Suomen suurin matkablogiyhteisö

Royal Caribbean vs. Norwegian Cruise Line, onko niissä eroja?

Blogiani tarkemmin lukeneet ovat ehkä huomanneet, että olemme perheemme kanssa suosineet Norwegian Cruise Linen aluksia tehdessämme näitä pidempiä risteilyjä. Syynä NCL:n suosimiseen on ollut monia. Hinnat ovat olleet edullisia, mutta myös risteilemisen helppous lapsiperheen näkökulmasta on ollut hyvin ratkaiseva tekijä matkavarausta tehdessä.

Me teimme kaikkien aikojen ensimmäisen pidemmän risteilyn vuonna 2010 Royal Caribbeanin Navigator of the Seas -aluksella ja nautimme todella paljon matkastamme. Palvelu oli huippua, ruokakin taivaallista ja pöytäseurue, no, olisihan sitä voinut parempikin tuuri käydä. Joka ilta kokoonnuimme samaan aikaan ja samaan pöytään aterioimaan kahden muun pariskunnan kanssa, joista toinen pariskunta oli itseään niin täynnä että kaikki muut ihmiset olivat heidän silmissään vähintäänkin kakkosluokan kansalaisia. Onneksi jutun juurta löytyi toisen pariskunnan kanssa, mutta mielellämme me olisimme miehen kanssa ateroineet romanttisesti vaikkapa kahdestaan. Joka ilta oli erilaisia teemapukeutumisiltoja, välillä sai pukeutua vapaammin mutta joskus oli mm. karibialaiseen tyyliin pukeutumista. Tietysti oli myös oikeaa iltapukuiltaa, jolloin pukeuduttiin parhaimpiin. Olihan se kivaa, mutta toisaalta erilaiset pukuohjeet tuntui ajoittain tuskastuttavilta.

Helpotus olikin suuri kun NCL tarjosi erilaista vapautta Freestyle-konseptin myötä. Ei mitään tiettyä kellonaikaa aterioimiselle aluksen pääruokaravintoloissa, ei pukukoodeja, ei määrättyjä pöytiä taikka pöytäseurueita. Lapsiperheenä menimme syömään silloin kun lasten vatsat kurni ja eipä tarvinnut paljoa katsella vaatetusta, vaikka osasimmekin pukeutua ihan asiallisesti ja juhlavastikin laivalla.

Voitte uskoa että astelin hieman jännittyneenä monen vuoden jälkeen Royal Caribbeanin alukselle tämän kuun alkupuolella. Meidän onni oli se, että varatessamme risteilyn melkein vuosi sitten ei paikkoja pääruokaravintolan kattauksiin enää ollut. Meidän kohtaloksemme tuli My Time Dining, ateriointi pääruokaravintolassa itse päätettävään aikaan. Se jos mikä pelasti meidän risteilyn, sillä pääsimme suunnittelemaan itse päivämme kulun ateriointeja myöten ja mikä parasta, myös määräämään kenen kanssa istumme tai olemme istumatta.

Niinpä niin, voisin kertoa tässä reissuistamme vaikka kuinka paljon mutta siirryn suoraan asiaan, eli vertailuun NCL:n ja RCCL:n välillä. Täyttä vertailua näiden kahden yhtiön välillä en voi kuitenkaan antaa, sillä kokemukseni perustuu vain osaan aluksista (Navigator of the Seas, Norwegian Gem, Norwegian Jewel, Norwegian Breakaway, Norwegian Epic, Norwegian Getaway ja Serenade of the Seas). Toivon kuitenkin teidän hyötyvän edes jonkin verran vertailustani ja vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, jos teillä lukijoilla sellaisia on.

Laivalle meno (tavalliset matkustajat):

Ei eroavaisuuksia yhtiöiden välillä. Suuresta matkustajamäärästä huolimatta hyvin organisoitu lähtöselvitys.

Pisteet molemmille.

Ateriointi laivalla:

NCL: Maksullisten ravintoloiden lisäksi maksuttomia ravintoloita ja erinomainen buffet (myös maksuton). Laaja ja vaihteleva valikoima buffetissa, mm. tavalliset pizzat sekä vaihtuva päivän pizza. Pääruokaravintoloihin voi mennä niiden aukioloaikana milloin huvittaa. Mikäli ravintolassa ei ole vapaita paikkoja juuri haluamallasi hetkellä, saat käteesi piipparin joka hälyttää kun pöytä on valmis. Vapaus valita itse oma pöytäseurueesi, mutta vaihtelevien ruoka-aikojen takia et välttämättä saa aina samaan pöytää ja/tai tarjoilijaa = hyvä asiakkuussuhde saattaa jäädä muodostumatta. Pääruokaravintolan menu ei paljoa vaihtele viikon aikana, mutta menut ovat erilaisia eri pääruokaravintoloissa. NCL:n pääruokaravintoloiden ruoka EI saa minulta kiitosta, tuntuu oikeastaan siltä että matkustajat ajetaan joko buffettiin tai maksullisten ravintoloiden asiakkaaksi.

RCCL: Maksullisten ravintoloiden lisäksi maksuttomia ravintoloita ja jokseenkin hieman heikompi maksuton buffet. Tuotteiden vaihtuvuus ei ollut mielestämme niin suurta kuin kilpailijalla ja pizzat olivat aina samat (ei esim. päivän pizzaa). Pääruokaravintolassa määrätyt kattausajat, pöydät ja seurueet taikka mahdollisuus vapaampaan My Time Dining -ruokailuun. Päätät itse ruokailun ajankohdan ja varaat pöydän esim. samalle/huomiselle illalle/koko viikoksi. Voit valita seurueesi itse, pyytää samaa pöytää ja tarjoilijaa taikka pyytää pöydän vaihtoa jos alue/tarjoilija ei miellytä = mahdollisuus hyvään asiakassuhteeseen. Pääruokaravintolan menut vaihtuvat päivittäin (joskin pysyviäkin vaihtoehtoja on) ja ruoka on parempaa kuin NCL:llä. Piipparit käytössä myös Royal Caribbeanin My Time Dining -ravintolassa.

Pisteet Royal Caribbeanille.

Pukeutuminen:

NCL: Melkoisen vapaata pukeutumista laivalla, joskin normaali ymmärtämys vaatetuksesta on tarpeen. Ei siis kovin paljastavissa vaatteissa taikka uima-asuissa ravintoloihin. Varsinaisia kapteenin illallisia ei ole, mutta tiettynä iltana on Norwegian’s Night Out, jolloin ihmiset saavat pynttäytyä parhaimpiinsa.

RCCL: Vapaata pukeutumista laivalla, mutta pukukoodi päivälliselle selviää risteilyohjelmasta. Viikon mittaisella risteilyllämme sai pukeutua vapaasti (casual) viitenä iltana ja kahtena iltana oli formal night, jolloin coctail-asut ja miesten tummat puvut puettiin päälle. Itse en kokenut pukeutumisohjeita mitenkään vaivaannuttavina ja olen vahvasti sitä mieltä, ettei niitä kannata myöskään suomalaisen pelätä. Naisilla näin kauniita villatakkeja ja polvipituisia hameita Formal night -iltoina, ja kyllä miehilläkin näkyi muutakin kuin rusetteja kaulassa.

Pisteet molemmille.

Viihde:

Ei kovinkaan paljoa eroavaisuuksia perusristeilyohjelmissa, laivojen suhteen eroavaisuuksia muissa erikoisohjelmissa. Viihdetarjonta vaihtelee myös matkustajakunnan mukaan, joten täyttä vertailua on hankala antaa. Mitä vanhempaa porukkaa laivalla on, sitä vähemmän on tarjolla rymybileitä mutta jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Pisteet molemmille.

Kanta-asiakasjärjestelmä:

NCL: Nopeasti palkitseva kanta-asiakasjärjestelmä. Mahdollisuus jopa kolminkertaisiin pisteisiin/risteily, joka nostaa kanta-asiakkaan helposti seuraavalle tasolle. Esimerkkinä vaikkapa yksi tarpeeksi ajoissa varattu viikon mittainen risteily sviitissä -> siirtyminen suoraan hopeatasolle. Kanta-asiakkaiden coctail-ilta (ns. ilmaisen viinan bileet) heti seuraavalla tehdyllä risteilyllä. NCL:n kanta-asiakasetuihin voit tutustua täällä.

RCCL: Pääseminen seuraavalle tasolle on hitaampaa, eikä käsitykseni mukaan ole mahdollista saada yhdestä risteilystä kolminkertaisia pisteitä. Kanta-asiakkaiden coctail-ilta (ns. ilmaisen viinan bileet) heti seuraavalla tehdyllä risteilyllä. RCCL:n puolella ansaittu taso siirtyy samana myös esimerkiksi Celebrityn puolelle. Jos siis olet korkealla tasolla RCCL:n puolella, et aloita alimmalta pohjalta Celebrityn puolella. RCCL:n kanta-asiakasetuihin voit tutustua täällä.

Pisteet NCL:lle.

Uuden risteilyn varaamisen palkitsemisjärjestelmä:

NCL: Cruise Rewards. Maksa 250 USD tai vastaava määrä euroja ja saat saman arvoisen ”lahjakortin” jonka voi käyttää neljän vuoden sisällä mihin tahansa NCL:n yli kuuden yön mittaisen risteilyn varaukseen. Palkkioksi lahjakortin ostamisesta saat 100 USD käyttörahaa (on-board credit) nykyiselle risteilyllesi. Cruise Rewards on siirrettävissä kenelle tahansa ilman eri korvausta, eli voit antaa sen jollekin lahjaksi.

RCCL: NextCruise.  Ei ole kyllä kovinkaan kannattava meille suomalaisille. On-board creditiä on kyllä mahdollisuus ansaita jopa 500 USD, mutta seuraava risteily on varattava nykyisellä risteilyllä ollessasi ja muut kuin Karibian-risteilyt eivät kuuluu NextCruise-ohjelmaan. Jos haluat muuttaa myöhemmin varaustasi, joudut maksamaan mahdollisia muutos-/peruutusmaksuja.

Pisteet NCL:lle.

Laivat:

NCL: 13 eri kokoista alusta, lisää tulossa.

RCCL: 23 eri kokoista alusta ja lisää on tulossa.

Pisteet Royal Caribbeanille.

Vesiaktiviteetit:

NCL: Mitä suurempi laiva, sitä jännempiä vesiliukumäkiä.

Kuva: Norwegian Cruise Lines Facebook-sivut

RCCL: Jaa, mitkä vesiliukumäet?

Tarvitseeko enempää selitellä, pisteet NCL:lle.

Hytit:

NCL: Laivasta riippuen yhden hengen sisähyteistä hulppeisiin, kokonaispinta-alaltaan jopa yli 400 neliöisiin sviitteihin.

RCCL: Laivasta riippuen yhden hengen sisä-/ikkuna-/parvekehyteistä hulppeisiin kaksikerroksisiin sviitteihin.

Pisteet molemmille.

Palvelu:

Melko samaa molemmilla, mutta Royal Caribbeanin palvelu on luonnollisempaa, erittäin ystävällistä ja olo tuntuu mukavammalta asioida Royal Caribbeanin henkilöstön kanssa tilanteessa kuin tilanteessa. Henkilökunta näyttää myös viihtyvän laivalla hyvin.

Pisteet Royal Caribbeanille.

Hinnat:

NCL: Kilpailukykyiset hinnat, hyviäkin tarjouksia välillä. Lapsihinnat edullisia, jopa 129 euroa/viikko.

RCCL: Kilpailukykyiset hinnat, hyviäkin tarjouksia välillä. Lapsihinnat jopa useampia satoja euroja kalliimpia kuin NCL:llä.

Pisteet NCL:lle

Yhteenvetona voisin todeta, ettei Royal Caribbeanin ja Norwegian Cruise Linen välillä ole kovinkaan paljoa eroa. Perheen kanssa matkustettaessa valitsisin ehkä NCL:n lapsihintojen ja uima-allaskansien takia, mutta aikuisten kesken matkatessa valintani olisi ehdottomasti Royal Caribbean.

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, toukokuu 28, 2015 at 08:18

  Hyvä vertailupostaus, josta on varmasti apua monelle (kuten minulle) laivayhtiöiden valinnassa :). Mutta nyt on pakko kysyä jotain, eli valitsisitko pariskuntana silti Royal Caribbeanin, vaikka vaihtoehtona olisi Haven?

  • Reply Kthetraveller torstai, toukokuu 28, 2015 at 08:49

   Heips Jerry. Hyvä kysymys ja olisin vastannut tuohon sviittivertailupostauksessa joka on tulossa myöhemmin 🙂 Olimme sitten pariskuntana taikka perheenä liikkeellä ja vaihtoehtona olisi The Haven NCL:n puolella taikka normaali hytti Royal Caribbeanin puolella ottaisimme ehdottomasti The Havenin, edellyttäen toki että hinta on sopiva. Jos taas puolestaan on tarjolla ns. perussviitit sekä NCL:n että Royal Caribbeanin puolella, ottaisin ehdottomasti Roayl Caribbeanin sviitin. Että tämmöttii….

   • Reply Jerry / Pako Arjesta torstai, toukokuu 28, 2015 at 17:04

    Kiitos, että vastasit kuitenkin jo nyt, vaikka sviittipostaus onkin tulossa :). Hyvä ja selventävä vastaus, kiitos!

    • Reply Kthetraveller torstai, toukokuu 28, 2015 at 20:16

     Ollos hyvä Jerry. Paina vaan sitä varausnappulaa, kyllä sulla kuitenkin jotain on mielessä 😉

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 22:49

  Hauska lukea tälläinen vertailu, kun itselläni ei ole NCL:stä kokemusta. Pari ekaa risteilyä käytii tosiaan Carnivalilla ja Alaskassa Holland Americalla. Varustamoiden ja etenkin laivojen välillä on aika paljonkin eroja, mutta pahaa sanottavaa ei ole kyllä mistään. 🙂

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 23:14

   Kiitos Elina! Mites koit tuon HAL:n, olen kuullut siitä kauhujuttuja että laiva on hiljainen iltakymmeneltä ja ohjelmaa ei ole. Pitääkö paikkansa?

   • Reply Elina | Vaihda vapaalle torstai, toukokuu 28, 2015 at 12:20

    Pitää! Ei siellä ole mitään iltaelämää ellet järjestä itse hyttibileitä (tuskin häiritset niillä edes ketään, koska naapurihyttien matkustajat ovat todennäköisesti sammuttaneet kuulolaitteensa yöksi…). Mutta ei meitä ilta- tai yöelämän puute ole haitannut. Me lähdetään aina heti ensimmäisten joukossa aamulla ulos laivasta, että on mahdollisimman paljon aikaa satamassa, joten ei yleensä valvota kamalan myöhään. Ei kyllä Carnivalillakaan ole yökerhossa ollut juuri mitään menoa, kun ollaan meripäiviä edeltävinä iltoina siellä yritetty bilettää.

    • Reply Kthetraveller torstai, toukokuu 28, 2015 at 12:50

     Hahhah! Mutta jännä ettei Carnivalillakaan ollut bileitä. Itse olen kuullut eräällä Facebook-salasivulla ihmisiltä että bileitä kyllä on ja heillä on ollut hauskaa Carnivalilla. Ehkä muut matkustajat olivat bilettäneet koko päivän ja lysähtäneet sitten hytteihinsä iltakymmeneltä, kun me suomalaiset yleensä pääsemme bilemoodiin iltasella 😉

 • Reply Mia / Elämää ja Matkoja keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 22:41

  Todella hyvä ja valaiseva postaus asioihin, joita pohdin risteilysuunnitelmia tehdessäni. Ruuasta vielä kysymys, eli millä tavoin NCLn pääruokaravintoloiden ateriat olivat heikkoja, entä ero NCLn ja RCCLn buffén välillä?

  • Reply Kthetraveller keskiviikko, toukokuu 27, 2015 at 23:13

   Heips! Ateriat olivat tasamakuisia, hyvin mietoja ja esillepanokin oli sellainen, ettei ihan silmänruoastakaan ollut kyse. Ateriakokemus oli vähän kuin olisi pakasteaterioita syönyt ja moni tuttu NCL:llä matkannut yhtyy näkemykseeni. Kyllä siellä pääruokaravintolassa syö, jos ei odota aterialta oikein mitään. NCL:n buffa oli mielestäni jotenkin laajempi ja vaihtuvaisempi valikoimaltaan. Esim Epicillä buffassa oli myös salaatintekopiste, jossa kokki sekoitti sinulle päivän salaatin itse valitsemista aineistasi. Kallistun siis buffassa NCL:n puoleen, mutta minulla ei ole kokemusta Royal Caribbeanin isojen laivojen buffeteista. Kiitos viestistäsi Mia!

   • Reply Mia / Elämää ja Matkoja torstai, toukokuu 28, 2015 at 17:44

    No eipä mauton lautaselle kaadettu pakasteateria/einesfiilis ole ihan sitä mitä pääravintolassa odottaa saavansa. 🙂 Hyvä tietää, että buffa on kuitenkin kunnollinen ja tuo salaatintekopiste kuulostaa hyvältä!

    • Reply Kthetraveller torstai, toukokuu 28, 2015 at 20:15

     Hyvä jos vastaukseni oli tyhjentävä. En minä suoranaisesti pyydä välttelemään järjestelmällisesti NCL:n pääruokaravintoloita mutta ei niiltä tosiaan kannata paljoa odottaa. Buffa menee mielestäni pääruokaravintolan edelle jos haluaa maksuitta aterioida.

  Leave a Reply