Suomen suurin matkablogiyhteisö

Onnea, mielenrauhaa ja joulun tunnelmaa Fiskarsin Ruukissa

Olen nauttinut New Yorkin Manhattanin ja Hongkongin vilinästä, ihaillut Sydneyn leppoista tunnelmaa, ihmetellyt Pompeijin raunioita ja rentoutunut viiden tähden puitteissa Grand Hotel Kronenhofissa. Olen nauttinut kaikesta kokemastani mutta hyi minua, vähätellyt sitä mitä Suomessa on nähtävää. ”No, onhan meillä rauhallista ja puhdas luonto, paljon järviä ja Lappi on hieno paikka talvella, mutta eipä meillä paljoa muuta ole.” Tuossa vakivastaukseni ulkomaalaisille, jotka kyselevät matkoillamme millainen Suomi on. Niin että todella hieno markkinointinainen olen tainnut tuolla ulkomailla kierrellessäni olla.

Fiskarsin Ruukki oli minulle ja miehelleni nimenä tuttu, mutta muuta minä en sitten oikein paikasta tiennytkään. Miksi kummassa minulla olisi loppujen lopuksi ollut sinne pääkaupunkilaisena asiaa, kun elämä on mitä on. Arjen kiireitä, kiristynyttä otsanahkaa, stressiä ja pimeitä iltoja, jolloin vain haluan käpertyä sohvan nurkkaan rauhoittumaan päivän menoista. Edelliseen postaukseeni liittyen pääkoppani oli käynyt jo jonkin aikaa hieman ylikerroksilla, unet olivat olleet vajavaisia ja hymytkin kadonneet, joten mikä olisikaan ollut parempi tapa nollata ajatukset kuin pikkuinen visiitti jonnekin aivan eri maailmaan. Sellaiseen paikkaan, jossa tämänkin maailmaa nähneen naisen suu loksahti ammolleen. Voiko tällaista oikeasti löytää Suomesta?

Vajaan 90 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva Fiskarsin Ruukki on aivan oma maailmansa. Laaksossa sijaitsevat vanhat jalot lehtipuut sointuvat täydellisesti jokiympäristöön ja vanhojen rakennuksien keskelle, muistuttaen vanhoista ajoista jolloin kyläyhteisöt olivat voimissaan, naapurin lapsista pidettiin huolta ja puhallettiin yhteen hiileen.  Kiireisensä pääkaupunkiseutulaisena sain positiivista energiaa näkemästäni ja siitä kiireettömyydestä, joka huokui ympäristöstä. Pienet putiikit, käsityöpajat, herttaiset kahvilat ja maittava lähiruoka tunnelmallisissa ravintoloissa sai unohtamaan kaikki arjen paineet hetkeksi. Mutta mitä ihmettä pystyi tapahtumaan kiireisen ohjelman aikana, jotta tämäkin paineen alla elänyt nainenkin pääsi kirjaimellisesti rentoutumaan?

Aterioimme retkipäivän aluksi Ravintola Kuparipajassa, enkä olisi voinut olla tyytyväisempi minulle tarjottuun kasvisruokaan. Alkuruoaksi tarjottu samettinen palsternakkakeitto ja minulle täysi uutuus, pääruokana tarjottu emmervehnästä tehty risotto yllätti positiivisesti. Näin juuston ystävänä en voinut myöskään olla hymyilemättä, kun nenäni eteen tuotiin käsityönä tehtyjä Fiskarsin Juustolan juustoja.

Naama messingillä kiertelimmekin aterian jälkeen ympäri Fiskarsin Ruukkia ja tutustuimme putiikkien tarjontoihin. Parasta antia oli kuitenkin putiikkien yhteydessä se historiallinen ympäristö, joka paistoi vuonna 1649 perustetun ruukin ympärillä.

Jep, jo on ammattitaitoa! Tällaista oli nähtävillä Takopajan pihalla.

Oi nam ja nam. Näin ihania praliineja ja kakkupaloja PetriS Chocolate Roomissa.

Ja näin paljon upean värisiä kynttilöitä Desico Shopissa!

Illallisen nautimme tunnelmallisessa Fiskars Wärdshus hotelli-ravintolassa, joka huokui lämpöä ja kodikkuutta. Kasvisruokailijana ihastuin taas minulle tarjottuihin annoksiin täysin ja täytyy myöntää, että kyytipoikana tarjotut Rekolan Panimon oluet maistuivat hyvin siinä aterian ohessa. Jos ja kun nautimme miehen kanssa aterialla alkoholia, on se useimmiten hyvä, ruokaan sopiva viini. Olut (se perustölkki) avataan korkeintaan pizzan, grilliruoan tai tortillojen seuraksi. Wärdshusin päivällisellä maistatetut oluet herättivät kuitenkin mielenkiinnon sen suhteen, että oluitakin kannattaisi harkita vakavasti ruoan oheen. Muutama olut matkasikin Fiskarsista kotiin ja mies ilmoitti kiiltävin silmin tuliaiset nähtyään, että kyseiset pullot avataan joulupöydässä. Kerron varmasti tulevaisuudessa, mitä mieltä erikoisoluista hieman enemmän tykkäävä mieheni Rekolan Panimon juomista on.

Mutta mitäs meikäläinen sitten nauttikaan juomien ohessa, mikä sai tämän makustelijan huulille hymyn?  

Kasvisliemi ja tuorejuustomousse.

Tattikasvispaistos, tatticreme ja puikulaperunapyree.

Ai että! Suussa sulavaa lakkasorbettia ja -hilloketta, karamellimoussea ja vadelmajugurttimarenkia. Oivan kevyt lopetus maittavalle aterialle.

Jos oli ateria nautintoa vatsalle, niin näkymät ja valot joen rannassa olivat nautintoa silmille. Pikku vinkkinä, että TULI&VALO tapahtuma on esillä vielä ensi lauantaina, jonka jälkeen Fiskarsissa aletaan valmistautumaan jouluun.

Sisustusshoppailijan ja lähiruokaa halajavan paratiisi, joulun taikamaa, rauhan tyyssija, the great escape. Noilla muutamilla sanoilla kuvailisin Fiskarsin Ruukkia. Tämä nainen jätti visiitillä kauas arjen kiireet ja stressin. Mieli rauhoittui ja vatsa nautti hyvästä ruoasta, silmät puolestaan silmäruoasta. En voinut olla ihastelematta kaikkea ympärilläni ja miettimättä sitä, miltä paikka näyttäisi kauniina syyspäivänä kun ruska on parhaimmillaan tai silloin, kun Fiskarsin Ruukin Joulun tapahtumat valtaavat alueen. Näinkin jo itseni kävelemässä rakkaan mieheni kanssa käsi kädessä joen rantaa pitkin, lasten kulkiessa vieressä ja nauttimassa joulun tunnelmasta.

Olin väärässä. Suomessa on paljon nähtävää ja esiteltävää niin meille suomalaisille kuin ulkomaalaisille.

P.S.: Fiskarsin Ruukin Joulu polkaistaan virallisesti käyntiin lauantaina 28.11.2015 ja sinne pääsee mukavasti vaikka joulubussilla. Jouluhörhönä minun on tähän loppuun vielä mainostettava muutamaa kiinnostavaa tapahtumaa:

Itsenäisyyspäivän viikonloppuna 5.-6.12. on Jouluiset maut Fiskarsissa-tapahtuma, jolloin makasiinilla on myytävänä herkullisia lähiruokamakuja kuten juustoja, leipomotuotteita, kasviksia, lihaa, lihatuotteita ja glögiä. Ei muuta kuin hakemaan herkut itsenäisyyspäivän juhlapöytään ja jos myynnissä sattuu olemaan minua ihastuttanutta keltaista tyrnimarjapohjaista glögiä, niin pankaas ostaen pullo. Oli nääs nannaa.

12.-13.12. ja 19.-20.12. klo 11-15 on puolestaan mahdollisuus käydä noukkimassa se sinua miellyttävä kuusi Joulukuusisafarilla. Hyppää traktorikyytiin ja valitse mieleisesi kuusi joulukuusiviljelmältä. Kuusi pakataan, saat sen mukaasi joko 12. tai 19.12 taikka sitten se kuljetetaan Frimanin joulubussin kyydissä Helsinkiin. Lisätietoja joulukuusisafareista saat sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Niin juu, ja pistän piakkoin todella messevän kilpailun pystyyn jossa on huippupalkinto, joten olkaahan kuulolla!

Yhteistyössä/järjestävä taho: Fiskars Village. Tarjotusta retkestä ja aterioista huolimatta mielipiteet täysin omia.

EDIT: Laitan tähän perään vielä muiden samalla retkellä olleiden bloggaajien kirjoituksia sitä mukaa, kun niitä ilmaantuu. Nautinnollisia lukuhetkiä!

Rauharentola, Oma tila Fiskars
Travellover, Fiskars – tunnelmallinen syksylläkin
Lumo lifestyle, Päiväretki Fiskarsin ruukkiin
COCOA ETSIMÄSSÄ, Jouluinen viikonloppu Fiskarsissa
Pingviinimatkat, Kädentaitoja, herkkuja ja joulun tunnelmaa Fiskarsissa

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Vielä ehdit osallistua hotelliyön arvontaan! - Passionate Traveller maanantai, 7 joulukuun, 2015 at 10:01

  […] tuttavallisemmin Wärssy, tehty. Ihastuin Wärssyn tunnelmaan ja ruokatarjontaan taannoisella blogimatkallamme Fiskarsin Ruukkiin, enkä voisi olla tyytyväisempi siitä, että pääsen arpomaan teille […]

 • Reply Pingviinimatkat - Fiskars tiistai, 24 marraskuun, 2015 at 21:51

  […] Lifestyle Cocoa etsimässä Passionate Traveller Travellover Rauharentola Kristallin hohtoa Kuulasta ja kepeää Beach House […]

 • Reply Suvi tiistai, 24 marraskuun, 2015 at 19:47

  Ihanan näköistä. Tulee jotenkin jo joulu mieleen. Olen menossa samoihin maisemiin muutaman viikon kuluttua myös yhteistyökuvioissa.

  Sinulle on muuten haaste blogissani 🙂

  • Reply Kthetraveller tiistai, 24 marraskuun, 2015 at 19:51

   Kiva kuulla, että pääset visiteeraamaan Fiskarsissa! Käyn kurkkaamassa haasteen, kiitti 🙂

 • Reply Milla - Pingviinimatkat sunnuntai, 22 marraskuun, 2015 at 22:12

  Otsikkosi ’onnea ja mielenrauhaa’ kuvastaa kyllä upeasti juuri sitä mistä Fiskarsissa on kyse! Tulee taas niin nälkä näistä postauksia lueskellessa, että ei voi kuin alkaa suunnitella seuraavaa vierailua. Kiitos vielä seurasta ja mahtavasta päivästä 🙂

  • Reply Kthetraveller maanantai, 23 marraskuun, 2015 at 13:38

   Kiitos itsellesi, oli mukava nähdä! Taisin muuten päästä kuvaankin, huomasin kun luin postaustasi samasta päivästä 🙂 Pistän ihanien kuvien postauksesi linkkinä tähän sivulle.

 • Reply Jouluinen viikonloppu Fiskarsissa – suosittelemme! lauantai, 21 marraskuun, 2015 at 11:28

  […] olivat: Beach House Kitchen, Kristallin hohtoa, Kuulasta ja kepeää, Lumo Lifestyle, Passionate Traveller, Pingviinimatkat, […]

 • Reply Satu - Rauharentola torstai, 19 marraskuun, 2015 at 12:27

  Hurjan kauniita nuo iltakuvat.

  • Reply Kthetraveller torstai, 19 marraskuun, 2015 at 12:34

   Oi kiitos! Tutuu kuitenkin, ettei ihan saanut vangittua sitä kaikkea kauneutta, mitä Fiskarsissa oli 🙂 Pitääkin muuten muokata tuota minun tekstiäni sen verran, että laittelen sinne linkkejä teidän muiden Fiskars-kirjoituksiin. Huomasin justiinsa, että niitähän onkin jo tupsahdellut luettavaksi useampi kappale!

  Leave a Reply