Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tämän bloggaajan kokemuksia: Finnair Sky Bistro

Poissa on se aika kun Finnairin lyhyillä lennoilla sai kunnon ruokaa ja ilmainen alkoholi virtasi Euroopan lennoilla turistiluokassakin. Olen nähnyt Finnairin muutokset ja ihmetellyt aikoinani kovasti sitä, miten joillakin lentoyhtiöillä (esim. Lufthansa) alkoholi kuuluu edelleen ilmaisiin tarjottaviin. Alle pari vuotta sitten puolen tunnin mittaisella lennolla Lufthansa Regional tarjosi koneeseen noustessa keksin kouraan ja jopa viiniä/olutta ilmaiseksi yläilmoissa, joten ymmärrän jos joillekin suomalaisille (ei minulle) maksuttoman tarjoilun supistuminen aiheuttaa närkästystä.

Lentoyhtiöt, Finnair mukaan lukien, taistelevat kustannusten kanssa ja jostainhan ne säästöt haettava. Kuinka moni ihminen ei oikeasti pärjää muutamaa tuntia ilman ruokaa, virvoitusjuomaa taikka alkoholia? Syödä voi jo ennen lentomatkaa ja lentomatkan jälkeenkin, joten en kyllä ymmärrä miten kurppaisen (anteeksi nyt vain Finnair) sämpylän putoaminen pois tarjonnasta voi aiheuttaa tunteiden kuumenemista.

Olin positiivisesti yllättynyt aikoinaan, kun Finnair tiedotti uudesta Sky Bistro konseptistaan, mutta pääsin tutustumaan siihen itse vasta viimeisimmällä meno-paluulennolla Madridiin. Takaraivossa jyskytti Riku Rantalan kolumni ”Finnairin lennolle kannattaa ottaa omat eväät ja vesipullo”, eikä odotukseni olleet kovin korkealla kun huomasin istuvani vasta puolessa välissä turistiluokkaa. Madridiin lentäessä palvelu tuntuikin olevan hyvin hidasta, sillä kaksi henkilökuntaan kuulunutta hoiti tarjoiluja etupäässä kun kolmas toi ajoittain tuotteita takaa. En sanoisi tarjoilutapahtumaa kaaokseksi, mutta koin sen jotenkin sellaisena että jotain tarvitsisi tehdä tarjoilutapahtuman nopeuttamiseksi.

Kun sitten vihdoin pitkän odottelun jälkeen oli meidän vuoro tilata, oli ateriat selvästi parempitasoisia kuin mihin turistiluokassa on totuttu. Marimekon kertakäyttöinen pieni pöytäliina aseteltiin pöydälle, mikä toi ateriointiin pienoista luksusta, ja pirteyttä muuten vaaleaan liinaan tuli Marimekon värikkäistä lautasliinoista.

Menomatkalla tilasin Love is in the air -aterian, johon kuului samppanja, juustolautanen ja vaahtokylpyaine yhteishintaan 17 euroa. Enpä minä paljoa vaahtokylpyaineella tehnyt, mutta hinta olisi ollut 20 euroa, jos olisin tilannut pelkän juustolautasen ja samppanjan. Annoksen salaatti oli rapsakkaa, tuoreen oloista ja juustoissa voi harvemmin mennä mönkään. Pienen pientä kritiikkiä annoin kuitenkin leipäpalasille, sillä ne olivat kostuneita eikä suutuntuma ollut paras. Ymmärrän kuitenkin säilöttäessä tuollaisten leipäpalojen keräävän kosteutta, joten eipä siitä kannata enempää huomautella. Vähemmän ymmärrystä annan puolestani samppanjalle kuuluvasta juoma-astiasta, sillä ajoittain samppanja tarjotaan oikeasta lasista (Ultima Thule, käytössä busineksessa) ja joskus taas muovimukista. Itse koen, että samppanjan tarjoamisessa pitäisi olla yhteneväinen käytäntö ja se tulisi tarjota oikeasta lasista. Ei liene suuri asia lastata juomakärryyn muutama oikea lasi, sillä turistiluokassa samppanjaa ei kovin paljoa tilailla.

Mies puolestaan tilasi kana-pastasalaatin (5 euroa), josta ei ole valitettavasti kuvaa. Hän kehui kuitenkin kovasti salaattia ja pystyin kyllä yhtymään kehuihin maistettuani itse kyseistä salaattia.

Paluussa tarjoilu toimi huomattavasti nopeammin, sillä yksi henkilökunnan jäsen aloitti tarjoilun puolesta välistä turistiluokkaa. Matkustajilta oli jo lennon alussa kyselty lämpimien Sky Bistro -annosten tilauksia, jolloin mies intoutui tilaamaan lasagnea (9,50 euroa). Ruokatilauksen yhteydessä lentoemäntä kysyi myös ruokajuomatoiveet, mikä oli hyvä idea, sillä juoman sai ruoan yhteydessä samantien eikä sitä tarvinnut odotella erikseen myöhemmin kohdalle tulevasta tarjoilukärrystä. Tähän huomautuksena vielä se, että sekä Emiratesilla että Lufthansalla kiinnitin aikoinaan huomiota siihen, että erikoisannoksen tilanneet ihmiset joutuivat odottamaan juomiaan huomattavasti myöhemmin saapuneesta juomakärrystä.

Eihän se kovin hienolta näyttänyt kun nenän eteen laitettiin ateria, joka oli vielä paketissaan ja muistutti ulkokuoreltaan mikroateriaa. Sisältä kaivautui sivuilta hiukkasen kärvähtänyt lasagne, mutta maku voitti valmislasagnet mennen tullen. Mies oli jälleen tyytyväinen, vaikkakin rasvaista valkokastiketta oli hänen mielestään liikaa, kun minä puolestani kauhistelin annoksen lilluvaa rasvaa siihen malliin etten viitsinyt edes maistaa sitä. Päädyinkin turvallisesti pieneen kreikkalaiseen salaattiin (5 euroa/140 g), joka maittoi varmasti. Päällisin puolin salaatti oli ihan hyvä, mutta alimmista kerroksista huomasi salaatin olleen jo jonkin aikaa seisoksissa.

Pastalle, lasagnelle ja kreikkalaiselle salaatille otimme kaveriksi eteläafrikkalaisen Whistling Thorn -valkoviinin. Eihän se nyt mikään superhuippu ollut, mutta ajoi asiansa hyvin.

En ole varma oliko henkilökuntaa yksi enemmän paluussa, sillä yhdellä lentoemännällä oli mahdollisuus aloittaa tarjoileminen puolesta välistä turistia. Kone tuntui näyttävän yhtä täydeltä molempiin suuntiin, joten matkustajamäärä ei ainakaan voinut vaikuttaa palvelun nopeuteen paluumatkalla. Espanjalainen henkilökunta oli ystävällistä ja hymyjäkin tuli kiitettävästi tehden lennoista kaikkinensa positiivisen palvelukokemuksen.

Minä liputan Sky Bistron puolesta ja toivon pienesti menuun jotain kivoja kausituotteita. Toivon Sky Bistrolle yleisesti hyvää vastaanottoa, sillä kyllä tuotevalikoima aina kurppaisen sämpylän/leivän voittaa.

Sky Bistroon ja menuun pääset tutustumaan tarkemmin Finnairin sivuilla täällä.

Mites on, onko Sky Bistro mielestäsi hitti vai huti? Pitäisikö Euroopan lentoihin kuulua Sky Bistron sijaan ilmainen ateriointi?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply lena / london and beyond lauantai, 21 maaliskuun, 2015 at 09:00

  Jee, tää oli mielenkiintoinen postaus! Näitä lukee aina mielellään 🙂

  Lensin keskiviikkona Lontoosta Helsinkiin ja tämän viimeaikaisen Sky Bistro-keskustelun perusteella seurasin hieman tilannetta. Mielestäni ilmaisen tarjoilun poistaminen on palvelutason heikentämistä, mutta toisaalta…. kuten sanottu, eihän se ruoka gourmet-tavaraa ollut ja pari tuntia selviää aivan hyvin syömättä. BA:lla tarjotaan usein Helsingin lennoilla naposteltava tyyliin brittisandwich, joka on ihan kiva juttu ja usein ne ovat ihan syötäviä – eli se ilmainen tarjoilukin voi olla ihan ok. Olen kuitenkin yleensä Finnairilla sen kumisen sämpylän syönyt, kun sen saa. Nyt päädyin ostamaan Heathrown kentältä sandwichin ja kokiksen ennen koneeseen astumista.

  Aikainen aamulento oli kyseessä joten henkilökunta taisi olla valmis tarjoilun kanssa hyvissä ajoin, kovinkaan moni ei kahdeksan maissa tainnut lasangea tilata. 🙂 Eri asia varmasti iltapäivä ja iltalennoilla! Olisi kiva lukea Madridista lisää 🙂

  • Reply Kthetraveller lauantai, 21 maaliskuun, 2015 at 13:17

   Kiitos! Madridista tulossa postauksia kunhan kerkiän, on ollut pikkuisen haipakkaa täällä päässä 🙂

 • Reply miraorvokki tiistai, 17 maaliskuun, 2015 at 20:59

  Pian pääsen itsekin testaamaan (toivon mukaan) Sky Bistroa! Kuviesi ja tekstin myötä näyttää kyllä oikeinkin varteenotettavalta vaihtoehdolta ilmaisen tonnikalakeivän sijasta.. 😀 Loppupeleissä Euroopan lennot ovat niin lyhkäisiä, etten kyllä henkilökohtaisesti tarvitse ilmaista ateriaa. Kuppi teetä ja lasi vettä riittää itselle loistavasti. Useasti tulee nautittua ruoka kentällä ennen lähtöä, kun ei ole luotto lentokoneruokaan liian korkealla. Avoimin mielen siis kohti Sky Bistroa. 🙂

  • Reply Kthetraveller tiistai, 17 maaliskuun, 2015 at 21:10

   Hienoa, tuskin petyt Miraorvokki. Ja se mustikkamehu on muuten ihan hyvää joten paas maistaen sitäkin jos tykkäät mustikasta. Kiitti kommentista!

 • Reply Jerry / Pako Arjesta tiistai, 17 maaliskuun, 2015 at 20:42

  Täytyy myöntää, että itse ajattelin tuon positiivisena muutoksena, kun kuulin siitä. Eli samoilla linjoilla ollaan. Ehkä se johtuu siitä, etten ole koskaan pitänyt lentokoneruokaa (paitsi busineksessa) kauhean korkeassa arvossa, joten mieluummin maksan ylimääräistä, jotta saan valita oman ruokani. Ja ihan oikeasti ei sillä ole mitään väliä saako lyhyillä Euroopan lennoilla ilmaista ruokaa ja juomaa. Parin tunnin Prahan lennolla ei ainakaan ehtinyt kaipaamaan yhtään mitään :). Ja yleensä kuitenkin tuon koneeseen juomapullon ja jotain naposteltavaa, joten eipä mikään ole muuttunut omalta kohdaltani :P.

  Hyvä postaus aiheesta, joka selvästi puhututtaa ihmisiä :).

  • Reply Kthetraveller tiistai, 17 maaliskuun, 2015 at 20:55

   No hienoa kuulla että olet samoilla linjoilla koska me molemmat tiedämme business-ruoat sekä Euroopan että mannertenvälisillä lennoilla. Ne ovat ihan hyviä ja erityisesti samettiset alkukeitot oli mun lemppareita. Että kiitosta vaan Jerry, mulle tuli nälkä 🙂 Kiitti kommentista.

  Leave a Reply