Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hämmästyttävä Pompeiji pt 1

Yhden kokonaan merellä vietetyn päivän jälkeen laiva saapui aikaisin aamulla Napoliin. Siellä meillä oli varattuna laivayhtiön järjestämä maksullinen retki vuonna 79 tuhoutuneeseen Pompeijiin. Mun miehen ja sen broidin piti mennä Vesuviuksen kraateria kattomaan, mutta osanottajien vähäisen määrän takia se retki peruttiin. Vaihto samaan retkeen meidän kanssa onnistui ihan helposti ja NCL palautti retkien hintojen erotuksen meidän tilille sen siliä tien. Oltashan me päästy varmaan halvemmalla jos oltaisiin tämäkin retki tehty omatoimisesti, mutta nyt asiassa painoi enemmän suorat bussikuljetukset ja paikoista kertova oma opas. Olhan se myös ihan kivaa kävellä jonojen ohi portista sisään.

Mulle tuli yllätyksenä miten laaja alue Unescon maailmanperintökohde Pompeiji oli. Läheskään kaikkea ei ole saatu vielä kaivettua esiin, vaan 25 % alueesta on kuulemma vielä tutkimatta.

Aikoinaan katettu teatteri, pieni näyttämö.

Suuri teatteri.

Leipomo. Uunista oli kuulemma löytynyt vielä leipiä kun tää kaivettiin esiin.

Oppaan mukaan ylläolevassa kuvassa sen aikainen 5th Avenue ja allaolevassa kuvassa rikkaiden tönöjä (sisäpiha)

Alla yksi niistä köyhien kämpistä, sänkyhän se siinä. Asuntojen pohjapirrokset oli sinänsä samoja, mutta huoneiden koko vaihteli. Huoneet olivat sitä isommat, mitä varakkaammasta asukista oli kyse. 

Vesiputkistoa kuvattuna yllä ja yleinen lähde alla. Lähteen reunoilla olevasta kulumasta on todettu, että paikalliset olisivat aikoinaan olleet huomattavissa määrin vasenkätisiä.

 

Paikallisia betonipossuja? Hulppea ”5th Avenue” päättyi näihin paaluihin, jonka jälkeen me tultiin Forumille. Tässä tapauksessa kyseessä ei vaan ollut kauppakeskus vaan aukio, jossa hoidettiin julkisia toimia.

Uhrialttari.

Sen verran näitä kuvia tuli napsittua kierroksella että lisää toisessa osiossa myöhemmin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply