Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päiväreissu Prahasta: Kutná Hora & Sedlecin luukirkko

Prahan nähtävyydet olivat jo tuttuja miehelleni ja minulle aiemmalta kerralta, joten päätimme vuokrata auton päiväksi ja ajaa sillä vajaan 75 kilometrin päässä sijaitsevaan Kutná Horaan. Olisihan Unescon maailmanperintöluettelossakin olevaan Kutná Horaan päässyt myös bussilla taikka junalla, mutta me halusimme liikkua aivan vapaasti ilman minkäänlaisia aikatauluja. Hyvä niin, sillä helle sai jopa minut, lämpöä rakastavan naisen, aivan vetämättömäksi. Ilmastoitu auto toi helpotusta kuumuuteen, varsinkin kun Pyhän Barbaran katedraalin ja Sedlecin luukirkon välimatka oli kolmisen kilometriä.

Lähdimme melkoisen avoimin mielin ja valmistautumatta. Tiesin haluavani nähdä kuuluisan Sedlecin luukirkon, mutta muutoin pidimme suunnitelmat  auki. Yllätys olikin positiivinen, kun saavuimme kaupungin vanhaan keskustaan. Saimme auton ilmaiseen parkkiin aivan 1400-luvulla valmistuneen kivikaivon viereen, josta lähdimme kävellen suunnistamaan kohti Pyhän Barbaran katedraalia.

Yritäpäs saada auto parkkeerattua ilmaiseksi tällaiselle alueelle isommissa kaupungeissa. Ei onnistu.

Kivikaivolta ei ollut pitkä kävelymatka Pyhän Barbaran katedraaliin, jonka rakentaminen alkoi 1380-luvun loppupuolella. Lähistö oli hyvin vaikuttavan näköistä ja erityisesti lähestyminen Pyhän Barbaran katedraaliin oli ikimuistoinen. Oikealla oli kaunis rakennus (Modernin taiteen galleria GASK) ja vasemmalla puolella upeita patsaita sekä vehreät maisemat alas laaksoon.

Ostimme noin 10 euron hintaiset yhdistelmäliput, joilla pääsi sekä Pyhän Barbaran katedraaliin, sen vieressä sijainneeseen Kristuksen kappeliin, Johannes Kastajan kirkkoon ja kuuluisaan, Sedlecin luukirkkoon.

Sedlecin luukirkko sai tämän naisen hiljaiseksi ja täytyy myöntää, että kyllä miehenkin katse vaelteli vakavana luiden keskellä. Pienoinen kirkko hautausmaan keskellä sisälsi noin 40 000 ihmisen jäänteet, joista oli rakennettu mm. iso kattokruunu. Vaikka luiden sijoittamisesta paikoilleen on jo hyvin pitkä aika, niin silti koin hieman häiritsevänä sen, että pääkallojen juureen oli heitelty kolikoita. Toivomuslähteen ymmärrän, mutta jotkut paikat vaan pitäisi rauhoittaa moiselta toiminnalta.

Kolikkoja, anyone?

Kappelin ja lähialueen maat aikoinaan omistaneen Schwarzenbergin ruhtinassuvun vaakuna.

Ja samaisen vaakunan melkoisia yksityiskohtia…

Me nautimme visiitistämme noin 21.000 asukkaan Kutná Horaan. Kaupungin pienen koon takia päivä tuntui riittävän ihan hyvin kiertelyyn. Kadut ja kujat kutsuivat kävelemään ja ihastelemaan rakennuksia, olipa eräässä kohtaa talon edessä piano vapaasti pimputeltavissa. Tunnelma oli leppoisa, mutta osasyynä lienee ollut polttava helle, joka vei meistäkin mehut.

Kutná Hora on niitä kohteita, jossa kannattaa käydä Prahassa vieraillessaan. Autolla ja julkisilla matka kestää noin tunnin.

Onko Kutná Horassa käyneitä? Mitäs tykkäsitte?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Kutná Horan luukirkko ja muu maailmanperintö - Duunireissuja perjantai, 19 tammikuun, 2018 at 17:32

  […] Passionate traveller – Päiväreissu Prahasta: Kutná Hora ja Sedlecin luukirkko […]

 • Reply Kari Jakunaho lauantai, 8 heinäkuun, 2017 at 09:17

  Me käytiin myös ja mielikuva oli hyvinkin positiivinen. Prahassa tuli viimeksi käytyä 25 vuotta sitten ja meininki ja turistimäärä oli muuttunut melkoisesti. käynti Kutna Horassa oli nimenomaan kiva breikki noista Prahan nykyisistä valtavista turistimassoista ja palautti mieliin sen ajan, kun turisteja oli ”sopivasti” ja hinnatkin olivat edullisia

  • Reply Kthetraveller lauantai, 8 heinäkuun, 2017 at 11:32

   No kiva että tykkäsit myös Kutna Horasta. Tuo on totta, että moni kaupunki kärsii jo liian suurista turistimassoista. Hienoa, että löytyy vielä paikkoja joista löytyy sitä vanhan ajan turistimeininkiä =rauhaa liikkua ja ihastella edullisestikin. Kiitti kommentista Kari!

 • Reply PT sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 10:22

  Kävimme Kutna Horassa junalla ja matka sujui kivasti niinkin 🙂 Sää ei ollut sinä päivänä liina kuuma vaikka heinäkuussa siellä käytiinkin. Ihana kaupunki kaiken kaikkiaan ja uskomattoman edullinen, vieläpä Prahan hintoihinkin verrattuna (4 aikuista ja 2 lasta söi ja joi, osalla vielä alkuruuatkin n. 30 eurolla!) Suosittelen kaupunkia niille jotka haluavat nähdä muutakin kuin perusnähtävyydet Prahassa 🙂

  • Reply Kthetraveller sunnuntai, 28 toukokuun, 2017 at 11:14

   Kiva kuulla PT positiivinen kokemuksesi kaupungista. Todellakin visiitin arvoinen ja kiva lisä Prahan nähtävyyksien lisäksi.

  Leave a Reply