yhteen Berliinin suosituimmista joulutoreista, Gendarmenmarktiin. Aivan pienestä tapahtumasta ei ole kyse, sillä kyseinen tapahtuma vetää vuosittain jopa 60.000 kävijää ympäri maailmaa.

Berliini joulumarkkinat (2)Berliini joulumarkkinat Gendarmenmarkt 2Berliini joulumarkkinat Gendarmenmarkt 1Berliini joulumarkkinat Gendarmenmarkt 0Berlin chocolate covered strawberries

Ai nam nam, suklaakuorrutettuja mansikoita! Enää puuttui lasillinen samppanjaa, mutta kyllä sitäkin olisi varmaan jostain kojusta saanut.

No, mitäpäs tykkäsin joulutorista näin Rantapallon puolivirallisena jouluhörhönä? Joulutori sijaitsi kauniilla paikalla, Deutcher Domin, Berliinin konserttitalon ja Französischer Domin keskellä ja illan pimetessä rakennukset valaistiin kauniisti. Alueella oli esiintyviä artisteja tunnelmaa kohottamassa, paljon käsityönä tehtyjä tuotteita ja herkullista ruokaa, hehkuviiniä unohtamatta. Jouluhörhönä nautin täpöllä jouluisasta tunnelmasta, joskin lumi loisti poissaolollaan. Ja en muuten voinut olla ajattelematta minua ja rakasta miestäni romanttisella kävelyllä joulutorilla. Paikassa oli jotain romanttista kaikesta väkimäärästä huolimatta.

Huippuviihdettä Berliinissä

Melkoisen ryytynyt meikä alkoi olla päivän jälkeen, mutta ryytymykset unohtui sen siliän tien, kun pääsin katsomaan ”The One” musikaalia komeassa Friedrichstadt-Palastissa. Muotisuunnitelija Jean Paul Gaultier on suunnitellut shown yli 500 asua ja nähtävää ei kyllä lavalta puuttunut. Lavasteet oli upeat, esiintyjät huippuja ja show kaikin puolin sellainen, että se meni heittämällä kaikkien koskaan näkemieni esitysten ohi. Mitäpä siihen muuta sanomaan kuin että esitys oli visuaalinen ilotulitus, a must-see, joten kannattaa varata paikka musikaalista jos on lähdössä Berliiniin. Friedrichstadt-Palastin sivuille ja shown traileriin pääset tästä.

Berliini Friedrichstadt-PalastBerliini Friedrichstadt-Palast The One

Menisinkö Berliiniin toistekin?

Kuvani kaupungista muuttui. Berliini ei ole ainoastaan kaadetun muurin kaupunki ja menneiden aikojen tylsä muistelija. Berliini on boheemi, rosoinen, kaunis ja niin vapaa, oikea City of Freedom & Design. Hotellihinnat ovat kerrassaan erinomaisia Berliinissä, joten sinne kannattaa lähteä jo pelkästään hotellienkin takia. Miehelle olen jo ilmoittanut, että menemme ensi vuoden puolella Berliiniin ja varaamme myös tasokkaan hotellin, sillä hotelliyöpymisen hintaero muihin kaupunkeihin näkyy erityisesti tasokkaissa hotelleissa. Se, jos mikä, sopii tälle hotellissa oleilusta nauttivalle hotellitytölle. Berliinin opintomatkalla tutustumistani hotelleista ja Berliinin tulevista tapahtumista lisää myöhemmin.

Yhteistyössä airberlin ja visit Berlin. Majoituksesta vastasi Berlin Marriott Hotel ja Courtyard Berlin City Centre. Ilmaisetuja opintomatkallamme tarjosi myös Berliinin The Ritz-Carlton, The Gate ja Friedrichstadt-Palast. Kaikesta tarjotusta huolimatta ihka oikeita meikäläisen omia mielipiteitä.

Blogiani voit seurata myös Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa. Facebookiin päivitän myös blogin ulkopuolisia kuulumisia, joten sieltä näet ajankohtaisemmin missä meikäläinen milloinkin menee. Niin juu, ja aivan tavismenoa löytyy Snapchatistä nimimerkillä Kthetraveller. Omalla vastuulla sitten.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Berliini, kohtuuhintaisten luksushotellien kaupunki - Passionate Traveller keskiviikko, joulukuu 21, 2016 at 14:28

  […] tuoksuteltavien hajuvesien mukaan. Omasta kokemuksestani kyseisessä baarissa voit lukea tarkemmin täältä. Ehdottomasti viisitin arvoinen paikka, vaikket olisikaan hotellin […]

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, joulukuu 12, 2016 at 16:53

  Ihanalta vaikuttaa! Mullakin suunnitelmissa tutustua Berliiniin vähän paremmin (vaikka jo edellisellä kerralla jäi positiivinen kuva), kunhan sopiva rako löytyy. Ja hotellit on tosiaan ilahduttavan edullisia siellä!

  • Reply Kthetraveller tiistai, joulukuu 13, 2016 at 12:46

   Hienoa! Kyllä Berliini ansaitsee tosiaan useamman päivän tutustumiseen. Meidän kierros raapaisi vaan pintaa, joten kyllä täälläkin katsellaan sitä sopivaa rakoa uusintavisiitille.

  Leave a Reply