Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lapsille ja aikuisille: Energian oivalluskeskus Tallinnassa

Mitä kummaa nyt tuossa alueessa voi olla että lapset pyörivät innosta puhkuen vanhojen koneiden ympärillä, puikkelehtivat, tutkivat ja räpsivät pikkuisia ”sähkäreitä” naama messingillä? Ei siinä mitään jos lapsemme olivat pikku Edisoneita tuolla, mutta kun me aikuisetkin intouduimme liimautumaan tiukasti seinämään saadaksemme sähköä aikaiseksi ja pyörittelimme vinhasti polkupyörän rengasta saadaksemme lampun syttymään. Kaiken kukkuraksi tämä äiti  olisi vielä kerrankin halunnut ilmavamman tukan tyyliin ”totally bad hair day” ja harmitteli pienessä mielessään pitkiä jonoja kun ei ollut ainoa jonka teki mieli saada uusi kampaus edes vähäksi aikaa. Mikä on siis tuo paikka, jossa aikuisestakin kuoriutuu tutkiva ja naurava lapsi?

Teimme koko perheen voimin päiväristeilyn Tallinnaan viime viikonloppuna ja kävimme tuossa yhteydessä tutustumassa sataman lähettyvillä sijaitsevaan Energian oivalluskeskukseen. Kesäkuussa 2014 avattu Energian oivalluskeskus sijaitsee vanhassa sähkölaitoksessa, jossa tuotettiin sähköä aina vuoteen 1979 saakka. Rakennus oli helposti löydettävissä, eikä matka sinne ollut kovinkaan pitkä (Google Mapsin mukaan 650 metriä A-terminaalista).

Energian oivalluskeskuksen tilat ovat kolmessa kerroksessa: pohjakerroksessa keskitytään ääniin ja optiikkaan, keskitasossa mm. energiaan ja ylimmässä kerroksessa sähkön tuottamiseen. Tällä hetkellä esillä on myös ”Avaruuden Äänet” -näyttely, johon voi tutustua aina syyskuuhun 2015 saakka.

Energian oivalluskeskuksessa on 130 näyttelyesinettä, joita voi kokeilla itse. Lapset nauttivat kovasti jokaisen kerroksen esineistä ja intouduimmepa me aikuisetkin painelemaan nappuloita sekä testailemaan ääniä sun muita. Ohjeet testattavien esineiden käyttämiseen löytyvät myös suomen kielellä, ja näyttelyssä on lisäksi avustavaa henkilökuntaa (osa jopa suomen kielen taitoisia). Tiettyinä kellonaikoina on tarjolla myös erilaisia esityksiä, joista me ehdimme omalla visiitillämme nähdä staattisesta sähköstä kertovan hiuksia nostattavan esityksen. Esityksistä kuulutetaan vielä erikseen, joten kuulutuksia kannattaa kuunnella.

Saanko esitellä öljyliuskeen, palavan kiven, jota käytetään sähkön tuottamiseen.

Tuolla pikkuisella vaunulla, joka on muuten Energian oivalluskeskuksen ensimmäinen näyttelyesine, kuljetettiin öljyliusketta vuodesta 1982 aina vuoteen 2013 saakka.

Paljon oli koneita tutkittavana.

Ja mittareita ihailtavana.

Koneiden lisäksi oli paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Mikäs kivilaatta se olikaan lämpimin ja miksi?

Mistäs vaasista lähti se helein ääni?

Tämä se törisi ja kunnolla!

Mitä ovien takaa löytyikään?

Silmät näkivätkään?

Ja kädet tunsivatkaan?

Hiemanhan se harmitti ettemme kerenneet nähdä salamaesitystä, mutta ehkäpä kenties joku toinen kerta…

Mitäpä lapsemme pitivät piipahduksesta? Lapset nauttivat kovasti visiitistä, testaisilivat innoissaan ja antoivat pisteitä 4,5/5 sekä 4/5. Kyselin heiltä hieman mitä jäi puuttumaan kun olivat antaneet vajaat pisteet, mutteivat he osanneet sanoa sitä. Ehkäpä he ovat vain samanlaisia kuin vanhempansa, joiden on hankala antaa täysiä pisteitä vaikka arvosteltava kohde olisikin kaikin puolin hyvä.

Sisäänpääsyn hinta 9 euroa/aikuinen tai esim. perhelipulla 25 euroa, planetaario-esityksestä tarvitsee pulittaa vain muutaman euron lisää. Energian oivalluskeskuksen suomenkielisille sivuille pääset suoraan tästä.

Perheemme suosittelee!

Yhteistyössä Tallinnan kaupungin matkailutoimisto ja Energian oivalluskeskus, jotka tarjosivat sisäänpääsyn Energian oivalluskeskukseen ja siellä olleeseen planetaarioesitykseen. Me maksoimme laivamatkat ja ruoat itse, mielipiteet tuttuun tapaan ihan omia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply