Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pala kaunista Latviaa: Linnoituskaupunki Cēsis

Oli oikeastaan onni, ettemme jääneet oleilemaan ollenkaan Latvian pääkaupunkiin Riikaan, sillä päädyimme Aussikamuni järjestämänä Latvian maaseudulle kesäkuiseksi viikonlopuksi. Majapaikastamme oli helppo suunnata Hansa-ajalta peräisin, yli 800 vuotta vanhaan linnoituskaupunki Cēsikseen. Me pystyimme viettämään Cēsiksessä vain päivän ja sekin mentiin lasten ehdoilla, joten paljon jäi valitettavasti näkemättä ja kokematta. Sen voin kuitenkin sanoa, että Cēsis kannattaa pistää visiteerauslistalle jos satutte ajelemaan lähimailla. Cēsikseen pääsee kätevästi myös bussilla tai junalla, sillä Riiasta sinne on matkaa n. 90 kilometriä.

Jätimme automme Kolonna -hotellin eteen maksuttomaan parkkiin kaupunkivisiittimme ajaksi. En tiedä, olisiko siihen saanut parkkeerata muut kuin asiakkaat, muttei tuulilaseihimme ainakaan mitään sakkolappuja ilmestynyt päivän aikana. Lounaan päädyimme aterioimaan Kolonna -hotellin terassille, josta oli näkymät Maija-puistoon. Ruoka oli ihan hyvää, lapsille löytyi oma menu ja hintataso oli melko kohtuullinen, mutta saman hotellin tiloissa sijaitseva Cafe Popular tuntui vetävän enemmän porukkaa. Latviassa kun oltiin, tilattiin meille aikuisille snapsilasilliset perinteistä latvialaista alkoholijuomaa Riga Black Balsamia. Seurueemme latvialaiset jäsenet onneksi huomasi kauhistuneen ilmeeni kuullessani juoman korkean alkoholiprosentin (45 %), joten sain juomani mustaherukkaisena. Maku oli kyllä ihmetys minulle, sillä tiukasta alkoholiprosentista huolimatta juoma oli pehmeänmakuinen ja lämmitti tietysti mukavasti.

Matka jatkui terassilta Cēsiksen Uuden linnan pihalle, jossa oli esillä vanhoja autoja, myös Suomesta tuotuja. Seurueemme lapsijäsenten takia Uusi linna jäi tarkemmin tutkimatta, kuten myös komea Cēsiksen keskiaikainen linna. Olisihan se ollut mahtavaa päästä tutustumaan kyseiseen linnaan, jonka ympärille Cēsiksen kaupunki muodostui 1200-luvulla. Kohtalokseni tulikin saada vain muutama kuva pikaisella ohikulkumatkalla, joten alla reppania kuvia komeasta linnasta.

Tiesitkös, että heinä-elokuussa Cēsiksen kaupungissa järjestetään Taidefestivaali? Se sisältää mm. erilaisia tapahtumia, näyttelyitä, työpajoja ja konsertteja, joita järjestetään myös Cēsiksen keskiaikaisen linnan edessä. Taidefestivaalit on muuten auki vielä 8.8.2015 saakka.

Kävelimme oikeastaan vain ympäriinsä vanhaa kaupunkia, ihailimme rakennuksia ja päästimme lapset nauttimaan Pyhän Johanneksen kirkon edessä sijaitsevan Ruusuaukion suihkulähteestä. Olisihan osa meistä aikuisista voinut käydä tutustumassa Pyhän Johanneksen kirkkoon, mutta emäntämme olivat vahvasti sitä mieltä, ettei kirkon pitäisi kerätä pääsymaksua sisäänpääsystä.

Pidimme vielä pienoisen kahvi- ja leivonnaishetken kahvilassa ennen paluuta Kolonna -hotellin läheiseen Maija-puistoon, jossa asusteli mustia joutsenia. Puistossa oli myös lasten leikkipaikka polkuautoineen ja trampoliineineen, joten jumituimme sinne joksikin aikaa.

Cēsis, niin kuin muutkin Latvian kaupungit  ja kylät kärsivät samasta ongelmasta. Latvialaiset muuttavat ulkomaille työpaikkojen perässä, joten on suuri haaste saada väkiluvun pieneneminen katkaistua ja lähteneet ihmiset palaamaan takaisin. Cēsis onkin pyrkinyt helpottamaan erilaisin keinoin maahan palaavia, mm. auttamalla kotiin palaamista hankaloittavissa paperitöissä ja takaamalla lapsille korkealuokkaisen koulutuksen. Harmi vain, että kaikesta huolimatta kovin moni latvialainen jättää palaamatta entiseen kotimaahansa. Ottamatta enempää kantaa maailmanpoliittiseen tilanteeseen, on surullista että latvialaisten lähtiessä työn perässä ulkomaille jää Latviaan suuri venäläisvähemmistö. Sen kyllä huomasi, ettei kovin montaa kaunista sanaa emänniltämme ja isännältämme tullut tilanteesta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna maanantai, 3 elokuun, 2015 at 22:12

    Tuon venäläisten suuren prosentin kyllä huomasi meidänkin reissulla. Useammin kuuli sanottavan spasiba kuin paldies. Sääli. Cesis näyttää upealta kaupungilta! Oikeastaan kaikki linnakaupungit kelpais!

    • Reply Kthetraveller tiistai, 4 elokuun, 2015 at 12:36

      Cesis oli tosiaan upea ja harmittaa erityisen vietävästi tuo suuri venäläisten prosentti, kun on niin rakkaita latvialaisia tuttuina. Toivoisi vain kaikkea hyvää latvialaisille.

    Leave a Reply