Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lapsiperheen Tallinna: Keskiaikainen Kiek in de Kök

Vanhempana minua alkoi hieman epäilyttää se miten lapset enää intoutuisivat jatkamaan tutustumisturneetaan Tallinnan kaupungin matkailutoimiston järjestämän ohjelman puitteissa, sillä takana oli jo Tallinna Teletorniin tutustuminen ja Piritan Seikkailupuisto sekä lapsille maittava lounas perheemme virallisessa hätäravintolassa Mc Donald’sissa. Kävimme hiukan freesautumassa hotellissa ennen Kiek in de Kökiin ja Neitsyttorniin tutustumista, joten lapsia alkoi kiinnostaa enemmän Solo Sokos Hotel Estorian Loungessa olleet keksit ja pieni lepohetki. Onnekseni meille tutustumispaketin mukana tulleesta infolehtisestä kävi ilmi Kiek in de Kökin nimen tarina, joten innoissaan lapset päättivät lähteä katsomaan kuinka moneen keittiöön he pystyisivät kurkkimaan Kiek in de Kökin ikkunoista.

1400-luvun jälkipuoliskolla rakennettu Kiek in de Kök oli 1500-luvulla Pohjois-Euroopan jykevin tykkitorni. Mäellä sijaitseva torni oli sen verran korkea, että vartijat pystyivät näkemään vihollisen etulinjojen taakse. Tottahan toki samoista ikkunoista pystyi samalla näkemään läheisten talojen keittiöihin, josta tornin nimikin tulee. Kiek in de Kök kun tarkoittaa ”kurkkaa keittiöön”.

Epäilyni lasten laskeneesta motivaatiosta tutustua paikkaan hälveni pian kun saavuimme paikalle. Tykit, aseet, kuulat, ammukset sun muut sai lapset kiertelemään tornia innoissaan. Lattiassa olevasta lasiaukosta oli kiva kurkistella mitä kerrosta alempana tapahtui ja vanhojen aikojen esineet sai aidosti pohtimaan sitä millaista elämä aikoinaan oli. Olisiko ollut kiva kävellä vanhoilla puukengillä, mites varpaiden kävi kylmänä päivänä? Miltä mahtoikaan maistua pienen pienessä keittiössä vartaassa kypsennetty possu ja tuliko savu keittiöstä paljonkin ympäri paikkaa kun liesituuletinta ei tuolloin ollut? Ja voi että, kyllä nykyajan vesiklostetti vain on ultimaattista luksusta.

Rappusia talsiessamme ylös ja alas pohdimme yhdessä sitä miten rappusissa pärjäsi kompastumatta jos tulisi kiire. Miekkataistelut rappusissa vaati varmasti ammattitaitoa ja voi että kun se prinsessan hameenhelma olisi voinut jäädä jalan alle ja prinsessa kaatua ryminällä rappusiin.

Tykkien ja aseiden lisäksi Kiek in de Kökissä oli esillä myös mm. keskiaikaisia kidutusvälineitä, muuta sen aikaiseen elämiseen liittyvää, maalauksia ja Vanhankaupungin pienoismalli.

Kerroksia kiivetessä ihmeteltävää riitti ja ylimmästä kerroksesta löytyi kahvila, josta olisi voinut ostaa pientä purtavaa. Lattiassa olleesta lasiaukosta lapset yrittivät kurkkia tornin alakerrokseen saakka ja tietty niitä keittiöitäkin piti metsästää Tallinnan Vanhaankaupunkiin avautuvista ikkunoista.

  Keskiaikaisesta tunnelmasta intoutuneet lapset päättivät kokeilla myös jousiammuntaa tornin lähellä olleella jousiammuntaradalla. Nuorempi alkoi olla sen verran poikki päivän aktiviteeteista, että hävittyään pisteillä isommalle sisarukselleen pienoinen kriisi oli valmis. Neitsyttorni siis jäi valitettavasti käymättä, mitä nyt kiipesimme pikaisesti kapeat rappuset siinä tornin viereisellä muurilla.

Keskiaikaisten tarinoiden lisäksi Tallinna tarjoaa paljon muutakin lapsiperheille. Kivoja ideoita koko perheelle löytyy Tallinnan kaupungin matkailutoimiston omilta virallisilta sivuilta, linkki tässä.

Visiitti Kiek in de Kökiin ylitti kaikki odotukset. Lasten takia tutustuminen jäi melko pintapuoliseksi ja esimerkiksi Bastionin tunnelit jäi kokonaan kokematta. Kannattaa ostaa yhteislippu jos tornit ja tunneli kiinnostavat, mutta jokaisessa voi toki vierailla erikseenkin. Huomioithan myös sen, että Tallinn Cardilla sisäänpääsyt museoihin ovat pääsääntöisesti ilmaisia joten kannattaa harkita kyseisen kortin hankintaa Tallinna-lomansa ajaksi, varsinkin kun edut eivät rajoitu vain museokäynteihin. Lisätietoja Tallinn Cardista suoraan täältä.

Postaus on osa yhteistyötä Tallinnan kaupungin matkailutoimiston ja Eckerö Linen kanssa. Tallinnan kaupungin matkailutoimiston majoituspartenerina toimi meidän tapauksessa Solo Sokos Hotel Estoria. Tallinnan kaupungin matkailutoimisto tarjosi matkat, majoitukset, yhden illallisen ja sisäänpääsyt suunniteltuihin kohteisiin, me maksoimme muut ruoat, liikkumiset paikkojen välillä ja muut tekemiset. Kaikista tarjotuista asioista huolimatta mielipiteet täysin omia.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply