Suomen suurin matkablogiyhteisö

Karibian tai Välimeren risteily haaveena? Pikkuvinkkejä varaamista suunnitteleville

Pienet onnittelut jo etukäteen sinulle lukija, kun olet päättänyt avata postaukseni ja ehkäpä lukea tämän loppuun. Kenties olet harkitsemassa Karibian tai Välimeren risteilyä ja sen minä vain sanon että oikeaa valintaa olet tekemässä. Risteilyjä oikeilla risteilyaluksilla ei voi verrata millään muotoa niihin mitä meidän Itämerellä seilaavat lautat tarjoavat, joten et varmasti pety jos päätät seilata kunnon aluksella.

Varaamisprosessi voi alkuun tuntua hankalalta ja hinnatkin heittelevät miten sattuu. Onkin hyvin tärkeää seurata hintoja ja vertailla laivayhtiöitä, sekä käyttää mukavasti aikaa myös hytin valitsemiseen sillä siinä jos missä voi myös käydä hyvin tai huonosti.

Minulla ei ole kokemusta vasta kuin yhdeksästä erilaisesta risteilystä Karibian laivoilla, mutta jo niiden perusteella jonkinlainen tietämys hyvästä hinta/laatusuhteisesta risteilyistä on muodostunut. Siksi olenkin koonnut tähän muutamia vinkkejä, joista toivon olevan teille apua. Olen itse matkustanut vain Royal Caribbeanilla ja Norwegian Cruise Linesilla joten tietämykseni muutamasta muusta laivayhtiöstä perustuu erääseen privaattiin risteilykeskustelupalstaan, jossa on mukana erityisesti yhdysvaltalaisia ja kanadalaisia risteilyharrastajia.

* Mitä haet risteilyltäsi, millainen olet? Kaipaatko iltaelämää, samanhenkistä seuraa vai ehkä hyvin rauhallista laivaa?

Laivayhtiöt ovat erilaisia ja niin myös laivat yhtiöiden sisällä. Esim. Silversea, Cunard Cruise Line ja Holland America Line ovat vanhemman ikäkunnan suosiossa ja se näkyy myös laivan ohjelmistossa. Vesiliukumäkiä, isoja allasjuhlia taikka ohjelmaa yömyöhään on turha hakea. Vaatetustakin saattaa joutua miettimään hieman ahkerammin aterioilla, joten tämä matkustusmalli sopinee rauhallisesta ja ehkä hieman hienommista risteilyistä pitäville. Jonkin verran eloisampaa löytynee Celebrity Cruise Linesilta, josta Keltaisen Keittiön Martina tietää enemmän. Aida Cruisesin laivoilta löydät takuuvarmasti eniten saksalaisia, mutta korjatkoon sanomisiani se joka kyseisellä laivayhtiön laivalla on risteillyt ja toteaa väitteeni olevan väärä.

Royal Caribbeanilta ja Norwegian Cruise Linesilta löydät lapsiperheitä, ja perheellisenä suosinkin Norwegian Cruise Linesin laivoja yhtiön Freestyle-konseptin takia. Suomalaisille kyseinen matkustusmuoto on aika sopiva, sillä se on aika vapaamuotoinen niin vapaiden ateria-aikataulujen kuin vaatetuksenkin suhteen. Vapaamuotoisempaa menoa tarjonnee myös Carnival Cruise Lines, jonka laivoilla bilekansa pitää hauskaa. Risteilyalusten ohjelmisto muokataan matkustajien ikäjakauman mukaan, joten poikkeavuuksia yhtiöidenkin sisältä löytyy.

Navigator of the Seas, Läntisen Karibian risteily helmikuussa 2010

Nassau, Bahaman risteily lokakuussa 2012. 

Yhtiöitä löytyy maailman meriltä muitakin, esim. Disney Cruise Line (kelluva Disneyland), Princess Cruises ja italialaiset MSC Cruises ja Costa Cruises.

Suosittelenkin siis googlaamaan ja vertailemaan yhtiöiden arvosteluja. Englantia taitaville Cruise Critic on oiva sivusto, mutta olen kuullut siellä olevilta yhdysvaltalaisilta jäseniltä nykyään aika paljon kritisointia kyseistä sivustoa kohtaan. Kannattaakin siis vertailla keskusteluja enemmänkin, mikäli laivayhtiö-/laiva-arvosteluilla on sinulle suuri merkitys.

* Kohteet, reitit?

Sanomattakin selvää ettei kohteista kerkeä päivän aikana saada kovinkaan paljoa irti, ellei mene kieli vyön alla ja tee tarkkaa ennakkotutkimista. Osa kohteista saattaa olla nykypäivänä levottomia ja vaikka laivayhtiö pyrkii tiedottamaan matkustajiaan, kannattaa herkkien ihmisten valita toisenlainen reitti taikka jäädä laivalle. Tällöin kohde saattaa jäädä väliin ja ehkäpä aiheuttaa pientä harmistusta matkailijalle. Laivaelämästä ja merestä nauttiville Atlantin ylitys on mahtava kokemus myös, ja voin omasta kokemuksesta sanoa ettei viikossakaan kerkeä kyllästymään vaikkei maata näy.

Blue Lagoon Island, Bahama lokakuussa 2012

Hamilton, Bermuda lokakuussa 2011

* Hinta tärkeää?

Laivaristeilyynhän saa uppoamaan paljonkin rahaa halutessaan, mutta uskokaa minua että halvallakin pääsee reissuun. Risteilyn ajankohdalla on merkitystä, mutta toki myös sillä missä vaiheessa ja mitä kautta matkasi varaat. Meille on vuosien saatossa ja tiukalla hintojen seuraamisella muodostunut käsitys, mikä risteilytarjous on halpa ja mikä kallis joten hintojen seuraaminen ja ”kaupanpäällisten” vertaaminen yhdessä hintojen kanssa on hyvin tärkeää. Laivayhtiöillä on koko ajan erilaisia kampanjoita päällä, joten joskus voit saada esim. lapset pelkkien satamamaksujen ja verojen hinnalla (ns. lapset ilmaiseksi promo), käyttörahaa laivalle (on board credit), ilmaiset alkoholijuomat (Beverage package) tai jotain muuta. Nämä edut kannattaa laskea tiukasti mukaan matkan hintaan, jos kilpailevan firman pelkkä hyttitarjous näyttää halvemmalta. Ja muista mennä risteilyhintoja katsoessasi hyttivalintaan saakka jos mahdollista. On sivustoja, joissa lopullinen verollinen hinta näkyy vasta hytin valinnan jälkeen ja edullinen matka ei olekaan enää niin edullinen.

Ja laivayhtiöiden/muiden matkanjärjestäjien tarjoama Guarantee Cabin on jotain, mitä en suosittele valitsemaan hiukan halvemman hinnan takia. Siinä et voi vaikuttaa hyttisi sijaintiin ollenkaan, sillä laivayhtiö valitsee sen sinulle vapaina olevista hyteistä lähempänä matka-ajankohtaa. Suosituilla lähdöillä parhaat hytit on jo takuuvarmasti menneet, joten huonossa tapauksessa sinulle valikoitu hytti on juuri se, joka ei ole kovinkaan suosittu esim. huonon sijaintinsa takia.

Norwegian Cruise Linesin varausjärjestelmästä bongattu pienoinen virhe maaliskuussa 2013…

* Se oikea hytti?

Ota huomioon matkan kesto. Pari päivää laivalla mennee hytissä kuin hytissä (?), viikon mittaisella reissulla seinät saattavat alkaa kaatua jo hieman päälle. Jos hytti on vain nukkumispaikka, käy sisähytti siihen tarkoitukseen aivan hyvin. Hytin valinnalla alkaa olla sitä suurempi merkitys mitä enemmän hytistä halutaan nauttia ja millaisella matkustajaporukalla. Kaikissa hyteissä ei ole mahdollisuutta välttämättä saada sänkyjä yhdistettyä parisängyksi tai erottaa niitä. Kaikkiin ei mahdu edes neljää ihmistä kun taas joihinkin hytteihin mahtuu vaikka 8 henkilöä. Huomioi myös se, että henkilöhinta hyteissä on erilainen, joten joskus iso 8 hengen hytti tuleekin loppujen lopuksi halvemmaksi kuin pari kolme pienempää hyttiä yhteishinnaltaan. Laivoilta löytyy myös väliovellisia hyttejä, joten porukalla tai perheen kanssa liikkuvien kannattaa harkita myös sellaisia.

Superior Ocean View Stateroom with Balcony, Navigator of the Seas

Family Balcony, Norwegian Breakaway

Family Balcony, Norwegian Epic.

Mini-suite with Balcony, Norwegian Gem

Forward Penthouse Suite omalla hovimestarilla, Norwegian Jewel

* Parvekehytti mielessä?

Parvekkeen koot vaihtelevat laivoittain, hyttiluokittain ja jopa saman hyttiluokan sisällä. Onkin hyvin tärkeää tutkia haluamasi hytin sijainti ja parvekkeen koko tarkkaan. Halvimmassa parvekkeellisessa hytissä saattaa ollakin juju. Sijainti on huono, näkyvyysesteitäkin voi olla (esim. pelastusvene), tai sitten parveke onkin paljon pienempi kuin toisaalla. Mm. Cruise Criticin sivuista ja googlesta on jälleen apua. Youtubesta voi hyvässä tapauksessa löytyä videopätkä juuri haaveilusi kohteena olevasta hytistä, ja ainakin Norwegian Cruise Linesin omilta sivuilta pääset tutkimaan vielä erikseen hytin tarkkoja tietoja ja parvekkeiden kokoja. Älä myöskään unohda hakea laivasi kuvaa netistä ja laskea tarkkaan parvekkeesi sijaintia myös kuvasta. Ylempänä saattaa olla jokin uloke, esim. ravintola josta ihmisillä on suora näköyhteys parvekkeellesi, tai parvekkeesi osuukin sellaiseen kohtaan jossa se on suojattu metallisella seinällä ollen pimeämpi. Kaikkea et siis näe pelkästä aluksen pohjakartasta.

Parveke (Norwegian Breakaway)

Parveke (Norwegian Gem)

Parveke (Norwegian Epic)

Parveke (Norwegian Jewel)

* Location, location, location

Olipa hyttisi mikä tahansa, on tärkeää kiinnittää huomiota sen sijaintiin. Rauhallisimmat hytit löytyvät sellaisilta kansilta, jonka ala- ja yläpuolella on myös hyttikansi. Tällöin esim. mahdolliset ravintolan, teatterin, kuntosalin tai uima-allaskannen äänet eivät kuulu niin selvästi hyttiisi. Laivat ovat pääsääntöisesti myös isoja, joten välimatkat ovat suurempia eri paikkoihin. Heikosti liikkuvien kannattaakin huomioida myös tämä hyttiä valitessa.

Toivottavasti näistä tiedoista oli jollekin risteilyä harkitsevalle apua. Olisin voinut jatkaa tätä postausta vielä pitkään, mutta jätän sen nyt tähän. Kysymyksiä voi ja saa esittää joko täällä tai suoraan sähköpostiini [email protected]

Siitä vain suunnittelemaan elämäsi matkaa!

Edit: Tämä postaus keikkuu edelleen suosituimpana postauksenani, joten mainitsenpa tässä että risteilyjä tulee varmasti lisää tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen. Risteilykertomuksia, alus- ja hyttiesittelyjä pääset tutkailemaan https://www.rantapallo.fi/kthetraveller/risteilytcruises/ alasivun kautta.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 00:20

  Mukava kun linkitit tämän omaan postaukseeni kommenteihin. Saavatpa lukijani myös lisätietoa tätä kautta 🙂 Hyvä postaus!

  • Reply Kthetraveller maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 13:05

   Kiitos itsellesi, sinähän sitä kyselit mahdollisia vinkkejä. 🙂

 • Reply Kthetraveller perjantai, 30 toukokuun, 2014 at 21:56

  Moi, valitettavasti Hurtigrutenista ei ole kokemusta, mutta se(kin) reitti kuuluu meikäläisen bucket listille. Sen verran että Karibialla talvisin risteilevät laivat tulevat hurrikaaniaikana Eurooppaan joten isommat laivat ovat halvempia kuin pienemmät ns. Hurtigruten-reitillä. Esim Royal Caribbeanilla on tällä hetkellä tarjous vuonoristeilyllä, jonka lähtöhinta on 495 EUR/hlö (+verot)

  • Reply Kthetraveller lauantai, 31 toukokuun, 2014 at 01:37

   Ja voi kiitos Maarit, tulipa tehtyä jotain jännää. Siitä lisää seuraavassa postauksessa 🙂

 • Reply Maarit Johanna perjantai, 30 toukokuun, 2014 at 21:27

  No empä ole harkinnutkaan mutta voisi kyllä tulevaisuudessa kiinnostaa lähteä! Hurtigrutenia on muutaman kerran kurkittu hintoineen, onko sulla siitä kokemusta? 🙂

 • Leave a Reply