Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ihana, ihana Ahvenanmaa ja sadonkorjuujuhlat

Hyi minua. Olen tainnut lausua nuo itseäni haukkuvat sanat useaan kertaan blogiurallani. Tällä kertaa haukun itseäni sen takia, että Ahvenanmaa on niitä kohteita, joka ei ole kuulunut meidän perheen visiteerauskohteisiin. Minun kokemukseni tuosta kauniista saaristosta ulottuu luokkaretkiin vuosina 1985 ja 1989, jolloin tuli tehtyä jonkinlainen bussikierros leiriyöpymisten lomassa. Bomarsundin linnoituksen minä jokseenkin muistan, asuttamamme punaisen mökkikylän jota ei taida enää olla ja punaiset asfalttitiet, mutta enempiä muistoja ei ole.

Hävettää ja paljon. Jotenkin vain Euroopan tasokkaammatkin hotellit ovat huutaneet perheemme nimeä viikonloppuisin ja loma-aikoina, oma täysin varusteltu mökki kesäisin ja no, Itämeren laivat myös ympäri vuoden. Tuntuu kerrassaan hölmöltä, että jokaisella Ruotsiin suuntautuvalla merimatkalla ihastelemme mennen tullen nopeaa kääntymistä Maarianhaminassa, mutta siihen kosketuksemme Ahvenanmaahan on jäänyt.

Niinkuin aiemmassa postauksessani kerroin, pääsin ahvenanmaalaisen Viking Linen kutsumana tutustumaan tämän vuotisiin Sadonkorjuujuhliin, jotka järjestettiin 18. kerran. Lähdimme Viking Gracella torstai-iltana Turusta ja jäimme Maarianhaminassa pois perjantaipäivällä. Bussi kuljetti meitä ympäri Ahvenanmaata ja minäkin pääsin näkemään seutuja pitkästä aikaa. Tiet olivat edelleen punaisia, Bomarsundin linnoitus edelleen paikallaan, mutta luonto, nimenomaan se Lapilta näyttävä, yllätti minut. Seisoin lounastauollamme kalliolla katsellen avautuvaa näkymää haltioissani ja pohdin sitä, miksi kummassa en ollut viitsinyt aiemmin jalkautua Ahvenanmaalle, varsinkaan kun meri on minulle hyvin rentouttava elementti.

Merta ei kuitenkaan näkynyt maatiloilla, joilla me vierailimme kiertoajelumme aikana. Sadonkorjuujuhlat on tapahtuma, jossa lähiruokien tarjoajat ja kuluttajat tapaavat, ihmiset pääsevät nauttimaan maatilojen tunnelmasta ja herkullisesta ruoasta. Tapahtumia on paljon ja kahden lapsen äitinä kiinnitin huomiota siihen, että lapsille oli vierailemissani kohteissa mukavasti ohjelmaa ja nähtävää. Marsskogens Lamm -tilalla lapset saivat mm. syöttää ja rapsuttaa leppoisia lampaita, Bolstaholms Gård -tilalla puolestaan oli tarjolla esimerkiksi polkutraktorirallia, aarteenetsintää ja ilmakivääriammuntaa.

Nyt on tunnustettava. Minua harmitti kyllä pikkuisen, etten päässyt kiipeilemään heinäpaalien päällä lasten tavoin. Kyllähän minä kait olisin voinut niin tehdä, mutta lievän fiinisti pukeutunut aikuinen nainen pomppimassa lasten kanssa olisi saattanut olla jonkinmoinen näky.

Niin juu, ja traktoriajelu, sille olisi ollut myös kiva mennä.

Toki meitä aikuisia hemmoteltiin myös, sillä jokaisella tilalla oli tarjolla omia ja paikallisten myyjien tuotteita. Monilla tiloilla ei käynyt valitettavasti kuin käteinen raha ja itselläni jäikin moni tuote ostamatta, sillä olin harmikseni unohtanut nostaa rahaa. Sadonkorjuujuhlat ovat varmasti myös ensi vuonna, joten sinne suuntaaville näpsäkkä pikkuvinkki: Varatkaa käteistä rahaa mukaan.

Jos massu jäi kaipaamaan tuoreita kasviksia ja herkullisia omenoita käteisen puuttumisen takia, niin maittava illallinen Smakbyn -ravintolassa korvasi mielipahan. Ilta oli onnistunut, meillä oli hauskaa, tutustuin useampaan miellyttävään ihmiseen ja mikä parasta, henkilöt joihin tutustuin Viking Linen puolelta huokuivat sellaista ystävällisyyttä, että muistan reissuni kyllä vanhana mummelinakin.

Oi nom nom nom!

Smakbyn tislaamossa valmistetaan viiniä, liköörejä ja erilaisia hedelmäviinoja.

Loppusanat:

Asuin elämäni ensimmäiset 24 vuotta meren rannalla Etelä-Helsingissä. Meri oli minulle hyvin tuttu näkymä ja nautinkin siitä valtavasti. Kesän kimmeltävä meri kallioilta katsottuna, kaukana siintävät laivat ja syksyiset tyrskyt ovat syöpyneet aivojen sopukoihin ihanina muistoina. Täytyy myöntää, että vaikka kuinka pidän järvimaisemista, on meren mahdissa sitä jotain, vielä enemmän rauhoittavaa. Meidän elämä pääkaupunkiseudulla on hektistä ja olen onnellinen siitä, että meillä on mahdollisuus päästä joskus pois arjen kiireistä. Miksei Ahvenanmaa voisi myös olla yksi niistä paikoista, jossa tuo täydellinen rentoutuminen olisi mahdollista pikaisella aikataululla.

Olen metsästänyt erityistä, tasokasta hotellia romanttiseen getawayhin mieheni kanssa muualta Euroopasta, enkä ole edes ajatellut lähellä olevia kohteita. Sen verran iso kaipuu minulle sadonkorjuujuhlilta jäi, että Ahvenanmaan BW Premier Collection HavsVidden nousi juuri ehdokaslistalle mukaan. Uskokaa minua, se on saavutus. Jos jollain on suositella Ahvenanmaalta jotain muuta, meren äärellä olevaa tasokasta majoitusta, kommentoikaa taikka pistäkää sähköpostia.

P.S.: Tiedättekös mikä meikäläisen lempibiisi on ollut lapsuudesta saakka? Myrskyluodon Maija. Sitä olisi ihana kuunnella kylpynuttu päällä takkatulen räiskeessä, katsellen tummanpuhuvaa ja kalliolle tyrskyävää merta. Tuo on pakko toteuttaa. Pakko.

Kiitos Viking Line, saitte kiinnostukseni heräämään Ahvenanmaata kohtaan.

Kutsuvierasmatkan järjesti Viking Line yhdessä VR:n kanssa. Lisää VR:n kokousmahdollisuuksista ja uudesta DuettoPlus -vaunusta myöhemmin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply